OPINIONS

VAR: Άρχισαν τα online μαθήματα για... του χρόνου

VAR refereeing Project Leader Roberto Rosetti, left, demonstrates a video operation room (VOR), a facility of the Video Assistant Referee (VAR) system which will be rolled out for the first time during theWorld Cup, at the 2018 World Cup International Broadcast Centre in Moscow, Russia, Saturday, June 9, 2018. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
VAR refereeing Project Leader Roberto Rosetti, left, demonstrates a video operation room (VOR), a facility of the Video Assistant Referee (VAR) system which will be rolled out for the first time during theWorld Cup, at the 2018 World Cup International Broadcast Centre in Moscow, Russia, Saturday, June 9, 2018. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) (AP PHOTO/DMITRI LOVETSKY)

Η εκπαίδευση των διαιτητών της Super League, οι λόγοι για τους οποίους το VAR θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα την επόμενη σεζόν και τα ματς στα οποία ενδέχεται «πειραματικά» να δοκιμαστεί στην τρέχουσα σεζόν.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Στέργιος Αντωνίου είχε πει δημοσίως πριν από δέκα ημέρες ότι το VAR θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα "στα μέσα του δεύτερου γύρου". Όμως η αλήθεια είναι ότι – ειδικά μετά την πρόσφατη συζήτηση του επικεφαλής των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς και του «υπερσυμβούλου» της ΕΠΟ Πέτερ Φούσεκ με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη - το VAR κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν ενδέχεται να εφαρμοστεί μόνο «πειραματικά» και όχι συστηματικά σε αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου.

Ο ίδιος ο Βασιλειάδης, άλλωστε, μιλώντας στην ΕΡΤ την προηγούμενη εβδομάδα και προτού συναντηθεί με τους αξιωματούχους της UEFA ήταν σαφής: « Σε πλήρη εφαρμογή σε όλα τα γήπεδα ναι, από την επόμενη περίοδο. Δεν είναι στα δικά μας πόδια η μπάλα είναι θέμα της ΚΕΔ και της FIFA. Έχω την αίσθηση από αυτά που βλέπουμε από τις άλλες χώρες ότι μπορούμε να έχουμε εκτεταμένη χρήση στο τέλος αυτής της περιόδου και πλήρη την επόμενη".

ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ο διαγωνισμός και το αποτέλεσμά του για την εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση του εξοπλισμού.Ούτε το υψηλό κόστος της όλης υπόθεσης. Τα σημαντικότερα θέματα είναι οι υποδομές στα γήπεδα και η εκπαίδευση των διαιτητών.

Για να καταδειχθεί ο τρόπος σκέψης των αξιωματούχων της UEFA ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης και εξοικείωσης που θέλουν να έχει ο ρέφερι με το VAR, ας επισημανθεί ότι στη Γερμανία, στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε τη χρήση του VAR στη ζωή της, οι διαιτητές εκπαιδεύονταν συστηματικά επί έξι –επτά μήνες, από την προηγούμενη της καθιέρωσής του σεζόν. Στην Ελλάδα τα μαθήματα άρχισαν πρόσφατα. Και ένα από τα πιο σημαντικά ήταν στο ματς ΑΕΚ – Μπενφίκα 2-3.

ΤΟ "ΟΦΣΑΪΝΤ" ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΙΑΣ

Στο συγκεκριμένο ματς της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League όλοι οι διαιτητές της Super League κλήθηκαν από την ΚΕΔ να συνδεθούν σε πλατφόρμα από τους υπολογιστές τους και να λειτουργήσουν σε συνθήκες «προσομοίωσης» αναμέτρησης η οποία διεξάγεται με το VAR. Δύο από τις φάσεις στις οποίες οι διαιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα ζητούσαν τη συνδρομή του VAR ήταν η αποβολή του Ρούμπεν Ντίας στο 45’ + 4’ και η φάση της ισοφάρισης της Ένωσης, για το αν ο Οικονόμου βρισκόταν ή όχι σε θέση οφσάιντ πριν στην κεφαλιά - ασίστ του προς τον Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Τα on line μαθήματα θα συνεχιστούν για τους διαιτητές της Super League σε κάποια από τα "ευρωπαϊκά" ματς ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, όπως και τα κατά διαστήματα σεμινάρια. Σημαντικό: για τη σωστή χρήση του VAR ίσως είναι πιο κομβικός ο ρόλος του team των διαιτητών στο control room, παρά του ίδιου του ρέφερι εντός αγωνιστικού χώρου! Και σ’ αυτόν τον ρόλο, εκείνων που ουσιαστικά θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του Video Assistant Referee, η εκπαίδευση χρειάζεται αρκετά ματς στον… προσομοιωτή.

Όσο για την τρέχουσα σεζόν; Ας μην αποκλείσουμε την "πειραματική" εφαρμογή του VAR σε κάποια από τα ματς του δεύτερου γύρου ή στους ημιτελικούς και στον τελικό Κυπέλλου. Δεν είναι βέβαιο, αλλά μπορεί να συμβεί. Το βέβαιο με βάση τα σημερινά (στην Ελλάδα ζούμε…) δεδομένα είναι ότι το VAR θα εφαρμοστεί και θα καθιερωθεί στη Super League την ίδια σεζόν όπως και στο Champions League. Την επόμενη...

AP Photo/Dmitri Lovetsky

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ