OPINIONS

Ο κόουτς μαθαίνει και περιμένει

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Λέτο και τον Μπεργκ, τον Ιμπάρμπο και τον Κουρμπέλη, τον Γουακάσο και τις μεταγραφές, σ’ ένα μεταβατικό στάδιο που ακόμη ο Ουζουνίδης μαθαίνει την ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός του Μαρίνου Ουζουνίδη ποδοσφαιρική ταυτότητα ακόμη δεν έχει χτίσει. Τα πρώτα δείγματα γραφής με πολλούς παίκτες πίσω από τη μπάλα ακόμη και σε φάση επίθεσης και λίγες ευκαιρίες (λογικά) στις δύο εστίες, έγιναν αντιληπτά άμεσα. Όμως για να δούμε περισσότερα χαρακτηριστικά αυτού που θα ήθελε ο κόουτς, θα πρέπει να περιμένουμε τις αλλαγές στο ρόστερ και το τέλος του Κόπα Άφρικα, ώστε να διαμορφωθεί πλήρως το έμψυχο δυναμικό με το οποίο θα προχωρήσει ο Παναθηναϊκός από τον Φεβρουάριο μέχρι τη λήξη της σεζόν.

Είπε χθες ο προπονητής του Τριφυλλιού δύο σημαντικές ατάκες. Η πρώτη: «Κάνουμε μια ομάδα για τον Ιανουάριο αλλά οι επιλογές μας στο μεσοεπιθετικό κομμάτι κομμάτι δεν είναι πολλές». Σαφής η αίσθηση ότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κάτι «προσωρινό» σε μια εκτάκτου ανάγκης κατάσταση. Η δεύτερη: «Στον Πλατανιά δεν ήταν θέμα διάθεσης, έπρεπε να κυκλοφορήσουμε καλύτερη την μπάλα όπως κάναμε σήμερα και πάνω σε αυτό δουλέψαμε αυτές τις μέρες». Σαφές ότι μαθαίνει από τα σφάλματά του. Διότι με Ρέις – Κουρμπέλη σε εκτός έδρας ματς κυκλοφορία μπάλας δύσκολα θα βρεις. Με Λουντ – Κουρμπέλη σε εντός έδρας ματς και επιθετικό – στήριγμα δίπλα στον Μπεργκ, κάτι γίνεται…

ΤΟ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΤΑ 94 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΛΕΤΟ

Το κακό για τον Ουζουνίδη σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είναι πως δεν παίρνει όσα θα ήθελε από τους δυο πιο ποιοτικούς παίκτες του μεσοεπιθετικά. Τον ακροβολισμένο στην πτέρυγα Βιγιαφάνιες και τον Μπεργκ που ψάχνει μια πάσα σαν διαμάντι στην άμμο, αλλά είναι πολύ πιο παθιασμένος και συγκεντρωμένος, ίσως λόγω και του περιβραχιόνιου και όσα του έχει πει ο Ουζουνίδης.

Η έλλειψη του Ιμπάρμπο είναι τεράστια σε πολλούς τομείς. Xθες ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη νίκησε για πρώτη φορά χωρίς τον Κολομβιανό, ο οποίος ήταν βασικός στα 1-0 με ΠΑΟΚ – Ατρόμητο, αλλά ακολούθως… ξέχασε να επιστρέψει, ακόμη γιορτάζει το 2017 στην Μπογκοτά και απουσίασε από Λάρισα – Χανιά. Κι ας μην είχε πετύχει ο "Μπάμπης" (έτσι τον φώνζαν χαϊδευτικά στα αποδυτήρια) ούτε ένα γκολ σε 8 ματς, 12 τελικές προσπάθειες και 585 λεπτά συμμετοχής. Κράτημα μπάλας, όγκος, κερδισμένα φάουλ και κόρνερ, «αποκούμπι» στις μεγάλες μπάλες: όλα αυτά ναι, μπορεί να τα κάνει ο Λέτο. Ίσως και καλύτερα! Όχι όμως σε κάθε ματς! Ο Αργεντινός έχει 5 γκολ, όσα και ο Μάρκους Μπεργκ, στον… μισό χρόνο συμμετοχής: 505 λεπτά έναντι 1.127 του Σουηδού. Εχει 1 γκολ/3,6 τελικές, ενώ ο Μπεργκ 1/8,6!

Όπως και πέρυσι, είναι μακράν του δεύτερου ο πιο εύστοχος επιθετικός του Παναθηναϊκού! Αλλά… δεν είναι για χόρταση. Δεν είναι ο «παλιός» Λέτο. Κι αν υπάρχει ένα «μάθημα» που προσφέρει δωρεάν σε όλους τους υπόλοιπους είναι το «κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ». Λίγο; Μέτριο; Περισσότερο μερικές φορές; Δίνει αυτό που μπορεί, ανάλογα και με τη διαχείριση, την εκγύμναση και τους πόνους του! Χθες ήταν το πρώτο από τα 21 παιχνίδια πρωταθλήματος μετά την επιστροφή του, που επί 94 λεπτά ήταν «μέσα» στο παιχνίδι. Με κίνηση εκτός περιοχής, με ανοίγματα, με συμμετοχή στο passing game, όχι «αραγαμένος» με την πλάτη στο ημικύκλιο να περιμένει τη μπάλα στα πόδια για το «πίβοτ» ή μια ασίστ – «τρύπα».

Κορύφωση ασφαλώς το γκολ του και ο πανηγυρισμός με τα… cojones προς την πλευρά της κερκίδας όπου είχε ανοίξει και έντονο διάλογο κατά τη διάρκεια του δεύτερου 45λεπτου! Καταλαβαίνουμε όλοι το επίπεδο όπου έχει φτάσει το ξενέρωμα και η γκρίνια από τους φίλους του Παναθηναϊκού όταν αρχίζει η μουρμούρα ακόμη και προς τον Νο 1 δημοφιλή παίκτη της ομάδας, σε ματς με υπέροχη και αλησμόνητη Λεωφόρο, την ώρα που οι παίκτες προσπαθούν απλώς να σταθούν όρθιοι, να αλλάξουν δυο πάσες της προκοπής στο παγοδρόμιο και να φτάσουν στο πολυπόθητο γκολ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλο…

ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Ο ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ

Ίσως πιο σημαντική από το τρίποντο και σίγουρα πιο σημαντική από την αποθέωση του Λέτο είναι η ομαλά θετική προσαρμογή του Δημήτρη Κουρμπέλη. Χθες, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, όταν παίχτηκε κανονικό ποδόσφαιρο, δεν ήταν ψαρωμένος και διστακτικός όπως στα Χανιά. Ήταν – δίπλα στον Λουντ και όχι στον Ρέις αυτή τη φορά – απλώς ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού. Όχι λόγω της «οβίδας» στο οριζόντιο δοκάρι της Κέρκυρας. Αλλά επειδή αρχίζει από πολύ νωρίς να προσθέτει στοιχεία στο παιχνίδι του. Στοιχεία τα οποία σε πάρα πολλά ματς του Αστέρα Τρίπολης δεν δοκίμαζε. Όπως το σουτ. Όπως (κυρίως) το κάθετο παιχνίδι προς τον Λέτο και τον Μπεργκ. Όπως το σταθερό βλέμμα προς τη δεξιά πτέρυγα για τα ανεβάσματα του Μέστο. Όλα αυτά εκτός από τα καθιερωμένα καθήκοντα εντός αμυντικού μέσου, όπως οι δεύτερες μπάλες από τις αποκρούσεις της Κέρκυρας, το passing game και η συνεισφορά στον συντονισμό και στον ρυθμό του ματς από πλευράς Παναθηναϊκού.

Ήταν ευοίωνη για τον Παναθηναϊκό η χθεσινή παρουσία του Κουρμπέλη δίπλα σε έναν παίκτη τακτικά σχεδόν αλάνθαστο, αλλά το επίπεδο του αντιπάλου και του αγώνα ασφαλώς ήταν ανάλογο των θερμοκρασιών σ’ όλη τη χώρα. Απαιτείται σταθερότητα. Και έξυπνη διαχείριση του κορμιού και του οργανισμού του, δεδομένου του ασφυκτικού προγράμματος και των μόλις 4 αγώνων με τον Αστέρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Η απουσία του τιμωρημένου Ζέκα τον «έβαλε» άμεσα στην ενδεκάδα, αλλά ο Κουρμπέλης δεν πρέπει να «καεί» και ο Ουζουνίδης το ξέρει. Όπως επίσης ξέρει πως μερικές φορές ο «μεγάλος» πρέπει να ρισκάρει για να πάρει τέτοιου είδους ματς, γι’ αυτό και σωστά (εφόσον δεν διέτρεχε κίνδυνο σοβαρών απειλών) έπαιξε στα τελευταία 25 λεπτά με Λουντ – Βιγιαφάνιες κεντρικούς χαφ, Βλαχοδήμο – Μπουμάλ εξτρέμ και Μπεργκ – Λέτο επιθετικό δίδυμο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΓΟΥΑΚΑΣΟ ΑΠΟ ΤΗN "BLACK LIST"

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού αυτή τη φορά δεν ζήτησε «προσθήκες» στις δηλώσεις του, αλλά εστίασε στην έλλειψη επιλογών μεσοεπιθετικά. «Κάνουμε μια ομάδα για τον Ιανουάριο αλλά οι επιλογές μας στο μεσοεπιθετικό κομμάτι δεν είναι πολλές. Αν δεν βοηθούν τα παιχνίδια, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές να αλλάξουμε κάτι μπροστά. Ευτυχώς για εμάς και ο Λέτο μπόρεσε να αγωνιστεί καθώς είχε ένα πρόβλημα πριν το ματς» τόνισε μεταξύ άλλων. Κι όταν ρωτήθηκε για τις μεταγραφές, απάντησε ρεαλιστικά: «Πραγματικά προσπαθούμε, έχουν προταθεί αρκετά ονόματα. Άλλοι καλοί και ακριβοί, άλλοι με μορφή δανεισμού που δεν θέλουμε να τους πάρουμε για έξι μήνες αλλά για ενάμιση χρόνο τουλάχιστον. Θα προσπαθήσουμε και να έρθουν ποδοσφαιριστές και να φύγουν, γίνονται συζητήσεις με τους μάνατζερ των παικτών. Σε κάποιες θέσεις έχουμε πολλούς παίκτες και σε άλλες όχι, ιδίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι είναι λίγες οι επιλογές μας».

Έχει δίκιο, διότι μεσοεπιθετικά είναι στο… -3: Ιμπάρμπο, Εμποκού, Γουακάσο. Γι’ αυτό και θα ήθελε εξτρέμ, «δεκάρι», φορ. Πιθανότατα δεν θα πάρει τρεις παίκτες, διότι δεν υπάρχουν τόσα διαθέσιμα χρήματα, αλλά και επειδή δεν είναι εύκολη η εύρεση και η απόκτηση παικτών που θα «σταθούν» στον Παναθηναϊκό και δεν θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι. Πάντως, η απόφαση του Λυμπερόπουλου και της διοίκησης για έξοδο του Γουακάσο από την αρχική «black list» του κόουτς (Ιμπάρμπο – Γουκάσο, Ιβανόφ – Σαμπά, Ρινάλντι – Λεντέσμα) είναι προς θετική κατεύθυνση και δείχνει ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση μετά τον ανασχηματισμό της «κυβέρνησης» το club θέλει να τηρήσει την αλλαγή προσανατολισμού: «Ποτέ ξανά δεν θα αποφασίζει μόνο ένας».

«Ενας» ήταν κατά διαστήματα ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο Γιάννης Αναστασίου, ο Αντρέα Στραματσόνι. Και… όλως τυχαίως σ’ αυτά τα χρονικά διαστήματα ο Παναθηναϊκός μόνο θετική πορεία δεν είχε. Πόσα χρήματα ακόμα να ρίξει στον «κουβά» ο Αλαφούζος;

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ