OPINIONS

Μάθε, απλήρωτε, instant replay!

Μάθε, απλήρωτε, instant replay!

Το έωλο σχέδιο για την εφαρμογή του "video referee" προγράμματος στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση από την UEFA, η εκπαίδευση στους διαιτητές και ο στόχος της σεζόν 2017-2018.

Η ιδέα για την εφαρμογή τουinstant replayστη Super League έπεσε για πρώτη φορά σοβαρά στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη με τον πρόεδρο τηςFIFAκαι αξιωματούχους της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, στις 18 Μαϊου. Είχε ήδη εκφραστεί ως ιδέα και πρόταση ανεπίσημη, στον... αέρα, από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, αλλά σ' αυτό το μίτινγκ του Υφυπουργού ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας. Όχι το πιο βασικό. Ούτε το πιο... βιαστικό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το ήθελε πολύ ο Βασιλειάδης. Και τελικά, μάλλον θα τα καταφέρει!

Το σημαντικότερο είναι πως ηUEFAφέρεται διατεθειμένη να αναλάβει το συνολικό κόστος, το οποίο διόλου ευκαταφρόνητο είναι. Το αρχικό πλάνο προβλέπει έναρξη των συζητήσεων μετά την εκλογή της νέας διοίκησης της ΕΠΟ και σημαντικό ρόλο θα παίξει η Λίγκα και ηNova.Για να εγκριθεί η εφαρμογή τουinstant replayστην Ελλάδα απαιτείται η έγκριση από τοIFAB(International Football Association Board, η... “Σύγκλητος” του σπορ), για την οποία δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλοκή ή πρόβλημα, δεδομένου ότι το “πράσινο φως” έχει ήδη δώσει ο πρόεδρος τηςFIFA,Τζιάνι Ινφαντίνο, ενώ ασφαλώς απολύτως ενήμερος είναι και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Από την αρχική κουβέντα μέχρι την υλοποίηση του πλάνου, τα στάδια είναι... αμέτρητα. Και ο ρεαλιστικός στόχος θα είναι η εφαρμογή τουinstant replayαπό τη σεζόν 2018 - 2019 σε όλα τα ματς Πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Διότι εκτός από τα “γραφειοκρατικά” και τα χρονοβόρα τεχνικής φύσης ζητήματα, απαιτείται και ειδική εκπαίδευση των διαιτητών. ΣτηνBundesliga,όπου από την επόμενη σεζόν θα εφαρμόζεται τοinstant replay,οι διαιτητές εκπαιδεύτηκαν σε ειδικόcampτης ομοσπονδίας καθ' όλη τη διάρκεια της εφετινής σεζόν!

Προσοχή: όχι μόνο όσοι θα σφυρίζουν. Κυρίως, αυτοί που θα βρίσκονται στοmonitorκαι στοcontrol roomκαι οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της τάχιστης και έγκυρης ενημέρωσης του διαιτητή που θα βρίσκεται εντός αγωνιστικού χώρου. Η Ελλάδα πιθανότατα θα μπει σ' αυτό το “τριπάκι” τουinstant replayως συμμετέχουσα από εφέτος σε πιλοτικό πρόγραμμα και ίσως προλάβουμε να δούμε την εφαρμογή του σε κάποια από τα παιχνίδια του β' γύρου, τους ημιτελικούς και τον τελικό του Κυπέλλου και ταplay offs.Είναι μια σοβαρή πιθανότητα, αλλά στην Ελλάδα ζούμε, μην βάζετε το χέρι σας στη φωτιά.

Διότι στην Ελλάδα, εκτός όλων των άλλων, έχουμε και απλήρωτους διαιτητές, όπως πιστοποίησε χθες με δηλώσεις του στην Ερα - Σπορ ο Κύρος Βασσάρας, επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΠΟ για τα σεμινάρια και την επιμόρφωση του Ελληνα ρέφερι: "Αναλογιστείτε κάτι. Οι διαιτητές μας είναι απλήρωτοι. Δεν υπάρχει σε καμιά χώρα αυτό, πουθενά. Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τα αυτονόητα και μετά να πάμε για προτάσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματία διαιτητή, όταν το 2017 ο Έλληνας διαιτητής είναι απλήρωτος" τόνισε μεταξύ άλλων.

Οσο για το instant replayκαι την εφαρμογή του; "Είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε το workshop στην Ζυρίχη, όπου κλήθηκαν οι χώρες που χρησιμοποιούν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν το video assistant referee. Στόχος μας, το λάθος που είναι εξόφθαλμο, όπως ένα γκολ που μπαίνει αντικανονικά, να αποφεύγεται. Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε μία σωστή βάση, για αυτό και γίνονται μεγάλες δοκιμές",είπε ο Κύρος Βασσάρας, ο οποίος πιθανότατα θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη της εκπαίδευσης των διαιτητών.

Αν θέλετε να θυμηθείτε μια... διάσημη πρόσφατη εφαρμογή τουinstant replayμέσω τουVAR (Video Assistant Referees)στο προ τριμήνου φιλικό Γαλλία – Ισπανία 0-2, μπορείτε να δείτε την.. κουβέντα που είχε προκαλέσει.To “flow of the game”(ροή αγώνα) είναι το θεμελιώδες. Ομως, ήδη – ας μην γελιόμαστε – η τεχνολογία έχει εισβάλλει και στο ποδόσφαιρο. Για καλό, λέμε όλοι. Για κακό, υποστηρίζουν ορισμένοι. Παν μέτρον άριστον και προχωράμε, λέμε εμείς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ