OPINIONS

Παναθηναϊκός εξευτελισμός

Παναθηναϊκός εξευτελισμός

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις αποκαλύψεις του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλουπου εκτελεί χρέη τεχνικού διευθυντή στον Παναθηναϊκό και για την εξευτελιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος με ευθύνη του Γιάννη Αλαφούζου.

Δεν είναι μόνο αποκαλυπτική η σημερινή συνέντευξη του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου στην “Live Sport”. Μέρος όσων αναφέρει ο εκτελών χρέη τεχνικού διευθυντή στον Παναθηναϊκό, ο άνθρωπος δηλαδή που έχει τη στενότερη επαφή και με το ποδοσφαιρικό τμήμα και με τους διοικούντες, είναι σοκαριστικά για την πρωτόγνωρη στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου κατάσταση που βιώνουν όσοι εργάζονται σ’ αυτόν.

Όχι, δεν είναι σοκαριστικά όσα λέει για τον Λουντ και τον Μολέντο, για τον Τσάβες και τον Χουλτ, για τον Κουρμπέλη και τον Ουζουνίδη. Εξευτελιστική για τον Παναθηναϊκό είναι η αναφορά του στους εργαζόμενους και στις συνθήκες εργασίας στο αθλητικό κέντρο «Γ. Καλαφάτης».

Κανείς δεν πληρώνεται στην ΠΑΕ, δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα κάνουν Χριστούγεννα

"Όχι, κανείς δεν πληρώνεται. Ούτε στην ΠΑΕ, ούτε στην ομάδα. Γίνονται προσπάθειες και καλύπτουμε κάποια μέρη των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών και κατά καιρούς βάζουμε έναν μισθό έναντι πέντε μισθοδοσιών που είναι 'μέσα' στους άλλους εργαζόμενους" ήταν η απάντησή του στην ερώτηση για τις πληρωμές των υπαλλήλων. Όσο για το… πώς τα βγάζουν πέρα; Απάντησε όσο πιο κομψά μπορούσε: "Ισχύει η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αν πήγαινε ο καθένας πριν με το αμάξι του ξεχωριστά στη δουλειά, τώρα πηγαίνει ένας και μαζεύει πέντε και έρχονται όλοι μαζί. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στον Παναθηναϊκό και τις οικογένειές τους που τους στηρίζουν. Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς θα κάνουν Χριστούγεννα αυτοί οι άνθρωποι".

Και επειδή εμείς οι "απέξω" πολλά τραγούδια λέμε χωρίς να γνωρίζουμε πολλές φορές τα πιο σημαντικά, ή δίχως την ικανότητα σωστής αξιολόγησης, ιδού και η ατάκα του για την καθημερινότητα των… ελλείψεων στο Κορωπί: "Μπορεί υλικό αποθεραπείας. Μπορεί και συμπληρώματα διατροφής. Μπορεί να μην έχουμε όλο το πακέτο. Κομμάτι του. Ας το κρίνει ο καθένας. Δεν καλύπτονται π.χ. τα είδη πρώτης ανάγκης στο φυσιοθεραπευτικό υλικό. Από παντού λείπουν πράγματα. Και διαρκώς λιγοστεύουν. Το αν επηρεάζει την απόδοση των παικτών; Υπάρχουν πανεπιστημιακές μελέτες. Μπορείτε να μπείτε στο internet και να δείτε".

Αυτή η κατάσταση, βεβαίως, προϋπάρχει εδώ και λίγους μήνες. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού. Επί Αλαφούζου που παραμένει μεγαλομέτοχος. Ναι, παραμένει, είτε με "παρκαρισμένες", είτε έχοντας στην… κυκλοφορία τις μετοχές του. Δύσκολα – πολύ δύσκολα – είχε περάσει ο Παναθηναϊκός και το 2012, όταν τον είχε σώσει ο Αλαφούζος!

Βάζουν απ'την τσέπη τους Ουζουνίδης-Σαραβάκος

Όχι, όμως, μέχρι του σημείου να λέει ο τεχνικός διευθυντής για τους εργαζόμενους στην ΠΑΕ "Δεν ξέρω πώς θα περάσουν οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα, θέλω να ευχαριστήσω τις οικογένειές τους, που τους στηρίζουν". Όχι μέχρι του σημείου να λέει ο τεχνικός διευθυντής "δεν καλύπτονται τα είδη πρώτης ανάγκης σε φυσικοθεραπευτικό υλικό".

Όχι μέχρι του σημείου να βγάζουν από την τσέπη τους χρήματα ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Δημήτρης Σαραβάκος για να δώσουν στους εργαζόμενους του Κορωπίου και να παρεμβαίνουν ο Κουρμπέλης και ο Μολίνς, να προτρέπουν τους υπόλοιπους παίκτες να κάνουν μια ακόμη μίνι "έκπτωση" στα δικά τους χρήματα για να… απομείνει ένα ποσό που θα μοιραστεί στους υπαλλήλους. Όχι μέχρι του σημείου να κάνουν γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΠΑΕ, να στέλνουν στον ιδιοκτήτη ευγενική επιστολή και να παραμένουν με χρέη τεσσάρων και πέντε μισθών.

Αυτή είναι η αληθινή, τρανταχτή, αναμφισβήτητη κατάσταση που συνιστά «κατάντια» και «εξευτελισμό» γι’ αυτό που όλοι – ανεξαρτήτως ομάδας – έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη "Παναθηναϊκός". Αυτή και όχι τρεις ισοπαλίες – τέσσερις ήττες - δυσκολίες στο γκολ - 10η θέση στη βαθμολογία. Όχι η αγωνιστική καθίζηση: αυτή την έχουν υποστεί στο παρελθόν όλοι οι "μεγάλοι" κατά καιρούς. Μια ομάδα δεν "μικραίνει" αν χάσει ένα, δύο, πέντε, δέκα πρωταθλήματα. Ούτε αν τερματίσει στη ένατη ή στη δέκατη θέση μια και δύο σεζόν. Μια ομάδα μικραίνει όταν σταδιακάκλονίζεται και τελικά χάνεται η αξιοπρέπειά της.

Η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΟΥΤΣ

Τι δεν προϋπήρχε έως τώρα σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά εμφανίστηκε μετά από την αποκρουστική απόδοση και την παρθενική εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού επί Ουζουνίδη, στο ματς με τον Πανιώνιο; Η έντονη αμφιβολία του κόουτς για το αν πρέπει να μείνει ή να φύγει.

Για σκεφτείτε το λίγο. Τι κερδίζει ο Ουζουνίδης από εδώ και πέρα σε προσωπικό επίπεδο; Χρήματα; Αφήστε το, και σ’ εκείνον χρωστάει ο Παναθηναϊκός και μάλιστα δεν υπάγεται στη συμφωνία για το 40% της δόσης Οκτωβρίου που πήραν οι παίκτες. Δόξα; Ποια δόξα; Όση πήρε – πήρε, ως ο "Άτλας" που κουβαλά στις πλάτες του ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα.

Η ομάδα δεν παίζει καλά, τα προβλήματα θα αυξάνονται, η ποιότητα του ρόστερ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τον Ιανουάριο, τα αποδυτήρια έχουν τα δικά τους θέματα. Μόνο προς το χειρότερο μπορεί να πάει η όλη κατάσταση, όχι προς το καλύτερο. Κι ας νίκησε τον Ολυμπιακό, κι ας τον ισοφάρισε με αυτογκόλ η ΑΕΚ στο 95’.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ "ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ" Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Κι αν φύγει ο Ουζουνίδης; Είναι "μια κάποια λύσις" που θα έλεγε και ο ποιητής. Αν φύγει ο Ουζουνίδης, αυτή η διοίκηση του Παναθηναϊκού χάνει και το τελευταίο της «μαξιλαράκι». Το ύστατο "αλεξικέραυνο". Την προσωπικότητα γύρω από την οποία συσπειρώνονται οι απλήρωτοι παίκτες (όχι πλέον στον απόλυτο βαθμό) και οι πικραμένοι οπαδοί. Τρέμουν οι διοικούντες στο ενδεχόμενο να φύγει ο Ουζουνίδης!

Καλώς ή κακώς, διότι αν θέλετε από την άλλη οπτική γωνία του πράγματος, μάλλον "ανώμαλο" στη λειτουργία μιας ομάδας είναι να εξαρτάται τόσο πολύ η ζωή της από έναν προπονητή. Και μάλλον σουρεαλιστικό είναι που φτάνουμε στο σημείο να παραθέτουμε την πραγματικότητα της τόσο μεγάλης βαρύτητας του κόουτς... ενός έτους στον Παναθηναϊκό.

Ο Μαρίνος αν αδειάσει ένα πρωί είμαι σίγουρος ότι θα φύγει από τον Παναθηναϊκό

Ας αναλογιστούμε για μια στιγμή: ο Ολυμπιακός που (παρά τα βάσανά του) πάει πάλι για το νταμπλ, έχει αλλάξει έξι φορές προπονητή για αγωνιστικούς λόγους μέσα σε ενάμιση χρόνο επειδή η ομάδα δεν πήγαινε καλά. Και ο Παναθηναϊκός εξαρτάται από έναν προπονητή με τον οποίο είναι στη 10η θέση, ουσιαστικά παρακαλώντας βουβά να μην τα βροντήξει και φύγει γιατί υπάρχει η περίπτωση διάλυσης!

"Όταν ο Μαρίνος αποφασίσει κάτι, δεν μπορεί να τον κάνει καλά κανένας... Ο Μαρίνος αν αδειάσει ένα πρωί είμαι σίγουρος ότι θα φύγει από τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι και στα καλύτερα, αλλά δεν είναι τελείως άδειος... Φυσάει και ξεφυσάει κάθε μέρα. Το παλεύει ακόμη. Ο Έλληνας έχει μια λέξη στο λεξιλόγιό του που λέγεται φιλότιμο. Και στη λογική ότι έχει περάσει από τον Παναθηναϊκό, θέλει να τιμήσει τον σύλλογο" είπε στην "Live Sport" ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος που ξέρει τον κόουτς καλύτερα από τον καθένα μας.

35 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, 15 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΠΑΟ

Η παραμονή του Ουζουνίδη και στο 2018 εξαρτάται από τρεις παράγοντες: α) την κατάσταση στα αποδυτήρια β) τα αποτελέσματα και την απόδοση του Παναθηναϊκού στα τρία τελευταία ματς της σεζόν, σε Τούμπα – Ξάνθη – Λαμία (Κύπελλο) γ) την προοπτική που θα δει για τις πωλήσεις παικτών και τη διαμόρφωση του ρόστερ από τις συζητήσεις που θα έχει με τον Διαμαντόπουλο.

Αν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο, ότι πλέον η παρουσία του στο ποδοσφαιρικό σκέλος δεν είναι επαρκής για να σταθεί έστω με αξιοπρέπεια ο Παναθηναϊκός, αν θεωρήσει "χαμένο κόπο" την προσπάθειά του, ο Ουζουνίδης θα αποχωρήσει. Κι αν αποχωρήσει, ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει και ο τεχνικός διευθυντής, στενός φίλος και συνεργάτης του, Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος...

Έως τις 8 Ιανουαρίου, ο Γιάννης Αλαφούζος πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του ΣΚΑΪ στη δημοπρασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Το ελάχιστο τίμημα για έκαστο τηλεοπτικό πάροχο θα είναι 35 εκατ. ευρώ. Για να μην πέσει ο Παναθηναϊκός στα βράχια χρειάζεται 15 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή του.

Μα ο Αλαφούζος έχει αποτύχει ακόμη και στην εύρεση χρηματοδότη. Σχεδόν έναν χρόνο ψάχνει τη διάδοχη κατάσταση! Και τώρα βλέπει τους εργαζόμενους στην ΠΑΕ και στο Κορωπί να αδημονούν για το δώρο Χριστουγέννων, έχοντας οφειλόμενα τεσσάρων και πέντε μηνών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ