OPINIONS

"Φτιάχτηκαν"!

"Φτιάχτηκαν"!

Τρελό μεταγραφικό διήμερο κι ακόμα συνεχίζεται! Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις μεταγραφές ουσίας και τον επικοινωνιακό αντίκτυπό τους στους "4" μεγάλους.

Σπανίως γίνονται τόσο πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στο φωτo-φίνις της μεταγαρφικής σεζόν και στους τέσσερις "μεγάλους" της Σούπερ Λίγκας. Η πώληση του Παναγιώτη Ρέτσου έσπασε τα κοντέρ, Αραούχο - Βιεϊρίνια - Μουνιέ ήταν μεταγραφές και με έντονη επικοινωνιακή χροιά - εκτός από ουσιαστική ποδοσφαιρική ανάγκη - οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού ενισχύθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

Ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα δεδομένα και τα ζητούμενα για το Big - 4, διατηρώντας επιφυλάξεις όχι μόνο για τη σημερινή τελευταία μέρα των μεταγραφών, αλλά και για την "παράταση" από το παζάρι των ελεύθερων, από αύριο (1/9) μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δεν έχει ανάγκη "Μιραλάς", αλλά "Μέλμπεργκ"

Η σχεδόν απίστευτη πώληση του Ρέτσου αντί 20+2 εκατ. Ευρώ κατέρριψε ακόμη και αυτό το... πανάρχαιο μεταγραφικό αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πωληθεί σε καλή ομάδα και με “σοβαρά” χρήματα Έλληνας παίκτης στο εξωτερικό είναι ως “διαβατήριο” είτε η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε οι παρουσίες στην εθνική ομάδα, είτε (συνηθέστερα) και τα δύο! Ο Πολ Κουτσολιάκος έκανε πάλι το μανατζερικό θαύμα του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξαργυρώνει τις σχέσεις που έχει χτίσει (όχι μόνο με χρόνο, μπλα – μπλα, εμπιστοσύνη αλλά και με μπόλικα χρήματα) στους μανατζερικούς ευρωπαϊκούς κύκλους και σήμερα γράφτηκε ιστορία με την ακριβότερη πώληση Έλληνα παίκτη. Και μάλιστα ενός 19χρονου, που έχει παίξει μόνο 40 ματς με τον Ολυμπιακό!

Ο Μπιορν Ένχελς στα 22 του και παίζοντας από τα 19 του στην Μπριζ είναι σίγουρα πιο “ψημένος” από τον Ρέτσο. Και η λογική υπαγορεύει ότι εφόσον κοτζάμ Άρσεναλ έχει ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, είναι ένας στόπερ με προοπτική σούπερ ανέλιξης. Όμως, από την άλλη πλευρά, παραστάσεις από Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει (μόνο ένα ματς, 53 λεπτά στο περυσινό Μπριζ – Λέστερ 0-3), τα τελευταία τρία χρόνια έχασε πολλά ματς λόγω δύο τραυματισμών και παρότι είναι η πιο ακριβή μεταγραφή του Ολυμπιακού επί Μαρινάκη ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για να τον δούμε εντός αγωνιστικού χώρου. Οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν πρόβλημα λειψανδρίας στο κέντρο της άμυνας τους: Βούκοβιτς, Ενχελς, Ρομαό, Μποτία, Σισέ, Νικολάου. Όμως δίδυμο “Μέλμπεργκ – Αβραάμ” δεν διαθέτουν και επειδή ο “σεισμός” με τα 20 εκατομμύρια του Ρέτσου ήταν πολλών ρίχτερ, πολλοί περίμεναν κάποιον “έτοιμο” και όχι τον Ένχελς.

Όσο για τον Μιραλάς; Αν είχε τόσο μεγάλη ανάγκη τέτοιο παίκτη ο Ολυμπιακός, θα είχε και έτοιμες εναλλακτικές επιλογές. Και σίγουρα θα έπαιρνε παίκτη με τα λεφτά που διαθέτει για τον Βέλγο, είτε με δανεισμό, είτε με υποχρεωτική οψιόν αγοράς του χρόνου! Είχε και έχει ισχυρότατη δόση “επικοινωνίας” και θετικού αντίκτυπου - εκτός από την ποδοσφαιρική ουσία – αυτή η κίνηση με τον επιθετικό της Έβερτον. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για το τι θα συμβεί έως το βράδυ ή και στην αγορά των ελεύθερων.

Αγκάθια: Μόνο το “επικοινωνιακό” αν δεν αποκτηθεί ο Μιραλάς ή άλλος στόπερ. Κι αυτό, λόγω του ιλιγγιώδους ποσού για τον Ρέτσο... Aν αντιμετωπίσει πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας, θα φανεί πολύ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΑΕΚ

Ο Κονέ τόσο σημαντικός όσο και ο Αραούχο

Δεύτερη διαδοχική σεζόν δανεικός παίκτης από την ίδια ομάδα; Σπάνιο! Το έκανε η ΑΕΚ με τον Αραούχο, αφού εξοικονόμησε (ολόσωστα) χρήματα από την απομάκρυνση του Αλμέιδα. Πολύ σημαντικό στην όλη ιστορία το “θέλω” του ίδιου του Αργεντινού, ο οποίος δεν είχε μόνο τα κίνητρα της λατρείας των οπαδών, της θέσης βασικού και της προσαρμογής σε μια ομάδα που τον αγκάλιασε και τον αγάπησε. Αλλά και το έξτρα δέλεαρ της συμμετοχής στους ομίλους του Europa League! Μένει χωρίς υψηλόσωμο επιθετικό η Ένωση, αλλά μικρό το κακό, παρότι κάθε ομάδα χρειάζεται έναν παίκτη με όγκο στην αντίπαλη περιοχή.

Εξίσου σημαντική η κίνηση με τον Παναγιώτη Κονέ! Κι ας έρχεται πιθανότατα ως δανεικός. Το... μισό κέφι και το μισό πάθος του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου να έχει ο Παναγιώτης στη δική του επιστροφή, θα προσφέρει πάρα πολλά και ως οκτάρι σε 4-3-3 και ως δεύτερος χαφ σε 4-2-3-1. Και “δεκάρι” μπορεί να παίξει! H 'Ενωση χρειαζόταν οπωσδήποτε έναν χαφ για να τα βγάλει πέρα σε Ευρώπη – Πρωτάθλημα – Κύπελλο διότι δεν της αρκεί ο Γαλανόπουλος τον οποίο “κερδίσει” σίγουρα στην εφετινή σεζόν, καθώς ο Αϊντάρεβιτς λογίζεται (σωστά) μόνο ως εναλλακτική επιλογή.

Αγκάθια: Δεν έχει πάρει στόπερ (συχνά απουσιάζει ο Τσιγκρίνσκι, αρκετές κίτρινες κάρτες ο Βράνιες), έκανε δυο σούπερ, αλλά με δανεισμό, μεταγραφές. Ερωτηματικό και η θέση του αναπληρωματικού αριστερού μπακ λόγω Βινίσιους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σουλουπώθηκε” λόγω... Ζέκα

Η πώληση του Κάρλος Ζέκα στην Κοπεγχάγη έβαλε στο ταμείο της ΠΑΕ το 1/10 των “φιξ” χρημάτων που πήρε ο Ολυμπιακό για τον Ρέτσο, αλλά ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος έκανε καλή δουλειά (βάσει των διαθέσιμων χρημάτων) στο Μιλάνο, παρότι ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά. Ο Σιλά θα είναι κομβικός και πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική του απόδοση στον καινούριο Παναθηναϊκό, τον οποίο δεν έχουμε συνηθίσει δίχως τον Πορτογάλο πρώην αρχηγό του. Παίκτης - “κλειδί” πλέον ο αμυντικός χαφ από το Μάλι στη συνολική λειτουργία του Τριφυλλιού, ο οποίος θεωρητικά έκανε (μαζί με του Τσάβες) τις δύο καλύτερες μεταγραφές του στο τέλος της μεταγραφικής σεζόν.

Πιο απαραίτητος ο δανεικός από την Τζένοα Όσκαρ Χίλιεμαρκ, διότι η διαφορά του Παναθηναϊκού στον κεντρικό άξονα συγκριτικά με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ήταν πολύ μεγάλη. Αν ο Σουηδός χαφ τον βοηθήσει παραγωγικά και ανασταλτικά, οι Πράσινοι θα εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικοί. Το ίδιο θα συμβεί αν ο Μουνιέ τρέξει καλύτερη σεζόν από τον περυσινό β΄ γύρο του Εμποκού, αλλά ας διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας για τον εξτρέμ που ήθελε ο Ουζουνίδης, καθώς η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα. Η απόκτηση του Γάλλου με πολύ συμφέροντες όρους (ελεύθερος και με 400.000 ετήσια αμοιβή) “απεγκλωβίζει” από την πτέρυγα και τον Λουντ, που θα μπορέσει να προσφέρει λύσεις και από τη φυσική θέση του, δηλαδή αυτή του “οκταριού”. Αναμονή για τις κινήσεις στην αγορά των ελεύθερων παικτών, ο Ουζουνίδης θα ήθελε υψηλόσωμο φορ και πάντα έχει τα μάτια του ανοιχτά για στόπερ, παρότι μπορούν να ανταποκριθούν – θεωρητικά – στις απαιτήσεις της θέσης και ο Κουρμπέλης και ο Σιλά.

Αγκάθια: Προβληματίζει και πάλι η απόκτηση δανεικών, αν πάρει στόπερ πρέπει να είναι... αποδεδειγμένα καλύτερος του Κουτρουμπή.

ΠΑΟΚ

Βιεϊρίνια για χαϊλίκια, έμεινε χωρίς δεύτερο φορ

Ήταν υπεραπαραίτητη η απόκτηση του Αντελίνο Βιεϊρίνια; Όχι βέβαια. Ο ΠΑΟΚ είχε πραγματική ανάγκη για τον Ελ Καντουρί και τον Μαουρίτσιο, για έναν ηγετικό στόπερ (μόνο αν θα ήταν βέβαιος για την ποιότητά του έναντι των Κρέσπο – Βαρέλα) και για έναν αναπληρωματικό του Πρίγιοβιτς φορ. Ο Κουλούρης δεν είναι σέντερ φορ, το ίδιο και ο Μακ. Μπορούν να παίξουν στη θέση μόνο ως “υπηρεσιακοί”. Και ο ΠΑΟΚ πλέον εξαρτάται από τον “Πρίγιο” τόσο όσο ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια...

Ο Βιεϊρίνια προσφέρει την οπαδική μεταγραφική ηδονή που έλειψε από τον ΠΑΟΚ εφέτος. Πιθανότατα αν ο ΠΑΟΚ είχε προκριθεί στους ομίλους του Europa League και δεν είχε υποστεί αγωνιστικό στραπάτσο με επικοινωνιακό κόστος, ο Πορτογάλος δεν θα επέστρεφε στην Σαλόνικα. Θα είναι ο παλιός Αντελίνο; Θα τον δούμε. Σίγουρα, πάντως, ακόμη κι αν αποχωρήσει ο Ενρίκε, ο Δικέφαλος κουβαλάει μπόλικη ποιότητα μεσοεπιθετικά για τη βασική ενδεκάδα του. Πιο σημαντικές ποδοσφαιρικά είναι οι προσθήκες του Ελ Καντουρί και του Μαουρίτσιο. Τώρα το βάρος πέφτει στον Λουτσέσκου για να βρει την ιδανική χημεία των καλών συστατικών.

Αγκάθι: Η κουβέντα για στόπερ είχε ανοίξει από την εκκίνηση της μεταγραφικής περιόδου και... δεν έκλεισε ποτέ. Αν πάρει και τον Σαμπράνο κάνει φινάλε Μπολτ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ