OPINIONS

Επιβεβαίωση στη Μόσχα

EUROLEAGUE / ÆÅÍÉÔ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÆÅÍÉÔ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Παναθηναϊκό που έκανε το καθήκον του απέναντι στη Ζενίτ, με Νικ Καλάθη και Τζίμερ Φρεντέτ να κλέβουν την παράσταση, και το σημαντικό τεστ κόντρα στη Χίμκι.

O στόχος επετεύχθη για τον Παναθηναϊκό που -με σωστή καθοδήγηση- επέστρεψε στις νίκες κι έδειξε αντίδραση μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα. Εδώ που τα λέμε, τη δεδομένη στιγμή αυτό που μετράει είναι οι νίκες κυρίως για να μη χάσουν πολύτιμο έδαφος στην κατάταξη και να μπορέσουν οι πράσινοι να δουλέψουν καλύτερα για τη συνέχεια.

Γιατί είναι δεδομένο πως πρέπει να βελτιώσουν πράγματα με πιο σημαντική τη φιλοσοφία που θ’ ακολουθήσουν, ώστε να καταφέρουν να εκμεταλλευτούν τα επιθετικά τους "όπλα" όπως έγινε στο δεύτερο μέρος απέναντι στη Ζενίτ.

Μέχρι τότε η ομάδα του τριφυλλιού έδειχνε αυτό το οποίο γνωρίζαμε. Δηλαδή ότι προσαρμόζεται στον αντίπαλο ίσως περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε και ακόμα παραμένουν κάποια ερωτηματικά. Σημασία πάντως, έχει ότι στο δεύτερο μέρος έδειξε αποφασιστικότητα, αρνήθηκε να χάσει ακόμα και όταν η Ζενίτ μείωσε τη διαφορά φέρνοντας στο μυαλό δυσάρεστες αναμνήσεις κι εν τέλει ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του κόντρα σε μία ομάδα σαφώς χαμηλότερου επιπέδου.

Ο Νικ Καλάθης σε μία εντυπωσιακή βραδιά δημιουργικά και ο Τζίμερ Φρεντέτ ξεδιπλώνοντας τις επιθετικές του αρετές, δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να φτάσουν στην ανατροπή. "Κλειδί" ήταν η εμφάνιση του Ιωάννη Παπαπέτρου με τη συνεισφορά του στις δύο πλευρές του γηπέδου χαρίζοντας δεύτερες επιθέσεις στα τελευταία λεπτά και εξαιρετική η παρουσία του Ίαν Βουγιούκα που όταν χρειάστηκε έδωσε σημαντικές λύσεις.

Πλέον ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε τροχιά για μία δύσκολη εβδομάδα όπου θ' αντιμετωπίσει την Χίμκι εκτός και την Αναντολού Εφές εντός. Για να μην πηγαίνουμε μακριά, στη Μόσχα οι πράσινοι θα έχουν την ευκαιρία της επιβεβαίωσης, ώστε να φανεί αν έχουν αφήσει πίσω το κακό τους διάστημα και να παρουσιάσουν καλό πρόσωπο γι’ ακόμα ένα παιχνίδι κόντρα σε μία ομάδα που πέρασε σχετικά εύκολα από το Μόναχο. Για την ώρα πάντως, συνεχίζουν να χαρίζουν ριμπάουντ, να χάνουν διαφορές και παίκτες να αναζητούν ρόλους, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός στη EuroLeague, έτσι παρουσιάστηκε και κόντρα στη Ζενίτ. Οι γηπεδούχοι μπορεί να μην τρομάζουν, ωστόσο έβαλαν από νωρίς δύσκολα στους πράσινους, ξεκινώντας από το επιθετικό ριμπάουντ. Ο Πεδουλάκης για ακόμα ένα ματς επέλεξε να βρει σιγουριά στην άμυνα και μετά το πρώτο πεντάλεπτο απέσυρε τον Φρεντέτ και τον κράτησε αρκετή ώρα εκτός, πηγαίνοντας σε ψηλό σχήμα.

Με τον Μπεντίλ στο παρκέ, στο "3" τον Τόμας, στο "2" τον Παπαπέτρου, συν τους Καλάθη και Βουγιούκα. Ο έμπειρος σέντερ μάλιστα, όση ώρα έμεινε στο παρκέ έκανε εξαιρετική δουλειά αφού ο Παναθηναϊκός βρήκε δημιουργία και λύσεις. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη της Ζενίτ που κάνει αρκετά κι εύκολα σε κάθε παιχνίδι και με τον Τόμας βέβαια να πηγαίνει σε πολλές προσπάθειες ένας εναντίον ενός. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσε να δημιουργήσει μία διαφορά ασφαλείας ούτε απέναντι στη Ζενίτ που πήρε ώθηση από τον Αλμπισί.

Ο βασικός πόιντ γκαρντ της ρωσικής ομάδας τιμώρησε την επιλογή του τριφυλλιού ν' αμύνεται κάτω από τα σκριν στα πικ εν ρολ, με συνέπεια να έχει 4/6 τρίποντα, τη στιγμή που οι υπόλοιποι είχαν 1/11 από την περιφέρεια. Με προβάδισμα 40-38 στο πρώτο μέρος, ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν γι' ακόμα ένα δύσκολο βράδυ στην EuroLeague αλλά αυτή τη φορά ήταν πιο έτοιμος στην επανάληψη.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΝΤΕΤ

Στη τρίτη περίοδο κατάφερε ν' ανοίξει τη διαφορά αλλά όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν κατάφερε να κάνει εύκολο το έργο του. Αυτό που είχε αυτή τη φορά όμως, ήταν η αποφασιστικότητα κάτι το οποίο φάνηκε στα ριμπάουντ. Μέχρι το 30' η Ζενίτ είχε 14 επιθετικά και πήρε μόλις ένα στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός αντιδρούσε σωστά στα προβλήματα που του έβαζε η Ζενίτ, είχε τη σωστή καθοδήγηση και με "κλειδί" την παρουσία του Παπαπέτρου κατάφερε να φύγει με το "διπλό". Έδειξε ότι μπορεί να πάρει πολλά πράγματα από τα επιθετικό του "όπλα" και θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θ’ ανταποκριθεί στην δύσκολη εβδομάδα που έρχεται, ώστε να βρίσκει σταθερότητα στην απόδοσή του.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ