OPINIONS

Respect κύριε Σκίμπε

ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÂÅËÃÉÏ - ÅËËÁÄÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / BELGIUM - GREECE (Eurokinissi Sports)
ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÂÅËÃÉÏ - ÅËËÁÄÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / BELGIUM - GREECE (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την “ρεχαγκελική” εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδας στο Βέλγιο και για τις προσδοκίες που γεννά πλέον η ομάδα με τον Μίκαελ Σκίμπε στο τιμόνι της.

Ναι, αυτό το 1-1 είναι το μεγαλύτερο αποτέλεσμα της Εθνικής Ελλάδας με τον Μίκαελ Σκίμπε στο τιμόνι της! Ναι, θα μπορούσε να ήταν και νίκη ΑΝ δεν είχε αποβληθεί ο Ταχτσίδης στο 65' και ΑΝ δεν είχε βάλει ένα από τα πιο όμορφα και δύσκολα γκολ της καριέρας του ο Λουκακού στο 89'. Αλλά για μισό λεπτό διάολε.

Με μία και μοναδική τελική προσπάθεια η Εθνική πέτυχε ένα (θαυμάσιο α λα... Ρουμανία) γκολ σε 95 λεπτά αγώνα από τον Κώστα Μήτρογλου. Η κατοχή μπάλας μοιράστηκε με ποσοστά... Μπαρτσελόνα – Αλαβές. Και σε τελική ανάλυση MVP του αγώνα με τέσσερις καταπληκτικές αποκρούσεις είναι ο Στέφανος Καπίνο που πήρε απρόσμενα τη θέση του τραυματία Ορέστη Καρνέζη και έκανε δεύτερη ματσάρα μέσα σε έξι ημέρες, μετά την έξοχη παρουσία του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την προηγούμενη Κυριακή.

Ο Έλληνας κίπερ κράτησε το μηδέν στο 31' (εκτίναξη στο τακουνάκι του Φελαϊνί), στο 74' (τετ α τετ με τον Μέρτενς) και ασφαλώς στο 92' απέτρεψε την ήττα όταν είπε “όχι” και σε γκολ (κεφαλιά Λουκακού) και σε αυτογκόλ (κόντρα Σταφυλίδη), το οποίο αποσόβησε με το πόδι α λα... Πασχαλάκης στο ματς ΑΕΛ – ΠΑΣ Γιάννινα. Για να είμαστε ειλικρινείς, έστω δίχως Αζάρ και Ντε Μπρόινε, την πίεση και τις ευκαιρίες από το Βέλγιο τις περίμεναν όλοι. Δεν ήταν όμως τόσες όσες ανέμεναν πολλοί. Διότι πλέον αυτή η Εθνική Ελλάδας του Σκίμπε έχει ξαναγίνει ΟΜΑΔΑ και χθες το απέδειξε στο ανώτατο επίπεδο. Παίζοντας εκτός έδρας εναντίον ενός συνόλου - “πολυβόλο”, του οποίου οι μισοί βασικοί παίκτες της ενδεκάδας αγωνίζονται στην Premier League.

ΠΛΑΝΟ “ΟΤΟ” Ο ΣΚΙΜΠΕ

Κι αν ο Καπίνο ήταν ο Νο 1 εντός αγωνιστικού χώρου, δεν είναι μικρότερη η συμβολή του Μίκαελ Σκίμπε, ο οποίος παρέταξε την Εθνική Ελλάδας με λογική Ότο Ρεχάγκελ, με σωστά κατανεμημένους ρόλους και με “ευέλικτο” στην αναπροσαρμογή σχήμα, όταν οι δυο ακραίοι χαφ, Σταφυλίδης – Μάνταλος μετατρέπονταν σε αμυντικούς για να περιορίσουν και τους Σαντλί – Καράσκο, αλλά και τις “κάθετες” στις πτέρυγες από τον Βίτσελ και τον Ναϊνγκολάν. Βγήκε συνολικά έξι φορές οφσάιντ το θωρηκτό Λουκακού αλλά 35 λεπτά με δέκα παίκτες (λόγω της ανόητης αποβολής του Ταχτσίδη στο 65') δεν είναι εύκολο να αντέξεις με αυτούς τους αντιπάλους, οι οποίοι εκτός του ταλέντου, είναι ανώτεροι και σε δύναμη, σε ενέργεια, σε ταχύτητα. Όλοι εκτός του Λοράν Σιμάν. Τον είχε κάνει γιο – γιο πριν από τρία χρόνια εναντίον της Σταντάρ Λιέγης – ο 33χρονος τότε -Μλάντεν Πέτριτς, δεν θα τον έκανε σε top φόρμα ο Κώστας Μήτρογλου; Μια πάσα πήρε σωστά στο χώρο (από κεφαλιά του Ταχτσίδη), το “κόλλησε” ο "Μητρογκόλ" τόσο χαλαρά και εύκολα λες και έπαιζε σε Μπενφίκα – Ρίο Αβε!

ΜΟΝΟ Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ "ΕΚΤΟΣ ΜΑΤΣ"

Θα μπορούσε η Εθνική να κερδίσει περισσότερα φάουλ και να κρατήσει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της. Θα μπορούσε να πάρει περισσότερα από τον Φορτούνη. Ήταν ο μοναδικός που φαινόταν εκτός πνεύματος αγώνα και δεν ανταποκρίθηκε ούτε στις ελάχιστες για την ποιότητά του απαιτήσεις. Έπαιξε καταπληκτικά η Εθνική χωρίς τη μπάλα, δεν αγωνίστηκε έξυπνα όταν την κέρδιζε. Ο Σκίμπε, όμως πήρε τακτικά υπέροχη απόδοση από Μάνταλο – Σταφυλίδη – Σάμαρη, πήρε τσαμπουκά και προσωπικότητα από τον σχεδόν αλάνθαστο Τζαβέλλα, πήρε αμέτρητα κοψίματα από τον Παπασταθόπουλο και μόνο ένα (μεγάλο) λάθος του Μανωλά στο 73' (επιπόλαιες ντρίμπλες εκτός περιοχής). Πήρε ακόμη και από τον Ταχτσίδη όγκο – ύψος στις στατικές φάσεις, την ασίστ στο γκολ και κάποια καλά ανοίγματα στις πτέρυγες. Με Ζέκα/Μανιάτη θα είχε περισσότερα κλεψίματα, αλλά θα υπολειπόταν σε δυναμισμό: κάτι κέρδισε, κάτι έχασε με την επιλογή του χαφ της Κάλιαρι.

Τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά, η ομάδα έχει βρει πλέον ταυτότητα, αλλά χρειάζεται να προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι της, ειδικά με τη μπάλα στα πόδια, στον κεντρικό άξονα, ειδικότερα στο "κουβάλημά" της. Δεν γίνονται όλα σε μία ημέρα. Πέρασε το στάδιο της ανάρρωσης, ο ασθενής στέκεται και πάλι στα πόδια του και αρχίζει να τρέχει. Ο όμιλος είναι ορθάνοιχτος πλέον σε όλα τα ενδεχόμενα, αν αναλογιστούμε ότι οι Βέλγοι θα παίξουν και στην Αθήνα και στη Βοσνία, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα. Με 11 παίκτες θα μπορούσε να είχε πετύχει και δεύτερο γκολ η Εθνική (με αλλαγή Γιαννιώτα ενδεχομένως), μα αν σκεφτούμε πώς ήταν αυτή η ομάδα στην “προ Σκίμπε” εποχή, με το "περάστε κόσμε" του Ρανιέρι και την πλήρη αποτυχία του Μαρκαριάν στο μεταβατικό στάδιο, θα αντιληφθούμε το μέγεθος του μίνι επιτεύγματος μέσα σε έναν χρόνο.

ΟΔΗΓΟΣ Η ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Aυτή η ομάδα είχε ανακτήσει τη συσπείρωσή της, με καινούριο προπονητή και κορμό 16-18 παικτών. Βρίσκει και το μέταλλό της και τον παλιό χαρακτήρα της. Αυτόν με τον οποίο “καθάριζε” τα ματς με ίσους και κατώτερους και έβλεπε στα μάτια τους ανώτερους αντιπάλους της. Μεγαλύτερο κέρδος από τον έναν βαθμό είναι ότι μετά τη χθεσιν'η εμφάνιση που συνοδεύτηκε και από θετικό αποτέλεσμα, κερδίζει την πίστη όλων σε όλους και τη θετική αύρα του κοινού απέναντί της. Στη Βοσνία τον Ιούνιο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόκρισή της, οι απουσίες των Τζαβέλλα - Σάμαρη είναι καταλυτικές, θα λείπει πάλι ο τιμωρημένος Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Καρέλης ακόμη θα τρέχει για την επιστροφή του, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. “Αυτοσκοπός δεν είναι να περάσουμε στο Μουντιάλ, αλλά να ξαναγίνουμε ομάδα” είπε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος: πόσο δίκιο έχει!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά 5 – Αλντερβάιρελντ 6, Φερτόνχεν 6, Σιμάν 3 (84' Μιραλάς 5) – Βιτσέλ 4, Ναϊνγκολάν 5, Φελαϊνί 6 (65' Ντεμπελέ), Καράσκο 5, Σαντλί 6 - Μέρτενς 8, Λουκακού 8.

ΕΛΛΑΔΑ: Καπίνο 9 – Τοροσίδης 6, Τζαβέλλας 7, Παπασταθόπουλος 8, Μανωλάς 7 - Σάμαρης 7, Ταχτσίδης 5, Σταφυλίδης 7, Μάνταλος 6 (84' Ζέκα) - Φορτούνης 4 (67' Τζιόλης 6) – Μήτρογλου 8 (92' Βέλλιος -).

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ