OPINIONS

Μην ψάχνεις το "τσιπάκι"

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ  (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΙΜΕΝΕΘ ΛΕΜΟΝΗΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΙΜΕΝΕΘ ΛΕΜΟΝΗΣ ICON

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την άψογη φιλοξενία/παράσταση Ολυμπιακού και ΑΕΚ απέναντι στους διάσημους μουσαφίρηδες και για το ανέφικτο της αλλαγής λειτουργίας ενός ολόκληρου αθλητικού οργανισμού στην καθημερινότητα της "δουλειάς" του πρωταθλήματος.

Κάπως έτσι μεγαλώνουν και "αιμοδοτούνται" οι ομάδες. Ακόμη και με τα 0-0. Εφήμερες χαρές; Ναι! Εφήμερες χαρές που δίνουν ανάσα και ζωή στους οργανισμούς των clubs. Εφήμερες χαρές που ορισμένες φορές μένουν ανεξίτηλες στην ιστορία. Θα ξαναπάρει βαθμό/βαθμούς ο Ολυμπιακός από την Μπαρτσελόνα; Θα μείνει αήττητη μελλοντικά σε δύο διαδοχικά ματς η ΑΕΚ από κοτζάμ Μίλαν (έστω και στα κοκκινό-μαυρα τα χάλια της); Ίσως. Αλλά στο παρελθόν δεν το είχαν καταφέρει: μια μοναδικότητα τη βλέπεις στο αποτέλεσμα ούτως ή άλλως...

Πίσω από το 0-0 των δικού μας δίωρου κρύβονται μπόλικες εργατοώρες από τα προπονητικά επιτελεία, τους γυμναστές, των γιατρών, των φυσιοθεραπευτών, των αναλυτών, των υπεύθυνων για τις μετρήσεις και την αποκατάσταση των παικτών. Όλοι στην τσίτα! Εξετάσεις κύριοι. Έρχεται ο διάσημος μουσαφίρης! Να τον φιλοξενήσουμε άψογα, να φορέσουμε τα καλά μας, να δείξουμε ότι δεν είμαστε “Ψωροκώσταινα”. Παίρνουν οξυγόνο όλοι. Πιστεύουν στην ομάδα, ο ένας στον άλλο, όλοι μαζί στον αμφισβητούμενο προπονητή που δεν μπορεί να νικήσει τον Αστέρα Τρίπολης για να εδραιωθεί στην κορυφή του ονείρου και σε εκείνον που τρεις μέρες πριν τη φιλοξενία της Μπάρτσα άκουγε το “Δεν μπορείτε να νικήσετε τους απλήρωτους ρε Τάκη;”.

Όχι, δεν μπορούν να αλλάξουν. Ούτε οι μεν, ούτε οι δε. Ξέρετε γιατί; Διότι σε τελική ανάλυση όλοι είναι άνθρωποι. Εργαζόμενοι σαν και εμάς. Με τις καλές και τις κακές μέρες τους στη δουλειά. Εκτός κι αν είμαστε όλοι τέλεια προγραμματισμένα ρομποτάκια, τα “σπάμε” όλα καθημερινά στον επαγγελματικό μας χώρο, διαπρέπουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα και λεπτό και δεν το γνωρίζουμε! Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη...

Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΖΑΠΑΛΙΔΗ ΚΑΙ Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΤΟΥ ΑΝΡΙ

Πέρασαν 16 χρόνια από μια συνομιλία με τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα που βασανιζόταν να λύσει το πρόβλημα με το “τσιπάκι”. Ο Παναθηναϊκός του Τσάμπιονς Λιγκ προερχόταν από ΠΕΝΤΕ διαδοχικές νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο στα play offs με την Σπάρτα Πράγας (1-2, 1-0) και τρεις στους ομίλους, με Σάλκε (0-2), Μαγιόρκα (2-0), Αρσεναλ (1-0). Απίστευτο, μοναδικό και ανεπανάληπτο για ελληνική ομάδα. Στο πρωτάθλημα όμως; Ηταν το πιο “κοντό” πρωτάθλημα Α' Εθνικής, με 14 ομάδες. Κάθε τρίποντο πολύτιμο, τεράστιες οι απαιτήσεις βάσει του υψηλότατου μπάτζετ και του πληρέστερου ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας του Τριφυλλιού. Ισοπαλία 2-2 στην πρεμιέρα με τον Πανιώνιο, εντός έδρας νίκη επί του ΟΦΗ, 3η αγωνιστική στα νταμάρια των Άνω Λιοσίων με τον Ακράτητο: 0-0, απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου 2001.

Ο Ακράτητος του Στάθη Σταθόπουλου με Στάουτσε, Ευθυμίου, Ποζαπαλίδη, Μεσέρδη, Τσβετάνοφ, Χάβο, Βελέντζα, Τόγια, Τάτση, Μπορέλι (!), Κολλιάκο. Και αλλαγές Ζιάκα, Μαγκαφίνη, Ηλιόπουλο. Λίγες μέρες μετά το 1-0 επί της Άρσεναλ του Βενγκέρ που είχε πάρει εκείνη τη σεζόν αήττητη την Premier League. Mε Σίμαν, Κόουλ, Λαουρέν, Άπσον, Κίον, Βιεϊρά, Πάρλουρ, Πιρές, Λιούνγμπεργκ, Ανρί, Βιλτόρ. Με 3-5-2 στο Τσάμπιονς Λιγκ, με 4-4-2 στα Λιόσια. 1-0 την Άρσεναλ με το “ψαράκι” του Καραγκούνη, 0-0 με τον Ακράτητο. Με Νικοπολίδη – Σάριτς, Φύσσα, Χένρικσεν, Κυργκάκο – Μπασινά, Καραγκούνη, Κόλκα, Μπόατενγκ – Βλάοβιτς, Κωνσταντίνου και αλλαγές τον Πάουλο Σόουζα, τον Μανόλη Ολιζαντέμπε και τον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Τελικό 0-0 και ο Ολυμπιακός να ξεφεύγει και η πίεση να γίνεται εκρηκτική για μια ομάδα που είχε σχεδόν ήδη προκριθεί από τον Οκτώβριο στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΖΗΛΟ

Για να μην πολυλογούμε. Η κατάληξη και το συμπέρασμα της συζήτησης με τον Κυράστα ήταν ένα: “τσιπάκι” δεν υπάρχει! Μην το ψάχνεις κόουτς Λεμονή, μην το αναζητάς κόουτς Χιμένεθ. Μόνο μίλα τους, αυτό μπορείς να κάνεις. Μίλα τους κάθε μέρα όσο πρέπει. Και δείξ' τους ότι εσύ ασχολείσαι καθημερινά με την Μπαρτσελόνα και την Μίλαν, όπως με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο. Με διαφορετικό σχέδιο, αλλά με την ίδια επιμονή, με τον ίδιο ζήλο, με την ίδια εργατικότητα. Δεν θα τους αλλάξεις, γιατί είναι ανθρώπινα όντα. Ίσως, όμως καταφέρεις να πάρεις αυτό το ελάχιστο που θέλεις. Και δεν είναι το 0-0.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ