OPINIONS

Όλα του Χάσι δύσκολα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΕΣΝΙΚ ΧΑΣΙ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
Χάσι EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις αμέτρητες δυσκολίες στο δρόμο του Μπέσνικ Χάσι και τα μεγάλα εμπόδια στην εκκίνηση του Ολυμπιακού.

Ναι, τέτοια αμφισβήτηση ουδέποτε αντιμετώπισε προπονητής επί Μαρινάκη προτού καν ανακοινωθεί η πρόσληψή του! Προτού καν πατήσει στο προπονητικό κέντρο και γνωρίσει τους παίκτες. Πριν από το πρώτο φιλικό ματς βρε αδερφέ! Όμως οι δυσκολίες για τον Μπέσνικ Χάσι που μπήκε χθες πρώτος στο χορό της προετιμασίας, δεν εντοπίζονται μόνο – ή κυρίως – στον ίδιο!

Διαβάστε πώς ξεκίνησε η σεζόν για τον Κοσσοβάρο προπονητή. Με ποιους έκανε χθες την πρώτη του γνωριμία: Μποτία, Μπουχαλάκης, Χουτεσιώτης, Σισέ, Ντε Λα Μπέγια, Ντουμάνης, Φιγκέιρας, Κούτρης, Μάριν, Μάρτινς, Μεγαρίτης, Ρισβάνης, Ρομαό, Σεμπά, Σκαφίδας, Τόλι, Βέργος, Βιάνα, Βρουσάι, Κασάμι.

Δηλαδή με 6-7 βασικούς από τον περυσινό δεύτερο γύρο, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν δεδομένη θέση για την αρχική ενδεκάδα (Ρομάο, Ντε Λα Μπέγια ή και Μποτία, Φιγκέιρας), με πιτσιρικάδες, με 1-2 αναπληρωματικούς, με τρεις μεταγραφές νεαρών εκ των οποίων είναι ζητούμενο ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα δοθούν δανεικοί (Ρισβάνης, Σισέ, Κούτρης) και με τον Παϊτίμ Κασάμι, του οποίου ο δανεισμός με τη Νότιγχαμ έληξε και δεν αποκλείεται όχι μόνο να παραμείνει στον Πειραιά, αλλά και να κερδίσει θέση σημαντικού στελέχους.

Ξεκινά λοιπόν ο Χάσι στις 14 Ιουνίου ως εξής...

  • Χωρίς ούτε μια μεταγραφή βασικού για την επόμενη σεζόν.

  • Χωρίς τους διεθνείς παίκτες που θα ενσωματωθούν αργότερα, στα φιλικά...

  • Με αμφισβήτηση μεγάλη όχι μόνο για τις ικανότητες και το βιογραφικό του, αλλά ακόμη και για την... εθνικότητά του.

  • Με καινούριο τεχνικό διευθυντή σε ολοκαίνουριο εργασιακό περιβάλλον.

  • Με τρομερές απαιτήσεις για “τα πάντα όλα” καλύτερα από πέρυσι.

Και πρέπει ο Χάσι στο τέλος της σεζόν – αν παραμείνει έως τότε στον Ολυμπιακό...

-Να προκριθεί από δύο γύρους (γ' προκριματικός και play offs) και να φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Για να κάνει την υπέρβαση συγκριτικά με πέρυσι.

-Να πάρει το Κύπελλο. Για να κάνει την υπέρβαση συγκριτικά με πέρυσι.

-Να πάρει το πρωτάθλημα. Οπως το παίρνει κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός...

-Να παρουσιάσει ομάδα που θα παίζει όμορφο ποδόσφαιρο τουλάχιστον στη Σούπερ Λίγκα. Για να κάνει την υπέρβαση συγκριτικά με πέρυσι...

Πώς το βλέπετε όλο αυτό; Εφικτό; Δύσκολο; Μπείτε στα παπούτσια του. Ελάτε στη θέση του. Του αξίζει η γκρίνια; Εξαρτάται ο ίδιος – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και συνολικά από τον οργανισμό του Ολυμπιακού; Ναι ή όχι; Ναι, 100%! Χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως δεν θα φέρει ευθύνη αν οι Ερυθρόλευκοι αποτύχουν.

Όμως αναλαμαβάνει τους Ερυθρόλευκους σε πολύ κρίσιμο timing, ίσως στην πιο άβολη στιγμή για το κλαμπ επί Μαρινάκη μετά την πρώτη σεζόν του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν είχε αναλάβει το πηδάλιο έχοντας απέναντί του έναν Παναθηναϊκό νταμπλούχο και ικανότατο ανταγωνιστή με δυνατό ρόστερ και κουβαλώντας αποκλεισμό από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

- Γιατί είναι πολύ πιεστική η θέση του Χάσι;

  • Διότι η αμφισβήτηση είναι πιο έντονη παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια απέναντι στο πρόσωπο “προπονητής του Ολυμπιακού”. Όχι τόσο από τα media. Όσο από τους οπαδούς. Όχι μόνο αυτούς που “ακούγονται”. Αυτοί επηρεάζουν ως έναν βαθμό και τους “σιωπηλούς”.

  • Διότι ο Ολυμπιακός ως κλαμπ βρίσκεται σε στάδιο συνολικής αναδιοργάνωσης της δομής του, κάτι που φάνηκε με την πρόσληψη και τον ρόλο (με αυξημένες αρμοδιότητες) του Ουσίγιος.

  • Διότι οι Ερυθρόλευκοι είναι μια ομάδα με δεκάδες συμβόλαια, θα δώσει και πάλι αρκετούς δανεικούς, επιστρέφουν ήδη αρκετοί δανεικοί και η τελική επιλογή της 25άδας είναι πολύ πιο δύσκολη από άλλες χρονιές.

  • Διότι ο πρωταθλητής χρειάζεται – για να ανέβει το επίπεδό του – τουλάχιστον πέντε βασικούς, δηλαδή μισή καινούρια ενδεκάδα! Αριστερό μπακ, έναν στόπερ μαζί με τον Ρέτσο, αμυντικό μέσο, εξτρέμ, φορ.

  • Διότι η ομάδα από πέρυσι δεν έχει στην τσέπη τα 20-30 εκατ. Ευρώ από ευρωπαϊκά έσοδα και είναι πασιφανές ότι ο Μαρινάκης δεν πρόκειται να επενδύσει όπως την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, αν αναλογιστούμε τι συνέβη πέρυσι και το FFP.

  • Διότι η εφορία έχει εκτινάξει στα ουράνια τα κόστη για το ρόστερ των ποδοσφαιρικών και μπασκετικών ομάδων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι “κλασάτοι” παίκτες – πού ούτως ή άλλως δεν την προτιμούσαν – να απομακρύνονται περισσότερο.

  • Διότι στο υποτιμημένο ελληνικό πρωτάθλημα και δίχως τη σίγουρη θέση στη “λεζάντα” των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, οι μεταγραφές δυσκολεύουν περισσότερο. Ακόμη και οι μεταγραφές προπονητών. Φάνηκε με το σίριαλ πριν από τον Χάσι.

  • Διότι η ποιοτική ψαλίδα του ερυθρόλευκου ρόστερ συγκριτικά με των ανταγωνιστών του έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό, όπως φάνηκε από την απόδοση και τη βαθμολογική συγκομιδή των “τεσσάρων” στον β΄γύρο. Ειδικά μετά την πώληση των Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε, των οποίων τα κενά ασφακλώς δεν καλύφθηκαν από Καρίμ, Παρέδες, Σισοκό.

Τι πρέπει να κάνει ο Χάσι για να αυξήσει τις πιθανότητες μακροημέρευσης στον πάγκο του Ολυμπιακού;

  • Με κάθε τρόπο και κάθε παίκτη, ακόμη και με την... Κ-20 που λέει ο λόγος, να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν τα καταφέρει – με σχετικά βατούς αντιπάλους είναι η αλήθεια – θα έχει εξασφαλίσει “κανονάκια” για αρκετούς μήνες.

  • Να “χτίσει” όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο μυαλό του την ενδεκάδα και την 16άδα του “κορμού” του για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, χωρίς να στηρίζεται απόλυτα σε όλες τις μεταγραφές.

  • Να ξεκαθαρίσει γρήγορα σε ποιες θέσεις χρειάζεται βασικούς.

  • Να πιέσει αφεντικό και Ουσίγιος για όσο το δυνατόν πιο γρήγορες κινήσεις στο μεταγραφικό πεδίο αμέσως μετά τον γ' προκριματικό γύρο, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, στον Χάσι, όπως και σε κάθε επαγγελματία, δεν αξίζει ουτε η απαξίωση, ούτε η πολεμική προτού καν αρχίσει να εργάζεται! Η σαρκοφαγία σε τέτοιες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια όχι του “αρρωστημένου” και του άδικου, αλλά του απάνθρωπου. Το έχουμε δει για πολλούς παίκτες σε πολλές ομάδες, ας μην το δούμε και με προπονητή χωρίς να έχουμε δείγματα της εργασίας του προς αξιολόγηση. Tέτοιες καταστάσεις ουδέποτε είχαν καλό τέλος.

Ο Χάσι δεν είναι Βαλβέρδε. Ούτε ισχυρίστηκε κάποιος από τον Ολυμπιακό ότι είναι Βαλβέρδε, ούτε τον διαφήμισε ως τον σούπερ coach. Είναι ένας ανερχόμενος προπονητής με μια αποτυχία και δυο αποτυχίες στο πρωτάθλημα Βελγίου ως τεχνικός της Άντερλεχτ, με γνώση της διαδικασίας των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς σπουδαία εμπειρία, με εργασία σε ομάδα “επιπέδου Ολυμπιακού” στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ένας προπονητής που έδωσε χώρο και χρόνο σε νέους παίκτες, που δεν τα κατάφερε με τα δυο “καρπούζια” αλλά έγραψε θετικές πορείες στο Europa League. Ένας κόουτς με αμέτρητα κίνητρα σε ξένο περιβάλλον για πρώτη φορά στην καριέρα του. Και, αν μη τι άλλο, αξίζει μια ευκαιρία, όχι “πυροβολισμούς”!

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ