OPINIONS

Τζόγαρε και έμεινε μονάχος

Τζόγαρε και έμεινε μονάχος

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα νέα δεδομένα στον Παναθηναϊκό, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου.

Τζόγαρε και έχασε ο Γιάννης Αλαφούζος. Τζόγαρε για ενάμιση χρόνο, εκτίναξε το χρέος της ΠΑΕ το οποίο είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που παρέλαβε (28 εκατ. Ευρώ έχει πει ο ίδιος) και πήγαν στράφι και τα 42 εκατ. Ευρώ που – τον πιστεύουμε ότι – έχει βάλει στην ΠΑΕ.

Όλη η ευθύνη δική του και όλα τα λάθη δικά του! Εκείνος κατέστρεψε λογικά πλάνα θεωρώντας ότι μπορούσε να απλώσει τα πόδια πιο μακριά από το σεντόνι, εκείνος τώρα έχει στους ώμους του το ιστορικό βάρος του κινδύνου να δούμε τον Παναθηναϊκό στο τοπικό πρωτάθλημα Αθήνας.

Αν, δε, αποτύχει να δρομολογήσει τις εξελίξεις και προς μια βιώσιμη λύση; Δυστυχώς για εκείνον η ιστορία θα γράψει με μικρά γράμματα ότι έσωσε τον Παναθηναϊκό το 2012 και με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ότι τον έριξε στο ερασιτεχνικό.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ "ΖΑΡΙΕΣ"

Τζόγαρε με πλάνα, τζόγαρε με αλλαγές ανθρώπων σε καίρια πόστα. Το καλοκαίρι του 2015 και μετά από δυο “κανονικές” πρώτες σεζόν, πίστεψε ότι είχε έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα. Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να μπει στο Τσάμπιονς Λιγκ και να “ξαλαφρώσει”. Μια ζαριά με Σάντσεθ, Εσιέν και αγορές Αμπέντ, Λουντ, Τελάντερ επί Αναστασίου το καλοκαίρι. Δεύτερη ζαριά αμέσως μετά με Μολέντο, Λέτο, Μπουμάλ, Βιγιαφάνιες, Εβαζνελίστα, Μαμούτε, Βλαχοδήμους τον Ιανουάριο με Στραματσόνι.

Πρώτη αποτυχία, τρίτη και... τελευταία ζαριά πέρυσι το καλοκαίρι με Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Εμποκού, Χουλτ, Ρινάλντι, Σαμπά, Ιβανόφ, Ρέις, έχοντας πουλήσει μόνο τον Αμπέντ και τον Καλτσά με συνολικό όφελος 400 χιλάρικα. Αποτυχία και πάλι, περισσότερες τρύπες στο καράβι, έφτασε τώρα κοντά στο ναυάγιο. Εμπιστεύτηκε αυτούς που δεν έπρεπε να εμπιστευτεί, έκανε “τρέλες” ακόμη και στο τρέχον καλοκαίρι παρότι είχε πάρει απόφαση να πουλήσει άρον – άρον χωρίς σχέδιο για να γλιτώσει συμβόλαια και να μειώσει το κόστος, τώρα ζητάει “συγγνώμη”...

ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Λένε πολλοί φίλοι του Τριφυλλιού από χθες “δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να παίζει στο τοπικό”. Λένε “η ομάδα κινδύνευσε και το 2012, όταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποσύρθηκε, αλλά τελικά σώθηκε”. Λάθος προσέγγιση! Όλα γίνονται. Ίσως τέτοιες κουβέντες να ακούγονταν και από τα χείλη των φίλων της ΑΕΚ και του Άρη στις αντίστοιχες περιόδους. Το ναυάγιο δεν απετράπη. Γι' αυτό και – αν υπάρχει κάτι που μας έχει διδάξει η ιστορία των ομάδων – πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα!

Προς το παρόν συνεπώς, σήμερα που τα λέμε από αυτή τη διαδικτυακή πύλη, η επόμενη μέρα για τον Παναθηναϊκό δεν είναι μαύρη, αλλά... κατράμι! Κατάμαυρη! Η λογική υπαγορεύει πως ο Αλαφούζος θα πληρώσει την πρώτη δόση της νέας σεζόν στους παίκτες (μέχρι 31 Οκτωβρίου) για δύο λόγους: α) για να σταθεί η ομάδα στα πόδια της τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο και να μην διαλυθεί τελείως εσωτερικά β) για να αποφύγει τις προσφυγές, να μπορεί να πουλήσει η ΠΑΕ ορισμένους παίκτες τον Ιανουάριο και να δει πώς μπορεί ο Αλαφούζος να τα βγάλει πέρα μέχρι τον Μάιο, όταν αναμένονται και οι πιο σημαντικές εξελίξεις κατά την άποψή μας.

Τζόγαρε και έμεινε μονάχος

Δύο εκατ. Ευρώ απαιτούνται για την πρώτη δόση των παικτών και πιθανότατα θα τα βρει – αν δεν τα έχει ήδη προϋπολογίσει – ο Αλαφούζος. Επαναλαμβάνουμε: βάσει λογικής, η οποία πολλάκις σ' αυτή την πενταετία ήταν σαν να αναζητείται νερό στην έρημο στον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου. Αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη υποχρέωση, μαζί ασφαλώς με τα 5-7 εκατ. Ευρώ που απαιτούνται στον έλεγχο της UEFA μέχρι 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να πληρωθούν “μαζεμένοι” από το παρελθόν διακανονισμοί και να μην αρχίσουν να σφυρίζουν οι προσφυγές από παίκτες και μάνατζερς με συνέπεια καταγγελίες στη FIFA και αφαιρέσεις βαθμών (όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια σε ΟΦΗ και Ηρακλή επί παραδείγματι).

ΠΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΑΡΑΟΥΤ

Επόμενο βήμα, για το μέλλον της ΠΑΕ; Άγνωστο. Ο Αλαφούζος έχει αποτύχει εδώ και δέκα μήνες να βρει αξιόπιστους επενδυτές, παρά τις προσπάθειές του. Γιατί να βρει τώρα; Τι άλλαξε; Ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού; Ότι δημοσιοποίησε την απόφασή του για “αντίστροφη μέτρηση” μπας και... κινητοποιηθούν οι “επιφανείς Παναθηναϊκοί”; Μπορεί. Ίσως, μάλιστα αυτός να ήταν ο στόχος του, σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια:να επικοινωνήσει το πραγματικό πρόβλημα και την απόφασή του για “άντε γεια”, το οποίο βεβαίως δεν ξεκαθάρισε ούτε πώς, ούτε πότε θα γίνει.

Δεν ξεκαθάρισε ούτε το συνολικό ποσό του χρέους! Απλώς ανέλαβε την ευθύνη του με το “συγγνώμη” προς τους φίλους της ομάδας και πέταξε τη μπάλα αράουτ τονίζοντας ότι αναλαμβάνει να βάλει 20 εκατ. Ευρώ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα στον αέρα.

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ...

Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να γνωρίζουμε αν βγουν μπροστά εύποροι Παναθηναϊκοί επιχειρηματίες για να σώσουν τον Παναθηναϊκό. Επαναλαμβάνουμε: πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα. Αν θυμάστε, ούτε το 2012 περίμενε κάποιος ότι επρόκειτο να κάνει κίνηση ο Γιάννης Αλαφούζος μετά το “παρκάρισμα” των μετοχών, μετά τα σίριαλ με τον Βλάση Τσάκα και τους πρίγκιπές του. Εφόσον το πράγμα έχει φτάσει στο όριο, ας μην αποκλείσουμε τίποτα.

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, όμως, είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι “χλωμό”. “ Λόγω αστοχιών και ατυχών αποτελεσμάτων της ομάδας, σήμερα αυτός ο αριθμός χρεών έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις άλλων 30 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε υποχρεώσεις των επόμενων ετών” είχε γράψει στην επίσημη ανακοίνωσή του μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Αλαφούζο.

ΔΥΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Μετά τα 20 που θα βάλει ο Αλαφούζος χρειάζονται άλλα 60 απλά για να ξεχρεώσεις... Δεν θες μίνιμουμ 50 για πρωταθλητισμό δύο χρόνια μπας και μπεις Champions League; Δεν συζητάω καν για τα δεκάδες, μην σου πω 100+ που χρειάζονται για να υλοποιηθεί η Παναθηναϊκή Πολιτεία... το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για έναν βιώσιμο και ανεξάρτητο Παναθηναϊκό», απάντησε χθες βράδυ σε φίλο του Παναθηναϊκού. Άρα;

Είναι σαφές ότι ο Γιαννακόπουλος για να “μπει” μπροστάρης πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: α) να βρει συμπαίκτες με γερό πορτοφόλι (ακόμη δεν έχει γίνει αυτό) β) να αναλάβει μεγαλύτερο ποσό χρέους ο Αλαφούζος, εφόσον ο Γιαννακόπουλος θεωρεί ότι το συνολικό άνοιγμα αγγίζει τα 80 εκατ. Ευρώ. Μόνο αν βρει, λοιπόν, χρηματοδότες για το Pao Foundatioιn οι οποίοι δεν θα βάζουν ψίχουλα υπάρχει περίπτωση να πάρει σάρκα και οστά σταδιακά αυτό το σχέδιο...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Τι θα κάνουν σ΄ αυτό το μεσοδιάστημα ο Ουζουνίδης και οι παίκτες, είναι άγνωστο. Σε πρώτη φάση – χθες – ο κόουτς ήταν ήρεμος. Και έλεγε πως αν ο Αλαφούζος τηρήσει όσα του έχει πει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την τρέχουσα σεζόν. Πρόβλημα αγωνιστικό ασφαλώς θα υπάρξει. Ο στόχος πλέον αλλάζει. Είναι η σωτηρία της ΠΑΕ. Αν οι παίκτες πληρώνονται, θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να κρατούν τον Παναθηναϊκό σε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό επίπεδο.

Τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, όταν δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα πωληθούν (επί παραδείγματι) ο Χουλτ, ο Κουρμπέλης, ο Κουτρουμπής, ο Κουλιμπαλί ή και κάποιος από όσους αποκτήθηκαν το καλοκαίρι. Η ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο θα είναι βαριά (πλην των ντέρμπι όπου θα υπάρχει συσπείρωση οπαδική) και ο Ουζουνίδης καλείται να μην επιτρέψει όλη αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί σε “άλλοθι” και να δούμε συμπτώματα περιόδου Στραματσόνι στο Κορωπί. Η νίκη επί του Παναιτωλικού φερ' ειπείν, ουδεμία σχέση έχει με τη χθεσινή ανακοίνωση του Αλαφούζου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ