OPINIONS

Survivor

Survivor

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα βαθύτερα και σημαντικότερα προβλήματα, πέραν του αγωνιστικού, στον Παναθηναϊκό. Με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2016...

Είχε μπει στη “γκρίζα ζώνη” ο Αντρέα Στραματσόνι από τα 3-0 με Σταντάρ Λιέγης και Ολυμπιακό. Και έφτασε πλέον στο “αμήν” με το 2-0 στο Άμστερνταμ, από τη μικτή Νέων – αναπληρωματικών του Άγιαξ. Από αύριο ξεκινά η “μάχη επιβίωσης”. Ο αγώνας για το “ευ ζην”, δηλαδή για τον τίτλο και για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Europa League, είχε χαθεί από τις δυο τριάρες.

Από τη Νέα Σμύρνη μέχρι και την 15η αγωνιστική, στις 18 Δεκεμβρίου εναντίον της Λάρισας στο “Αλκαζάρ”, είναι πιθανό να συμβούν τα πάντα στον Παναθηναϊκό. Πανιώνιος εκτός, ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ΠΑΟΚ εντός, Θέλτα εντός, Περιστέρι, Λάρισα: αυτό είναι το πρόγραμμα. Δύσκολο πολύ να σταθεί ο Στραματσόνι. Σχεδόν απίθανο. Μα αν θέλει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του και να συνεχίσει το πλάνο του, πρέπει να κάνει μια αρχή και να πάει “παχνίδι – με παιχνίδι”, μπας και αντέξει το σκοινί του Αλαφούζου. Διότι αν περιμένει να φανεί η στήριξη στο... χειροκρότημα της εξέδρας, καλύτερα να ακούσει την Άλκηστη και να αφήσει το coaching.

Eίναι η κατάλληλη συγκυρία για να επισημανθεί πως η παραμονή του “Στράμα” που ήδη έχει προετοιμάσει μεταγραφικό πλάνο ή η αλλαγή του με Ουζουνίδη/Δώνη/ξένο προπονητή δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο στο Τριφύλλι. Αν φύγει, θα εκτονωθεί η ένταση, θα ηρεμήσουν τα πράγματα πρόσκαιρα. Όπως είχε συμβεί όταν ήρθε ο Ιταλός και αποσυμπιέστηκε η υπερχειλισμένη από την Καμπάλα χύτρα του Γιάννη Αναστασίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το σημαντικότερο πρόβλημα στο club το οποίο αλλιώς ξεκίνησε το καλοκαίρι κι αλλιώς η ζωή το πάει, είναι το οικονομικό και η νοοτροπία ορισμένων στελεχών της ΠΑΕ. Φαίνεται από τον “ευνουχισμένο” ρόλο του αθλητικού διευθυντή, Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος ήδη θα έπρεπε να είναι εκείνος ο οποίος θα μιλά με τους παίκτες και τους μάνατζέρς τους για τα οικονομικά προβλήματα. Θα έπρεπε να είχε συζητήσει επί της ουσίας από τον Οκτώβριο με τον Στραματσόνι για το μεταγραφικό πλάνο του Ιανουαρίου και τις πιθανές αποχωρήσεις. Και ασφαλώς, εδώ και 20 ημέρες, μετά τα ταξί από τη Λεωφόρο Μεσογείων και την άνοδο των οπαδών στο Κορωπί (απουσίαζε) θα έπρεπε να είχε φτάσει στο τελικό στάδιο τις συζητήσεις με 2-3 προπονητές που θα είχε ξεχωρίσει. Όπως είχε κάνει ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς στην ΑΕΚ μετά την (αντίστοιχη) τριάρα του Κετσπάγια στο “Γ. Καραϊσκάκης”...

Φάνηκε η λανθασμένη νοοτροπία από τις σπασμωδικές αντιδράσεις. Την πρόσληψη του Μάνου Μαυροκουκουλάκη, την τοποθέτηση του Σπύρου Βλάχου ΚΑΙ στη θέση του “επιτρόπου” στο αγωνιστικό τμήμα, το πρόστιμο στον Ιμπάρμπο για τα social media. Φαίνεται από τον “αόρατο” και αναποτελεσματικό (για να μην πω ανύπαρκτο) έλεγχο του αγωνιστικού τμήματος. Φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί πλέον αντιπολίτευση ο Παναθηναϊκός σε πολλά θέματα: όχι για ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος διοίκησης της ΕΠΟ ή οι εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για ποδοσφαιρικές υποθέσεις. Αλλά από χειρισμό θεμάτων στα οποία απλώς θέλει να “φωνάζει”. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το... χορτάρι του “Γεντί Κουλέ” για το οποίο ζήτησε αλλαγή έδρας και από το ολόφρεσκο – σημερινό, ότι... αν δεν πληρωθεί δεν θα επιτρέψει – λέει – στη Nova να μεταδώσει παιχνίδια του, δεν υπάρχουν! Μιλάμε για απίθανα πράγματα που δεν γίνονται ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ.

Τελευταίο προς το παρόν, γιατί έρχονται κι άλλα τις επόμενες ημέρες. Η ΠΑΕ αυτή την περίοδο ασφυκτιά οικονομικά. Τρέχουν οφειλές και σε παίκτες και σε εργαζόμενους. Υπάρχουν ακόμη ανεξόφλητα χρέη και από παλιά. Τον Γιώργο Καραγκούνη – επί παραδείγματι – πολύ αμφιβάλλω αν τον έχει εξοφλήσει η ΠΑΕ από το 2012. Προστέθηκαν κι άλλοι, βεβαίως: Γιάννης Αναστασίου, Γιουσέφ Φος, μακρύς ο κατάλογος. Χωρίς “τηλεοπτικά” και έσοδα από την UEFA (βαθμοί, πρόκριση), η πίεση πολλαπλασιάστηκε. Ως είθισται, από τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΠΑΕ αρχίζουν να μαζεύουν υπογραφές. 'Οχι για να διώξουν τον Στραματσόνι. Για να πάρουν το πράσινο φως ΟΛΩΝ των πιστωτών στους διακανονισμούς που πρέπει να είναι “τζάμι” προς την UEFA μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Όλοι πρέπει να υπογράψουν, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την αδειοδότηση της επόμενης σεζόν. Και ο Γιάννης Αλαφούζος έχει θέμα. Πρέπει για ακόμη μια φορά να βάλει χρήματα και να γίνει Survivor. Όχι στον ΣΚΑΪ. Στον Παναθηναϊκό.

ΟΙ "ΤΡΕΛΕΣ" ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ - ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Στην καθημερινότητα, βέβαια, συνεχίζονται τα... "κουφά". Ο Μπεργκ ταξίδεψε στην Ολλανδία με περισσότερες προπονήσεις από τον Ιμπάρμπο. Έμεινε εκτός 18άδας! “ Ο Μπεργκ δεν θα ξεκινούσε στο ματς με τον Άγιαξ στο αρχικό σχήμα. Μετά την προπόνηση της Τετάρτης επειδή υπήρχε μια διαφορά στη θερμοκρασία προτιμήθηκε - μετά από συζήτηση με το ιατρικό τιμ - να μείνει εκτός αποστολής” είπε ο Στραματσόνι την Παρασκευή. Έπαιξε ο Κολομβιανός βασικός. “ Προσπάθησα να δώσω ανάσες σε ποδοσφαιριστές που τις χρειάζονταν, όπως ο Ιμπάρμπο και ο Βιγιαφάνιες, σκεπτόμενος τα επόμενα ματς" είχε πει ο Ιταλός. Δηλαδή τους αντικατέστησε στο δεύτερο ημίχρονο του “Αmsterdam Arena” για να τους προφυλάξει. Για τον ίδιο λόγο κράτησε στον πάγκο και τον Κριστιάν Λεντέσμα. Αποτέλεσμα; Νοκ άουτ από το ματς με τον Πανιώνιο από χθες με μυϊκό πρόβλημα ο Αργεντινός μέσος, εκτός σήμερα και ο Ιμπάρμπο με ενοχλήσεις στο γόνατο και στο πέλμα (εκτός κι αν συμβαίνει κάτι άλλο, το οποίο δεν γνωρίζουμε, όπως και το 80%-90% όσων συμβαίνουν σε μια ομάδα).

Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει! “Με τρέλα και κορδέλα” που έλεγε και η Αννίτα Πάνια. Και όσο δεν καλούνται για απολογία και όχι για ψιλή κουβεντούλα ο Στραματσόνι, ο γυμναστής του Πανοντσίνι και οι δυο γιατροί, Παναγιώτης Κουλουμέντας – Στάθης Χαραλαμπίδης, τα “παρατράγουδα” θα συνεχίζονται σε non stop φάση σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΕΖΟΝ. Είτε νικήσει – είτε χάσει από τον Πανιώνιο, είτε φύγει – είτε μείνει ο Στραματσόνι, είτε κάνει τρεις – είτε μηδέν μεταγραφές το χειμώνα.

Άλλο παράδειγμα, σημερινό: Ο Εμποκού στην αποστολή για το ματς με τον Πανιώνιο, έχοντας κάνει δύο κανονικές προπονήσεις. Και ο Μπουμάλ εκτός 18άδας, όντας έτοιμος εδώ και καιρό. Αυτά είναι “τρέλες”. Κι ας έχει παράπονα ο "Στράμα" από την προσπάθεια και τη συγκέντρωση στις προπονήσεις του πρώην παίκτη του Πανιώνιου. Αυτά είναι παραλογισμοί, ακόμη κι αν αύριο ο Παναθηναϊκός νικήσει 0-3 με χατ – τρικ του Κογκολέζου. Κατά τα λοιπά όλοι μέσα στον Παναθηναϊκό λένε “πάμε για πόλεμο στη Νέα Σμύρνη”!

Υ.Γ: Τέσσερις – πέντε άνθρωποι δίνουν τρομερό αγώνα καθημερινά για την Ακαδημία. Τρο-με-ρό! Με το κέφι τους και τον απίστευτο επαγγελματισμό τους τα δίνουν όλα για τα πιτσιρίκια! Ο Γιάννης Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του. Αφιερώνουν τόσες εργατοώρες και καταθέτουν τόσο αυθεντικό ποδοσφαιρικό μεράκι που αξίζει – αν μη τι άλλο – περισσότερη προσοχή και φροντίδα από τους διοικούντες για τη λειτουργία των τμημάτων για τους Νέους. Και περισσότερα χρήματα! Ήδη έγινε ένα σωστό βήμα με την επιστροφή στην Παιανία, παρά την ταλαιπωρία: ακόμη δεν λειτουργούν τα αποδυτήρια, ούτε το γυμναστήριο, με αποτέλεσμα το πήγαινε – έλα στο Κορωπί δύο και τρεις φορές τη μέρα! Αλλά είναι τόσες οι θυσίες και τέτοια η αφοσίωση ορισμένων ανθρώπων της Ακαδημίας (οι οποίοι απεχθάνονται κάθε είδους "παράσημο"), που θα είναι αμαρτία για τον Παναθηναϊκό να μην τους στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ