OPINIONS

Πρωταθλητές Vs απλήρωτων

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει τα δεδομένα για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, μία μέρα πριν από ένα αξέχαστο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ (1/4, 19:30).

Ό,τι κι αν γίνει αύριο (1/4, 19:30) στο ΟΑΚΑ, αυτό το ΑΕΚ - Παναθηναϊκός δεν θα ξεχαστεί στο πέρασμα των χρόνων. Υποψήφια πρωταθλήτρια η Ένωση, υποψήφιος προς υποβιβασμό ο φιλοξενούμενος. Θυμάστε τέτοιον συνδυασμό έστω μία φορά στο παρελθόν; Ουδέποτε! Ο χαρακτήρας «ιστορικότητας» στο ματς είναι δεδομένος.

Άλλαξαν πολλά μέσα σε πέντε χρόνια για αμφότερους τους αντιπάλους. Ηταν 5 Μαρτίου του 2013 όταν ο Παναθηναϊκός στην πρώτη χρονιά του Γιάννη Αλαφούζου, ο Παναθηναϊκός του Φάμπρι (!) με σέντερ φορ τον Εσπάρθα (!!!) και «δεκάρι» τον Ζέκα, με τον Μαυρία και τον Σισοκό εξτρέμ, νικούσε 0-2 στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ του Έβαλντ Λίνεν (Βιτόλο, Σο οι σκόρερς), στην ήττα από την οποία άρχισε η κατηφόρα, μέχρι τα χαστούκια από τον Πανθρακικό και τον Ατρόμητο. Μέχρι τον πρώτο υποβιβασμό στην ιστορία του Δικέφαλου.

Τώρα, η ομάδα που έκανε τα περισσότερα άλματα προόδου το 2017, ετοιμάζεται τουλάχιστον για μια πανάξια κούπα το 2018. Την ίδια στιγμή, ο αντιπαλός της τρέχει να βρει λεφτά για την άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα, οι παίκτες ρωτούν τον πρόεδρο στα αποδυτήρια «τι θα γίνει με τα λεφτά μας αν η ομάδα υποβιβαστεί;», οι… παράγοντες παρακαλούν δεκάδες πιστωτές για «κουρέματα», υπομονή, δόσεις και χτίζουν συμμαχίες με τον Πλατανιά, τη Λαμία, την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα, ζητώντας τηλεοπτικό συμβόλαιο και ποσοστό από το στοίχημα σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

Ένα 90λεπτο, όμως, είναι ένα 90λεπτο. Το timing πάντα παίζει ρόλο, ο Παναθηναϊκός έχει δείξει πόσο αξιόμαχος μπορεί να παρουσιαστεί και η ΑΕΚ χρειάζεται αύριο το 1-0 για να πετάξει ψηλά. Αν προηγηθεί, το ματς δεν το χάνει! Κι αν αφήσουμε τις υποθέσεις και πάμε στα δεδομένα, έχουμε και λέμε…

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

H Ένωση δεν πρέπει να έχει τόσο πολύ άγχος όσο ακούγεται. Χρειάζεται οκτώ βαθμούς στα πέντε τελευταία ματς μόνο αν ο Ολυμπιακός συγκεντρώσει 15 πόντους και μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό αντιμετωπίζει διαδοχικά τους αδιάφορους πλέον Πλατανιά (εκτός έδρας), Λεβαδειακό (ΟΑΚΑ) και εν συνεχεία την Κέρκυρα στο νησί και τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Αν καταθέσει στο γήπεδο τα περισσότερα από τα στοιχεία της εφετινής αγωιστικής ταυτότητάς της (κυρίως την ένταση στο παιχνίδι της) όχι μόνο δεν θα ηττηθεί, αλλά πιθανότατα θα νικήσει αύριο. Τα πλεονεκτήματά της αναρίθμητα. Τα βασικά έναντι του Παναθηναϊκού είναι τα εξής…

- Πολλοί διεθνείς χωρίς αγωνιστική αποχή

Εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό ο οποίος έχει μόνο δύο διεθνείς που πήραν ματς κατά τη διάρκεια της διακοπής με τις εθνικές ομάδες τους (Λουντ – Κουρμπέλης), η Ενωση θα έχει αρκετούς στην ενδεκάδα της. Μπακάκης, Χουλτ, Βράνιες, Λάζαρος, Μπακασέτας (και ο Μπάρκας ασφαλώς) αγωνίστηκαν πριν από μία εβδομάδα και βρίσκονται σε καλύτερη αγωνιστική ετοιμότητα από συμπαίκτες και αντιπάλους.

- Στήριξη από την κερκίδα

Πέρυσι, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο ημίχρονο ελληνικής ομάδας σε ολόκληρη τη σεζόν και μπορούσε να νικά 0-4 στο πρώτο μέρος, το ματς «γύρισε» με τη δίψα και την κάψα της εξέδρας: 2-2 από 0-2 και πίεση για ολική ανατροπή πριν από το 2-3 του Μάρκους Μπεργκ στο 90’. Εφέτος οι συνθήκες είναι ακόμη καλύτερες για την Ένωση. Η κερκίδα δεν θα γκρινιάξει αν ο Παναθηναϊκός προηγηθεί, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο για ακόμη μια ανατροπή. Δεν θα μουρμουρίσει στις χαμένες ευκαιρίες, θα φωνάξει περισσότερο για το πρώτο γκολ, θα χειροκροτήσει σε ένα τάκλιν, θα αποθεώσει αυτόν που θα μετατρέψει ένα κόρνερ σε πλάγιο άουτ. Η θετική ενέργεια θα ξεχειλίζει και θα παίξει ρόλο κυρίως αν το ματς «στραβώσει» για την γηπεδούχο.

- Οι επιλογές από τον πάγκο

Αν ο Χιμένεθ δεν είχε αποφασίσει να εκτίσει στο συγκεκριμένο ματς την ποινή του ο Λιβάγια, η ΑΕΚ θα παρουσιαζόταν αύριο για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα χωρίς μία απουσία! Έχει πολλές επιλογές σε όλες τις γραμμές για να αλλάξει διάταξη και σχήμα κατά τη διάρκεια του αγώνα, για να φρεσκάρει την ομάδα του ανάλογα με την τακτική που θέλει να ακολουθήσει στη ροή του ματς, για να σφίξει ή να αφήσει τα γκέμια βλέποντας πώς κυλά το παιχνίδι…

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο Ουζουνίδης δεν κρύφτηκε χθες στη Nova: Είναι καλύτερα που με αυτά τα προβλήματα ακολουθεί ντέρμπι, διότι η συγκέντρωσή των παικτών θα είναι καλύτερη". Η τοξικότητα στην ατμόσφαιρα εκτός της ομάδας δεν είναι δυνατόν να μην διαχυθεί εντός αυτής. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι τόσο στα… χάι του, όπως πριν από το ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού στο Φάληρο, μετά από το οποίο ακολούθησε η εντός έδρας ισοπαλία εναντίον του Αστέρα Τρίπολης, κυρίως λόγω του… φόβου του αντιπάλου του για την πρώτη νίκη στη Λεωφόρο (ισοαφάριση Λουντ στο 87’). Όμως έχουν και οι Πράσινοι τα καλά τους…

- Ετοιμότητα - χημεία στην ενδεκάδα

Ο Ουζουνίδης τα βρήκε τα κομμάτια του παζλ στον δεύτερο γύρο. Μ’ αυτά – έστω χωρίς σέντερ φορ! – έκανε ο Παναθηναϊκός την πρώτη εκτός έδρας νίκη του (ΑΕΛ), μ’ αυτά πλησίασε στην πέμπτη θέση, μ’ αυτά έμεινε αήττητος στα πρώτα δύο πολύ δύσκολα ματς της τελικής ευθείας (με Ολυμπιακό – Αστέρα), η οποία μετά την ΑΕΚ συνεχίζεται εναντίον του Ατρόμητου, του Πανιώνιου στη Νέα Σμύρνη και του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Με Κουρμπέλη στόπερ, Κάτσε – Τζανδάρη στη μεσαία γραμμή, Κουλιμπαλί – Λουντ στα άκρα της επίθεσης και τον Μουνιέ μαζί με τον Χρήστο Δώνη στη επίθεση. «Κούμπωσαν» οι ρόλοι, ο καθένας πλέον ξέρει τι παίζει, πώς παίζει, ποιους έχει γύρω του, με συγκεκριμένο προσανατολισμό, χωρίς πολλές αλλαγές.

- Περισσότερες λύσεις στον πάγκο

Μολίνς, Μυστακίδης και Λουσιάνο ήταν στα πιτς για πολύ καιρό (έξι μήνες ο Βραζιλιάνος), αλλά αύριο θα είναι στον πάγκο, έτοιμοι να βοηθήσουν στο 100% για 30-45 λεπτά. Ειδικά οι δύο πρώτοι μπορούν να συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Σουηδός λόγω της οξύνοιας, της ομαδικότητας και της τεχνικής κατάρτισής του (πίσω από τον σέντερ φορ) και ο «Μύστα» λόγω του αναμφισβήτητου ταλέντου του, με ή δίχως τη μπάλα στα πόδια. Δίνεται πλέον το «δικαίωμα» στη μεσοεπιθετική γραμμή να μην κάνει οικονομία δυνάμεων κατά τη διάρκεια του ματς: αλλαγές υπάρχουν για το τελευταίο ημίωρο, μπορούν όλοι να τα δώσουν όλα μέχρι το 60’.

- Χωρίς άγχος, αγώνας για την αξιοπρέπεια όλων

Με 16 βαθμούς στον β’ γύρο, κυρίως χάρη στη δύναμη της Λεωφόρου και την – κομβική για την ατμόσφαιρα στο Κορωπί - εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΛ, παίκτες και προπονητικό τιμ αποφορτίστηκαν. Έβαλαν και νέο στόχο, την πέμπτη θέση, γνωρίζοντας ότι βάσει προγράμματος είναι αουτσάιντερ συγκριτικά κυρίως με τον Αστέρα, αλλά και έναντι του Πανιωνίου και της Ξάνθης. Όντες απλήρωτοι και στον «αέρα» για την επόμενη σεζόν, παίζουν όλοι πλέον για την ποδοσφαρική αξιοπρέπειά τους και την… επόμενη ομάδα τους, έχοντας ταυτόχρονα ισχυροποιήσει και τον δεσμό συσπείρωσης μεταξύ τους. Καινούριο είναι το σύνολο στον β΄γύρο, στον οποίο δημιουργήθηκε φρέσκια ενδεκάδα με νέα μέλη (Αυλωνίτης, Οικονόμου, Ινσούα, Γιόχανσον, Κάτσε, Τζανδάρης, Μουνιέ, Δώνης). Όλοι έχουν καθαρή τη συνείδησή τους απέναντι στον σύλλογο και τους οπαδούς, η αύρα είναι θετική στα αποδυτήρια και αυτός ο συνδυασμός είναι πάντα επικίνδυνος για τον αντίπαλο, όπως αποδείχθηκε και στο κενό «Γ. Καραϊσκάκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ