OPINIONS

Τράβα μπρος

SUPERLEAGUE / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τα σημάδια που δείχνουν ότι σταδιακά ο ΠΑΟΚ περνά στην "μετατραυματική" φάση του και αναλύει τα πλεονεκτήματά του ενόψει της επόμενης σεζόν.

Όλα άρχισαν πριν από 37 ημέρες. Με ένα ρολό χαρτί από το χέρι ενός ανόητου. Ακολούθησε η ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης και η ολική καταστροφή από το «ντου» των διοικούντων για να διαμαρτυρηθούν και όχι για να προστατεύσουν τον ρέφερι Κομίνη. Η φωτογραφία με το πιστόλι του Ιβάν Σαββίδη ήταν η απόλυτη κακοτυχία για τον ΠΑΟΚ, οι αποφάσεις δεν ήταν τόσο καταστροφικές όσο θα περίμεναν πολλοί.

Επί έναν μήνα ο Δικέφαλος αρχικά λόγω της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων (ακύρωση του επιπλέον «-3», δικαίωμα να παίξει μετά από 18 ώρες παρουσία οπαδών του στο ματς με την ΑΕΚ) και εν συνεχεία λόγω της λανθασμένης επικοινωνιακής στρατηγικής του «κατάφερε» να γίνει πιο η πιο αντιπαθής ελληνική ομάδα.

Κατάφερε να τον αποκαλούν «χαλίφη» ακόμη και όσοι κρατούσαν αποστάσεις μετά από τα περσινά στο Κύπελλο, κατάφερε να τεντώσει τα νεύρα ανθρώπων που τραβούσαν τα μαλλιά τους μ’ αυτά που άκουγαν. Όχι για το πιστόλι του Ιβάν - ουδείς απειλήθηκε μ’ αυτό. Για την εν γένει συμπεριφορά του κλαμπ. Ενόχλησε πολύ την κοινή γνώμη ο «ετσιθελικός» τσαμπουκάς, η διχόνοια, τα «νομικίστικα», το «άσπρο – μαύρο». Μα, όλα αυτά κάπου εδώ τελειώνουν.

«Και εμείς και ο κόσμος θέλουμε την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League και να κατακτήσουμε ξανά το Κύπελλο. Γι' αυτό συνεχίστε την προσπάθεια σας με ψηλά το κεφάλι και μη σκέφτεστε τι πέρασε» αναφέρθηκε ότι είπε η Μαρία Γκοντσάρεβα στους παίκτες – μεταφέροντας το μήνυμα του Σαββίδη – πριν από το 0-2 στο Περιστέρι. «Καλό Πάσχα σε όλους! Δεν τελείωσε τίποτα, όλα εδώ ξεκινούν και τα καλά κρατούν για χρόνια... Ξεκούραση και ανασύνταξη, με ηρεμία, καθαρό μυαλό και πίστη» ήταν το τελευταίο post του Κυριάκου Κυριάκου στο instagram…

Φαίνεται ότι ο σύλλογος περνά σταδιακά στην επόμενη φάση. Την μετα-τραυματική. Ίσως είναι η πιο δύσκολη, διότι οι κραυγές και οι εκρήξεις μοιάζουν εύκολες, ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και το ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδικά τώρα στην εποχή της παναθηναϊκής παρακμής, της κατάρρευσης της «κεντρικής διαχείρισης» και των μεγάλων δυσκολιών στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει ανάγκη έναν μεγάλο και ισχυρό ΠΑΟΚ.

Περιμέναμε πότε θα μπει τελεία από τον ίδιο το σύλλογο στις φωνές και την ανέξοδη γκρίνια. Πότε οι παίκτες που αποχωρούσαν πέρυσι από τη Λεωφόρο θα ξεχάσουν το ποίημα με τίτλο « θέλουμε να κρίνονται τα ματς μέσα στο γήπεδο». Πότε οι διοικούντες θα αφήσουν την επικοινωνία και θα στραφούν στην επόμενη μέρα.

Έφτασε η στιγμή για να κοιτάξει μπροστά ο ΠΑΟΚ! Έχει τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, έχει τον τελικό του Κυπέλλου, έχει τις μεταγραφές του και την επόμενη σεζόν του, έχει να σκεφτεί ποια από τα στελέχη του τον βοήθησαν ουσιαστικά στις μάχες και ποια όχι. Και πάνω απ’ όλα: έχει μια ομάδα με καλό υλικό και δεδομένη ποδοσφαιρική ταυτότητα που χτίστηκε με μπόλικο χρήμα, μετά από πολλές άστοχες κινήσεις. Μια ομάδα στην οποία πρέπει να δοθεί συνέχεια.

Ο ΠΑΟΚ καλείται να κοιτάξει πια το άσπρο και όχι το μαύρο της επόμενης μέρας του. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που αν κάποιος κοιτάξει ρεαλιστικά το στιγμιότυπο του status στη Σούπερ Λίγκα θα διαπιστώσει ότι μπορεί να είναι φαβορί για την επόμενη σεζόν, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός οδεύει προς ολική ανακαίνιση και ότι η ΑΕΚ με το συγκεκριμένο ρόστερ το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει εντυπωσιακά προς το καλύτερο την επόμενη σεζόν, φαίνεται να έχει «πιάσει ταβάνι». Αναλυτικά…

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

1. Βρήκε σταθερά στον προπονητή του

Βασανίστηκε πολύ και στην εποχή Σαββίδη, αλλά τελικά βρήκε προπονητή με τον οποίο και βελτίωση παρουσίασε (έστω χωρίς αποδείξεις στα σπουδαία ματς του β΄ γύρου με Ολυμπιακό και ΑΕΚ) και ταυτότητα κατέθεσε. Ταιριάζουν τα χνώτα του Λουτσέσκου με της διοίκησης και παρότι ο φιλόδοξος Ρουμάνος συνεχίζει ακατάπαυστα το βιολί των ανώφελων «κλαψιάρικων» δηλώσεων περί «τσίρκων» (μάλλον ζούσε σε άλλη χώρα πρόπερσι και πέρυσι όταν ο ΠΑΟΚ αντίστοιχα δεν έπαιξε καν τη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και εν συνεχεία αποχώρησε - σωστά - από τη Λεωφόρο λόγω του τραυματισμού του προκατόχου του), θα είναι θετική για τον σύλλογο η συνέχεια της συνεργασίας τους. Κι αν – επειδή έπεισε τον Ιβάν Σαββίδη σε όλα – καταφέρει να περάσει και περισσότερες από τις δικές του εισηγήσεις για τις μεταγραφές, ακόμη καλύτερα για τον Δικέφαλο.

2. Ετοιμος κορμός στην ομάδα

Αν εξαιρέσει κάποιος τη θέση του αριστερού μπακ (ερωτηματικό ο Αζεβέδο, μάλλον δεν θα χρησιμοποιηθεί και του χρόνου ο Βιεϊρίνια στη θέση, αν και τον βολεύει), του στόπερ – παρτενέρ του Βαρέλα και ενός αμυντικού μέσου (δεν δοκιμάστηκε καν ο Μουλέν), ο ΠΑΟΚ έχει πανέτοιμο κορμό βασικών με θαυμάσια χημεία. Προσεκτικές και πολύτιμες «πινελιές» χρειάζεται για να αναβαθμιστεί σε ορισμένες θέσεις και να βρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο. Οι αποφάσεις πρέπει να έχουν αποκλειστικά και πεντακάθαρα ποδοσφαιρικά και όχι άλλους είδους κριτήρια, όπως η «ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου», οι εντός των τειχών «συμμαχίες» με άλλες ομάδες, οι σχέσεις του Ιβάν με συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού ή οι επαφές με συγκεκριμένους μάνατζερς. Και ωφέλιμο θα ήταν για τον Δικέφαλο αυτή τη φορά τον τελικό λόγο να τον έχει ο Λουτσέσκου.

3. Οπαδική συσπείρωση - ενότητα στα αποδυτήρια

Ό,τι συνέβη στα δύο ματς με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ συσπείρωσε σε μεγάλο βαθμό και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και τα αποδυτήριά του. Τα θετικά ιόντα στην παοκτσήδικη ατμόσφαιρα είχαν ήδη πολλαπλασιαστεί από τις διαδοχικές νίκες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο μετά από την ισοπαλία με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αλλά ειδικά μεταξύ των παικτών σφυρηλατήθηκαν ισχυρότατοι δεσμοί μετά τις δύο τιμωρίες για τις οποίες οι ίδιοι δεν ευθύνονταν σε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τους οπαδούς! Παρότι είναι πάρα πολλοί οι «σιωπηλοί» που θεωρούν ότι δυστυχώς για την ομάδα δικαίως κόστισαν πανάκριβα οι δυο ανοησίες στα ματς με Ολυμπιακό (γλίτωσε και το επιπλέον «-3» ο ΠΑΟΚ από την επιτροπή Εφέσεων…) και την ΑΕΚ, ακόμη κι αυτοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον διότι επιτέλους τους πείθει όχι μόνο η ίδια η ομάδα τους, αλλά και το πάθος και η οικονομική ισχύς του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Εξαιρώντας τους φανατικούς και τις ακρότητες σε λόγο και πράξεις (τις οποίες απευχόμαστε να δούμε στον τελικό του Κυπέλλου), ο μέσος οπαδός του ΠΑΟΚ περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 30 χρόνια πιστεύει ακράδαντα ότι η ομάδα του είναι η καλύτερη στην Ελλάδα! Αυτή η πεποίθηση, αυτή η αγάπη και η προσμονή θα είναι πολύτιμα πλεονεκτήματα για τον ΠΑΟΚ στο εγγύς και απώτερο μέλλον αν μεταφραστούν σωστά στην Τούμπα και στον περίγυρο της ομάδας.

4. Το πείσμα και το χρήμα του Ιβάν Σαββίδη

Πέραν των κινήσεων σε νομικό επίπεδο και της όποιας προπαγάνδας στο πεδίο της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ο Ιβάν Σαββίδης είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και για όσα συνέβησαν και για την επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ξέρει πολύ καλά ότι έσφαλε με το «ντου» στον αγωνιστικό χώρο, ότι το όλο θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως από τη φωτογραφία με το πιστόλι, ότι λόγω αυτής ασχολήθηκαν τα media απ’ άκρου εις άκρον στην υφήλιο με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι ποστάρεται ως «meme» σε ξένες χώρες, ότι η συγκυρία ήταν κάκιστη εφόσον η ΕΠΟ και το συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο τελεί αυτή την περίοδο υπό την «ομπρέλα» της FIFA, της οποίας η εικόνα μουτζουρώθηκε παντού για το… τι στο καλό κάνει σ’ αυτό το χωριό εκεί κάτω στα νότια της Ευρώπης.

Φαίνεται πως καθάρισε το μυαλό του, «χώνεψε» τις ποινές και πάει παρακάτω. Έχει και το πείσμα και το… ρευστό για καλύτερα και μεγαλύτερα πράγματα με τον ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια. Ήδη το μέγεθος του κλαμπ στα ελληνικά μέτρα έχει πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο ΠΑΟΚ πρόοδευσε στις Ακαδημίες, στις μεταγραφές, στις ποδοσφαιρικές επιδόσεις, στις υποδομές, εταιρικά, οικονομικά, σχεδόν παντού. Ναι, ασφαλώς ενισχύθηκε και εξωαγωνιστικά στη ζούγκλα του ελληνικού ποδοσφαίρου και «λερώθηκε» λόγω των πρόσφατων γεγονότων, με ευθύνη και του Ιβάν. Όμως ο Σαββίδης ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Ανέλαβε τον ΠΑΟΚ για να μείνει. Το πείσμα του αναμφισβήτητο, η οικονομική ισχύς του δεδομένη. Θα βάλει άνω τελεία και θα συνεχίσει… Με «κηλίδες», ίσως ανεξίτηλες. Αλλά θα συνεχίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ