OPINIONS

"Τζαβελλιά" με τσαμπουκά

"Τζαβελλιά" με τσαμπουκά

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το θρίλερ στο ματς - κατς του "Γ. Καραϊσκάκης", που είχε 2 αντί 4-5 αποβολές, και την Εθνική ομάδα να παίρνει "χρυσό βαθμό" απέναντι στη Βοσνία, χάρη στο γκολ του Γιώργου Τζαβέλλα.

Με τύχη και με ξύλο! Με εγωισμό και τσαμπουκάδες! Μερικές φορές και με ψευτοτσαμπουκάδες. Χρειάζονται κι αυτά πού και πού όταν ο αντίπαλος είναι και ανώτερος και τσαμπουκάς. Διότι οι Βόσνιοι είναι και παικταράδες και μεγάλα, νευρικά παιδιά. Και όχι και τα καλύτερα παιδιά εδώ που τα λέμε…

Το δίδυμο Τζέκο - Ιμπίσεβιτς παίζει καμιά… δεκαριά χρόνια μαζί στην εθνική Βοσνίας. Φούστα - μπλούζα. Ξέρουν με κλειστά μάτια τις κινήσεις χωρίς τη μπάλα. Η αυθεντική βαλκανική ποδοσφαιρική "αλητεία" του Μίραλεμ Πιάνιτς πλημμύριζε όλο το Φάληρο. Πέντε παίκτες στο Καμπιονάτο, τέσσερις στην Μπουντεσλίγκα, ο γίγας Μπέγκοβιτς στην Τσέλσι. Ανώτεροι σε ατομικό επίπεδο. Καλύτεροι και ως σύνολο. Με καταπληκτικό τρανζίσιον στην επίθεση, ποιότητα από τους ακραίους Λούλιτς - Χαϊροβιτς, ανεβάσματα από τους αντίστοιχους ακραίους μπακ Κολάσινατς - Βράνιες.

Αλλά οι Βόσνιοι "αυτοκτόνησαν" στο "Γ. Καραϊσκάκης"! Δεν το "καθάρισαν" στο πρώτο ημίχρονο με 7-1 τελικές προσπάθειες, 62%-38% κατοχή μπάλας και τρεις καθαρές ευκαιρίες. Δεν το "καθάρισαν" ούτε στο β' μέρος με Τζέκο - Πιάνιτς. "Ηθελές τα και pathetic" που γράφει και ο Θέμης Καίσαρης. Πάρε την οβίδα του Τζαβέλλα στο 95' , καλό ταξίδι και καληνύχτα. This is football κύριοι.

Ναι, ήταν για ήττα η Εθνική Ελλάδας, αλλά υπήρξαν πολλά ματς με Ρανιέρι και Μαρκαριάν που βάσει απόδοσης έπρεπε να φύγει τουλάχιστον με την ισοπαλία από τον αγωνιστικό χώρο. Λέτε να γύρισε το άστρο με τον Σκίμπε α λα Ότο; Πάντως, αυτό το νεύρο, αυτόν τον εγωισμό, αυτή την αυτοπεποίθηση που κατέθεσε στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική, δεν την είχε όταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο έχανε από το… Λουξεμβούργο. Ήταν το πρώτο ματς του Σκίμπε, στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Έναν χρόνο και δώδεκα ματς μετά, η εθνική Ελλάδας τουλάχιστον έχει παλμό. Δεν έχει χαφ επιπέδου, ναι το ξέρουμε και το… εμπεδώσαμε κι απόψε στο Φάληρο, σε πολύ κακή βραδιά του ανούσιου Μανιάτη και του κατάκοπου Σάμαρη. Μα έχει ενότητα, έχει συσπείρωση, έχει τσαγανό: αυτά θα ίσχυαν ακόμη και με το 0-1.

Διότι μόνο αν μια ομάδα έχει αυτά τα στοιχεία μπορεί να προσπαθήσει και με "παραποδοσφαιρικούς" τρόπους να αποπροσανατολίσει έναν καλύτερο αντίπαλο. Να τον αποσυντονίσει, να τον εκνευρίσει, να του σπάσει το ρυθμό. Με "τεχνητές κρίσεις". Με δυναμισμό, με πάθος, με trash talking. Αυτή ήταν η παγίδα στην οποία έπεσαν οι Βόσνιοι, οι οποίοι ασφαλώς στο δεύτερο μέρος δεν έτρεχαν και σαν καμικάζι όπως στο πρώτο που πήραν… παραμάζωμα τα πάντα.

Έμοιαζαν με υβρίδιο Γκεμπρεσιλασιέ - Μπολτ οι μπαγάσηδες! Και Λούλιτς και Χαϊροβιτς και Τζέκο – Ιμπίσεβιτς και Πιάνιτς. Ω, τι παικταράς! Και τι υπέροχος ποδοσφαιρικός "αλήτης"! Βγαλμένος θαρρείς από τη μήτρα ενός Στόιτσκοφ, ενός Μπαλάκοφ, ενός Χάτζι. Επιτέλους ένα δεκάρι παλαιάς κοπής. Με τα φάουλ, τις ντρίμπλες, τις πάσες, τα σουτ και τα γκολ του, με το "θέατρο", το σκληρό μαρκάρισμα, το "μπλα - μπλα" στον αντίπαλο, τα "κλαδεματάκια" και τα τσαλιμάκια του. Pure 80’s-90’s.

Ξέμεινε μόνος του ο παικταράς της Γιουβέντους να τρέχει από το 60’ και έπειτα όταν οι μεσοεπιθετικοί της Βοσνίας είχαν εξαντληθεί. Είχε ήδη συνέλθει η Εθνική, με το δοκάρι του Φορτούνη, την ευκαιρία του Μήτρογλου και τα ανεβάσματα του τρομερού Παπασταθόπουλου και του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Αλλά αυτή τη φορά ο "Μητρογκόλ" δεν τα κατάφερε. Ούτε στο 45' + 2', ούτε στο 72' Never mind έτσι όπως κατέληξε το ματς.

Μια κακοστημένη στην αρχική ενδεκάδα της, αβοήθητη από τον πάγκο στην εξέλιξη του ματς και κατώτερη του αντιπάλου της ομάδα, ισοφάρισε στο 95’ με ένα κα-τα-πλη-κτι-κό γκολ. Ούτε του Παπά! Αλησμόνητο ματς εντός και εκτός γηπέδου. Με γκολ, χαμένες ευκαιρίες, νεύρα, κίτρινες, κόκκινες και απίστευτο τέλος. Χωρίς πλάκα, από τα ματς που δεν ξεχνάς.

Υ.Γ. Κόουτς, την επόμενη φορά να σκεφτούμε τον Γιαννιώτα για ενδεκάδα και τον Καρέλη λίγο πιο νωρίς, έτσι δεν είναι;

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

EΛΛΑΔΑ: Καρνέζης 6 – Τοροσίδης 4, Τζαβέλλας 5, Παπαδόπουλος 4, Παπασταθόπουλος 7 – Μανιάτης 3, Σάμαρης 3, Σταφυλίδης 5, Μάνταλος 3, Φορτούνης 5 – Μήτρογλου 3.

ΑΛΛΑΓΕΣ: Γιαννιώτας 6, Καρέλης -

ΒΟΣΝΙΑ: Μπέγκοβιτς 8 – Βράνιες 6, Κολάσινατς 6, Σπάχιτς 4, Ζουκάνοβιτς 6 – Γιάγιαλο 6, Χαϊροβιτς 6, Λούλιτς 7, Πιάνιτς 9 – Τζέκο 7, Ιμπίσεβιτς 6.

ΑΛΛΑΓΕΣ: Σούνιτς 6, Μπίτσακτσιτς -, Τζούριτς -

Διαβάστε ακόμη:

Η κριτική των παικτών της Εθνικής
Τρέλα στο γκολ του Τζαβέλλα, ο Μανιάτης "σούταρε" στον πάγκο
Έτσι περιέγραψε ο Sport24 Radio 103.3 το γκολ του Τζαβέλλα
Η βαθμολογία του ομίλου της Εθνικής
Τα γκολ στο Ελλάδα - Βοσνία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ