OPINIONS

"Τρελός" Σουηδός, θεότρελο ντέρμπι

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού με την υπογραφή του Μάρκους Μπεργκ και ένα θεότρελο ματς με ανατροπές, ένταση, αγωνία και απρόσμενο τέλος!

Έσπασε και το εντός έδρας αήττητο της ΑΕΚ! Ήταν η Ένωση η μοναδική που δεν είχε γευτεί αυτή την πίκρα εφέτος, την κέρασε πίκρα ο Μάρκους Μπεργκ στο 90'. Απροσδόκητα, με αλησμόνητο τρόπο, από το κόψιμο - κλέψιμο του αεικίνητου Ζέκα, την εύστοχη σέντρα του Λουντ, το μπέρδεμα Λαμπρόπουλου – Μπάρκα και το αίμα που μυρίστηκε σαν την ύαινα ο “τρελός Σουηδός”! 17 γκολ σε 17 ματς το 2017.

Ποιος να φανταζόταν τέτοιο ματς; Μονότερμα και 0-2 στο α' μέρος, μονότερμα και 2-2 στο β' μέρος, 2-3 στο 90', πρώτη εκτός έδρας νίκη σε ντέρμπι, αήττητος ο Ουζουνίδης με 3-1-0 στα μεγάλα ματς, “καθάρισε” με ταplay offs.Και τώρα μπορεί να κάνει τοrotationπου θέλει ενόψει των ημιτελικών εναντίον του ΠΑΟΚ. Διότι ξέρει ότι αν δεν κάνει (αρκετές) αλλαγές εναντίον του Πανιώνιου και του ΠΑΟΚ, η “καλή” ενδεκάδα του θα κλατάρει...

ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΓΙΑ 0-3

Ο Ουζουνίδης – μεταξύ πολλών άλλων πιο εξειδικευμένων εντολών που είχε δώσει στους παίκτες του Παναθηναϊκού, τους είχε υπογραμμίσει δύο στοιχεία της ΑΕΚ. Την ένταση και τον δυναμισμό που καταθέτουν οι παίκτες της στο α' 45λεπτο και την προσπάθεια της Ένωσης σε όλα τα παιχνίδια να πάρει το προβάδισμα. Όχι με κυριαρχικό ποδόσφαιρο, δεν περίμενε ότι η Ένωση θα μπορούσε να κλείσει αυτόν τον Παναθηναϊκό στα καρέ του. Αλλά με κλεψίματα κυρίως στον κεντρικό άξονα και ταχύτατοtransition,στην τροφοδοσία των Αραούχο, Πατίτο, Μάνταλου. Ε, λοιπόν, σε ολόκληρο το πρώτο 45λεπτο από όλους τους μέσους και τους αμυντικούς του Τριφυλλιού έγιναν μόνο δύο σφάλματα. Ένα από τον Κουρμπέλη και ένα από τον Ζέκα, οι οποίοι κράτησαν τη μπάλα για δύο (!) δευτερόλεπτα και την έχασαν απόpressingχωρίς περαιτέρω συνέπειες για την ομάδα τους.

Συνολικά ο Παναθηναϊκός “απάντησε” στα χαρίσματα της γηπεδούχου με το ίδιο νόμισμα: και δύναμη και πάθος και τρομερή ένταση στο παιχνίδι του. Η διαφορά συγκριτικά με την Ένωση ήταν η απίστευτη προσήλωση όλων στο πλάνο του Ουζουνίδη, η χαοτικά υπέρ των Πράσινων απόδοση των Βιγιαφάνιες – Εμποκού συγκριτικά με τους Μάνταλο – Πατίτο και ασφαλώς η συνεργασία των Μπεργκ – Κλωναρίδη με και δίχως τη μπάλα, έναντι του ολομόναχου Αραούχο.

Και τα δύο γκολ του Τριφυλλιού είχαν ως αφετηρία τον Βιγιαφάνιες, που σμπαράλιασε την αμυντική διάταξη της ΑΕΚ με τις πάσες του σε Μπεργκ και Εμποκού αντίστοιχα, προτού τελειώσουν τις φάσεις εύκολα ο Κλωναρίδης και ο Σουηδός. Θα μπορούσε να πετύχει και τρίτο γκολ ο Παναθηναϊκός απέναντι στην αποσυντονισμένη Ένωση, η οποία δεχόταν και την υπόκωφη πίεση/γκρίνια της σχετικά υπομονετικής κερκίδας.

Θα είχε “καθαρίσει” το ματς που θα εξελισσόταν σε πράσινο θρίαμβο αν ο Μπεργκ (31') ή ο Βιγιαφάνιες (42') είχαν νικήσει τον Μπάρκα. Μα δεν τα κατάφεραν, η Ένωση έμεινε μέσα στο παιχνίδι και στο δεύτερο ημίχρονο έγινε ο... χαμός!

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΧΙΜΕΝΕΘ

Ο Μανόλο Χιμένεθ βγάζει Πατίτο – Αϊντάρεβιτς, βάζει Λάζαρο και Πέκχαρτ, παίζει από το 46' με 4-4-2. Η ΑΕΚ πιέζει από την αρχή δίνοντας βάρος στη δεξιά της πλευρά, χάνει την πρώτη ευκαιρία με τον Χριστοδουλόπουλο στο 54' και ισοφαρίζει συγκυριακά με πέναλτι (;) από χέρι του Βιγιαφάνιες σε προβολή του Ζέκα.

Συγκυριακά; Όχι βέβαια! Ναι, το πέναλτι ήταν τύχη για την ΑΕΚ, την οποία όμως έχτισε μάχη με μάχη σε κάθε στιγμή του β' μέρους, όταν μπήκε αποφασιστικά και με απίστευτη αυτοπεποίθηση απέναντι σε έναν παθητικό Παναθηναϊκό που έμοιαζε να είχε μείνει από καύσιμα.

Εμποκού, Μπεργκ, Κλωναρίδης, Κουρμπέλης, Χουλτ ξέμειναν από βενζίνη, απέμειναν ο Ζέκα με τον Βιγιαφάνιες να καταθέτουν την ενέργεια του α' μέρους, αλλά δεν αρκούσαν για να αναχαιτίσουν την κιτρινόμαυρη φουρτούνα. Κι όταν, αμέσως μετά το 1-2, ο Χιμένεθ παίζει τα ρέστα του με Μπακασέτα αντί Σιμόες, το ματς γίνεται ροντέο! Η ΑΕΚ δικαίως ισοφαρίζει με την γκολάρα του Πέκχαρτ (από τα λάθη που γίνονται αυτό το... ανεπαίσθητο οφσάιντ), αλλά μετά το 75' ο Λέτο έχει μπει για τα καλά στο ματς, η ορμή της ΑΕΚ έχει κοπάσει και ο Ζέκα αντέχει σαν Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος

HΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ

Απόtransitionκαι μαγικό άγγιγμα του Μάνταλου στον Λάζαρο το 2-2, απόtransitionτο άνοιγμα του Ζέκα στον Λουντ και το 2-3 στο 90' του Νο 1killerστο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Μάρκους Μπεργκ έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στη μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού στην εφετινή σεζόν και είναι στοpeakτης καριέρας του! Μια νίκη με υπογραφή Μαρίνου Ουζουνίδη, η οποία αξίζει να πανηγυριστεί από τους Πράσινους και τους οπαδούς τους, αλλά ταυτόχρονα και να τους προβληματίσει για την τελική ευθεία της σεζόν και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Διότι αυτός ο Παναθηναϊκός διαθέτει αυτή τη στιγμή την πιο δεμένη – φορμαρισμένη και αξιόπιστη ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας, αλλά με μία ενδεκάδα, δίχως ισάξιες εναλλακτικές επιλογές, δεν κατακτώνται εύκολα κούπες και πρωταθλήματα.OΟυζουνίδης αρχικά και ο Λυμπερόπουλος εν συνεχεία έβαλαν σταδιακά τάξη σε μια ομάδα που έμοιαζε υπό διάλυση, ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε στην άκρη και τους άφησε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς ποδοσφαιρικά χωρίς παρεμβάσεις και εντάσεις, ο Παναθηναϊκός μπήκε πάλι σε ορθό δρόμο.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου θα συνιστά μια τεράστια υπέρβαση, μα ήδη έχει κάνει πολλές μικρές υπερβάσεις στον τρόπο δομής και λειτουργίας του που πιθανότατα είναι πιο σημαντικές από μια κούπα. Αν αυτή η προσπάθεια υποστηριχθεί με αξιοπρεπές μπάτζετ το καλοκαίρι, θα δοθεί η δυνατότητα σε Ουζουνίδη – Λύμπε να χτίσουν έναν καλύτερο και πληρέστερο Παναθηναϊκό, που δεν θα είναι ομάδα “μιας χρήσης”, αλλά με κορμό και ουσιαστική προοπτική για το μέλλον.

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΕΚ (Μ. Χιμένεθ): Μπάρκας 6 – Γκάλο 4, Ντίντακ 7, Λαμπρόπουλος 5, Βράνιες 4 – Σιμόες 5 (62' Μπακασέτας 4), Γιόχανσον 5, Αϊντάρεβιτς 3 (46' Πέκχαρτ 6)- Πατίτο 3 (46' Χριστοδουλόπουλος 9), Μάνταλος 5, Αραούχο 5.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ. Ουζουνίδης): Οδ. Βλαχοδήμος 6, Κουλιμπαλί 7, Χουλτ 6, Μολέδο 8, Κουτρουμπής 6 – Κουρμπέλης 6, Ζέκα 7, Εμποκού 6 (68' Λουντ 6), Βιγιαφάνιες 8 (85' Μπουμάλ -) – Κλωναρίδης 7 (68' Λέτο 6), Μπεργκ 8.

*Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ