OPINIONS

Μοναδικός σωτήρας το χρήμα

Μοναδικός σωτήρας το χρήμα
σήμα, ΠΑΟ

Ο Γιάννης Σερέτης καταπιάνεται με τα ασφυκτικά πλέον χρονικά περιθώρια για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς, εκτός από την “απειλή” προσφυγών για δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί σε πρώην παίκτες, καλείται εντός 13 ημερών να βρει 1,3 εκατ. Ευρώ για να πληρώσει στους ποδοσφαιριστές την οφειλόμενη δόση Οκτωβρίου.

Ίσως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι μπορεί να... παραπλανηθούν από την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε λόγω της επικείμενης αλλαγής στο lisencing των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, αν ασφαλώς γίνει σχετική πρόταση και αυτή εγκριθεί από την ΕΠΟ. Ίσως να πιστεύουν πως ο Παναθηναϊκός θα... σωθεί επειδή θα τροποποιηθεί (αν τροποποιηθεί) ο κανονισμός σχετικά με την αδειοδότηση των ΠΑΕ ως προς το θέμα της “καθαρής θέσης” τους.

Για να μην μπλέκεστε και να μην μην μπλεκόμαστε: ο Παναθηναϊκός, όπως και άλλες ΠΑΕ, δεν θα έχουν “καθαρή θέση” στις εφετινές χρήσεις τους. Κριτήριο πλέον για την αδειοδότηση θα είναι – ως προς αυτό και μόνο αυτό το σκέλος – αν μια ΠΑΕ έχει λιγότερα χρέη από πέρυσι. Αν θα παρουσιάζει βελτίωση στα οικονομικά της. Ναι – πώς αλλιώς; - ασφαλώς θα έχουν λιγότερα χρέη οι Πράσινοι. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα πάρουν την άδεια! Κάθε άλλο...

Αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα δεν είναι το “θέλω να μείνει” της Nova, ούτε της Σούπερ Λίγκας και ειδικότερα των “μεγάλων” (Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ), ούτε της κυβέρνησης, όπως ακούγεται από παντού. Το μόνο που θα τον σώσει είναι το χρήμα!

Από τους “επιφανείς και οικονομικά ισχυρούς φίλους της ομάδας” ή από “πρώην διοικούντες”, σύμφωνα με το κάλεσμα της “Θύρας 13”; Από όλους τους “ανώνυμους” οπαδούς του; Από την ομογένεια, από επιχειρηματίες, από τις κινήσεις κάποιων παλαιμάχων, από πωλήσεις παικτών, όπως του Παναγιώτη Βλαχοδήμου; Μόνο με λεφτά!

ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ...

Με την απίθανη (off transfer season) πώληση του Βλαχοδήμου στην Μπενφίκα “βγήκε” ο Οκτώβριος με 1,2 εκατ. ευρώ. Ο Νοέμβριος όμως; Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είπε μεταξύ άλλων τα εξής, ρεαλιστικά και ξεκάθαρα την προηγούμενη Κυριακή, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΡΤ: “ Αυτή την στιγμή είμαστε 3-4 άνθρωποι που προσπαθούμε να λύσουμε την καθημερινότητα. Να κρατήσουμε όσο μπορούμε το αγωνιστικό κομμάτι. Πολύ μεγάλη βοήθεια αυτή τη στιγμή δίνει ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος. Χωρίς κέρδος και περισσότερο για να βοηθήσει την κατάσταση, κάνει δουλειές σαν να είναι τεχνικός διευθυντής. Είναι ο άνθρωπος που τρέχει να λύσει προβλήματα που υπάρχουν. Δεν είναι Παναθηναϊκός αλλά κάνει περισσότερα πράγματα από όσα αν ήταν από μικρός Παναθηναϊκός. Είναι ο άνθρωπος που προσπάθησε να φέρει χρήματα. Αυτός ο μήνας είναι για μένα ο πιο δύσκολος για τον σύλλογο”. Και έχει απόλυτο δίκιο. Ο Νοέμβριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας. Ίσως και ο πιο κρίσιμος όλης της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, με ζητούμενο ασφαλώς όχι τίτλους και μεγαλεία, αλλά απλώς την επιβίωσή του.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ;

Είναι ο πιο κρίσιμος διότι δεν υπάρχει καμία πηγή εσόδων, πλην των εισπράξεων από το κυριακάτικο ματς εναντίον της ΑΕΚ: maximum 150.000 ευρώ καθαρά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΠΑΕ. Δεν φτάνουν ούτε για... “ζήτω”. Κάποιες “τρύπες”, ίσως και κάποιες δόσεις σε παίκτες που έχουν κάνει ήδη καταγγελία θα καλυφθούν. Τίποτα περισσότερο. Η ΠΑΕ πρέπει μέχρι την 30ή Νοεμβρίου να βρει 1,3 εκατ. Ευρώ για να πληρώσει στους παίκτες τη δόση Οκτωβρίου. Σε 13 μέρες ψάχνει 1,3 εκατ. Ευρώ. Από πού να τα βρει; Από... πουθενά!

Μεγάλο το ποσό. Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος “από μηχανής Θεός”. Επειδή όμως τα θαύματα σπανίζουν στις μέρες μας, τα σενάρια είναι δύο. Είτε να πληρωθούν όλοι ένα μικρό μέρος της δόσης με υπόσχεση για αποπληρωμή από τον Ιανουάριο, είτε να πληρωθούν μεγαλύτερο ποσοστό (ή και το 100%) της δόσης οι παίκτες της “βιτρίνας”, οι παίκτες προς πώληση: κακό για τα αποδυτήρια, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν δεν βρουν χρήματα οι Πράσινοι για να ικανοποιήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τωρινό ρόστερ, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τρία σοβαρά προβλήματα από την 1η Δεκεμβρίου: α) προσφυγές β) δυσκολίες για τις πωλήσεις γ) βαριά ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ: "ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙ"

Σε κάθε περίπτωση, ας μην τρελαινόμαστε. Και το 2013, όταν υποβιβάστηκε η ΑΕΚ έχοντας πάρει οικονομικά την κατιούσα από τον χειμώνα (όπως συμβαίνει τώρα στον Παναθηναϊκό) ακούγαμε τα ίδια κλισέ: “Σιγά μην πέσει, θα διαλυθεί η Λίγκα”, “δεν θα την αφήσουν να πέσει, είναι μεγάλος ο όγκος των οπαδών της”, “δεν συμφέρει κανέναν να πέσει, θα γίνει χαμός”. Η ΑΕΚ έπεσε. Δεν έπεσε καμία κυβέρνηση από τον υποβιβασμό της. Ούτε διαλύθηκε η Λίγκα, ούτε εξαφανίστηκε η Nova. Δεν τη βοήθησε κανένας την ΑΕΚ!.

Έπεσε βαθμολογικά, αγωνιστικά, έχοντας αμέτρητες οφειλές σε αμέτρητους πιστωτές. Δεν την “κράτησε” στην πρώτη κατηγορία ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Λίγκα, ούτε οι “μεγάλοι”, ούτε οι διαιτητές, ούτε οι πλούσιοι και επιφανείς, ούτε οι ανώνυμοι οπαδοί της. Έπεσε για πρώτη φορά στη Β' Εθνική από την κακοδιαχείριση σε όλα τα επίπεδα. Ας το θυμόμαστε. Διότι ο Παναθηναϊκός θα πέσει αν δεν πληρώσει. Κι αυτό ας το συνειδητοποιήσουν όλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ