OPINIONS

ΠΑΟΚ, το φαβορί των playoffs

ΠΑΟΚ, το φαβορί των playoffs

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα προβλήματα και τους στόχους των τεσσάρων μονομάχων στα playoffs, επισημαίνοντας τη σημασία του μίνι πρωταθλήματος για καθέναν από τους συμμετέχοντες.

Όλα στον αέρα. Ξανά και ξανά. Με την αφαίρεση βαθμών να αιωρείται πάνω από το κεφάλι κυρίως του ΠΑΟΚ, δευτερευόντως της ΑΕΚ. Με “παγωμένο” τον Παναθηναϊκό και ξεκάθαρο αουτσάιντερ τον Πανιώνιο. Κάπως έτσι ξεκινούν τα εφετινά playoffs.

Τι προσφέρει η κάθε θέση; Η τελευταία τίποτα απολύτως. Δεύτερος προκριματικός γύρος Europa League (όπως πέρυσι ο ΠΑΣ Γιάννινα) και έναρξη προετοιμασίας από τις... 12 Ιουνίου! Η πρώτη θέση προσφέρει μια απειροελάχιστη ελπίδα και μια “δεύτερη ευκαιρία”. Τρίτος προκριματικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Προκρίνεσαι; Διασφαλίζεις τους ομίλους του Γιουρόπα και πας για τα ρέστα σου στα play offs, μπας και γίνει το θαύμα των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφιαιρικής διοργάνωσης. Αποτυγχάνεις; Έχεις μια δεύτερη ευκαιρία στα playoffs του Γιουρόπα Λιγκ για να μπεις στους ομίλους (όπως ακριβώς ο ΠΑΟΚ πέρυσι).

Δεύτερη και τρίτη θέση, ένα και το αυτό. Τρίτος προκριματικός Γιουρόπα Λιγκ. Πρέπει να περάσεις το πρώτο εμπόδιο, μετά το δεύτερο στα playoffs, για να φτάσεις στους ομίλους της διοργάνωσης. Όπως πέρυσι ο Παναθηναϊκός με την ΑΪΚ Στοκχόλμης και την Μπρόντμπι, προτού πέσει στον όμιλο με Άγιαξ – Θέλτα – Σταντάρ Λιέγης. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

ΠΑΟΚ (2β.)

ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΒΑΘΜΟΙ

Αν δεν προκύψει αφαίρεση βαθμών, είναι το φαβορί για να τερματίσει πρώτος, όπως και πέρυσι. Το σημαντικότερο για τον οργανισμό του ΠΑΟΚ είναι ότι θα παίξει χωρίς άγχος και με φουλ θετικά vibes σ' αυτό το τουρνουά. Η κατάκτηση του Κυπέλλου έχει εξαφανίσει κάθε είδους πίεση και οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να το... απολαύσουν. Είναι σαφής στόχος η πρώτη θέση, αλλά δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν την χάσει κιόλας: η σεζόν ήδη θεωρείται επιτυχημένη με τον πολύ καλό δεύτερο γύρο, την πρώτη κούπα μετά από 14 χρόνια και τη συγκρότηση ενός κορμού ομάδας, ο οποίος χρειάζεται 4-5 κινήσεις για να μπορέσει ο Δικέφαλος την επόμενη σεζόν να σταθεί αξιοπρεπώς στην Ευρώπη, διεκδικώντας ταυτόχρονα και το πρωτάθλημα.

Έχει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ του από όλους και αυτό θα τον βοηθήσει στο απαραίτητο για έξι ματς σε 18 μέρες rotation. Έχει, επίσης, σε θετική ψυχολογία τους περισσότερους από τους αναπληρωματικούς παίκτες του, ισχυροποιήθηκε πολύ ο Βλάνταν Ίβιτς στα μάτια όλων, η κερκίδα θα υποστηρίζει και δεν θα γκρινιάζει στη “στραβή”. Καλείται να πάρει εκτός έδρας τους βαθμούς που δεν πήρε στο πρωτάθλημα, διότι αν φύγει με τρεις ήττες από Λεωφόρο, Νέα Σμύρνη, ΟΑΚΑ (όπως στη regular season) ελπίδα για πρωτιά δεν θα έχει. Σημαντικό: κάθε άλλη πλην της πρώτης θέσης που οδηγεί στον γ΄προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν του αλλάζει τη ζωή. Δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση τον στέλνουν στον γ΄προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1 β.)

ΛΙΓΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Η ατμόσφαιρα είναι από περίεργη έως “ηλεκτρισμένη” και έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό σταδιακά μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ. Οι παίκτες “άδειασαν” και αυτός είναι ο μεγαλύτερος μπελάς για τον Ουζουνίδη. Ο στόχος του Κυπέλλου κάλυπτε ενδόμυχα με θετική ενέργεια όσα είχαν στο μυαλό τους για την ασυνέπεια των διοικούντων ως προς τις πληρωμές και τα τελευταία “κρούσματα” με Μπεργκ και Εμποκού δείχνουν ότι κάποιοι παίκτες έψαχναν μια βαλβίδα προς εκτόνωση.

Πολύ σημαντικά τα δύο πρώτα παιχνίδια εναντίον του Πανιώνιου στη Νέα Σμύρνη και του ΠΑΟΚ εντός έδρας, διότι το καράβι δύσκολα θα βρει ίσια ρότα αν “στραβώσουν” αυτά τα ματς. Ειδικά το παιχνίδι με τον Δικέφαλο κρύβει και κινδύνους εξωαγωνιστικούς δεδομένης της βαριάς ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο συλλόγων που δημιουργήθηκε μετά τη διαιτησία του Κύζα στη ρεβάνς της Τούμπας.

Δύσκολα τεστ για τον Ουζουνίδη, καθώς με μία ενδεκάδα δεν... βγαίνουν έξι ματς σε 18 μέρες και από τους αναπληρωματικούς μόνο οι Λέτο, Λουντ, Ρέις έχουν δείξει ότι μπορούν έως έναν βαθμό να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις βασικού. Θα πρέπει να πάρει ο κόουτς πράγματα πολύτιμα και από παίκτες με μικρότερο χρόνο συμμετοχής (Μολίνς, Μπουμάλ, Π. Βλαχοδήμος, ίσως οι ακραίοι μπακ Μέστο – Χουχούμης και οι Μαρινάκης – Ευαγγέλου). Μεγάλο ζητούμενο η αποφυγή τραυματισμών, κάθε βασικός είναι πολύτιμος.

Πολύ μεγάλο ζητούμενο και τα κίνητρα των παικτών. Πολλοί ξέρουν ότι “τελειώνουν”. Και όσοι μένουν, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την “ευρωπαϊκή” προοπτική της ομάδας αν τερματίσει στην πρώτη θέση. Με λίγα λόγια δεν “ψήνονται” ότι είναι κάτι... φοβερό η κατάκτηση της πρωτιάς και ότι θα αλλάξει τη ζωή τους ή τη ζωή του Παναθηναϊκού συγκριτικά με τη δεύτερη ή την τρίτη.

ΑΕΚ (0 β.)

Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Iδανική η κίνηση Μελισσανίδη να τελειώσει το θέμα του Μανόλο Χιμένεθ τέσσερις μέρες πριν από την έναρξη των playoffs. Προσφέρει ηρεμία στον προπονητή και έξτρα ερεθίσματα σε αρκετούς παίκτες των οποίων το μέλλον είναι αβέβαιο στην Ένωση. Τώρα γνωρίζουν ότι αξιολογούνται και σ' αυτό το μίνι πρωτάθλημα από τον άνθρωπο που θα αποφασίζει για εκείνους και το καλοκαίρι και την επόμενη σεζόν. Ήταν μια διοικητική απόφαση που μπορεί να αφυπνίσει την “παγωμένη” μετά την απώλεια του Κυπέλλου ΑΕΚ, στην οποία εύλογα καμουφλαρίστηκαν, υποβαθμίστηκαν ή και κρύφτηκαν τα αγωνιστικά προβλήματά της κάτω από το σημαιάκι του Καλφόγλου.

Επιλογές υπάρχουν πολλές στα άκρα της επίθεσης και στις διατάξεις που μπορεί να αξιοποιήσει, κι αυτό διότι έχει τον Μάνταλο και τον Πέκχαρτ που του δίνουν τη δυνατότητα απροσδόκητων για τους αντιπάλους μετασχηματισμών. Τα βασικά ζητούμενα για τον Χιμένεθ είναι τρία. Να βρει τρόπους πιο αποτελεσματικής τροφοδότησης στον... πεινασμένο Αραούχο, να πάρει περισσότερες τελικές προσπάθειες από τους ακραίους του και να γεμίσει το ντεπόζιτο της ομάδας στη μεσαία γραμμή που ορισμένες φορές μοιάζει εξαντλημένη από ενέργεια και ιδέες.

Βάργκας, Μπακασέτας, Γαλανόπουλος, Πέκχαρτ, Αλμέιδα, όλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ο Χιμένεθ να τους αξιοποιήσει. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της ΑΕΚ έναντι του Παναθηναϊκού. Το πλεονέκτημά της εναντίον του ΠΑΟΚ μπορεί να το βρει αύριο, στην πρεμιέρα: κομβικό ματς στο οποίο μπορεί να βρει κέρδη ή και να διαλυθεί από το “μεθύσι” του γηπεδούχου και της Τούμπας.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (0 β.)

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ

Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν τερματίσει τελευταίος. Δεν είναι μόνο ότι ξεκινά από μηδέν βαθμούς και έχει θεωρητικά και πρακτικά την πιο “ευάλωτη” έδρα από τους τέσσερις. Αλλά του “έκατσε” θεόστραβα και το πρόγραμμα! Πρώτη αγωνστική εντός έδρας με τον ξεκούραστο Παναθηναϊκό που δεν έχει πολλές λύσεις πλην βασικής ενδεκάδας και θα μπορούσε να τον βρει καταπονημένο και με rotation στην 2η ή στο ζευγάρι 3ης-4ης αγωνιστικής. Και εν συνεχεία δύο κολλητά εκτός έδρας παιχνίδια στο ΟΑΚΑ και στην Τούμπα. Ό,τι χειρότερο για εκκίνηση! Αν συνυπολογίσουμε ότι είναι δυσκοίλιος στο γκολ και ότι ο Μιλόγεβιτς δεν έχει δα και... 20 ισάξιους παίκτες, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της δυσκολίας για τη μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που έκανε υπέρβαση στην regular season.

Aπό την άλλη πλευρά, βεβαίως, οι παίκτες δεν έχουν πίεση και άγχος. Δεν θα τους καταλογιστούν ευθύνες αν τερματίσουν στην τέταρτη θέση. Αν καταφέρουν να την αποφύγουν θα έχουν κλείσει τη σεζόν ιδανικά. Πολλοί εξ' αυτών δεν θα βρίσκονται στη Νέα Σμύρνη την επόμενη σεζόν, αλλά θα τα δώσουν όλα διότι η παρέα παραμένει παρέα ως το τέλος!

Δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα ισχυρά ατομικά κίνητρα ποδοσφαιριστών που γνωρίζουν (όπως και οι μάνατζέρς τους) ότι ο Πανιώνιος είναι “selling club” και ότι οι τελευταίες εντυπώσεις – ειδικά εναντίον “μεγάλων” αντιπάλων και σε ματς που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης – μετρούν πάρα πολύ στη μεταγραφική περίοδο. Δύσκολα θα διεκδικήσει βαθμολογικά κάτι καλό ο Πανιώνιος αν δεν πάρει περισσότερους από έξι βαθμούς εντός έδρας, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό το αυριανό ματς εναντίον του Παναθηναϊκού. Αν νικήσει, θα “γεννηθεί” στόχος σε όλη την ομάδα!

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ