OPINIONS

Ποιος θα αντέξει με 60 ματς;

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει την εικόνα και τα προβλήματα για την υλοποίηση του πλάνου με playoffs και για τον πρωταθλητή από την επόμενη σεζόν, αναλύοντας τα δεδομένα για τους διεκδικητές του τίτλου.

Γήπεδα μισοάδεια. ΟΑΚΑ, Λεωφόρος, Νέα Σμύρνη. Ακόμη και η Τούμπα, παρά το σούπερ timing του φαβορί για την πρωτιά ΠΑΟΚ, που προέρχεται και από την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ομάδες ξεπατωμένες από τραυματισμούς, κόπωση και τιμωρίες. Θέαμα – το λιγότερο – απογοητευτικό, με ρυθμό... τραμ - τραμ στους αγώνες, “μπετοναρισμένες” άμυνες και ένα γκολ σε κάθε ματς. Αυτά είναι τα εφετινά play offs έως τώρα. Και πολύ δύσκολα θα αλλάξει η γενική εικόνα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές.

Ποια από τις μεγάλες ομάδες είναι προετοιμασμένη για τον μεγαλύτερο μαραθώνιο στην ιστορία της Α' Εθνικής την επόμενη σεζόν, αν τελικά υλοποιηθεί το πλάνο για την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω των play offs;

Ας τα βάλουμε κάτω: 30 παιχνίδια στην regular season + 10 ματς στο Κύπελλο + 10 στα playoffs + 10 (ας πάρουμε το πιο λογικό σενάριο, με συμμετοχή στους ομίλους του Europa League...), το όλον 60. Πάνω κάτω, όχι ακριβώς. Για κάποιους διεθνείς παίκτες οι υποχρεώσεις θα είναι περισσότερες λόγω των αγώνων με τις εθνικές ομάδες τους, για όποια ομάδα αποτύχει στους προκριματικούς και δεν μπει στους ομίλους (πιθανό και για την ΑΕΚ και για τον Παναθηναϊκό, λιγότερο πιθανό για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ), θα είναι λιγότερα τα παιχνίδια. Ποιος θα αντέξει σ' αυτό το Survivor; Πιθανότατα ουδείς!

Η “ΜΑΓΙΑ” ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ “ΕΥΡΩΠΗ”

Ουδείς, δηλαδή, από τους θεωρητικούς διεκδικητές του τίτλου θα μπορέσει να ανταποκριθεί με αποδοτικό ποδόσφαιρο καθ' όλη τη διάρκεια του δεκάμηνου! Θα υπερισχύσει εκείνος ο οποίος θα διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο το έμψυχο δυναμικό του, που θα έχει τις περισσότερες επιλογές, εκείνος που θα έχει την καλύτερη υποστήριξη από το τιμ που περιβάλλει τον προπονητή (γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, ειδικοί στην αποκατάσταση). Ναι, ίσως να παίξουν ρόλο και οι “εκπτώσεις” που θα κάνει κάθε ομάδα και τα ρίσκα που θα πάρει σε κάποια από τις τρεις διοργανώσεις.

Αν, ασφαλώς, καταφέρουν όλοι να βρίσκονται σε ομίλους τον Σεπτέμβριο, κάτι πολύ αμφίβολο, αν αναλογιστεί κάποιος τα αμέτρητα προβλήματα του Παναθηναϊκού, τη βαθμολογία της ΑΕΚ στην UEFA και την απειρία του ρόστερ της από ευρωπαϊκούς αγώνες, ακόμα – ακόμα και το “βουνό” που έχει να ανέβει καλοκαιριάτικα ο Ολυμπιακός, που πιθανότατα θα έχει καινούριο προπονητή και σε κάθε περίπτωση καλείται να βρει και να χτίσει μισή ολοκαίνουρια ενδεκάδα!

Είναι σαφές ότι ο ΠΑΟΚ ξεκινά από καλύτερο σημείο εκκίνησης σ' αυτό το πεδίο. Έχει άπειρο προπονητή, μα δεν λήγει ούτε ένα σημαντικό συμβόλαιό του! Αρκετοί από τους εφετινούς “αναπληρωματικούς” του ήταν ενεργοί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν (όχι όλοι) και μπορεί με 5-6 προσεκτικές κινήσεις/αλλαγές στον βασικό κορμό και στο... βάθος κήπος του ρόστερ του να εκμεταλλευτεί το όπλο της ομοιογένειας έναντι όλων των αντιπάλων του.

Ο Ιβάν διαθέτει το χρήμα, η πρόκληση είναι τεράστια, το κοινό του είναι στα high του, τα κίνητρα των ικανοποιημένων από τη σεζόν παικτών θα είναι στο ζενίθ αν όπως φαίνεται ο Δικέφαλος τερματίσει πρώτος και στα playoffs. Η μαγιά του ΠΑΟΚ για το μαγείρεμα της επόμενης σεζόν έχει πολύ περισσότερα συστατικά από εκείνη των αντιπάλων του!

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ

Ωστόσο, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, διότι ζούμε στην Ελλάδα. Και μόλις μία εβδομάδα πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι το πλάνο των play offs για ανάδειξη του πρωταθλητή με μίνι πρωτάθλημα των πρώτων έξι της regular season θα υλοποιηθεί τελικά! Έχουν επηρεαστεί πολλοί στη Λίγκα από την εικόνα των ομάδων αυτές τις 15 μέρες και τρέφουν μεγάλες αμφιβολίες. Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι ελάχιστες (έρχεται και το Mundial της Ρωσίας το 2018), το πρόγραμμα πρέπει να είναι πολύ “συμπυκνωμένο”, ακόμη όλα είναι στον αέρα.

Υπάρχουν σκέψεις για “μετάθεση” του πλάνου τη μεθεπόμενη σεζόν σε πρωτάθλημα 14 ομάδων (άρα με 26 ματς στη regular season), υπάρχουν συζητήσεις για συμμετοχή στα playoffs μόνο των τεσσάρων και όχι των έξι πρώτων, γίνονται κουβέντες για λιγότερα ματς των ομάδων Α' Εθνικής στο Κύπελλο, οι ζυμώσεις είναι πολλές αυτές τις μέρες, διότι το σύστημα δείχνει αδυναμία να υποστηρίξει το αρχικό σχέδιο. Και ας μην ξεχνάμε ότι και οι 4 “μεγάλοι” κινδυνεύουν θεωρητικά με αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα για διαφορετικές υποθέσεις ο καθένας...

Το μόνο βέβαιο είναι ότι του χρόνου ο Λεβαδειακός θα χρειαστεί και πάλι υπερπροσπάθεια για την παραμονή: την αναδιάρθρωση για τη μείωση των ομάδων από τη σεζόν 2018-2019 την έχουν αποφασίσει δεδομένα όλοι.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ