OPINIONS

Φορ και λεφτά

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Πλατανιά για τις δύο βασικές ανάγκες του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια του κρίσιμου για όλη τη σεζόν, Ιανουαρίου.

Για τους περισσότερους ήταν μια "αναμενόμενη" η σημερινή νίκη του Παναθηναϊκού επί του Πλατανιά. Αγωνιζόταν εντός έδρας όπου - ακόμη και εφέτος - έχει ηττηθεί μόνο από τον Πανιώνιο, αντιμετώπιζε τον τελευταίο της βαθμολογίας, ο οποίος προερχόταν από δέκα διαδοχικές ήττες, είχε τεράστια ανάγκη τους βαθμούς.

Όμως - από την άλλη πλευρά - σ' αυτόν τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αμέσως μετά το καλύτερο εκτός έδρας παιχνίδι του (1-1 εναντίον της Ξάνθης), δέχεται τέσσερα γκολ από τη Λαμία, τι είδους εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε; Παρά ταύτα, ο Παναθηναϊκός έκανε σήμερα το καλύτερο εντός έδρας παιχνίδι του. Κι ας νίκησε 2-0 με δυο πέναλτι, εκ των οποίων το ένα ανύπαρκτο, στο 92'. Ναι, εναντίον του ουραγού. Αλλά ας θυμηθούμε και τα ματς εναντίον του Λεβαδειακού, του Απόλλωνα, της ΑΕΛ, του Πανιώνιου... Παιχνίδια στα οποία ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι Πράσινοι είχαν δημιουργήσει πολύ λιγότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το σημερινό ματς.

Για την ακρίβεια έξι ευκαιρίες μέχρι το πέναλτι στο 72' κι άλλες δύο από "πάρε - βάλε" αναξιοποίητες θαυμάσιες πάσες του Βιγιαφάνιες στον Δώνη και στον Χατζηγιοβάνη μετά το 1-0. Έυκαιρίες σχεδόν όλες από συνδυασμούς. Χωρίς τελική προσπάθεια από τον 19χρονο Πίσπα. Με τον Μουνιέ, τον Βιγιαφάνιες, τον Ινσούα, τον Αλτμαν, τον Κουλιμπαλί... Όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν τουλάχιστον από μία τελική προσπάθεια, πλην του στόπερ Κουρμπέλη και του σέντερ φορ, Πίσπα! Αν είχε αγωνιστεί σήμερα ο τιμωρημένος Μολίνς, θα είχε σκοράρει: με τα "αν" όμως, δουλειά δεν γίνεται και ο φιλότιμος Σουηδός δεν είναι αυτός στον οποίο ο Παναθηναϊκός μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στον β' γύρο.

Ο,ΤΙ... ΠΡΟΛΑΒΕΙ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Ο Ουζουνίδης χρειάζεται οπωσδήποτε έναν σέντερ φορ με τον οποίο θα μοιραστεί τον χρόνο ο Μολίνς, ώστε να μην έχει 1/14: ναι, σε ροή αγώνα αυτός είναι ο απίθανος απολογισμός του Παναθηναϊκού στα δύο τελευταία ματς πρωταθλήματος, με την Ξάνθη (γκολ Άλτμαν) και τον Πλατανιά. Ο μεταβατικός Ιανουάριος δεν ξέρει τι θα "γεννήσει". Θα μείνει ο Κουρμπέλης; Ο Λουντ; Ο Κουλιμπαλί; Ο Βιγιαφάνιες; Ο Χίλιεμαρκ; Πολλά τα ερωτηματικά, όχι δυο - τρία. Κι' όσο... προλαβαίνει, θα προσπαθεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους παίκτες που - ακόμη κι αν σκέφτονται την πώληση - παίζουν με την καρδιά τους σαν να είναι ο Παναθηναϊκός μονόδρομος στην καριέρα τους.

Σήμερα ο κόουτς ανακάτεψε την τράπουλα. Κουρμπέλης στόπερ, Λουντ μαζί με Τζανδάρη στη μεσαία γραμμή, ο Μουνιέ αριστερός χαφ. Και πήρε καλά πράγματα από την αριστερή πλευρά του (Ινσούα - Μουνιέ) μέχρι το 60' και από τη δεξιά πτέρυγά του (Κουλιμπαλί - Βιγιαφάνιες) στο β΄ημίχρονο και από τους Τζανδάρη - Άλτμαν στον κεντρικό άξονα σταθερά στο 90λεπτο. Λειτουργικό, αποδοτικό, παραγωγικό το σχήμα, τα έκανε όλα εκτός από το γκολ ο Παναθηναϊκός. Ίσως και λόγω του καταπληκτικού Φίλιπ Κλιάιτς, ο οποίος κατέβασε ρολά στο ντεμπούτο του, ως δανεικός από την Παρτιζάν. Δεν αποτελεί ματς - "σημείο αναφοράς" το σημερινό για τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει σφυγμός, υπάρχει παλμός, μέχρι εκεί...

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ

Για τα περισσότερα θα πρέπει να περιμένει ο Ουζουνίδης τις απώλειες στη μεσαία γραμμή (τουλάχιστον να μπει κάτι στο ταμείο, όχι όπως στην περίπτωση του Χουλτ), την "ανακατασκευή" της, έναν φορ και χρήματα! Χρήματα όχι για μεταγραφές. Για να αποφευχθούν οι αφαιρέσεις βαθμών! Να μετρήσουμε τις υποθέσεις αυτής της εβδομάδας; Χουλτ, Πέτριτς, Σπυρόπουλος, Μαρίνος, εν συνεχεία Βέμερ, Τοτσέ, Εσιέν, Λέτο και την Πέμπτη Ταυλαρίδης και η πιο "επικίνδυνη" περίπτωση όλων: του Ράσμους Τελάντερ.

Η βαθμοθηρία του Παναθηναϊκού είναι ανεξάρτητη από το αν κοιτάζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ουσία να ρίχνει κλεφτές ματιές στην πεντάδα: δεν πρόκειται να πάρει άδεια "ευρωπαϊκής" συμμετοχής. Δεν υπάρχει καμία ουσία να κοιτάζει προς τα χαμηλότερα στρώματα: πρέπει να κάνει "καβάτζα" και για την πιθανότητα αφαίρεσης βαθμών. Κι αυτή η "καβάτζα" μπορεί αρχικά να αποθηκευτεί - μετά το σημερινό τρίποντο - στα ματς με Λεβαδειακό, Κέρκυρα, Απόλλωνα Παναιτωλικό, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ