OPINIONS

Η ΠΑΕ είναι το θέμα, όχι ο προπονητής

Η ΠΑΕ είναι το θέμα, όχι ο προπονητής
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αλλαγή εποχής στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει εισέλθει οριστικά σε περίοδο αμφισβήτησης του Γιάννη Αλαφούζου.

Πέρασε ένας μήνας από εκείνο το 0-0 με τον Ηρακλή στη Λεωφόρο. Κύπελλο, με 21 τελικές προσπάθειες, 8 ευκαιρίες, μηδέν γκολ. Και αναρωτιόμουν αν οι παίκτες επρόκειτο να βάλουν πλάτη για τον προπονητή τους. Δεν έβαλαν. Και ο Παναθηναϊκός έφτασε εδώ που έφτασε.

Μετά τους πέντε χαμένους βαθμούς από Ξάνθη και Βέροια, μόνο εκείνοι θα μπορούσαν να κρατήσουν το καράβι σε μια τουλάχιστον σταθερή ρότα. Η διοίκηση είχε χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια, ο Στραματσόνι δεν μπορούσε να βρει λύσεις και τα έκανε χειρότερα μαντάρα (Ολυμπιακός, Σταντάρ), μόνο εκείνοι μπορούσαν να σώσουν την παρτίδα.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΧΩΡΙΣ "ΑΝΤΕΡΑ"

Έδειξαν λίγοι. Δίχως προσωπικότητα. Δίχως άντερα. Δίχως υπερβάσεις. Ακόμη και οι ηγέτες και οι αρχηγοί. Και ορισμένοι ξένοι που φώναζαν – αδικαιολόγητα αυτή τη φορά – για τη δόση που είχε λήξει μόλις στο τέλος Οκτωβρίου, ζητώντας να «κατέβει» στα αποδυτήρια για να «απολογηθεί», να δώσει εξηγήσεις και να δεσμευτεί για τα χρήματα ο Αλαφούζος, δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται. Δεν ήταν εκείνο το βράδυ των ταξί στο Κορωπί για να μυρίσουν θυμό και οργή.

Έφτασε, λοιπόν, σταγόνα στη σταγόνα, μέχρι την πλημμύρα ο Παναθηναϊκός. Να τίθεται ουσιαστικά εκτός Κυπέλλου ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ σε όμιλο. Και τι όμιλο! Εναντίον δύο (καλών) ομάδων Football League και της ημιδιυαλυμένης ουραγού της Σούπερ Λίγκας, η οποία δεν καταφέρει ακόμη να επιτύχει νίκη στο πρωτάθλημα. Είναι κι αυτό κάτι καινούριο που θα καταγραφεί στην ιστορία αν δεν γίνουν πράγματα και θαύματα στις 13 Δεκεμβρίου. Με Μαλεζάνι ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του από ομάδα Β΄ Εθνικής στο Κύπελλο (Εργοτέλης). Με Στραματσόνι πιθανότατα θα μείνει εκτός Κυπέλλου σε όμιλο, με ήττα από τον ΟΦΗ. Παίζει περίεργα παιχνίδια η μοίρα με τους Ιταλούς και την Κρήτη…

Τη μοίρα του συνολικά, όμως, την έχτισε ο ίδιος ο Παναθηναϊκός με τις διοικητικές επιλογές του. Δεν είναι καθόλου παράξενο πως όταν αυτές είχαν – έστω συμπτωματικά με την επιλογή Νταμπίζα από μια κουβέντα του Αλαφούζου με τον Γιώργο Καραγκούνη – στοιχειώδη ποδοσφαιρική λογική, ο οπαδός στήριξε στις «στραβές» και η ομάδα έδειξε αγωνιστική ταυτότητα, δομές, ιεραρχία και σε τελική ανάλυση ΥΓΕΙΑ. Όταν ο Γιάννης Αλαφούζος έχασε τον (αυτό)έλεγχο και άρχισε να μπαίνει ο προσωπικός παράγοντας στη μέση με δικές του επιλογές και παρεμβάσεις στο αγωνιστικό τμήμα (ιατρικό τιμ, προσωπική επαφή με παίκτες, μεταγραφές και πολλά άλλα) άρχισαν τα προβλήματα, η σταδιακή φθορά και τελικά η πτώση μέχρι του σημείου της κουβέντας για αλλαγή ιδιοκτησίας.

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ Vs AΛΑΦΟΥΖΟΣ

"Όλοι είμαστε περαστικοί από τον Παναθηναϊκό", έχει τονίσει πολλάκις ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, ο οποίος έκανε πολλά καλά στο Τριφύλλι, ξόδεψε χρήμα, μυαλό, χρόνο, αλλά δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον εαυτό του. Εκείνη τη βραδιά του 3-0 από τον Ολυμπιακό στο Κορωπί το είχε πει στους οπαδούς. Πως αν βρεθεί κάποιος αξιόπιστος ενδιαφερόμενος, θα την δώσει την ΠΑΕ. Και πλέον θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μέχρι το καλοκαίρι! Διότι όπως είχε αναφερθεί μετά και τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό, η ευθύνη πλέον άγγιζε απευθείας τα ανώτερα διοικητικά στρώματα και όχι μόνο προπονητή – παίκτες. Ο καιρός θα δείξει αν εκείνο το ματς ήταν όντως "η αρχή του τέλους για τον ΠΑΟ του Αλαφούζου".

Ήταν φανερό ότι κάποια στιγμή μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων ο Στραματσόνι θα αποχωρούσε. Διότι ο προπονητής είναι σχεδόν πάντα ο πρώτος που αποχωρεί στην κατηφόρα, ακόμη και με πρόεδρο τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, που δεν τους "σκουπίζει" εύκολα. Που παρασύρεται από την προσωπική επαφή που αναπτύσσει μαζί τους (Φερέιρα – Αναστασίου – Στραματσόνι) και τους αντιμετωπίζει από ένα χρονικό σημείο και μετά ως "φίλους – συνεργάτες" και όχι ως επαγγελματίες. Που φτάνει πάντα στο χείλος του γκρεμού για να τους απολύσει με το επιχείρημα των αντιδράσεων από τους οπαδούς.

Ήταν φανερό, διότι ο Παναθηναϊκός με το πρόγραμμα που είχε μπροστά του και τα προβλήματα στους τομείς της αντοχής, των τραυματισμών και της ψυχολογίας/συσπείρωσης, μόνο με υπερβάσεις από τους παίκτες και θαύματα θα έπαιρνε διαδοχικά θετικά αποτελέσματα για να σταθεροποιηθεί. Τι συνέβη; Θαύμα… αντιστρόφως! Ήττα στο ντέρμπι, katastropha από Σταντάρ – Άγιαξ, ισοπαλία στο 94’ με τον Πανιώνιο και ήττα από ομάδα Β΄ Εθνικής που δεν δημιούργησε ευκαιρία και στην οποία αγωνίζεται ο συνομήλικός μου, 41χρονος Κώστας Κιάσσος: ο καλύτερος φίλος του Πάουλο Σόουζα στην Παιανία πριν από ακριβώς 15 χρόνια!

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟ ΕΛΑΣΣΟΝ

Για να μην πολυλογούμε. Ο Στραματασόνι θα φύγει, θα έρθει πιθανώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ίσως κάποιος άλλος. Το έμψυχο δυναμικό είναι καλύτερο από το περυσινό, κάποια στιγμή αυτό θα βγει και στο γήπεδο, αλλά η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη, σε βαθμό που ο Παναθηναϊκός να μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο. Το χειρότερο όλων είναι αυτό που συνέβη χθες στο Ηράκλειο, γιατί ομάδα, παίκτες και οπαδοί δεν έχουν να προσδοκούν σε κάτι μέχρι το τέλος της σεζόν, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο – φαβορί περί αποκλεισμού στο Κύπελλο. Με ισοπαλία στο ΟΦΗ – Ηρακλής προκρίνονται αμφότεροι ό,τι κι αν κάνει ο Παναθηναϊκός εναντίον του Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Και θα είναι και ο μοναδικός από τους "μεγάλους" που ανοίγει τέτοιο κύκλο μιζέριας για την τρέχουσα περίοδο. Αυτά είναι τα "κοντινά" χρονικά. Τα πιο ασήμαντα πλέον. Τα μεσοπρόθεσμα και τα πιο σημαντικά είναι ότι ταυτόχρονα είναι και ο μοναδικός από το Big – 4 που πλέον έχει ανοιχτό και το "ιδιοκτησιακό"…

Ο Γιάννης Αλαφούζος θα αλλάξει ή θα βουλιάξει! Καλείται να πάρει μια απόφαση. Μπορεί να σκεφτεί και να τη δουλέψει με καθαρό μυαλό του στις διακοπές των Χριστουγέννων. Έχει αποτύχει και το μοντέλο "λαϊκής βάσης" που ήθελε αρχικά το 2012 και το μοντέλο με "χορηγίες" και εκείνον Νο 1, όπως προσπάθησε εν συνεχεία. Ξέρει καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι βασικά τα χρήματα. Είναι ο τρόπος διοίκησης. Πλήρωσε πολλά (χρέη), πλήρωσε περισσότερα από τα λάθη των προπονητών, των τεχνικών διευθυντών του και του ιδίου, που έσπευδε να κάνει νέα συμβόλαια στον Αναστασίου και στον Στραματσόνι, αδυνατώντας να σταθμίσει τα δεδομένα, να ερμηνεύσει τα γεγονότα, να αξιολογήσει τις καταστάσεις.

Η απόφασή του είναι δύσκολη, αλλά όχι σύνθετη. Η’ θα βάλει στην άκρη τον άνθρωπο Γιάννη και θα διοικήσει την ΠΑΕ ως αφεντικό και ιδιοκτήτης και όχι ως συνεργάτης και φίλος, ή θα ψάξει να βρει με συντονισμένες κινήσεις τον διάδοχό του. Δεν είναι από τους ανθρώπους που θα παρατήσει την ΠΑΕ και θα την "κάνει", όπως οι πολυμετοχικοί. Ούτε από εκείνους που θα "παρκάρουν" τις μετοχές και θα περιμένουν τους Αλ Σαούντ, όπως ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Θα έχει έξι μήνες μπροστά του. Για να κουβεντιάσει σοβαρά με ουκ ολίγους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που γνωρίζει. Κι αν δεν τα καταφέρει, ο Παναθηναϊκός μπορεί να μπει σε πολύ επικίνδυνα αχαρτογράφητα νερά στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

POLL: Ποιος να είναι ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού;
Πώς θα παίξουν μπαράζ Παναθηναϊκός και Ηρακλής
Poll: Βασικός υπαίτιος ο Αλαφούζος
Τα λένε και χωρίζουν Αλαφούζος και Στραματσόνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ