OPINIONS

Το ξενέρωμα του οπαδού του Παναθηναϊκού

Το ξενέρωμα του οπαδού του Παναθηναϊκού
Λεωφόρος, άδεια ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αλαφούζος φεύγει, ο Παναθηναϊκός προσέλαβε τεχνικό διευθυντή που εμπιστεύονται όλοι και ίσως τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή, αλλά η ατμόσφαιρα στους οπαδούς θυμίζει… Βόρειο Πόλο. Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει.

Αυτό το τετραήμερο μοιάζει το καθοριστικό για την αλλαγή εποχής στον Παναθηναϊκό. Ο Παϊρότζ Πιεμπονγσκάντ ήρθε στην Ελλάδα για τρίτη φορά, αλλά για πρώτη παρέμεινε τέσσερις μέρες και είδε από κοντά τους πάντες: Deloitte, Αλαφούζο, Νταμπίζα, Δώνη.

Ιδιοκτήτη, τεχνικό διευθυντή, νέο προπονητή, στελέχη της εταιρείας που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο στην ΠΑΕ. Περιηγήθηκε στα… πέριξ (Λεωφόρος, Κορωπί), αν είχε περισσότερο χρόνο θα πήγαινε και στα γραφεία της ΠΑΕ, να γνωριστεί και να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Έφερε για πρώτη φορά και το γιο του, είναι σαφές ότι λειτούργησε ως ο νέος ιδιοκτήτης του Τριφυλλιού. Περιμένει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας την αναλυτική έκθεση της Deloitte, συζήτησε με τον Αλαφούζο για όλα τα οικονομικά και τα "διαδικαστικά", ο γιος του μίλησε δημοσίως σαν να… έχει πάρει την ΠΑΕ, όλα είναι έτοιμα.

ΤΑ ΤΡΙΑ... ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΕΦΕΤΙΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

- Ο Γιάννης Αλαφούζος, σχεδόν ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που πήρε "μέσα" του την απόφαση, δηλαδή μετά το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0 επί Στραματσόνι, αποχωρεί (επιτέλους για τους οπαδούς)… Αποχωρεί έχοντας βάλει ήδη περίπου 50 εκατ ευρώ: ω, τι αποτυχία!

- Ο Παναθηναϊκός έχει προσλάβει τον πανθομολογουμένως πιο επιτυχημένο τεχνικό διευθυντή του την τελευταία δεκαετία (δηλαδή μετά τον Γιάσμινκο Βέλιτς, ο οποίος αδίκως "ταυτίστηκε" από τους φίλους του Τριφυλλιού με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και "κάηκε"), τον Νίκο Νταμπίζα, ο οποίος πήρε σοβαρό ρίσκο με τους Πράσινους για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

- Ο Παναθηναϊκός έκλεισε σήμερα ίσως τον κορυφαίο εν ενεργεία Έλληνα τεχνικό. Τον μοναδικό που έχει εργαστεί τόσα χρόνια στο εξωτερικό, τον άνθρωπο με τον οποίο πήρε τον τελευταίο τίτλο της η ΑΕΛ και έφτασε δις στον τελικό κυπέλλου ο Ατρόμητος. Τον κόουτς που απέτυχε πριν από… δέκα χρόνια στην ΑΕΚ, αλλά από τότε πέρασε από πολλά κύματα, έφτασε με τον ΑΠΟΕΛ και στους ομίλους του Champions League, ωρίμασε και κατάφερε να ενισχύσει το status του στην αγορά των προπονητών. Ο Γιώργος Δώνης, ναι, έχει καλύτερο βιογραφικό από τον Γιάννη Αναστασίου και τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Παρ’ όλα αυτά, η ατμόσφαιρα μεταξύ των φίλων του Παναθηναϊκού για την ποδοσφαιρική ομάδα τους, θυμίζει… Βόρειο Πόλο! Αν όλα αυτά είχαν γίνει (ακριβώς οι ίδιες κινήσεις!) και διάδοχος του Αλαφούζου δεν ήταν ο Πιεμπονγκσάντ, αλλά ο Γιαννακόπουλος, ακόμη κι αν ο ηγέτης της ΚΑΕ έβαζε λιγότερα χρήματα, το κλίμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό! Γιατί λοιπόν παρότι ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα με ένα fund το οποίο έχει παίξει ρόλο ακόμη και στη διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι, ο ανώνυμος οπαδός του Παναθηναϊκού παραμένει επιφυλακτικός, "παγωμένος", ή έως και αδιάφορος;

Παίζουν πολλά ρόλο. Και δεν είναι μόνο η απογοήτευση από την κατάντια στην οποία έχει φτάσει ο σύλλογος…

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ

- Ο δεσμός του με την ποδοσφαιρική ομάδα δέχθηκε πολλαπλά πλήγματα τα τελευταία δύο χρόνια. Πικράθηκε, απογοητεύτηκε, απομακρύνθηκε, σιχτίρισε, ντράπηκε.

- Ένιωσε άβολα με όλη την "χαριστική" κατάσταση που δημιουργήθηκε προκειμένου να μείνει ο Παναθηναϊκός στη Super League. Δεν το είχε ξανανιώσει…

- Είδε να σχηματίζονται συμμαχίες με τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη τον οποίο ο Αλαφούζος επί τριετία "πολεμούσε", είδε να του "χαρίζει" παίκτες ο ΠΑΟΚ, είδε να "χαρίζει" τεχνικό διευθυντή, παίκτη και προπονητή στην ΑΕΚ, επειδή δεν μπορούσε να τους κρατήσει, επειδή τους "άδειασε". Όλα αυτά πρωτόγνωρα. Και όλα αυτά μίκρυναν πολύ το μέγεθος του κλαμπ στο μυαλό του οπαδού!

- Έμαθε ότι ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε την ψήφο του Παναιτωλικού και την αποχή της Κέρκυρας από την καθοριστική ψηφοφορία για την αλλαγή του κανονισμού περί υποβιβασμού. Ότι ο σύλλογος δεν μπορεί να βρει τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ότι χρωστάει ακόμα στον Καραγκούνη, τον Γιούρκα και τον Στέργο Μαρίνο. Ότι του αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί από τον Βέμερ. Ότι αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους, ότι, ότι, ότι… Όλα αυτά κάθε μέρα! Κάθε μέρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα! Πόση ακόμη φθορά στη σχέση του με την αγαπημένη ομάδα του; Πόση αίσθηση ντροπής; Πόσο ξενέρωμα;

- Για πρώτη φορά εταιρεία (fund) αναλαμβάνει τα ηνία της ΠΑΕ. Ουδεμία γενιά οπαδών του Παναθηναϊκού έχει εξοικείωση με κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι μεγάλωσαν με Βαρδινογιάννη, έζησαν με πολυμετοχικότητα και Αλαφούζο. Δεν έχουν εμπιστοσύνη. Δεν έχουν πίστη. Λογικό…

- Ο Πιεμπονγσκάντ και ο γιος του δεν έχουν μιλήσει ξεκάθαρα ως προς τα οικονομικά δεδομένα. Μιλούν σωστά για "υπομονή". Μιλούν αόριστα για επαφές με την αγορά της Ευρώπης και της Ασίας. Μα δεν έχουν αναλύσει το πλάνο τους διεξοδικά. Απλώς εκφράζουν τις σκέψεις τους. Θα το κάνουν μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου. Να δούμε, μπας και αλλάξει το κλίμα…

- Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας και το fund συνολικά δεν έχουν παρουσιάσει τα ελληνικά στελέχη τους. Τους ανθρώπους που θα αναλάβουν να "τρέξουν" την ΠΑΕ. Τον νέο πρόεδρο, το νέο διοικητικό συμβούλιο. Δεν έχουν αναλύσει το σχέδιό τους. Θα το κάνουν κι αυτό αφού πάρουν τις μετοχές του Αλαφούζου.

- Η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο και βάζει τα περισσότερα λεφτά, ο Ολυμπιακός είναι ο Ολυμπιακός. Ο οπαδός του Παναθηναϊκού (ακόμα) βλέπει τεράστια απόσταση από τους τρεις ανταγωνιστές τους, εκ των οποίων οι δύο ("Δικέφαλοι") άνοιξαν τα φτερά τους την τελευταία διετία και είναι πλέον ανώτερου επιπέδου ομάδες συγκριτικά με τους Πράσινους, με καλύτερο ρόστερ και μεγαλύτερο μπάτζετ.

- Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, οι μεταγραφικοί περιορισμοί και το "-6" δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια "ανταγωνιστική" σεζόν. Για πρώτη φορά μετά το 2013 (όταν, όμως, αποκτήθηκαν μεταξύ άλλων ο Μπεργκ, ο Σίλντενφελντ, ο Αμπέντ, ο Νάνο, ο Καρέλης, ο Κλωναρίδης…) ο Παναθηναϊκός ξεκινά με "κατεβασμένα φτερά". Δεν περιμένει κανένας τίποτα. Ξέρουν όλοι απλώς ότι πρόκειται για μια "μεταβατική" σεζόν. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, δεν… εκτοξεύει τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον για την ομάδα τους, ειδικά όταν οι δύο ανταγωνιστές τους δείχνουν στιβαροί και ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για ενδιαφέρουσα ανανέωση…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νέος προπονητής του Παναθηναϊκού ο Δώνης
Βασιλειάδης: "Aποφασισμένος να προχωρήσω την αναδιάρθρωση"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ