OPINIONS

Σήμερα θα κρινόταν ο τίτλος

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών και πώς ένα ματς τίτλου εξελίχθηκε σε ένα άχρωμο παιχνίδι Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ απόψε στη Λεωφόρο.

Είναι το πρώτο «Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ» μετά το περυσινό μπάχαλο στον αγώνα των playoffs. Τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει, φάνηκε και στις δηλώσεις του Ουζουνίδη και του Λουτσέσκου με τα εκατέρωθεν εγκώμια για τη δουλειά των προπονητών και την παρουσία των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα δεδομένης της δυναμικής και του ρόστερ καθεμιάς.

Ο ημιτελικός του Κύζα έχει ξεχαστεί, ο Ουάρντα που είχε κάνει τρέλες με την αποβολή του παίζει στον Ατρόμητο, ο Μπεργκ που πρωταγωνίστησε μαζί με τον Κρέσπο στην εντός αγωνιστικού χώρου κλωτσοπατινάδα παίρνει πρωτάθλημα ως πρώτος σκόρερ στα Εμιράτα, ο Βλάνταν Ίβιτς παραμένει χωρίς ομάδα μια ολόκληρη σεζόν, ο νεαρός «μπυροβόλος» έχει αποκλειστεί δια βίου από τα ματς του Παναθηναϊκού.

Υπό διαφορετικές συνθήκες το σημερινό ματς στη Λεωφόρο θα έκρινε τον τίτλο όχι στο πιο θεαματικό, αλλά σίγουρα στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια. Μετά το 2008, όταν μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μάχονταν για το πρωτάθλημα… Ο Παναθηναϊκός έχει πια ξεχάσει τι σημαίνει διεκδίκηση τίτλου, η ΑΕΚ το πήρε μετά από 24 χρόνια, ο Ολυμπιακός το έχασε για πρώτη φορά επί Μαρινάκη που δεν έσπασε το ρεκόρ του Σ. Κόκκαλη με το όγδοο σερί, ο ΠΑΟΚ το διεκδίκησε για πρώτη φορά με τόση θέρμη και ποιότητα μετά από το 2010, επί Φερνάντο Σάντος.

ΟΙ "ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΟΗΤΡΟΥ

Θα κρινόταν ο τίτλος απόψε στη Λεωφόρο αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε «αυτοκτονήσει» στα εντός έδρας παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Και είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα γι’ αυτή τη σεζόν! Η Ένωση το παίρνει καθαρά, δίκαια και άξια έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Θα μιλούσαμε, όμως, για το πιο αγωνιώδες φινάλε πρωταθλήματος μετά τη μονοκρατορία του Ολυμπιακού που ετοιμάζεται για ριζικές αλλαγές στο ρόστερ του μετά από τρεις αλλαγές προπονητών μέσα στην ίδια σεζόν. Για όσους ονειρευόμασταν να δούμε επιτέλους συναγωνισμό, ο πρώτος γύρος είχε αφήσει αμέτρητες υποσχέσεις. Το μέταλλο του πρώτου Ολυμπιακού, ο σκληρός χαρακτήρας της ΑΕΚ και η ολοφάνερη βελτίωση του ΠΑΟΚ που είχε και τα δύο ντέρμπι στην Τούμπα, άφηνε υποσχέσεις για τρομερό δεύτερο γύρο.

Ο Ολυμπιακός ξεφούσκωσε γρήγορα μετά τις ήττες από Αστέρα – ΑΕΚ και κλάταρε οριστικά με το 1-1 στο Φάληρο εναντίον του Παναθηναϊκού, έμειναν οι Δικέφαλοι στην κούρσα. Και δυστυχώς απέμεινε μόνο ο τελικός του Κυπέλλου για να «έχουμε να λέμε». Για την ΑΕΚ υπάρχει η ιστορικότητα του πρώτου νταμπλ μετά από 40 χρόνια. Πρωταθλήτρια είναι, δεν θα πέσει η γη στο κεφάλι της αν το χάσει. Για τον ΠΑΟΚ υπάρχει το γόητρο της απόδειξης «ανωτερότητας». Δεν θα καταστραφεί, ούτε θα αλλάξει την ομάδα του αν το χάσει: το πήρε και πέρυσι, εξαφανίστηκαν τα «κυπελλικά» απωθημένα. Έμειναν τα «πρωταθληματικά»…

Η καινούρια σεζόν – αν δεν το έχουμε ήδη αντιληφθεί – έχει αρχίσει. Ο Ολυμπιακός πήρε προπονητή και ετοιμάζει τις αλλαγές του. Ο ΠΑΟΚ έχει προπονητή και σκέφτεται τις προσεκτικές επιλογές/πινελιές του σε έναν έτοιμο κορμό. Η ΑΕΚ μοιάζει να ταλανίζεται από περισσότερα βασανάκια μετά τον τελικό: τον Μανόλο, τον Λάζαρο, τέσσερα – πέντε συμβόλαια που λήγουν τον επόμενο χρόνο, την απόφαση για το μπάτζετ της, το ενδεχόμενο μιας – δυο πωλήσεων.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΚΤΕΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΤΙΜ ΠΑΟ ΚΑΙ ΠΑΟΚ

Και ο Παναθηναϊκός βιώνει τον σουρεαλισμό της χειρότερης και πιο ταπεινωτικής σεζόν της ιστορίας του. Να περιμένει το fund του Παϊρότζ Πιενμπογσκάντ χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς μετέχουν σ’ αυτό. Να έχει πέντε διαθέσιμες ημέρες για να διευθετήσει την υπόθεση Βέμερ ώστε να γλιτώσει τον υποβιβασμό από το χρέος στον Γερμανό. Και να περιμένει εν συνεχεία πόσα ακριβώς χρήματα θα δοθούν άμεσα για τα χρέη και αν υπάρχει πιθανότητα να πάρει άδεια συμμετοχής με τον έναν (παράταση λόγω μεταβατικού σταδίου μεταβίβασης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών) ή τον άλλο τρόπο (αλλαγή κανονισμού περί υποβιβασμού στις μη αδειοδοτούμενες ομάδες).

Σε κάθε περίπτωση, για το status του σχετικά αδιάφορου σημερινού ματς στο οποίο θα επικεντρωνόταν σήμερα όλη η Ελλάδα αν τα δυο ντέρμπι είχαν λήξει ομαλά στην Τούμπα, υπάρχουν αυτοί που δεν κουβαλούν ούτε μια σταλιά ευθύνης: οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, τα ποδοσφαιρικά τμήματα του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Έκαναν σοβαρά τη δουλειά τους, με πολλά σωστά και κάποια λάθη και γι’ αυτό αξίζουν τον σεβασμό μας. Με τρομερές δυσκολίες οι γηπεδούχοι, με απίστευτη πίεση και πίκρα οι φιλοξενούμενοι. Οι ευθύνες ας αναζητηθούν πιο «ψηλά»: στον Παναθηναϊκό τις (αν)αγνωρίζουν. Στον ΠΑΟΚ όχι ακόμη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ