OPINIONS

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Σούπερ φαβορί ο ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ /  EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το αποψινό ντέρμπι στην Τούμπα, στοιχειοθετεί γιατί ο ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο φαβορί και καταγράφει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιπάλων.

Το σημερινό ματς (29/10, 21:30) στην Τούμπα πήρε διαφορετικές διαστάσεις για τον ΠΑΟΚ μετά την ήττα από την Βίντι την προηγούμενη Πέμπτη. Θα ήταν για τον Δικέφαλο η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ένα απλό «εμπόδιο» (δύο του έχουν απομείνει όλα κι όλα για να μείνει αήττητος σε ολόκληρο τον β΄γύρο αν περάσει αλώβητος και από το Περιστέρι το προσεχές Σάββατο) στο σπριντ που έχει τρέξει ήδη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τώρα πια, είναι και ένα ματς το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει και την πρώτη μίνι κρίση στον Δικέφαλο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Τρεις ήττες έχει κάνει όλες κι όλες, ουδεμία του προκάλεσε προβλήματα. Ουδεμία του άφησε σημάδια. Διότι δεν «συσσωρεύτηκαν» αρνητικά αποτελέσματα. Ούτε ο αποκλεισμός από τη Μπενφίκα, ούτε το 0-1 από την Τσέλσι προκάλεσαν «ιό» στον οργανισμό του.

Αν απόψε, όμως, χάσει βαθμούς από την… πιτσιρικαρία και ορισμένους πιο έμπειρους (Διούδης, Κολοβέτσιος, Κουλιμπαλί, Ινσούα, Κουρμπέλης, Δώνης, Μακέντα) εναντίον μιας ομάδας η οποία έχει ως στόχο την «ταπεινή» είσοδό της στην πεντάδα, οι μουρμούρες της προηγούμενης Πέμπτης θα πολλαπλασιαστούν.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Ο ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο φαβορί, όχι μόνο λόγω αποτελεσμάτων. - Παίζει εντός έδρας, σε ένα γήπεδο από το οποίο ο Παναθηναϊκός με πολύ καλύτερο ρόστερ έχει φύγει με τεσσάρες τα προηγούμενα χρόνια.

- Παίζει με τεράστιο κίνητρο για τη διατήρηση του αήττητου και την κατάκτηση του τίτλου. Κάθε ματς που περνά με τρίποντο για τον Δικέφαλο διαγράφεται από το μπλοκάκι, τον εδραιώνει ακόμη περισσότερο στην κορυφή, «απογοητεύει» τους αντιπάλους του που περιμένουν πώς και πώς μια γκέλα, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τα αντισώματα του Δικέφαλου.

- Έχει μάθει πλέον να νικά και σε παιχνίδια στα οποία δεν είναι ανώτερος του αντιπάλου του (Ολυμπιακός), σε ντέρμπι που κρίνονται στις λεπτομέρειες (ΑΕΚ), σε αναμετρήσεις όπου το ματς στραβώνει (΄Αρης).

- Έχει πολλούς παίκτες με ισχυρότερη προσωπικότητα συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό και τρομερή χημεία από την περυσινή σεζόν.

- Υπερτερεί σε δύναμη και ύψος, διαθέτει περισσότερες αξιόπιστες επιλογές στον πάγκο.

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν του διασφαλίζουν το τρίποντο. Όλα αυτά ίσχυαν και για το ματς με τη Βίντι, όπου ο Λουτσέσκου αποφάσισε να κάνειrotation(εκτός ενδεκάδας Πρίγιοβιτς, Βιεϊρίνια, Βέρνμπλουμ, Ζαμπά,Mπίσεσβαρ), δείχνοντας την αληθινή προτεραιότητα της ομάδας αυτή τη στιγμή: το πρωτάθλημα. Δεν είναι η αψεγάδιαστη ομάδα ο ΠΑΟΚ.

Έχει προβλήματα στη μεσαία γραμμή του (όπου του λείπει αφάνταστα ο Μαουρίσιο) λόγω Βέρνμπλουμ και κόπωσης Πέλκα, μπορεί να δεχθεί φάσεις αν ο Κάνιας κάνει τα κλασικά λάθη του στις πάσες και δεν «σκουπίσουν» οι Βαρέλα – Κρέσπο, εξαρτάται υπερβολικά από τον Πρίγιοβιτς στο γκολ. Δεν πρέπει να «χαλαρώσει» αν προηγηθεί, δεν πρέπει να επηρεαστεί αν γίνει το 0-1, δεν πρέπει να αγχωθεί αν μένει το 0-0 (δύσκολο…) μέχρι τα μέσα του β’ ημιχρόνου…

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ

Από την άλλη, για τον Παναθηναϊκό το δείγμα γραφής για το συγκεκριμένο ματς είναι μικρό. Είναι το πρώτο του ντέρμπι. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, στο πιο δύσκολο ματς της σεζόν, εναντίον του Αστέρα στην Τρίπολη, σώθηκε από τον Σωκράτη Διούδη, από την αστοχία του αντιπάλου και από την πίεση που άσκησε στο «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα» τελευταίο δεκάλεπτο. Δεν ήταν αποτελεσματικό το αρχικό πλάνο του Γιώργου Δώνη στην Τρίπολη και απόψε το τεστ είναι πολύ πιο δύσκολο. Κρίσιμο το πρώτο 15λεπτο λόγω Τούμπας (θα μπορούσε να χάνει 2-0 στην Τρίπολη εντός των πρώτων 10 λεπτών) και θα πρέπει να… συμβούν πολλά μαζί για να φύγει αλώβητος ο Παναθηναϊκός από την Τούμπα.

Οπωσδήποτε να σκοράρει και να μην χάσει τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει, να εκμεταλλευτείτη «χαλαρή» ανασταλτική συμπεριφορά Μπίσεσβαρ και Ζαμπά (αν προτιμηθεί αντί του Λημνιού), να τρέξει περισσότερο από τον αντίπαλό του, αλλά όχι αλόγιστα, να προσέξει πάρα πολύ στις στατικές φάσεις, να περιορίσει τον Πέλκα που κάνει τρομερή αφανή δουλειά με κινήσεις χωρίς τη μπάλα αν είναι «φρέσκος», να μην επιτρέψει στον Πρίγιοβιτς την κυριαρχία εντός περιοχής, να κρατήσει μπάλα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν θα τον φοβηθεί τον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός, αλλά το ματς μπορεί να του «ξεφύγει» γρήγορα και να τον βγάλει εκτός διεκδίκησης αποτελέσματος από το πρώτο ημίχρονο αν δεν ανταποκριθεί σε ένα σωρό απαιτήσεις. Είχε μια ολόκληρη εβδομάδα προετοιμασίας ο Δώνης, έχει φρέσκους και έτοιμους τους «βασικούς» του, θόλωσε τα νερά μεταξύ 4-5-1 και 3-4-3, μα τα βασικά ζητούμενα για το παιχνίδι δεν έχουν ως βασικό σημείο αναφοράς τη διάταξη, αλλά το πνεύμα της ομάδας και τη συγκέντρωσή της.

Θετικό για τον Παναθηναϊκό ότι μετά την αήττητη πορεία του οπλίστηκε με σθένος, ακόμη πιο θετικό ότι τρέχει και πιέζει πολύ και σωστά στους χώρους τις περισσότερες φορές, σούπερ ότι είναι η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος και δεν χάνει ένα… τσουβάλι ευκαιρίες. Αλλά στο ισοζύγιο εναντίον αυτού του ΠΑΟΚ και μάλιστα σε εκτός έδρας ματς μειονεκτεί σχεδόν σε όλες τις παραμέτρους ενός αγώνα.

Ίσως αν καταφέρει να πετύχει το 0-1 να τον βοηθήσει να διαχειριστεί το παιχνίδι με καθαρό μυαλό/ψυχραιμία και να μεταφέρει τόνους πίεσης στην άλλη πλευρά. Μα και ο ΠΑΟΚ θα είναι όχι μόνο «υποψιασμένος» για τον αντίπαλό του (φάνηκε και στις δηλώσεις του Λουτσέσκου), αλλά και έξτρα ωθούμενος από την ήττα με τη Βίντι. Τα είπαμε, η ουγγρική ομάδα δεν έκανε καλό στο Τριφύλλι με τη νίκη της στην Τούμπα. Το ματς από «υπέρβαση» χρειάζεται πλέον «κατόρθωμα» για να μην υποστεί την πρώτη ήττα της σεζόν…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ