OPINIONS

Μόνο επί Κόκκαλη

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την "επιστροφή" των βαθμών στον ΠΑΟΚ, τη "μεσοβέζικη" απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων και τη νέα τροπή στο πρωτάθλημα.

Άκυρη, λοιπόν, η απόφαση της κυρίας Σκολαρίκη. Πάει και η συμπληρωματική έκθεση του Αρετόπουλου, στην οποία ανέφερε όσα ως "Πόντιος Πιλάτος" δεν είχε αναφέρει στο φύλλο αγώνα. Το σκεπτικό την Επιτροπής Εφέσεων δεν το έχουμε μάθει, πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί αύριο, μετά το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

Λέγεται ότι η διαφορά εστιάζεται στο άρθρο με το οποίο καταδικάστηκε ο ΠΑΟΚ. Χοντρά – χοντρά, άλλο το "διακοπή αγώνα" και άλλο το "μη τέλεση αγώνα". Άλλο το άρθρο 21, άλλο το άρθρο 15. Η δυσφορία του δικαστή, κ. Σκουτέρη για τον πειθαρχικό κώδικα είχε φανεί στη διαδικασία της Παρασκευής και είχε καταγραφεί από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα. Οι φήμες περί "επιστροφής" στον ΠΑΟΚ των τριών βαθμών είχαν κυκλοφορήσει από το ίδιο βράδυ, της Παρασκευής. Και επιβεβαιώθηκαν χθες!

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η απόφαση μοιάζει "μεσοβέζικη". Παίρνει το ματς ο Ολυμπιακός (ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι θα διεκδικήσει ακόμη και τη διεξαγωγή του!), παίρνει πίσω τους τρεις βαθμούς ο Δικέφαλος. Όλοι ευχαριστημένοι; Όχι ακριβώς. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η ΑΕΚ είναι… ευχαριστημένοι. Μα το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ποιος ικανοποιείται και ποιος όχι. Το ζητούμενο είναι η σωστή κρίση και το μήνυμα που περνά προς την ποδοσφαιρική και τη φίλαθλη κοινότητα. Το μήνυμα λοιπόν, είναι ότι δεν δικάζονται όλοι με το ίδιο τρόπο! Δυστυχώς… Όχι μόνο (ή όχι τόσο) με παράδειγμα το περυσινό περιστατικό με τον "μπυροβόλο" της Λεωφόρου, τον τραυματισμό του Βλάνταν Ίβιτς, τη διακοπή του αγώνα και τη δίκαιη τιμωρία του Παναθηναϊκού…

Πέρασαν δυόμισι χρόνια από το ματς Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, το οποίο δεν άρχισε ποτέ, επειδή φωτοβολίδα άγγιξε το πόδι του Άλφρεντ Φινμπόγκασον. Ο Παναθηναϊκός ασφαλώς έχασε το ματς "στα χαρτιά", του αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί, 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, πρόστιμο. Ήταν το πρωτάθλημα 2015-2016. Είχε λήξει με… παγκόσμιο ρεκόρ διαφοράς βαθμών: Ολυμπιακός 85 – Παναθηναϊκός 55 – ΑΕΚ 54 – ΠΑΟΚ 45. Ίσως γι’ αυτό να έχει ξεχαστεί κιόλας αυτή η ποινή. Σε ματς το οποίο δεν διακόπηκε. Απλώς, δεν άρχισε. Όπως το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός… Σύμφωνα με το σκεπτικό στο οποίο λέγεται ότι βασίστηκε η χθεσινή απόφαση!

Η "ΖΟΥΓΚΛΑ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ "-3" ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

Είχε δίκιο ο Κώστας Καραπαπάς. Όντως η απόφαση αυτή θυμίζει άλλες εποχές. Όχι όμως επειδή ανακοινώθηκε νύχτα ή επειδή παραπέμπει σε περιόδους αληθινού σκοταδισμού για την Ελλάδα. Μας γυρίζει στην εποχή του Ολυμπιακού επί Σωκράτη Κόκκαλη. Μόνο τότε είχαν επιστραφεί βαθμοί (-3). Στον Ολυμπιακό και στον Πανιώνιο. Για τα περίπου δύο ωρών επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Τη σεζόν 2004-2005, σ’ ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της τελευταίας 20ετίας, το οποίο οι Ερυθρόλευκοι είχαν κατακτήσει στις τελευταίες αγωνιστικές, χάρη και στις δύο ισοπαλίες του Παναθηναϊκού με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ την 28η και την 29η αγωνιστική και την εντός έδρας ήττα της Ένωσης από τον Ιωνικό την 28η αγωνιστική, χάρη στο γκολ του Νατσούρα στο ΟΑΚΑ.

Τότε το ταμπλό είχε γράψει Ολυμπιακός 65, ΠΑΟ 64, ΑΕΚ 62 και την ημέρα που γραφόταν ιστορία στον τελικό της Κωνσταντινούπολης από τον Ντούντεκ, τον Τζέραρντ και… τ’ άλλα παιδιά, γραφόταν ιστορία και στο Καυτανζόγλειο με το γκολ – τίτλος του Ριβάλντο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα είχε αλλάξει όλη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αν ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη έχανε το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα μετά από εκείνο του 2004 με τα γκολ του Ολιζεντέμπε. Ίσως να έχουν δίκιο, αλλά η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις.

Η ιστορία τότε είχε γράψει ότι ο ρέφερι του αγώνα Πανιώνιος – Ολυμπιακός, Ηρακλής Τσίκινης, είχε αναφέρει πως δεν ήταν δυνατή η διεξαγωγή του αγώνα στη Νέα Σμύρνη λόγω των επεισοδίων των οπαδών των δύο ομάδων πριν από την έναρξη του αγώνα. Οι δυο αντίπαλοι μηδενίστηκαν για το παιχνίδι, τους αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί, τους επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και παράλληλα σε αμφότερους βαριά πρόστιμα (100.000 ευρώ στον Πανιώνιο και 300.000 ευρώ στον Ολυμπιακό!).

Ξεσηκώθηκε το λιμάνι επί κυβέρνησης Καραμανλή! Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, όλοι μαζί! Εγραψε ιστορία η απίθανη πρόταση για κλείσιμο των σχολείων της πόλης. Συνταγματολόγοι, Λυκουρέζος ως πρόεδρος της ΕΠΑΕ, όλοι μαζί για την "επιστροφή" των βαθμών. Η Επιτροπή Εφέσεων έγινε επιτροπή "αφέσεων". Αποφασίστηκε ότι οι δύο ΠΑΕ δεν ευθύνονταν για τη μη διεξαγωγή του αγώνα (γι’ αυτό ακυρώθηκαν οι ποινές για τον μηδενισμό και την αφαίρεση βαθμών) αλλά ευθύνονταν το ίδιο για τα επεισόδια (γι’ αυτό παρέμειναν τα πρόστιμα και οι αγωνιστικές!). Μιλάμε για απόφαση - μνημείο! Στην οποία τελικά δεν μας είχε ενημερώσει ο δικαστής ποιος ευθυνόταν για τη μη τέλεση του αγώνα. Μάλλον ο Τσίκινης, που αποφάσισε να μην διεξαχθεί, βλέποντας ένα γήπεδο που θύμιζε Βαγδάτη, τραυματισμένο τον Γιώργο Ανατολάκη από τους κάφρους του Πανιωνίου, καθίσματα, πινακίδες, ξύλα, πέτρες, αλυσίδες, ρόπαλα, φωτοβολίδες…Τότε, η υπαιτιότητα δεν είχε αποδοθεί σε κανέναν. Τότε, στο μακρινό 2005, στο οποίο μας "γύρισε" η χθεσινή απόφαση εν έτει 2018.

ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Μπορεί τελικά να το πάρει η ΑΕΚ. Μπορεί να το πάρει ο ΠΑΟΚ. Ή και ο Ολυμπιακός! Ποιος ξέρει; Όλα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα. Ας περιμένουμε και την απόφαση της Εφέσεων για το "-3" του πρωταθλητή από το παιχνίδι του με την Ένωση. Θα είναι σίγουρα κρίσιμο το σημερινό ματς, αλλά με τη… νέα βαθμολογία, το πρωτάθλημα έχει πολύ ψωμί ακόμη, παρεκτός και το βράδυ η Ένωση πανηγυρίσει στην Τούμπα και οι οπαδοί της κατασκηνώσουν όχι για ένα εισιτήριο, αλλά για ένα ολονύχτιο γλέντι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με "άσο" ή ισοπαλία, όλα θα είναι ανοιχτά, παρότι ο ΠΑΟΚ έχει πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα, έχοντας μπροστά του Περιστέρι και Λεωφόρο. Ό,τι κι αν συμβεί, τη χθεσινή απόφαση θα τη θυμόμαστε για πάντα όλοι.

Υ.Γ. Ακόμη και να το πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, η απόφαση τον βλάπτει μάλλον ανεπανόρθωτα. Θα το καταλάβουν οι άνθρωποί του μήνες ή και χρόνια μετά. Έκαναν ό,τι μπορούσαν εκείνο το βράδυ, δεν εκτίμησαν τον κίνδυνο από τα παιδιά με τις κουκούλες που είχαν φτάσει στο κιγκλίδωμα τη στιγμή που άρχιζε το ματς, έγινε το κακό από μια ανοησία. Τώρα πια, δεν "μαζεύεται" εύκολα η εικόνα που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη. Ακόμη κι αν αδικηθεί από τη διαιτησία σε κάποια από τα κρίσιμα ματς που απομένουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άκυρο το -3 του ΠΑΟΚ, παίρνει το ντέρμπι ο Ολυμπιακός
Πάει στο διαιτητικό η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να γίνει το ντέρμπι με Ολυμπιακό
Η νέα βαθμολογία στην κορυφή μετά από την επιστροφή βαθμών στον ΠΑΟΚ
Τεράστιες ουρές έξω απ' τα εκδοτήρια της Τούμπας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ