OPINIONS

Oι δύο "σύμμαχοι" του Παναθηναϊκού

Oι δύο "σύμμαχοι" του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, εστιάζοντας στο momentum της ΑΕΚ, η οποία τα έδωσε όλα για τη νίκη επί του Ολυμπιακού και υποδέχεται σε λίγες ημέρες τον Ατρόμητο, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου.

Η ΑΕΚ προέρχεται από τέσσερις εντός έδρας νίκες. Oι δυο εξ αυτών με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Μετράει τρεις απουσίες, όλες σημαντικές. Διότι ο Γκάλο αποτελεί έναν από τους άξονες ανάπτυξής της, ο Ζουκουλίνι θα είχε τα ισχυρά κίνητρα και τη φρεσκάδα για να καλύψει την κόπωση των Σιμόες – Γιόχανσον και ο Μάνταλος δίνει πολλές επιλογές στον Πογέτ: οκτάρι – ψευτοδεκάρι, υπηρεσιακός εξτρέμ, πάσα – σουτ – passing game – πρέσινγκ.

Η αύρα της καλύτερη από του Παναθηναϊκού, τα vibes στην κερκίδα είναι τα πιο θετικά σε ολόκληρη τη Σούπερ Λίγκα. Διανύει την καλύτερη περίοδό της στο πρωτάθλημα. Οι παίκτες της έχουν αυτοπεποίθηση και αέρα, ξέρουν τι παίζουν και γιατί το παίζουν, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, η ταυτότητα είναι εμφανής, αν και όχι θεαματική. Βασίζεται στην πειθαρχημένη λειτουργία του συνόλου πίσω από την μπάλα, στο ατομικό ταλέντο των μεσοεπιθετικών της, στο μαχητικό πνεύμα του Πογέτ, το οποίο έχει μεταδοθεί στο ρόστερ που δείχνει συσπειρωμένο, πέραν ασφαλώς των ιδιαιτεροτήτων του χαρακτήρα κάθε παίκτη.

Τα θετικά και τα ζητούμενα για τον Πογέτ

Ηττήθηκε μόνο στο Περιστέρι με 1-0 κατά τη διάρκεια του β’ γύρου. Με τον Πογέτ δεν έχει δεχθεί ούτε γκολ (απόρροια των ελάχιστων ευκαιριών του αντιπάλου) σε πέντε ώρες ντέρμπι με Παναθηναϊκό (ντεμπούτο του Ουρουγουανού), ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό. Δεν διστάζει να «παραχωρεί» μπάλα στον αντίπαλο, έχει καλά τρεξίματα και αντοχές, πρεσάρουν ΟΛΟΙ, μπορεί να αναπτυχθεί και από τα άκρα με τους μπακ και τους εξτρέμ της και από τον κεντρικό άξονα. Επιτίθεται λελογισμένα (δεν παίρνουν μέτρα πολλά Αρθο – Κολοβέτσιος), καλύπτει σωστά τους χώρους αμυντικά, δεν «τρώει» εύκολα «πλάτες» στους στόπερ και τους ακραίους μπακ της, που παίζουν «χαμηλά» όταν ο αντίπαλος έχει τη μπάλα.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα για την Ενωση. Ειδικά στο momentum αυτού του αγώνα. Μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού, μετά τον τραυματισμό του Ζουκουλίνι, πριν από τον πρώτο ημιτελικό εναντίον του Ατρόμητου. Εχω την… υποψία ότι ο οργανισμός της είναι κάπως εξασθενημένος και σωματικά, αλλά κυρίως πνευματικά για το συγκεκριμένο 90λεπτο εναντίον του Παναθηναϊκού. Θα φανεί μέσα στο γήπεδο αν η «κάψα», η συγκέντρωση και το πάθος κερκίδας – παικτών – προπονητικού τιμ έχουν ξεθυμάνει μετά το break του «ερυθρόλευκου» αήττητου και λίγες μέρες πριν από τον ημιτελικό Κυπέλλου που σαφέστατα είναι πιο σημαντικός για την Ενωση από την αναμέτρηση με το Τριφύλλι. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον τραυματισμό του πολύτιμου Ζουκουλίνι που… θύμισε σε όλους ότι υπάρχουν ατυχίες/απώλειες στην καθημερινότητα, πιθανολογώ πως η ΑΕΚ δεν θα εμφανιστεί με το «μαχαίρι στα δόντια», όπως εναντίον του Ολυμπιακού. Αν θέλετε, είναι αυτό το δυσκολότερο στοίχημα του Πογέτ εσωτερικά. Πώς θα παρουσιάσει μια ούτως ή άλλως δυσκολοκατάβλητη ομάδα με την συγκέντρωση, την ορμητικότητα και την ενέργεια του ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού, τέσσερις ημέρες πριν από τον ημιτελικό με τον Ατρόμητο, σε ουσιαστικά αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι.

Άλλα μειονεκτήματα; Οι στατικές φάσεις. Η αστάθεια του Μπαρόχα. Ότι δεν «γυρίζει» εύκολα παιχνίδι αν της προηγηθεί ο αντίπαλος. Η απουσία εναλλακτικών επιλογών στη μεσαία γραμμή για αξιόπιστο φρεσκάρισμα μετά το 60’. Είναι από τα παιχνίδια που ο Πογέτ καλείται να πάρει αρκετά και από τον πάγκο του, ίσως από παίκτες που δεν χρησιμοποιεί συχνά.

Ο πιεσμένος ΠΑΟ του Στραματσόνι

Ο Παναθηναϊκός έχασε τεράστια ευκαιρία να αναδειχθεί τριπλά ωφελημένος από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Στη βαθμολογία, στη συσπείρωση, στο κέφι. Πρόσθεσε μπόλικη πίεση στον Στραματσόνι αυτό το 2-2. Ο Ιταλός βρήκε στο πρόσωπο του Βλαχοδήμου μια αξιόπιστη λύση μετά την απώλεια του Μπουμάλ, αλλά οι δυο απουσίες του Ζέκα λόγω τιμωριών τον εμπόδισαν στη «χημεία» της μεσαίας γραμμής. Ψάχνεται εκεί και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ συντηρητικά.

Την έχει σε μεγάλη εκτίμηση τη δουλειά του Πογέτ και την ΑΕΚ ως σύνολο. Θα ήθελε και εκείνος να έχει στήσει μια ομάδα που δεν δέχεται εύκολα γκολ και παίρνει νίκες με το «0», χωρίς να αποδίδει θέαμα, χωρίς να βάζει περισσότερα από δύο γκολ. Ο Πογέτ, όμως, θέλει αποτελέσματα ΤΩΡΑ, εφέτος. Ο «Στράμα» - το επαναλαμβάνει συχνότατα – δουλεύει κυρίως για την επόμενη σεζόν. Ειδικά μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάνει και ορισμένες αλλαγές και ψάχνεται. Κάποιες δεν του βγαίνουν, σε κάποιες επιλογές φαίνεται «κολλημένος» (Πράνιτς – Αμπέντ).

Ως οργανισμός, ο Παναθηναϊκός πάει στο ντέρμπι με περισσότερους παλμούς. Χρειάζεται πιο πολύ το θετικό αποτέλεσμα για να αποσυμπιεστεί κάπως: η πρώτη νίκη σε ντέρμπι εναντίον της μοναδικής ομάδας που τα κατάφερε με τον Ολυμπιακό θα έχει την δική της βαρύτητα, όσο κι αν όλοι πλέον βλέπουν τα πλέι οφ και την επόμενη χρονιά. Η Λεωφόρος έβγαλε γκρίνια και «Go Italy» την προηγούμενη Κυριακή. Μια αποτυχία θα αυξήσει επικίνδυνα τη θερμοκρασία πριν από το εντός έδρας ματς με τον Ατρόμητο και – κυρίως – το ντέρμπι της 13Μαρτίου στο Φάληρο. Τα έχει αντιληφθεί όλα ο Στραματσόνι, από εκείνο το βράδυ στο Κορωπί, μετά τον αποκλεισμό στο Περιστέρι, όταν συνομίλησε με αρκετούς οπαδούς…

Θα έχει τον Ζέκα: του έλειψε αφάνταστα στον αποκλεισμό του Περιστερίου και μετά το 2-0 επί του ΠΑΟΚ για το συμμάζεμα της μεσαίας γραμμής: ο «κόουτς» μέσα στο γήπεδο. Μετράει τέσσερις διαδοχικές εκτός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα, αξιοποιώντας τα δύο βασικά στοιχεία της ταυτότητας που επιχειρεί να προσδώσει στην ομάδα του: πίεση, κλεψίματα, άμεσο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά, όταν βρίσκει χώρους. Εχει πολλούς για να κάνουν τη δουλειά: Μπεργκ, Βλαχοδήμο, Κλωναρίδη, Καλτσά. Εχει και πολλούς στον πάγκο. Θα βρει χώρους εναντίον της ΑΕΚ; Εξαρτάται από την Ενωση.

Αν πιεστεί ο Ζέκα και οι στόπερ, θα έχει πρόβλημα. Κι αν βρεθεί πίσω στο σκορ και η ΑΕΚ (τολμήσει να) πιέσει στο επόμενο του 1-0 15λεπτο, θα κινδυνεύσει να βγει εκτός διεκδίκησης αγώνα γιατί οι παίκτες κουβαλούν απογοήτευση. Η απόδοση του Παναθηναϊκού ως σύνολο (ανεξάρτητα από τα ατομικά λάθη δηλαδή) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα «οκτάρια» του. Το transition τους, τη συγκέντρωση, την οξυδέρκειά τους. Αμπέντ, Λουντ, Εβανζτελίστα, Εσιέν οι υποψήφιοι. Δεν αποκλείεται να δούμε τον Εβαντζελίστα και στη θέση ενός εκ των δύο εξτρέμ σε μια ακόμη πιο «συντηρητική» επιλογή. Μπορεί να χτυπήσει στο β’ μέρος γιατί έχει πλουσιότερο πάγκο, μπορεί να χτυπήσει στις στατικές φάσεις γιατί έχει ψηλότερη δεκάδα. Μπορεί να πάρει το ματς αν οι παίκτες του το «ζητήσουν» περισσότερο από τους αντιπάλους τους που έχουν και έναν ημιτελικό μπροστά τους: με νίκες σε κάθε μικρή μάχη, σε κάθε φάση.

Σε κάθε περίπτωση για τους δύο αντιπάλους δεν είναι παιχνίδι που θα τους αλλάξει τον εφετινό βίο τους. Εκτός πια κι αν «κάτσει» μεγάλο σκορ υπέρ της μιας ή της άλλης, κάτι που φαίνεται απίθανο! Δεν καθορίζει απολύτως τίποτα το αποτέλεσμα, εκτός ίσως από τη δεύτερη θέση στην regular season αν επικρατήσει η Ενωση: έχει τη σημασία του αν πιστεύει κάποιος (από τη διοίκηση) στις δύο ομάδες πως υπάρχουν πιθανότητες τιμωρίας του Ολυμπιακού το καλοκαίρι. Λογικά το αποτέλεσμα θα ενισχύσει ή θα απενεργοποιήσει κάποια από τα αντισώματά τους. Η ΑΕΚ διαθέτει περισσότερα, ο Παναθηναϊκός λιγότερα…

​​ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΣΤΟΝ SPORT24 RADIO 103,3
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ