OPINIONS

Το ματς των 10-25 εκατ. ευρώ

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Είχε μια ατυχία και δύο μεγάλες τύχες η ΑΕΚ. Ταξιδεύει ως τρανό αουτσάιντερ για το πρώτο ματς με τη Σέλτικ. Και παίζει με τους Σκωτσέζους τα ρέστα της. Για μίνιμουμ 10 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να αυγατίσουν και να φτάσουν μέχρι και 25 εκατ. ευρώ αν κουνήσει σεντόνι… Γράφει ο Γιάννης Σερέτης.

Αλλόκοτα πράγματα εφέτος στις κληρώσεις του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Ασυνήθιστα για τους περισσότερους εξ ημών. Περνάει ο δεύτερος ΠΑΟΚ έναν γύρο, τον β΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Βασιλείας, και – τσουπ – εξασφαλίζει θέση στους ομίλους του Γιουρόπα.

Σίγουρα επιπλέον οκτώ ευρωπαϊκά ματς: από 11.000 «διαρκείας», εκτόξευση στα 16.500 μέσα σε λίγες μέρες! Αλλά η πρωταθλήτρια ΑΕΚ για να εξασφαλίσει την ίδια θέση μόνο με μια ζαριά θα πρέπει να αποκλείσει πιο δύσκολη αντίπαλο, τη Σέλτικ. Και ο τρίτος Ολυμπιακός για να φτάσει κι αυτός στην ίδια θέση, θα πρέπει να αποκλείσει και τη Λουκέρνη και εν συνεχεία την αντίπαλο του Μπασακσεχίρ/Μπέρνλι.

Άλλο παράξενο κι’ αυτό, αλλά πλέον όλα αλλάζουν: η ΑΕΚ με πολύ λιγότερους βαθμούς και σε πολύ κατώτερη θέση από τον Ολυμπιακό στο ranking της UEFA θα πρέπει να αποκλείσει στα play offs του Γιουρόπα Λιγκ τον νικητή του Γιούρμαλα – Σούντουβα (σαν Σούρμενα ακούγονται αμφότερες, με όλο το respect στις πρωταθλήτριες Λετονίας και Λιθουανίας…), ενώ οι Ερυθρόλευκοι τον νικητή του ζευγαριού μιας τουρκικής ομάδας που διεκδίκησε επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα και μιας άπειρης μεν, αγγλικής δε, ομάδας, που ευρωπαϊκά είναι ελλιποβαρής, αλλά μάλλον έχει μεγαλύτερο μπάζτετ από τον Ολυμπιακό! Κακότυχοι οι Ερυθρόλευκοι στη χθεσινή κλήρωση…

ΓΙΟΥΡΜΑΛΑ – ΣΟΥΝΤΟΥΒΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΥΧΗ

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τύχη της ΑΕΚ. Το Γιούρμαλα – Σούντουβα! Διότι αν αποκλειστεί από τη Σέλτικ (που είναι και το λογικό), θα πρέπει να «αυτοκτονήσει» στα play offs για να αποκλειστεί από τους ομίλους του Γιουρόπα. Είχε και δεύτερη τύχη η Ένωση: το Mάλμε – Βιντεότον στα play offs του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι πιο έτοιμη από τους Σουηδούς, αλλά είναι καλύτερη από αμφότερες. Θα είναι και σε καλύτερη κατάσταση σε 15 μέρες (με Άλεφ – Μπογέ πανέτοιμους, πιθανότατα και τον Μάνταλο και τον Πόνσε στη διάθεση του Ουζουνίδη), αλλά και με ανεβασμένο ηθικό αν έχει αποκλείσει τους Σκωτσέζους που είναι ανώτεροι και των Σουηδών και των Ούγγρων. Εδώ είναι… όλα τα λεφτά! Αύριο στη Γλασκώβη και την επόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ!

Δυο ματς αξίας τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για την Ένωση! Τόσα θα είναι τα μίνιμουμ έσοδά της αν αποκλείσει τη Σέλτικ και εξασφαλίσει από τώρα τη συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Μπορεί; Ναι, γιατί όχι; Αλλά δεν έχει τις περισσότερες πιθανότητες δίχως τον Μάνταλο, δίχως τον Τσιγκρίνσκι, με τους Μπογέ – Άλεφ χωρίς προσαρμογή στην ομάδα και τον Πόνσε ανέτοιμο. Η Σέλτικ είναι το καθαρό φαβορί. Η Σέλτικ που ξεκίνησε από τον α’ προκριματικό γύρο, απέκλεισε εύκολα την πρωταθλήτρια Αρμενίας Αλασκέρτ (3-0, 0-3) και την Ρόζενμποργκ (3-1, 0-0), έχει πέντε επίσημα ματς στα πόδια της και ρυθμό βρετανικό, που αν μη τι άλλο λείπει από όλες τις ελληνικές ομάδες. Η Σέλτικ, κι ας μην έχει τον τραυματία Μούσα Ντεμπελέ που πέρυσι έγραψε 16 γκολ/9 ασίστ σε 39 ματς.

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, Η ΜΕΓΑΛΗ «ΨΑΡΙΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΑΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΠΑ

Αν η ΑΕΚ κάνει την έκπληξη/υπέρβαση επί της Σέλτικ (διότι με το ρόστερ που έχει και τις απουσίες της περί τέτοιας θα πρόκειται), θα διασφαλίσει το μπόνους ύψους 5 εκατ. ευρώ, θα εξασφαλίσει στον κουμπαρά της συνολικά 10 εκατ. ευρώ και θα πάει για τη μεγάλη «ψαριά» των 25 εκατ. ευρώ των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον μιας εκ των Μάλμε/Βιντεότον. Σπουδαία, μοναδική ευκαιρία!

Αν, αντιθέτως, αποκλειστεί από τη Σέλτικ και προκριθεί όπως αναμένεται επί μιας εκ των πρώην σοβιετικών δυνάμεων (Γιούρμαλα/Σούντουβα), θα αρκεστεί στα 4 εκατομμυριάκια και εν συνεχεία στους ομίλους του Γιουρόπα θα προσπαθήσει για το καλύτερο, όπως και πέρυσι. Μόνο που εφέτος –ας το έχουν υπόψιν τους και ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ, τα πράγματα εκεί θα είναι σκούρα. Ήδη στους ομίλους του Γιουρόπα έχουν μια θέση Τσέλσι, Αρσεναλ, Μίλαν, Λάτσιο, Λεβερκούζεν, Βιγιαρεάλ, Μαρσέιγ, Άντερλεχτ, Σπόρτινγκ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Ρεν, Ζυρίχη, Ακχισάρ, Γιάμπλονετς και Βόρσκλα, ενώ έπονται και όσες αποκλειστούν από τα play offs του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπενφίκα ή Φενέρ επί παραδείγματι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ