OPINIONS

Ουάρντα - Κάναντι: Οι Νο 1 του πρώτου γύρου

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Κάναντι, Ουάρντα EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης κάνει την πρώτη απόπειρα αποτίμησης των μεταγραφών και των προπονητών στο τέλος του α' γύρου στη Σούπερ Λίγκα, που ήταν αρκούντως ανταγωνιστικός, ταυτόχρονα και πολύ “φτωχός” σε θέαμα.

Μάλλον δεν πρέπει να... υπερηφανεύονται οι τρεις από τους τέσσερις “μεγάλους” για τις μεταγραφικές επιλογές του καλοκαιριού. Με εξαίρεση την ΑΕΚ η οποία είχε μόνο δύο αποτυχίες, κι αυτές “αναπληρωματικών” (Κλωναρίδης - Τρίστασον), οι υπόλοιποι δεν πήραν δα και... άριστα. Ειδικά στον Παναθηναϊκό, δεδομένων και των τραυματισμών, ψάχνεις με κιάλια να βρεις μεταγραφή που ανταποκρίθηκε στο επίπεδο που ήθελε ο Ουζουνίδης. Δεν υπάρχει ούτε ένας!

Τσάβες γεια σας, Σαμπράνο αντίο, Καρσελά μπάι - μπάι. Και ετοιμάζεται και ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του πρωταθλήματος, ο Εμάνουελ Εμενίκε! Ας προσέχουν καλύτερα την επόμενη φορά “όλο το πακέτο” κι όχι μόνο το ταλέντο όσοι τους επέλεξαν. Και κάπως έτσι, το δίλημμα είναι... εύκολο για τη Νο 1 μεταγραφή του πρώτου γύρου. Ουάρντα ή Λιβάγια;

Ψηφίζουμε Ουάρντα, με τον Αμπού Σισέ στο τρίτο βάθρο. Όχι για τα δυο γκολ του “Σαλάχ” στην Κέρκυρα. Όχι για τις ασίστ και την ηγετική φυσιογνωμία του στο Περιστέρι. Αλλά για τη βαρύτητά του στην ομάδα - έκπληξη του α' γύρου και για το πώς κατάφερε να “γυρίσει” ένα φαινομενικά χαμένο παιχνίδι. Χαμένο από τον ΠΑΟΚ λόγω Στανόγεβιτς, χαμένο... γενικώς λόγω Φεϊρένσε.

“Έγραψαν πολλά άσχημα πράγματα για εμένα, για τις γυναίκες των συμπαικτών μου και ότι τις παρενόχλησα. Δεν με απασχολεί τίποτα. Μερικές φορές τα media θέλουν να ασχολούνται με ό,τι ακούν. Δεν με ρώτησαν τι συνέβη. Στην Πορτογαλία δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Υπήρχε πρόβλημα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στη Φεϊρένσε λόγω των χρημάτων. Κανείς δεν το καταλαβαίνει αυτό; Τα ξεχνάω όλα και απαντήσεις δίνω μέσα στο γήπεδο" είχε πει στις 23/10 στο Sport24.gr o... “Φαραώ του Μπουρναζίου”. Λοιδορίες, λίβελοι, κουτσομπολιά, τα νίκησε όλα. Μέσα στο γήπεδο. Και ετοιμάζεται για Μουντιάλ. Στο ίδιο δωμάτιο με τον Νο 1 σκόρερ της Premier League. Σιγά μην αλλάξει συγκάτοικο ο Σαλάχ...

Δανεικός και ο Ουάρντα, όπως και ο συνυποψήφιος για την Νο1 μεταγραφή του πρώτου γύρου. ΚΙ αυτός το “γύρισε”! Ο “χασογκόλης” που ουσιαστικά “καθάρισε” για πάρτη της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Λίγα τα γκολ του, πέντε. Όσα και του Ουάρντα. Μέγιστη όμως η προσφορά του Κροάτη. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε γκολ και τρεξίματα, σε winning και team spirit, σε καλώς εννοούμενο ποδοσφαιρικό τσαμπουκά. Ανατροπή και ο επιθετικός της Λας Πάλμας. Ανατροπή για μια καινούρια σελίδα στην καριέρα του. Γκρέμισε όλα τα καλοκαιρινά εμπόδια, έσβησε τα σχόλια στα media, έκανε το comeback στην καριέρα του και συνεχίζει...

ΚΑΝΑΝΤΙ Ο ΝΟ 1 - ΧΙΜΕΝΕΘ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Ατρόμητος - ΑΕΚ, μάχη Νο 2. Αν αξιολογούσαμε βάσει της συνολικής εικόνας όλων των ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών αγώνων Ολυμπιακού και ΑΕΚ, ίσως ο Μανόλο Χιμένεθ να άξιζε τον τίτλο του καλύτερου προπονητή σ' αυτό το πρώτο μισό της σεζόν. Πρόκριση επί της Μπριζ, αήττητη η ΑΕΚ από τη Μίλαν, δεύτερη σερί πρόκριση στους “32” του Europa League μαζί με καλή πορεία πρωταθλητισμού παρά τις ουκ ολίγες γκέλες στο πρωτάθλημα: ναι, ο Ισπανός κόουτς με τα απίστευτα κατά διαστήματα ξεσπάσματα στον πάγκο, θα διεκδικούσε δικαίως με πολλές ψήφους την πρώτη θέση. Αν θέλουμε, όμως, να επικεντρώσουμε μόνο στο πρωτάθλημα, ο Νταμίρ Κάναντι μάλλον αξίζει αυτή την πρωτιά περισσότερο από κάθε άλλον.

Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Αυστριακός πήρε από τους παίκτες του περισσότερα από κάθε άλλο προπονητή. Ξεκίνησε με βαριές ήττες στα φιλικά, αμφισβητήθηκε έντονα, άλλαξε κι αυτός ρότα σταδιακά, διέγνωσε τα πλεονεκτήματα στα χαρακτηριστικά του ρόστερ του και πήρε “λίαν καλώς” στη... Χημεία ο Ατρόμητος. Ναι, είναι η ομάδα των δανεικών. Γι' αυτό και θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει “ομάδα μιας χρήσης”. Μια... μικτή Ολυμπιακού (Γιαννιώτης, Ρισβάνης), ΠΑΟΚ (Γιαννούλης, Χατζηισαϊας, Ουάρντα) και... Ατρόμητου (Κιβρακίδης, Μάντσον, Βασιλακάκης, Μπουσουλάτζιτς, Ντιγκινί, Ούμπιδες, Nτάουντα, Μανούσος). Αυτό, ωστόσο μικρή σημασία έχει για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού: αυτή είναι που έχει σημασία.

ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ – ΦΥΝΤΑΝΗΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΡΚΟ ΑΣΤΕΡΑ - ΑΕΛ

Ο Κάναντι βρήκε γρήγορα τους ρόλους. Στηρίχθηκε στο 4-2-3-1, εμπιστεύτηκε και το 4-3-3. Έδωσε ελευθερία κινήσεων στον Ουάρντα, στηρίχθηκε πολύ στους ακραίους μπακ του επιθετικά, παίρνοντας σταθερότητα από τον Μάντσον εξ' αρχής μπροστά από τους δύο στόπερ. Σταδιακά ο Ατρόμητος βελτιωνόταν. Το έβλεπες στην παρουσία του Ντάουντα, στην προσφορά του Ντιγκινί, στο εκρηκτικό φινάλε του Βασιλακάκη. Η ομάδα με τα περισσότερα “διπλά” και τις λιγότερες ήττες. Μόλις μία, στην Τούμπα: με ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι. Νίκησε στο ΟΑΚΑ και στο “Γ. Καραϊσκάκης, έμεινε με δέκα παίκτες αλλά δεν ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι, όπου ωστόσο δεν κατάφερε να νικήσει Απόλλωνα, Πανιώνιο, ΠΑΣ Γιάννινα.

Πρωταγωνιστές και ο Σάββας Παντελίδης και ο Ηλίας Φυντάνης που έβγαλαν από τον βούρκο Αστέρα Τρίπολης και ΑΕΛ. Με κερδισμένους πόντους και ο Μιχάλης Γρηγορίου στον Πανιώνιο και ο Μπάμπης Τεννές στη Λαμία, θετική σούμα για Λεμονή και Λουτσέσκου παρότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπορούν περισσότερα και καλύτερα. Ο Μάκης Χάβος στο Αγρίνιο, ο Γιάννης Πετράκης στα Γιάννενα, ο Μίλαν Ράσταβατς στην Ξάνθη και ασφαλώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό μπορούν και καλύτερα...

Υ.Γ. Το είχαμε αναφέρει μετά τις “γκέλες” ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, κάπου στα μέσα του πρώτου γύρου: ο Ολυμπιακός θα είναι το φαβορί, αφού οι δυο δικέφαλοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν διαφορά “ασφαλείας” από έναν πάρα πολύ εύθραυστο οργανισμό, ο οποίος πλέον αλλάζει και τους προπονητές (εκτός από τους παίκτες) σαν τα πουκάμισα. Φαβορί για τρεις λόγους: α) “σκληράδα” και know how πρωταθλητισμού β) Καλύτερες και περισσότερες επιλογές μεσοεπιθετικά: το πρωτάθλημα το παίρνει 9/10 φορές η ομάδα με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα γ) Αποκλεισμός από την Ευρώπη, ένα ματς την εβδομάδα, μικρότερη φθορά – περισσότερος χρόνος για τον όχι θαυματουργό, αλλά με σωστή συμπεριφορά προς τους παίκτες και “νοικοκύρη” Τάκη Λεμονή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ