OPINIONS

Πού παν' οι τέσσερις

Πού παν' οι τέσσερις

Ο Γιάννης Σερέτης συνοψίζει την επικαιρότητα του Big-4 λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη δοκιμασία τους στον ευρωπαϊκό στίβο. Και τα νέα δεν είναι και τόσο χαρμόσυνα...

Φτάσαμε στην εβδομάδα της κρίσης. Δεύτερη ευρωπαϊκή δοκιμασία για Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και έναρξη πρωταθλήματος το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο καθείς με τα βασανάκια του. Τραυματισμοί, μεταγραφικές αστοχίες, αγωνιστικά προβλήματα κυρίως στον... παραγωγικό τομέα, ήττες από “μικρούς” σε φιλικά παιχνίδια, μέχρι και αλλαγή προπονητή είχε ο μπαξές των “μεγάλων” το τελευταίο 15θήμερο.

Ας επιχειρήσουμε τη σύνοψη πριν από τα ζευγαρώματα με Ριέκα, Μπριζ, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Έστερσουντ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ενισχυμένος άξονας - προβληματική χημεία

Τα ανησυχητικά για την επιθετική λειτουργία δείγματα της ρεβάνς με την Παρτίζαν συνεχίστηκαν στο φιλικό εναντίον του Ατρόμητου, στο οποίο οι Ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε ένα γκολ απέναντι σε μια ομάδα που δέχθηκε 12 (!) από Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο (έξι από έκαστο στα δύο φιλικά). Ο τραυματισμός του Εμενίκε στερεί πολύτιμη επιλογή από τον Χάσι παρά τη θετικότατη εκκίνηση του Μπεν, η συζήτηση σχετικά με την αμυντική προσήλωση των Μάριν – Φορτούνη – Καρσελά έχει φουντώσει για τα καλά, αλλά υπάρχουν και καλά νέα.

Η άφιξη του (έτοιμου να αγωνιστεί) Γκιγιόμ Ζιλέ προσφέρει έτοιμη λύση με τόνους εμπειρίας για τα δυο ματς με τους Κροάτες, ακόμη κι αν την Τετάρτη δεν καταφέρει να αγωνιστεί ή μείνει στον πάγκο όντας ανέτοιμος ο Οφόε. Πάντως, με Ρομαό – Ζιλέ- Οφόε και τον Παναγιώτη Ταχτσίδη όταν επιστρέψει στην ενεργό δράση (χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε παίκτες όπως οι Σιώπης, Ζντιέλαρ, Ανδρούτσος), ο Ολυμπιακός βρίθει επιλογών στον κεντρικό άξονά του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά τον Χάσι σε σχήματα και ενδεκάδες που αυτή τη στιγμή θα θεωρούνταν “εκπλήξεις”: με 4-3-3 ή με κάποιον/κάποιους εκ της τριάδας Μάριν – Φορτούνη – Καρσελά στον πάγκο...

Επί του πρακτέου ενόψει της πρώτης αναμέτρησης εναντίον της Ριέκα: ζητούμενο είναι η ισορροπία, την οποία ο Ολυμπιακός ακόμη ψάχνει. Το δίδυμο στόπερ Ρέτσου – Βούκοβιτς χρειάζεται πολλά “ψωμιά” για να δέσει, ο Χάσι δεν... φημίζεται για την αποτελεσματικότητα των ομάδων του στα εντός έδρας ματς (στα νοκ άουτ όμως συνολικά τα καταφέρνει), οι λιγοστές καθαρές ευκαιρίες στη ρεβάνς με την Παρτίζαν και στο φιλικό με τον Ατρόμητο ηχούν καμπανάκι και η Ριέκα προέρχεται από δυο σερί χαστούκια στα ντέρμπι με Όσιγιεκ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Καλή ή κακή για τον Ολυμπιακό η κρίση στους Κροάτες; Φαινομενικά καλή. Αλλά και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προερχόμενη από εντός έδρας ήττα 1-3 από την Λοκομοτίβ είχε έρθει στο ΟΑΚΑ και δεν δέχθηκε ούτε ευκαιρία από την ΑΕΚ, φεύγοντας με “σβηστό” 2-0: μερικές φορές οι “στραβές” τσιτώνουν και συσπειρώνουν, έστω βραχυπρόθεσμα. Βασικό ζητούμενο για τους Ερυθρόλευκους το... 1-0: μια χαρά θα ήταν εναντίον ομάδας με λιγότερες αλλαγές στο ρόστερ και πιο έτοιμης με εννέα ματς στην τρέχουσα σεζόν.

ΑΕΚ

Βάλτε ένα γκολ με Μάνταλο “α λα Φορτούνη”

Η Μπριζ ίσως δεν γεμίζει το μάτι σε πολλούς, αλλά συμμετέχει σχεδόν κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είναι “ψημένη” στα προκριματικά νοκ άουτ. Προσπαθεί να παίξει με το ίδιο στυλ μέσα – έξω κατά τα πρότυπα των ολλανδικών ομάδων και αυτό την καθιστά σχετικά ευάλωτη για γκολ εντός έδρας. Αν η ΑΕΚ δεν σκοράρει στο Βέλγιο η πρόκρισή της θα είναι μεγάλη έκπληξη στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ακόμη κι αν προσπαθήσει να οδηγήσει το ματς σε χαμηλό τέμπο, όπως εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

“Οδηγός” της Ένωσης πρέπει να είναι το β΄ ημίχρονο της Μόσχας, στο οποίο ηττήθηκε συγκυριακά και όχι επειδή οι Ρώσοι ήταν ανώτεροι. Για να προκριθεί, όμως, δεν αρκεί η σωστή λειτουργία από τους ακραίους μπακ της και η ενέργεια των Γιόχανσον – Σιμόες – Μάνταλου για καλύτερη κυκλοφορία μπάλας και έλεγχο στη ροή του αγώνα. Θα χρειαστεί και γκολ, το οποίο η Ένωση δεν βρίσκει με μεγάλη ευκολία. Δημιουργικό αυθεντικό “οκτάρι” δεν απέκτησε, συνεπώς μια καλή ιδέα θα ήταν η επιστροφή στο 4-4-1-1, στο οποίο ο Μανόλο Χιμένεθ έχει εργαστεί από πέρυσι, με τον Μάνταλο πίσω από τον Λιβάγια και ακραίους οι οποίοι θα υποστηρίζουν και αμυντικά την ομάδα (σίγουρα ο Λάζαρος, ο οποίος στην “ιταλική” θητεία του έχει παίξει ακόμη και ακραίος σε 3-5-2!).

Ο Μάνταλος έχει (απο)δείξει και σε “μεγάλα” ματς ότι το γκολ το έχει όταν κινείται σε λίγα μέτρα από την περιοχή και δεν χρειάζεται να κάνει τον Μίμη Δομάζο και τον Γιώργο Καραγκούνη κατεβαίνοντας πίσω από τη σέντρα για “κουβάλημα” μπάλας. Δεδομένης της απουσίας Γιακουμάκη, το βάρος πέφτει σε Λιβάγια – Κλωναρίδη επιθετικά, αλλά σ' αυτή τη διάταξη με Μάνταλο “α λα Φορτούνη” πίσω από τον φορ, ο ένας εκ των δύο ίσως πρέπει να καθίσει στον πάγκο. Ελλείψει Γιακουμάκη, ούτε αυτό φαίνεται κακή ιδέα. Πάνω απ΄όλα η δυσκοίλια επιθετικά ΑΕΚ θα χρειαστεί ένα δουλεμένο επιθετικό σχέδιο ώστε να βάζει όσο το δυνατόν συχνότερα δεύτερο και τρίτο παίκτη στην αντίπαλη περιοχή και να μην αρκείται σε “τυφλές” αντεπιθέσεις που θα στηριχθούν στο ατομικό ταλέντο ορισμένων παικτών.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όλα στραβά μετά την Γκαμπάλα

Μετά την πρόκριση επί της Γκαμπάλα δεν του πήγε τίποτα καλά! Του ξέφυγε το γκρουπ των ισχυρών για... μία θέση, του έτυχε η πεμπτο-έκτη δύναμη της Primera Division, έχασε τον Γκάμπριελ Σίλβα από την Σεντ Ετιέν λόγω χρημάτων (και... σταυρoκοπιέται ο Ουζουνίδης για να μην πάθει κάτι ο Χουλτ), έμεινε “κολλημένος” στον Πούκι για δέκα μέρες μέχρι να κινηθεί για τον Τσάβες, τραυματίστηκε ο Κουλιμπαλί, είναι ακόμα νοκ άουτ ο Βιγιαφάνιες, ηττήθηκε 0-2 από τον Απόλλωνα.

Η κλήρωση με τους Βάσκους τον απενοχοποιεί από την “υποχρέωση” της πρόκρισης (που έχουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ επί παραδείγματι), αλλά το μοναδικό ενθαρρυντικό μετά τις δύο αναμετρήσεις εναντίον των Αζέρων είναι η καλύτερη προσαρμογή και ο μεγαλύτερος βαθμός ετοιμότητας των Λουτσιάνο – Καμπέσας, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν τις θέσεις των Άλτμαν – Χατζηγιοβάνη στο ματς της Λεωφόρου, την προσεχή Πέμπτη.

Οι Βάσκοι εντός έδρας έχουν... minimum δύο γκολ εναντίον ομάδων δυναμικότητας αυτού του Παναθηναϊκού. Συνεπώς, οι Πράσινοι καλούνται εντός έδρας τουλάχιστον να διατηρήσουν απαραβίαστη την εστία τους, Πάρα πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι η Αθλέτικ θα έρθει... υποψιασμένη για την αντιμετώπιση του ισχυρότερου των “αδύναμων” και ότι το περυσινό πάθημα εναντίον του ΑΠΟΕΛ μάλλον της έχει γίνει μάθημα αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις σημαντικών παικτών της για την εκτός έδρας “ασθένεια” της Μπιλμπάο. Όχι απίθανο, όμως, αν θυμηθούμε ότι οι Πράσινοι δεν έχουν δεχθεί επίσημο γκολ εντός έδρας από τον... Φεβρουάριο (Γιακουμάκης με Πλατανιά).

Με Κουτρουμπή ξανά παρτενέρ του Μολέντο και τον Κολοβέτσιο δεξιό μπακ, βαρόμετρο θα είναι πάλι το δίδυμο Ζέκα – Κουρμπέλη, καθοριστική η αποφυγή ατομικών λαθών και η ενέργεια/ένταση του Παναθηναϊκού απέναντι σε μια ανώτερη αντίπαλο. Αν – υπ' αυτές τις συνθήκες – αποκλείσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο, θα μιλάμε για την πρώτη αληθινά σπουδαία ευρωπαϊκή επιτυχία του Παναθηναϊκού μετά από επτά χρόνια και τον αποκλεισμό της Ρόμα με διπλό 3-2, σε ΟΑΚΑ και Ολίμπικο από τον... “γαλαξία” του πολυμετοχικού.

ΠΑΟΚ

Χωρίς “υπέρβαση”, πίστη σε Ρασβάν

Παρόμοιο χρονικό προαναγγελθέντος “θανάτου” προπονητή προτού αρχίσει το πρωτάθλημα και δίχως η ομάδα να έχει στραπατσαριστεί χάνοντας κάποιον στόχο της (όπως πέρυσι ο Ολυμπιακός με τον αποκλεισμό από την Χάποελ Μπερ Σεβά) δεν έχει ξανασυμβεί σε “μεγάλη” ελληνική ομάδα! Αξίζει να τον θυμόμαστε τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς για πάντα, μόνο και μόνο διότι επιβεβαιώθηκαν σχεδόν όλοι οι ρεπόρτερ που ασχολούνται καθημερινά με το ρεπορτάζ του Δικέφαλου. Είχαν αφουγκραστεί μετά το πρώτο 20ήμερο το “πακέτο” της δυσλειτουργίας στη συνεργασία, είχαν υπογραμμίσει από τότε το όνομα του Ρασβάν Λουτσέσκου στις αναφορές τους! Εφόσον ο νέος προπονητής είναι της απολύτου έγκρισης του Λούμπος Μίχελ, οι προϋποθέσεις για καλύτερα πράγματα είναι θετικές. Στον “δεσμό” με τον Μίχελ είχε στηριχθεί ο Βλάνταν Ίβιτς και ο Ρουμάνος όχι μόνο ξέρει καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά είναι και πιο “ψημένος” από τον πανέξυπνο και ικανότατο κυπελλούχο κόουτς.

Η αλλαγή προπονητή θα ταρακουνήσει τους παίκτες, ο Ιβάν Σαββίδης θα μείνει για λίγο στην άκρη των εξελίξεων κι αν προχωρήσουν οι υποθέσεις Σαμπράνο – Ελ Καντουρί και Βιερϊνια/επιθετικού, ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει όχι μόνο με τον πιο δεμένο κορμό (από πέρυσι), αλλά και με ρόστερ πλήρως “ανταγωνιστικό” για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Σαββίδης “υπέρβαση” ακόμη δεν έχει κάνει στο μεταγραφικό πεδίο...

Όλα αυτά, βεβαίως, ελάχιστη σχέση έχουν με την Έστερσουντ, η οποία έχει υπογράψει μάλλον τη μεγαλύτερη έως τώρα έκπληξη στα προκριματικά Champions και Europa League, αποκλείοντας στον β΄ προκριματικό γύρο την Γαλατάσαραϊ. Ο μεγαύτερος κίνδυνος από τους Σουηδούς είναι η άγνοια κινδύνου από τη δική τους πλευρά. Το βάρος θα το έχει ο ΠΑΟΚ και αν παρουσιαστεί στην Τούμπα με το “όσα πάνε κι όσα έρθουν” της ρεβάνς εναντίον της Ολίμπικ, ίσως να τα βρει σκούρα. Ο Λουτσέσκου, όμως, είναι προπονητής του “αποτελέσματος” και στα νοκ άουτ έχει αφήσει σούπερ δείγματα με την Ξάνθη δύο χρονιές στο Κύπελλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ