OPINIONS

Hunger games Δικεφάλων

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον ανταγωνισμό ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος και τον Ολυμπιακό που παίζει τα ρέστα του στην Τούμπα την προσεχή Κυριακή.

Τα posts του Γιώργου Σαββίδη στο Instagram έχουν πλέον “στόχο” και την ΑΕΚ, όχι μόνο τον Ολυμπιακό. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης επισκέπτεται αυτοπροσώπως τον Μέλο Περέιρα “για το 50%-50% στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος” όπως έλεγαν από την 'Ενωση. Η ΑΕΚ άρχισε τα “α λα Πανόπουλος” tweets για τη διαιτησία από το... 4', αφήνοντας στην άκρη τον “καθωσπρεπισμό” τώρα που χοντραίνει το πράγμα.

Οκτώ ματς έμειναν, θα δουν πολλά τα μάτια μας σ' αυτό το ούτως ή άλλως “ξεχωριστό” πρωτάθλημα, χωρίς play offs. Ο ΠΑΟΚ μετά από 33 χρόνια, η ΑΕΚ μετά από 24 χρόνια. Ηunger games μέχρι τελικής πτώσεως! Για δυο ομάδες που έφαγαν χαστούκια, αλλά έμειναν όρθιες κατά τη διάρκεια της σεζόν, βρήκαν αντισώματα, λύσεις, ποδοσφαιρική χημεία και ετοιμάζονται για τον Μάρτη – γδάρτη!

ΠΑΟΚ, Ο ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ... ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ο ΠΑΟΚ είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα της Σούπερ Λίγκας. Και αμυντικά και επιθετικά, σε όλους τους τομείς! Ο Λουτσέσκου βρήκε τις σταθερές στην αμυντική τετράδα του μετά το σίριαλ Μολέντο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, έχει τους δυο πληρέστερους ακραίους μπακ της Λίγκας (Μάτος – Βιεϊρίνια) ξεκαθάρισε τα πράγματα με τον Πρίγιοβιτς τελειώνοντας μια και καλή με το θέμα “Κουλούρης”, κάνει το rotation που χρειάζεται στη μεσαία γραμμή του, βρήκε στον Μπίσεσβαρ μια επιπρόσθετη επιλογή μαζί με Μακ, Κάμπος, παίρνει από τον Πέλκα την απόδοση του καλύτερου Έλληνα στο πρωτάθλημα μαζί με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, σταδιακά ενισχύθηκε και ο δεσμός του με το ρόστερ, μειώθηκε η μουρμούρα από τα (social) media, πάει το καράβι πρίμα.

Όμως ακόμη δεν έχει παίξει όχι μόνο έστω ένα ντέρμπι στον β' γύρο (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Λεωφόρος), αλλά ούτε καν στην Τρίπολη και στο Περιστέρι, όπου έως τώρα ούτε οι Ερυθρόλευκοι ούτε οι Κιτρινόμαυροι νίκησαν στα τρία παιχνίδια που έχουν δώσει συνολικά. Ο ΠΑΟΚ είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος έχοντας περάσει με τρίποντα όλες τις παγίδες μετά τη δύσκολη νίκη στα Χανιά: Κέρκυρα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Λαμία. Εντούτοις, για να φτάσει η κούπα στον Πύργο τον Λευκό αυτό δεν αρκεί. Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένας διάδοχος του Ράντε Πάπριτσα που θα κληθεί όπως το 1985 να υπογράψει μια εκτός έδρας νίκη – πρωτάθλημα επί του Παναθηναϊκού (29η αγωνιστική στη Λεωφόρο), όμως σίγουρα δεν αρκούν ούτε καν οι... ισοπαλίες στα ματς με Ολυμπιακό, Αστέρα, ΑΕΚ, Ατρόμητο μέχρι τις 17 Μαρτίου.

ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα του “+2” από την Ένωση. Και λιγότερες απώλειες παικτών προς το παρόν. Και λιγότερες αλλαγές στην ενδεκάδα του συγκριτικά με την ΑΕΚ από παιχνίδι σε παιχνίδι. Έχει όμως και πιο βεβαρυμένο πρόγραμμα από την Ένωση, για την οποία πολλά θα εξαρτηθούν από τη ρεβάνς με την Ντινάμο Κιέβου την Πέμπτη. Αν – έστω ως αουτσάιντερ μετά το 1-1 στο ΟΑΚΑ – τα καταφέρει και στην Ουκρανία, θα προσθέσει δυο τρομερά απαιτητικά ματς στο ημερολόγιό της, στις 8 και 15 Μαρτίου. Πριν το ντέρμπι της Τούμπας πρώτο ματς στους “16” του Europa League. Αμέσως μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και πριν από την υποδοχή του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ η ρεβάνς! Με τεράστια πρόκληση είτε για την πρόκριση στον προημιτελικό εναντίον “ισοδύναμου” αντιπάλου, είτε “ανταγωνιστική” παρουσία εναντίον κάποιου αδιαφιλονίκητου φαβορί (Ατλέτικο Μαδρίτης, Άρσεναλ, Μίλαν, Ντόρτμουντ). H έκβαση της ρεβάνς στο Κίεβο την προσεχή Πέμπτη θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο σχεδιασμό του Μανόλο Χιμένεθ και ολόκληρου του οργανισμού της ΑΕΚ, η οποία αμέσως μετά το Περιστέρι ταξιδεύει και στη Λάρισα για να παίξει ημιτελικό Κυπέλλου εναντίον της διψασμένης και δυσκολοκατάβλητης εντός έδρας ΑΕΛ.

Το καλό για τον Μανόλο Χιμένεθ είναι ότι με σημείο αναφοράς το buzzer beater του Γιώργου Γιακουμάκη στο “Γ. Καραϊσκάκης”, η ΑΕΚ κατάφερε να χτίσει ισχυρότατη αντισεισμική προστασία, τέτοια που να... μην καταλαβαίνει τίποτα ούτε από ισχυρότατες δονήσεις βεληνεκούς... Βράνιες! Ταυτόχρονα, παρότι ο Λιβάγια και ο Αραούχο, δηλαδή τα δυο πιο “βαριά” ονόματά της μαζί με τον Τσιγκρίνκσι, δεν σκοράρουν με ιδιαίτερη ευκολία στα τελευταία ματς, κατάφερε να αναδείξει σε πρωταγωνιστές παίκτες - “δευτεροκλασάτους”, μέσα από τη χημεία της ομάδας! Να πετύχει, δηλαδή, το ιδανικό! Με τον Κονέ προτού τραυματιστεί, με τον Μασούντ, τον Γκάλο, τον Μπακάκη, τον Λαμπρόπουλο, τον Γαλανόπουλο... Ναι, με “καπετάνιο” τον Λάζαρο και τον Τάσο Μπακασέτα να ανάγεται πλέον σε υπεραπαραίτητο του μίγματος, όχι απλώς ένα “συμπληρωματικό συστατικό”.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΙΟ ΨΥΧΡΑΙΜΗ Η "ΕΝΩΣΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Και το σημαντικότερο για την ΑΕΚ: δεν δείχνει τόσο “αγχωμένη” για τον τίτλο όσο ο ΠΑΟΚ. Δεν φαίνεται τόσο νευρική, τόσο ανυπόμονη. Δεν έχει κάνει σλόγκαν της το “ή τώρα ή ποτέ”. Φαίνεται κάπως πιο ώριμη από τον ΠΑΟΚ στις στραβές και στις δυσκολίες, κάπως πιο ψύχραιμη. Δεν φωνάζει ότι πάει για πρωτάθλημα, το ξέρουμε όλοι πλέον μετά τη νίκη της στο Φάληρο. Κι αυτή η ψυχραιμία αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις διαδοχικές απώλειες παικτών, με σημαντικότερη πλέον αυτή του Κονέ.

Η ΑΕΚ δεν έχει ούτε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ούτε Τρίπολη. Αυτά τα “αγγούρια” τα έχει ο ΠΑΟΚ. Έχει Περιστέρι όπως και ο ανταγωνιστής της. Έχει εντός έδρας τον Πανιώνιο όπως και ο ΠΑΟΚ. Έχει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και όχι στη Λεωφόρο, όπως στην 29η αγωνιστική η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη. Αν τα καταφέρει εναντίον του Ατρόμητου τη Δευτέρα, ό,τι κι αν έχει συμβεί στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός της προσεχούς Κυριακής, θα παραμείνει στη διεκδίκηση του τίτλου ως το τέλος!

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ο “X – FACTOR”

Αν, βεβαίως, επικρατήσουν οι Ερυθρόλευκοι την Κυριακή, φέρνουν Τούμπα όλο το πρωτάθλημα ξανά! Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει βαθμό εντός έδρας, πήρε επτά τρίποντα κεκλεισμένων των θυρών και δείχνει πλέον ότι δεν εξαρτάται τόσο πολύ στο γκολ όσο παλαιότερα από τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Όμως τώρα πια η μπάλα καίει. Τώρα κάθε σφάλμα γράφει και δεν ξεγράφει. Και στο πιο απαιτητικό ματς που έχει δώσει εντός έδρας "μάτωσε" για να νικήσει 2-1 τον Ατρόμητο. Με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι και ένα αυτογκόλ...

Ο Ολυμπιακός μεγάλο “διπλό” δεν έχει κάνει στο πρωτάθλημα την τελευταία διετία. Συνήθως χάνει. Παντού. Στο ΟΑΚΑ, στη Λεωφόρο, στην Τούμπα. Όμως την Κυριακή παίζει τα ρέστα του! Είτε, μεσοβδόμαδα, έχει πάρει πίσω από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ τους τρεις βαθμούς, είτε όχι. Έχει πολλούς παίκτες που καλούνται να καταθέσουν τις αποδείξεις της ποιότητας και του χαρακτήρα τους αν θέλουν να παραμείνουν στον Πειραιά μετά το καλοκαίρι. Έχει ξανά ενεργό τον φιλόδοξο προπονητή του, πήρε μια νίκη - “ηρεμιστικό” εναντίον του ελλιπέστατου Πανιώνιου, θα πάει στη Θεσσαλονίκη συσπειρωμένος για την τελευταία ζαριά. Κι αν του “κάτσει”, γίνεται από X- Factor και πάλι διεκδικητής.

Όχι φαβορί πια. Το πέταξε το πλεονέκτημα που είχε με την ισοπαλία στην Τρίπολη και τους -6 (ή -3) βαθμούς στην κομβική ήττα από την ΑΕΚ, στο 1-2 που άλλαξε όλο το πρωτάθλημα! Αλλά με αντιπάλους στην τελική ευθεία Παναθηναϊκό, Πλατανιά, Λεβαδειακό, Κέρκυρα, Απόλλωνα, Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα, πόσους βαθμούς πιστεύετε ότι μπορεί ακόμη να πετάξει ο Ολυμπιακός αν έχει επιστρέψει με τρίποντο από την αλώβητη έως τώρα Τούμπα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ