OPINIONS

Το άξιζε η Ελλάδα, όχι η Βοσνία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CYPRUS - GREECE / ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ(Α) ΣΑΜΑΡΗΣ(Κ) ΡΕΤΣΟΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Εθνική Ελλάδας EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει γιατί η Ελλάδα, χωρίς ασφαλώς να... ενθουσιάσει με την απόδοσή της, άξιζε τη δεύτερη θέση και τη δεύτερη ευκαιρία στον όμιλό της αντί της Βοσνίας.

Να, λοιπόν, που τα κατάφερε. Τα κατάφερε; Όχι ακόμη! Εκείνη την οδυνηρή ισοπαλία εναντίον της Εσθονίας στη χειρότερη βραδιά του Herr Skibbe στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας (0-0 με μηδέν φάσεις), την κουβαλά μαζί της. Εκείνο το ματς, το μοναδικό μαζί με τα δυο παιχνίδια εναντίον του Γιβραλτάρ στα οποία η Ελλάδα κλήθηκε να ανταποκριθεί σε συνθηκες που έχει η ίδια τη μπάλα.

Αν είχε πάρει το τρίποντο τότε, απόψε θα πανηγύριζε την πρόκρισή της στα μπαράζ για το Μουντιάλ. Τώρα, πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων. Οι δικοί της βαθμοί “κλείδωσαν”: 13. Θα νικήσει το Γιβραλτάρ στο Γ. Καραϊσκάκης και θα περιμένει τη Σκωτία, την Κροατία, την Ουαλία. Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Όμως ακόμη κι αν τελικά αποκλειστεί ως “χειρότερη δεύτερη”, αυτή τη δεύτερη θέση στον όμιλό της, την άξιζε αντί της Βοσνίας! Κι ας ήταν τυχερή με τη γκολάρα του Γιώργου Τζαβέλλα στο 94', σ' εκείνη την αλησμόνητη βραδιά του Γ. Καραϊσκάκης.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΑΝ ΟΙ ΒΟΣΝΙΟΙ

Οι Βόσνιοι δεν ήταν καλύτεροι από τους Έλληνες στη Ζένιτσα, ηττήθηκαν από τους Κύπριους στη Λευκωσία, δέχθηκαν 8 και θα μπορούσαν να είχαν δεχθεί 12 γκολ σε δύο ματς από τους Βέλγους. Τους έστειλαν σήμερα (χωρίς Πιάνιτς, αλλά και η Ελλάδα δεν είχε τον Μήτρογλου σε δύο κρίσιμα ματς...) να παίξουν στο χωράφι του Σαράγεβο μπας και κερδίσουν κάτι παραπάνω. Όντως το κέρδισαν, διότι ο Αζάρ και ο Μέρτενς ήταν εξαφανισμένοι στον αγωνιστικό χώρο! Όμως αρκούσε η κλάση και η προσπάθεια των Καράσκο – Ντε Μπρόινε – Μπατσουαγί για να χαρίσουν στους Βέλγους το τρίποντο με 4-3 και στην Ελλάδα έναν ορθάνοιχτο δρόμο νίκης απέναντι στον Πιέρο Σωτηρίου και την παρέα του. Εχει Πιάνιτς και Τζέκο η Ελλάδα; Όχι βέβαια. Αλλά έγινε ομάδα ξανά! Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος της απ' αυτή την πορεία στα προκριματικά, μαζί με τα φρέσκα πρόσωπα που μπήκαν στο παιχνίδι (Ζέκα, Δώνης) και τον καινούριο κορμό που έχτισε.

Οπως και στο Φάληρο, έτσι και σήμερα στη Λευκωσία, η Κύπρος ήταν πιο “ομάδα”. Με καλύτερο σχέδιο, με ορθώς μοιρασμένους ρόλους στο γήπεδο, με περισσότερα τρεξίματα. Όμως δεν έχει την πείρα, την προσωπικότητα και την ποιότητα 4-5 Ελλήνων για να μετουσιώσει όλα τα καλά της σε επιτυχία. Ήταν ανώτερη σε γενικές γραμμές, αλλά παρότι προηγήθηκε θα μπορούσε να δεχθεί και 5 γκολ από δικά της λάθη και απειρίες, σε παιχνίδι στο οποίο η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μόνο μία ευκαιρία σε “σετ” ματς, κι αυτή από υπέροχη ατομική ενέργεια του Πέτρου Μάνταλου (δοκάρι)!

ΤΥΧΗ ΓΚΑΣΤΟΝΕ – ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΜΑΖΙ Ο ΣΚΙΜΠΕ

Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική Ελλάδας είχε την τύχη του Γκαστόνε και του Ρεχάγκελ μαζί. Ο Ραν Μπεν Σιμόν παρατάσσει την ομάδα του σε 3-4-2-1 για να περιορίσει τον Σταφυλίδη και τον Τοροσίδη στα άκρα, να έχει παίκτη μπροστά από τον Μήτρογλου και να υποστηρίξει τον Σωτηρίου με Κάστανο – Κυργιάκου σε κοντινά μέτρα από πίσω του. Το σχέδιο είναι άψογο, η Κύπρος έχει την απόλυτη ισορροπία στο σχηματισμό της. Υπερέχει στη μεσαία γραμμή, έχει την κατοχή/κυκλοφορία της μπάλας, δεν απειλείται καθόλου, ανεβάζει και τους στόπερ της σποραδικά, ψάχνει υπομονετικά και αποφασιστικά μια καλή σέντρα ή μια σωστή κάθετη. Τη βρίσκει στο 18', ο Καρνέζης αποκρούει το τετ α τετ του Σωτηρίου, αλλά ο Μανωλάς και ο Τζαβέλλας ως παραστάτες σε παρέλαση (πλησιάζει και η 28η Οκτωβρίου), αντί να τρέξουν για το ριμπάουντ μισοκοιτάζουν προς τον επόπτη, διστάζουν και ο Πιέρος σκοράρει σε κενή εστία. Από τις περιπτώσεις που ο τερματοφύλακας μένει “παγωτό” από την ποδοσφαιρικά “εγκληματική” και ερασιτεχνικού επιπέδου αδράνεια των αμυντικών του.

Ο Σκίμπε παραμένει απαθής, δείχνει να μην έχει καταλάβει τι (του) γίνεται. Αλλά το ατομικό ταλέντο του Κώστα Μήτρογλου μπορεί να νικήσει ενίοτε και το λανθασμένο προπονητικό σχέδιο! Πρώτη φορά άγγιξε τη μπάλα στο 12' από κάθετη του Μανωλά, πολλά μέτρα εκτός περιοχής: ήταν σε θέση οφσάιντ. Ουσιαστικά με το πρώτο άγγιγμά του ισοφάρισε. Και τι άγγιγμα! Λάθος του Λαϊφη, άμεση ωραία πάσα του Μάνταλου, περιστροφή του Μητρογκόλ γύρω από τον εαυτό του, ο Αντωνιάδης τον ψάχνει όπως ο Νταμπίζας τον Μπέργκαμπ, ψυχρή εκτέλεση με το αριστερό. 1-1. Ω, τι γκολ! Τι εξαίσιο ποδοσφαιρικό τάνγκο!

Και στο “καπάκι”, δύο λεπτά μετά την ισοφάριση, 1-2 από το πρώτο γκολ του Αλέξανδρου Τζιόλη σε 67 (!) ματς με την εθνική Ελλάδας με κεφαλιά από καλή εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη. Και αμέσως μετά, στο 31', δεν δίνεται πέναλτι στην Κύπρο, όταν ο Τζαβέλλας λες και είναι ο... Καρνέζης ανοίγει και τα δύο χέρια (για να προστατευτεί; - για να εμποδίσει τη μπάλα; για να χαιρετήσει κάποιον;) σε εξ' επαφής κεφαλιά αντιπάλου, αλλά ο Μαγένκο δείχνει “παίζετε” λόγω “ακούσιου”. Αυτή είναι η ιστορία του α' μέρους. Πόση πια περισσότερη θετική αύρα και συγκυρία για την Ελλάδα που δεν κινδύνευσε περισσότερο, αλλά δεν απείλησε κιόλας, πλην μιας ευκαιρίας σε open play με τον Μάνταλο που δεν σούταρε, αλλά πάσαρε προς τον Φορτούνη στο 32';

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ – ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ούτως ή άλλως, σε set ματς, η Ελλάδα μόνο μια φορά απείλησε σε ολόκληρο το παιχνίδι. Με την έξοχη κλειστή ντρίμπλα του Μάνταλου στον Λαϊφη και το τρομερό αριστερό σουτ στην κάθετη δοκό, στο 56'. Κατά τα λοιπά; Μόνο από λάθη αντιπάλων, από τα καλά κόρνερ του Φορτούνη (γκολ της ανατροπής από τον Τζιόλη) και σε αντεπιθέσεις με Φορτούνη – Μήτρογλου μπορούσε να απειλήσει η Ελλάδα. Όπως έκανε στο 8' (άουτ κεφαλιά Μανωλά), στο 48' (άουτ κεφαλιά Τοροσίδη) και σε open play στο 51' και στο 55' με τον Μήτρογλου. Από λάθος του Λαϊφη προήλθε το 0-1, από λάθος του Οικονομίδη χάθηκε το 1-3 από τον Μάνταλο στο 93'. Ετσι θα πάμε και στα μπαράζ, αν μας χαμογελάσει η τύχη στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Με αντεπιθέσεις και στατικές φάσεις!

Και επειδή όλες οι υπόλοιπες συνυποψήφιες για μπαράζ, πολλώ δε μάλλον οι “ισχυρές” (Πορτογαλία/Ελβετία, Ιταλία) είναι πολύ ανώτερες από την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και θα έχουν εκείνες τη μπάλα αφήνοντας στους Έλληνες τις αντεπιθέσεις, ας μην υποτιμάμε τις πιθανότητές μας για το Μουντιάλ. Ταυτόχρονα, όμως, ας μην υπερβάλλουμε για κάποια... σούπερ επιτυχία. Η δεύτερη θέση στον όμιλο είναι απλώς η “επιστροφή” από το μπάχαλο της προηγούμενης κατάστασης. Είναι η “θεραπεία” στο μεταβατικό στάδιο. Για να βρούμε ξανά χαρακτήρα – ταυτότητα – αποτελεσματικότητα, θα χρειαστεί χρόνος, νέα πρόσωπα που θα αναμιχθούν με τη μαγιά των παλαιότερων και καμιά καλύτερη ιδέα από τον Σκίμπε που σήμερα έπρεπε να βγάλει τον Τζαβέλλα στο 30' και να παίξει με 3-4-3 βάζοντας τον Σάμαρη ή με 3-5-2 βάζοντας τον Δώνη ή τον Γιαννιώτα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΚΥΠΡΟΣ (3-4-2-1): Παναγή 4 – Αντωνιάδης 3 (60' Αλεξάνδρου), Κατελάρης 5, Λαϊφης 4 – Δημητρίου 6, Μαργκάσα 6 (83' Μυτίδης -), Λαμπάν 6, Αρτυματάς 5 – Κάστανος 4 (79' Οικονομίδης 4), Κυριάκου 5 – Σωτηρίου 6.

ΕΛΛΑΔΑ (4-2-3-1): Καρνέζης 6 – Τοροσίδης 4 (68' Ρέτσος 4), Τζαβέλλας 3, Παπασταθόπουλος 5, Μανωλάς 4 – Ζέκα 5, Τζιόλης 5 – Μάνταλος 7, Σταφυλίδης 5, Φορτούνης 7 (75' Δώνης 5) – Μήτρογλου 7 (89' Σάμαρης -).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ