OPINIONS

ΠΑΟΚ: Όχι στην "τρέλα"!

ΠΑΟΚ: Όχι στην "τρέλα"!
MOTIONTEAM

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πιο σημαντική νίκη του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, τον κίνδυνο "παρερμηνείας" της και τον γρίφο για τον σέντερ φορ.

Αν τελικά πανηγυρίσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο, ας μην ξεχάσει κανένας τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη! Διότι ο κίπερ του Δικέφαλου – εκτός όλων των άλλων αποκρούσεων που έχει κάνει σε παιχνίδια "ήσσονος σημασίας" ή φαινομενικά "εύκολα", είναι εκείνος που κράτησε όρθια την ομάδα του στις δυο "βαρύτερες" νίκες της σεζόν: στο «Γ. Καραϊσκάκης» επί του Ολυμπιακού με το αυτογκόλ του Βούκοβιτς και στην Τρίπολη επί του Αστέρα. Στον πιο «κομβικό» αγώνα του ΠΑΟΚ έως τώρα μέχρι να… βρούμε τον επόμενο.

Ίσως, βεβαίως, να μην υπάρξει τόσο καθοριστικό ματς για τον ΠΑΟΚ στη συνέχεια της σεζόν. Αν ο Ολυμπιακός του οποίου οι οπαδοί λογικά «ξενέρωσαν» με το 0-3 (συμφώνησε μια φορά από... σπόντα και ο Λουτσέσκου με τον Σάββα Θεοδωρίδη που λέει ότι η μισή Ελλάδα είναι οπαδοί του Ολυμπιακού!) ρίξει όλο το βάρος στο Europa League και ο Δικέφαλος αξιοποιήσει το ευνοϊκό πρόγραμμά του, πιο πιθανό είναι η διαφορά τους να «ανοίξει», παρά να μειωθεί. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει πιο καθοριστικό παιχνίδι απ’ αυτό που έδωσε την Κυριακή εναντίον του "σκιάχτρου" του, σε μια έδρα όπου έχει νικήσει λιγότερες φορές απ’ ότι στο Φάληρο τα τελευταία χρόνια, σε ένα γήπεδο όπου πέρυσι ουσιαστικά έχασε οριστικά τον τίτλο!

ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Ο Πασχαλάκης λοιπόν είναι ο MVP του ΠΑΟΚ ως τώρα! Και όχι ο Πρίγιοβιτς που στα 29 του αποχώρησε για τα εκατομμύρια πετροδόλαρα. Σε τι βοήθησε αυτή η πώληση του Σέρβου τον οργανισμό του Δικέφαλου την Κυριακή; Τον βοήθησε στη συσπείρωση, στη συγκέντρωση, στο "πρέπει να δώσουμε όλοι το παραπάνω επειδή λείπει ο Πρίγιοβιτς". Θα το έκαναν όλοι ούτως ή άλλως στο συγκεκριμένο ματς, διότι στην Τρίπολη σπανίως νικά ο ΠΑΟΚ και όλοι στον Δικέφαλο γνώριζαν ότι αυτό το εμπόδιο είναι το υψηλότερο μέχρι τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου εναντίον της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (δύο "επισκέψεις" στο ΟΑΚΑ).

Προσοχή όμως: παρότι όλοι γνώριζαν τον βαθμό δυσκολίας αυτής της αναμέτρησης, παρότι η ομάδα μπήκε "μπετόν" για νίκη τίτλου, μετά την ακύρωση του γκολ του Μπίσεσβαρ (θα μιλούσαμε μέχρι το 3019 γι’ αυτό το σφάλμα του βοηθού αν δεν νικούσε τελικά ο ΠΑΟΚ, τυχερή η ΚΕΔ αυτή τη φορά εν αντιθέσει με την περυσινή "ατυχία" της φάσης του Βαρέλα στις καθυστερήσεις), ο Πασχαλάκης ήταν αυτός που ύψωσε το ανάστημά του για να δώσει το… δικαίωμα της νίκης στο β΄ημίχρονο.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ... ΑΚΠΟΜ

Όσο για τα τρία γκολ χωρίς τον Πρίγοβιτς; Το πρώτο από στατική φάση με τον Βιεϊρίνια (ψηλά αυτή τη φορά, όχι χαμηλά στη γωνία, όπως στον τελικό Κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ). Το δεύτερο σε κόντρα επίθεση με θαυμάσια ασίστ του αρτίστα Μπίσεσβαρ και γλυκό πλασέ του Μαουρίτσιο. Το τρίτο με αυτογκόλ του Τριανταφυλλόπουλου. Ουδέν από επιθετικό! Κακά τα ψέματα, λοιπόν. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται οπωσδήποτε σέντερ φορ στη θέση του Πρίγιοβιτς και όσα ακούγονται περί Ακπόμ και Καρέλη θα είναι ένα τεράστιο ρίσκο. Χρειάζεται φορ, θα πάρει φορ και αυτός που θα πάρει πρέπει να βρει τα γκολ του Πρίγιοβιτς (πλην των πέναλτι ασφαλώς).

Συνολικά ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τη νίκη επί του Αστέρα. Και σέντερ φορ πρέπει να πάρει (όχι τον Μπεργκ λόγω τρομερού κόστους, ούτε τον Μπονατίνι όμως, διότι δεν έχει τα γκολ του "Πρίγιο" και εφέτος πέτυχε μόνο ένα γκολ σε μόλις 291 λεπτά και εννέα ματς με τη Γουλβς) και για χαφ να προβληματιστεί. Όχι να «τρελαθεί» όμως με υπερβολές: του έλειψε ο Κάνιας στην Τρίπολη, δεν είναι απαραίτητη η μεταγραφή μέσου.

ΤΑ "ΠΡΕΠΕΙ" ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Τι είναι απαραίτητο; Να κάνει σωστό rotation και να δώσει ανάσες στον Μάτος και στον Βιεϊρίνια. Να κάνει rotation ακόμη και στους στόπερ όταν μπορεί (παρά τη θαυμάσια σεζόν του Βαρέλα). Να αξιοποιήσει σωστά όλα τα μεσοεπιθετικά όπλα του, να μην βασιστεί στον φορ που θα αποκτήσει και να δουλέψει συνεργασίες από τις οποίες μπορεί να βγάλει σε τελική προσπάθεια τους εξτρέμ του και τους Μπίσεσβαρ – Πέλκα. Να φροντίσει άμεσα το θέμα των ανανεώσεων για να έχει καλή ατμόσφαιρα και όχι γκρίνιες και "μούτρα". Να οχυρώσει συνολικά τον οργανισμό του (από οπαδούς, media, "περιβάλλον") ώστε κάθε νίκη να περνά σαν να… μην έγινε και κάθε αποτυχία (ακόμη και στο Κύπελλο) να δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς στην ομάδα και να πολλαπλασιάζει τα αντισώματα μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

"Ο ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ Ό,ΤΙ Ο ΦΡΟΝΙΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ"

Αυτή η νίκη στη χιονισμένη Τρίπολη ήταν το ιδανικό αναλγητικό χαπάκι για τους πόνους που προκάλεσε η ιστορία του Πρίγιοβιτς. Ήταν ένα σκαλοπάτι με τόνους μπετόν στη σκάλα για την πρωτιά. Αλλά μέχρι εκεί… Δεν πρέπει να «τρελαθεί» ο ΠΑΟΚ μετά απ΄αυτό το τρίποντο. Σε κανένα πεδίο, σε κανένα επίπεδο. Ούτε στο αγωνιστικό τμήμα, ούτε στη διοίκησή του. Διότι αν υπάρχει κάτι που τον διέλυσε πέρυσι είναι η "τρέλα". Αν υπάρχει κάτι που τον έχει διατηρήσει αήττητο στην κορυφή εφέτος, είναι ότι δεν «τρελάθηκε» από τις ευρωπαϊκές σφαλιάρες. Και ως γνωστόν, "ο τρελός κάνει στην αρχή ό,τι ο φρόνιμος στο τέλος". Πέρυσι έγινε η αρχή. Εφέτος – αν δεν "τρελαθεί" - θα βρει το «τέλος» με πανηγυρισμούς στην Τούμπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ