OPINIONS

Μπορούσε να "καθαρίσει" ο Παναθηναϊκός

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την εύκολη και δίκαιη επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ και το σαφές προβάδισμα των Πράσινων για την πρόκριση που θα κριθεί στην Τούμπα.

Το 2-0 δεν διασφαλίζει πρόκριση. Ούτε καν το 3-0. Όμως η σημερινή εικόνα του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, περισσότερο και από τη νίκη του Παναθηναϊκού, είναι αυτή που δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια πρόκρισης στον Δικέφαλο του Βορρά.

Η Τούμπα είναι πάντα Τούμπα. Η προσδοκία για “remontada” θα φωλιάσει στις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων. Η πρόκριση δεν είναι κάτι απιθανο-απίθανο για τον ΠΑΟΚ. Πρέπει όμως να κάνει πολλές υπερβάσεις στη ρεβάνς και σήμερα δεν έδειξε ικανός για τέτοιες.

Δεν έχει πολλές ελπίδες για ανατροπή μια ομάδα που φεύγει από τη Λεωφόρο με... μιάμιση καθαρή ευκαιρία, δίχως τελική προσπάθεια εντός εστίας (μηδέν αποκρούσεις ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος) και κορυφαίο παίκτη τον τερματοφύλακά της.

Ο Παναγιώτης Γλύκος έχει δώσει στους τηλεσκηνοθέτες δυο καταπληκτικά πλάνα με τις εκτινάξεις – αποκρούσεις του σε δύο τελικές προσπάθειες (κεφαλιά - σουτ στο “γάμμα”) του Μάρκους Μπεργκ, ο φορμαρισμένος Σουηδός έμεινε δίχως γκολ, αλλά έδωσε και τις δύο ασίστ σε Μολέδο και Λέτο, όντας και πάλι ένας από τους κορυφαίους της ομάδας του.

Ήταν ένα σύνολο ο ΠΑΟΚ που παρατάχθηκε από τον Βλάνταν Ίβιτς “απλωμένος” και με 4-2-3-1 για να αποτρέψει το χτίσιμο επιθέσεων του Παναθηναϊκού από την πρώτη ζώνη, αλλά έχασε πεντακάθαρα τις περισσότερες μάχες και στις πτέρυγες και στον κεντρικό άξονα, έδειξε και πάλι ότι δεν διαθέτει ισχυρές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, είχε φτωχό πάγκο χωρίς Μπίσεσβαρ – Κλάους (γιατί επιλέχθηκε ο ανέτοιμος Πρίγιοβιτς και δεν μπήκε ως αλλαγή αν μπορούσε;) και υπέκυψε φυσιολογικά στην ανωτερότητα του Παναθηναϊκού.

ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΟΣ, ΠΙΟ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο γηπεδούχος ήταν καλύτερος σε όλες τις γραμμές. Πιο επικίνδυνος επιθετικά, με μεγαλύτερες αντοχές στη μεσαία γραμμή, πιο σταθερός αμυντικά. Ο ΠΑΟΚ, άλλωστε, με τον Κουλούρη να μάχεται στις συμπληγάδες των Μολέδο – Κουτρουμπή, πολλές ελπίδες για γκολ δεν είχε από τον άξονα.

Μόνο από στατικές φάσεις, από ατομικό σφάλμα κάποιου αντιπάλου και από τους Ενρίκε – Κάμπος θα μπορούσε να βρει κάτι καλό, αφού και ο Ουάρντα έμενε πολύ μακριά από την περιοχή.

Με την... "καλή" ενδεκάδα τους οι "πράσινοι" πήραν τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, είχαν συγκεκριμένο πλάνο και χημεία, δεν σταμάτησαν ακόμη κι όταν η μπάλα δεν έμπαινε στα δίχτυα, ήταν πιο συγκεντρωμένοι και παθιασμένοι. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν και πιο... duracell, καθώς η διαφορά στα τρεξίματα ήταν τεράστια! Ειδικά στις πτέρυγες, όπου οι Κουλιμπαλί – Χουλτ και οι Εμποκού – Βιγιαφάνιες ΑΛΩΝΙΖΑΝ με αντιπάλους εξαντλημένους (Λέοβατς), εκνευρισμένους (Μάτος), χαμένους (Κάμπος) και... αλλού (Ενρίκε).

Ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε με εξευτελιστική συντριβή στην Τούμπα την Κυριακή, αλλά η απόφαση με τεράστιο ρίσκο του Ουζουνίδη στο σημερινό ματς δικαιώθηκε βάσει της απόδοσης των ομάδων στο β' 45λεπτο και αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε και να το υπογραμμίσουμε. Διότι αν ο Παναθηναϊκός ήταν πιο προσεκτικός στην τελική πάσα του θα είχε πετύχει τρία και τέσσερα γκολ σήμερα. Δεν τα κατάφερε, αλλά απογοητευμένος ουδείς μπορεί να είναι στο "τριφύλλι". Παρότι ορισμένοι θεωρούμε πως σήμερα έχασε ευκαιρία να “κλειδώσει” την πρόκριση.

Πήρε ο Ουζουνίδης σούπερ απόδοση από τον Χουλτ, τον Κουλιμπαλί, τον Μολέδο, τον Ζέκα και τον Μπεργκ. Πήρε καλή απόδοση στο β΄μέρος από τον Εμποκού που “έσκασε” τον Μάτος και έβλεπε τον Βιγιαφάνιες να πατάει κάθε σημείο του γηπέδου λες και είχε γεννήτρια! Πήρε εμφάνιση κάτω του μετρίου μόνο από τον άφαντο Κλωναρίδη, δηλαδή τον πιο κουρασμένο από όλους.

Πήρε περισσότερα ακόμη και από τον ούτως ή άλλως ελλιπή πάγκο του, καθώς ο Λέτο μπαίνει πλέον στη Λεωφόρο με αυτοπεποίθηση και πάθος ερωτευμένου έφηβου, σαν να έχει “σίγουρο” ένα γκολ! Δεν μπορεί παρά να χαμογελά ο 48χρονος κόουτς: σε έξι ώρες ποδοσφαίρου με ΠΑΟΚ (δις), ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Πανιώνιο, η ομάδα του δεν έχει δεχθεί γκολ στη Λεωφόρο!

Ο “ΙΟΣ” ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Όσο για τη διαιτησία; Ο Τάσος Σιδηρόπουλος θα μπορούσε να καταλογίσει δύο πέναλτι, στα εντός μεγάλης περιοχής χέρια του Κρέσπο (69') και του Χουλτ (70'). Δεν είναι πέναλτι η πτώση του Κλωναρίδη στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ (62') και σπάνια διαιτητής δείχνει την άσπρη βούλα όταν η φάση έχει καθαρίσει (αγκωνιά - “καβάλα” Κρέσπο στον Μπεργκ στο 88'). Σε γενικές γραμμές είχε μέτρια απόδοση ο διεθνής ρέφερι, ο οποίος χάρισε και πέντε κίτρινες κάρτες (δύο στον Παναθηναϊκό – τρεις στον ΠΑΟΚ), εκ των οποίων οι δύο, σε Λέοβατς και Μάτος, θα ήταν κόκκινες.

Πιο σημαντικό είναι ότι δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος έχει εμποτιστεί με τον ιό που προσπάθησαν και προσπαθούν επίμονα να αντιμετωπίσουν ο Ουζουνίδης με τον Λυμπερόπουλο στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού. Δηλαδή από τον ιό της προκατάληψης. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί το αντιβιοτικό. Χρειάζεται πολύ μπλα – μπλα με τους παίκτες, υπομονή, φωνές και συγκεκριμένα παραδείγματα φάσεων στις οποίες η ομάδα έχει ΕΥΝΟΗΘΕΙ και έχει ΑΔΙΚΗΘΕΙ.

Όταν, όμως, ο ίδιος ο προπονητής και στην Τούμπα μετά από το 3-0 και σήμερα στη Λεωφόρο αφήνει να εννοηθεί ότι η ομάδα του έχει αδικηθεί χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε ο Μάτος θα κάνει τα ίδια και χειρότερα από όσα έκανε ο Ζέκα μέχρι πριν από τρεις μήνες. Δηλαδή θα σηκώνει τα σορτσάκια για διαμαρτυρία, αντί να σηκώνει τα μανίκια του, να ιδρώνει περισσότερο, να είναι πιο συγκεντρωμένος και να μην βλέπει την πλάτη των “Χουλτ”.

Τουλάχιστον στη ρεβάνς της Τούμπας θα έχουν ο Βραζιλιάνος και ο Ίβιτς τη στήριξη του Αλεκσάντερ Πρίγιοβιτς που τόσο μα τόσο πολύ έλειψε σήμερα ως “κολώνα” από τον Δικέφαλο. Και αυτός ο winner Ελβετός έχουμε την εντύπωση ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να αλλάξει τις διαμορφωμένες από σήμερα ισορροπίες αυτού του ζευγαριού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: (Μαρίνος Ουζουνίδης): Οδ. Βλαχοδήμος 5 – Κουλιμπαλί 6, Χουλτ 8, Μολέδο 7, Κουτρουμπής 6 – Ζέκα 7, Κουρμπέλης 5, Βιγιαφάνιες 7 (87' Μολίνς - ), Εμποκού 6 – Κλωναρίδης 4 (75' Λέτο 6), Μπεργκ 8 (92' Ρέις-).

ΠΑΟΚ: (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος 8 – Μάτος 5, Λέοβατς 4, Κρέσπο 5, Μαλεζάς 6 – Κάνιας 5, Σάκχοφ 5 (88' Τσίμιροτ) – Κάμπος 5 (73' Κίτσιου 6), Ενρίκε 4 (58' Πέλκας 5), Ουάρντα 6 – Κουλούρης 5.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ