OPINIONS

Ένα νταμπλ με πάγο

Ένα νταμπλ με πάγο

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την επιστροφή του Παναθηναϊκού Superfoods στην κορυφή της Ελλάδας και την καλύτερη απάντηση των "ξενύχτηδων" στο φινάλε μιας επιτυχημένης σεζόν.

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια και τελικά η ομάδα που παρουσίαζε εικόνα διάλυσης και απαξιώθηκε απ όλους, μετά τον αποκλεισμό στη EuroLeague, κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχημένα τη σεζόν κάνοντας το νταμπλ.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

Είναι αλήθεια πως σε πολλές περιπτώσεις μέσα στη σεζόν οι παίκτες του Παναθηναϊκού αδίκησαν τους εαυτούς τους, όμως στο κρίσιμο σημείο ήταν εκεί για να δώσουν την καλύτερη απάντηση, κάτι το οποίο πιστώνεται πλήρως και ο Τσάβι Πασκουάλ.

Πρώτα για το γεγονός πως η ομάδα του «τριφυλλιού» κατέβηκε συσπειρωμένη στους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League και δεύτερον διότι οι «πράσινοι» στο κομμάτι της τακτικής άγγιξαν το καλύτερο δυνατό, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις να είναι πάντα πιο μπροστά.

Μετά από μια επεισοδιακή χρονιά που είχε αλλαγή προπονητή, τον Τζέιμς να κατεβάζει την τζαμαρία στο ΟΑΚΑ, παίκτες να τραυματίζονται, το έλα-φύγε του Τζεντίλε και την επιστροφή με πούλμαν από την Πόλη, ο Παναθηναϊκός απέδειξε πως είναι πολύ σκληρός για να τα παρατήσει.

ΕΔΩΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΗΤΑΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΙ

Οι παίκτες απάντησαν για όλους και για όλα στον τελευταίο τελικό ακόμα και οι «ξενύχτηδες» όπως παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της σεζόν. Έγινε πολύς λόγος γι’ αυτούς όμως έδειξαν την κλάση τους. Στο ματς που έδινε τον τίτλο, οι «πράσινοι» όχι μόνο έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά ήταν επιβλητικοί σε όλη τη διάρκεια, με εξαίρεση το ξεκίνημα. Πάλεψαν σε όλους τους τομείς και όταν χρειάστηκε έδειξαν τον χαρακτήρα και την κλάση τους φτάνοντας σε ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα της ιστορίας του.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ν’ αναφερθούμε σε παίκτες ξεχωριστά αλλά φάνηκε που πρέπει να στηριχτεί ο Παναθηναϊκός για τη συνέχεια. Σίγουρα έχει ν’ αλλάξει πράγματα όμως για την ώρα έχει τον χρόνο ν’ απολαύσει την επιτυχημένη χρονιά του και στη συνέχεια να ξεκινήσει τις εκπλήξεις για «χτίσει» την ομάδα που θα επιστρέψει στα Final 4.

Όπως καταλαβαίνετε δεν θα σταθούμε σε όσα έγιναν και είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί το ματς κι επί της ουσίας δεν απασχολούν την ομάδα που έπαιξε συνολικά το καλύτερο μπάσκετ σε αυτή τη σειρά με αποκορύφωμα το πέμπτο ματς.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ, ΤΟ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ

Η πρόθεση του Παναθηναϊκού ήταν να επιβάλλει από νωρίς τον ρυθμό του και να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να βάλει στην εξίσωση τον κόσμο. Ο Πασκουάλ επέλεξε να ξεκινήσει με την πρώτη πεντάδα του τέταρτου τελικού ( Τζέιμς, Φελντέιν, Γκάμπριελ, Γκιστ, Σίνγκλετον), ωστόσο πολύ γρήγορα ο Καταλανός τεχνικός αναγκάστηκε ν’ αλλάξει πολλά καθώς οι «πράσινοι» έδειχναν να μην είναι συγκεντρωμένοι, πηγαίνοντας σε βιαστικές επιλογές.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε με Καλάθη, Μπουρούση και Παππά, από τη στιγμή που πέρασαν στο παρκέ. Η ομάδα του «τριφυλλιού», παρά το γεγονός πως ήταν άστοχη από τα 6.75 (2/11) στο πρώτο δεκάλεπτο κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της. Όλα ξεκίνησαν από την εξαιρετική άμυνα με τον Καλάθη να δίνει το σύνθημα, τον Κέι Σι Ρίβερς να εκτελεί και τον Γιάννη Μπουρούση ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο διεθνής σέντερ είχε εξαιρετική παρουσία στις δύο πλευρές του γηπέδου και οι «πράσινοι» έπαιρναν το καλύτερο από τους παίκτες που έμπαιναν στη μάχη, όπως ο Φώτσης ο οποίος στο διάστημα που έμεινε στο παρκέ ήταν εξαιρετικός.

Ένα νταμπλ με πάγο

Επιλέγοντας την άμυνα με αλλαγές η ομάδα του «τριφυλλιού» πάγωσε τον ρυθμό των «ερυθρόλευκων» και «χτυπώντας» στο transition, κατάφερε ν’ ανεβάσει την διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων. Με εξαίρεση το πρώτο πεντάλεπτο του ματς δηλαδή, οι «πράσινοι» είχαν πολύ καλή παρουσία στο ματς, κάτι που φαίνεται από τις 10 ασίστ και τα μόλις 2 λάθη. Παράλληλα είχε κρατήσει χαμηλά τον Βασίλη Σπανούλη τόσο σε πόντους όσο και δημιουργία.

ΜΕ ΤΟ ΓΚΑΖΙ ΠΑΤΗΜΕΝΟ

Oι «πράσινοι» μπήκαν αποφασισμένοι να μετατρέψουν το ματς σε πάρτι και το πέτυχαν μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου, τρέχοντας σερί 11-0, με συνέπεια να εκτοξεύσουν τη διαφορά στους 20 (47-27). Η επιβλητική εικόνα του «τριφυλλιού» στο παρκέ συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο καθώς με επιμέρους σκορ 21-10 ο Παναθηναϊκός διατήρησε σε υψηλά επίπεδα την απόστασή του από τους «ερυθρόλευκους».

Η συνέχεια ήταν απλά τυπική διαδικασία αφού ακόμα και στην προσπάθεια αντεπίθεσης των γηπεδούχων, οι παίκτες του Πασκουάλ ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά κι έβαλαν τον τέλειο επίλογο σε μία σεζόν όπου οι «πράσινοι» πέρασαν από σαράντα κύματα αλλά τελικά τα κατάφεραν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διαμαντόπουλος: Η ταμπέλα λέει "αποτυχία"
Παππάς: "Είχαμε τεράστιο κίνητρο"
Φώτσης: "Δεν μου περνάει καν από το μυαλό να σταματήσω"
Γιαννακόπουλος: "Μην τιμωρήσετε τον Ολυμπιακό, γουστάρουμε να τον κερδίζουμε εδώ μέσα"
Τα συγχαρητήρια της ΠΑΕ στον μπασκετικό Παναθηναϊκό
Τέταρτη φορά πρωταθλητής στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός
Αντρίκιο πρωτάθλημα στο ΣΕΦ για τον Παναθηναϊκό!
Τα δύο "μεγάλα" καλάθια του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ