OPINIONS

Μυρίζει μπαρούτι

Μυρίζει μπαρούτι
EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην εκκίνηση της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, μετά τα απανωτά κρούσματα "αντίδρασης" μερίδας οργανωμένων οπαδών απέναντι στον Γιάννη Αλαφούζο και τους διοικούντες την ΠΑΕ.

Ήταν 28 Αυγούστου του 2015, όταν η άσημη Γκαμπάλα από το Μπακού, με πρωταγωνιστή τον Βραζιλιάνο Ντοντό που είχε πετύχει δύο γκολ σε δύο φάσεις, απέσπασε ισοπαλία 2-2 στη Λεωφόρο (είχαν ισοφαρίσει ενδιαμέσως Καρέλης και Νάνο) και χάρη στο 0-0 του πρώτου ματς στο Αζερμπαϊτζάν, είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, περνώντας στους ομίλους του Europa League.

Δύο χρόνια αργότερα – με τη ρεβάνς στο Μπακού αυτή τη φορά – έρχεται και πάλι στο δρόμο των Πράσινων, έχοντας αποκλείσει με εκτός έδρας νίκη 2-0 την πολωνική Γιαγκελόνια μετά το 1-1 του πρώτου ματς. Και το δυσάρεστο déjà vu για τον Παναθηναϊκό φέρνει στη μνήμη όχι μόνο τον κοστοβόρο σε όλα τα επίπεδα αποκλεισμό. Αλλά και όσα είχαν ακολουθήσει στον αγωνιστικό χώρο του "Απόστολος Νικολαϊδης". Βλέπετε, χθες εναντίον της Άλκμααρ στη Λεωφόρο, η ατμόσφαιρα μεταξύ μερίδας οργανωμένων οπαδών και διοικούντων φορτίστηκε ακόμη περισσότερο.

Αυτή τη φορά, μάλιστα στο πρώτο (!) εντός έδρας φιλικό, δόθηκε συνέχεια με συνθήματα και πανό σ' αυτό που άρχισε πριν από ακριβώς έναν μήνα. Στις 23 Ιουνίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η παραίτηση του Νίκου Λυμπερόπουλου, το σημαντικότερο γεγονός της παναθηναϊκής ειδησεογραφίας δεν ήταν το "αντίο" του τεχνικού διευθυντή του Τριφυλλιού. Έχουν καταγραφεί στο παρελθόν κι άλλα, ουκ ολίγα και διόλου ασήμαντα "διαζύγια" με ικανότατα στελέχη στο Τριφύλλι. Αλλά ότι για πρώτη φορά έγινε "ντου" από οπαδούς στα γραφεία της ΠΑΕ! Με αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων – την επίθεση στο "δεξί χέρι" του Γιάννη Αλαφούζο, Χρήστο Παναγόπουλο.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ

Ακολούθησε η ανάρτηση πανό στο πρώτο εκτός έδρας φιλικό εναντίον της Γκεντσλέρμπιρλιγκί, που έφερε την υπογραφή "Θύρα 13 Ευρώπης". Εν συνεχεία, η επίσημη ανακοίνωση της "Θύρας 13", υπό τον γενικό τίτλο "Γιάννη απέτυχες". Και χθες τα πανό και τα συνθήματα εναντίον του μεγαλομετόχου και στελεχών της ΠΑΕ. Τέσσερα γεγονότα σε έναν μήνα, κρίκο με κρίκο μια αλυσίδα που παγιώνει την "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", ηλεκτρίζει πολύ επικίνδυνα την ατμόσφαιρα και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει ποια εξέλιξη και ποια κατάληξη θα έχει.

Γιατί αντιδρά η συγκεκριμένη μερίδα οπαδών, η οποία στο παρελθόν – πρόσφατο και απώτερο – στήριξε και τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Παναθηναϊκό στα δύσκολα μετά την πολυμετοχικότητα; Ξεφεύγοντας από έωλα σενάρια και σκόρπιες αδιασταύρωτες φήμες, το σίγουρο είναι ότι διαφωνούν πλέον στα εξής πεδία: α) με την συνολική κατάσταση μιας ομάδας που φαίνεται να έχει υποπολλαπλάσιο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό, σίγουρα μικρότερο από τον ΠΑΟΚ, ίσως πλέον και από την ΑΕΚ β) με τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων στην ΠΑΕ, όπως επί παραδείγματι ο τρόπος με τον οποίο πωλήθηκε ο Μπεργκ και το "διαζύγιο" με τον Λυμπερόπουλο για τον οποίο θεωρούν ότι ουσιαστικά εξωθήθηκε σε παραίτηση γ) με την αποτελεσματικότητα στελεχών της ΠΑΕ, στρεφόμενοι κυρίως κατά του Χρήστου Παναγόπουλου, που έχει αναλάβει εδώ και έναν χρόνο καθήκοντα "Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ" δ) με τον Γιάννη Αλαφούζο προσωπικά όχι μόνο λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά και επειδή θεωρούν πως έχει αλλάξει στάση απέναντι στον Ολυμπιακό συνολικά και στον Βαγγέλη Μαρινάκη προσωπικά.

Το μέγεθος στο οποίο μπορεί να επεκταθεί η φωτιά που έχει ανάψει, είναι απρόβλεπτο. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται από την πλευρά των οπαδών διάθεση πρόκλησης προβλημάτων στην ομάδα: χθες χειροκρότησαν θερμότατα και τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους παίκτες. Το πιθανότερο είναι να μην φτάσουν σε ακραίες αντιδράσεις. Ομως η ατμόσφαιρα με ύβρεις και πανό μόνο ευχάριστη δεν είναι για τον Παναθηναϊκό. Οπως και η εικόνα της μισοάδειας Λεωφόρου. Αναδύει οσμή μιζέριας και θυμίζει εποχές... Βαρδινογιάννη και "εμφυλίου". Το "Αλαφούζο π...λο" εύκολα... βγαίνει από το στόμα. Το δύσκολο, όμως, είναι το "μετά", δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται προς το παρόν διάδοχη αξιόπιστη λύση για την ιδιοκτησία της ΠΑΕ, παρότι προσπαθεί και ο ίδιος ο Αλαφούζος σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΚΕΡΔΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΚΑΜΠΑΛΑ

Την ίδια ώρα, ο Ουζουνίδης προσπαθεί χωρίς νέο βασικό φορ και νέο βασικό εξτρέμ να "μπετονάρει" αμυντικά ακόμη περισσότερο ένα σύνολο με ταυτότητα, από το οποίο λείπει μεσοεπιθετικά η περυσινή ποιότητα, καθώς η τετράδα Μολίνς – Αλτμαν – Λουντ – Χατζηγιοβάνη δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη των Μπεργκ – Κλωναρίδη – Εμποκού – Βιγιαφάνιες. Δεδομένου ότι Λουτσιάνο – Καμπέσας είναι ανέτοιμοι για ενδεκάδα, ο Παναθηναϊκός θα στηριχθεί για τα πρώτα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια του στη μεσοαμυντική συνοχή του και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο επιθετικά την ικανότητα του Μολίνς εντός περιοχής και την ποδοσφαιρική παιδεία του Άλτμαν, ο οποίος παρότι δεν είναι... Μπολτ, κινείται σωστά στους χώρους και δείχνει γρήγορη προσαρμογή στον τρόπο ανάπτυξης του συνόλου.

Περισσότερο απ' όλα – όπως φάνηκε και στο φιλικό εναντίον της Άλκμααρ – θα στηριχθεί στις αντοχές και στο ταλέντο των δύο ακραίων μπακ του. Χουλτ και Κουλιμπαλί είναι αυτή την περίοδο οι πιο πολύτιμοι παίκτες της ενδεκάδας, έδωσαν χθες τις δύο ασίστ και ελλείψει δημιουργικού μέσου και της σχετικής αδυναμίας των Ζέκα – Κουρμπέλη να παίξουν κάθετα (παρότι το ζητά ο Ουζουνίδης), είναι και οι βασικοί πυλώνες στο επιθετικό "άπλωμα" του παιχνιδιού. Αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί επί της μπαρουτοκαπνισμένης και "ύπουλης" Γκαμπάλα, η οποία τα τρία τελευταία χρόνια μετράει ήδη οκτώ (!) προκρίσεις σε νοκ άουτ ματς μέχρι τη φάση των ομίλων, θα πάρει βαθιά ανάσα και θα κερδίσει χρόνο για να συγκροτήσει με Καμπέσας – Λουτσιάνο και νέες προσθήκες ένα πιο αξιόμαχο και ανταγωνιστικό σύνολο. Αν αποκλειστεί, ας απευθυνθούμε στο Μαντείο των Δελφών για το τι θα γίνει στον Παναθηναϊκό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ