OPINIONS

Ένας δίπλα στον Μπεργκ!

Ένας δίπλα στον Μπεργκ!
Μπεργκ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη νίκη της ΑΕΚ, την αστοχία του Παναθηναϊκού και την ανάγκη του να παίξει με δύο επιθετικούς γύρω και μέσα στο «κουτί».

Ήταν γενικά καλύτερος ο Παναθηναϊκός στο ματς; Ναι. Και; Τα ντέρμπι κρίνονται στις λεπτομέρειες. Όταν ήταν καλός, από το 20’ έως το 45’, δεν κατάφερε να σκοράρει. Όταν ήταν καλύτερη η ΑΕΚ, από το 65’ έως το 80’ (με τη ρισκαδόρικη αλλαγή του Πογέτ σε 4-4-2), δημιούργησε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της, πέτυχε το γκολ, πήρε το ματς. Ένα της αρκεί. Το είχε δείξει και με τον ΠΑΟΚ και με τον Ολυμπιακό.

Ένα από τον Βάργκας, τρεις νίκες σε ντέρμπι. Τι απίθανη, τι μοναδική ιστορία κι αυτή! Ανεπανάληπτη στην ιστορία της Ενωσης με τον ίδιο σκόρερ σε τρία ντέρμπι – νίκες, με το ίδιο σκορ. Απίστευτο! Είναι να σε θέλει και η μπάλα…

Γιατί ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός

Τέταρτο ντέρμπι χωρίς νίκη ο Παναθηναϊκός. Δύο ο Αναστασίου, δύο ο «Στράμα». Μεγαλύτερη η πίεση πλέον στον Ιταλό, ο οποίος είχε πιο ταιριαστό αρχικό πλάνο από τον Πογέτ, στον οποίο δεν «βγήκε» ούτε η επιλογή του ανύπαρκτου Πλατέλλα (Αραβίδης στον πάγκο για τον… Ατρόμητο), ούτε του Βάργκας σε ρόλο εσωτερικού μέσου.

Ο Παναθηναϊκός απειλήθηκε μόνο από στατικές φάσεις μέχρι το 20’ και σταδιακά έγινε κυρίαρχος. Ο Γιόχανσον δεν μπορούσε να τρέχει για τρεις στη μεσαία γραμμή, οι απουσίες Μάνταλου – Ζουκουλίνι φάνηκαν πολύ στην Ενωση. Σταδιακά πήρε μέτρα ο Ζέκα (με την «ασφάλεια» του Εσιέν που δεν έκανε τη διαφορά, αλλά δεν έκανε και λάθη) και με πρωταγωνιστή τον καταπληκτικό στο α΄ μέρος, Μεχντί Αμπέντ, ο φιλοξενούμενος πήρε τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή. Δεν δημιούργησε πολλές καθαρές ευκαιρίες, αν και έκλεψε επτά φορές τη μπάλα και βγήκε σε επίθεση με καλές προϋποθέσεις. Πέραν, όμως, της ευκαιρίας του Καλτσά από το ανέβασμα και την ασίστ του Μέστο, ουδέν. Αστοχα σουτ, ημιτελείς επιθετικές ενέργειες με σφάλματα είτε στην τελική επιλογή, είτε με κακή τελική προσπάθεια (Βλαχοδήμος).

Αξιζε την ισοπαλία ο Παναθηναϊκός, θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη αν είχε προηγηθεί. Δεν τα κατάφερε, γιατί του έλειψε το γκολ. Αστείο μου ακούγεται αν κάποιος ρίξει τη μεγαλύτερη ευθύνη στον Τελάντερ ή στον Βλαχοδήμο επειδή παραχώρησαν φάουλ σε πολύ καλό σημείο. Ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε, επειδή δεν πέτυχε γκολ. Και δεν σκόραρε, διότι η ΑΕΚ είναι πειθαρχημένη και επειδή στο 4-3-3 ο πιο ικανός παίκτης του στην τελική προσπάθεια αναλώνεται σε τρεξίματα, μάχες, σπρωξίματα, δεν παίρνει πολλές πάσες. Μία πήρε χθες ο Μάρκους Μπεργκ (από την κάθετη του Βιγιαφάνιες, μετά το 1-0), τον πρόλαβε ο Ντίντακ. Με τον Καρέλη ήταν αλλιώς. Επαιζε πιο κοντά του, άνοιγε περισσότερους χώρους, συνδυάζονταν καλύτερα οι δυο τους.

Ο Στραματσόνι καλείται πλέον να σκεφτεί σοβαρά το 3-5-2 ή το 4-4-2. Πάντως το «2» στην επίθεση. Με κάποιον δίπλα στον Σουηδό. Όποιον θέλει. Τον Βλαχοδήμο, τον Καλτσά, τον Κλωναρίδη, τον Μαμούτε, τον Μπουμάλ όταν επιστρέψει. Με όποιον θέλει! Αλλά με κάποιον δίπλα στον Μπεργκ!

Η διπλή αλλαγή του ρίσκου Πογέτ

Ο Πογέτ είχε καταλάβει στην ανάπαυλα ότι το ματς δεν μπορούσε να το κερδίσει με την απόδοση του πρώτου μέρους παρά μόνο συγκυριακά. Πρώτη αλλαγή στο 46’: από 4-3-3 σε 4-2-3-1, με τον Βάργκας «δεκάρι» και τον Γιόχανσον δίπλα στον Σιμόες. Ισορρόπησε η ΑΕΚ. Και έκανε την αντεπίθεσή της με Αραβίδη – Τζιμπούρ αντί των Πέκχαρτ – Πλατέλλα. Και… «απαγόρευση» κυκλοφορίας στη μεσαία γραμμή: «σημαδέψτε τους με μεγάλες πάσες». Μια ευκαιρία ο Αραβίδης με Τελάντερ, κερδισμένο φάουλ ο Αραβίδης από τον Τελάντερ, χέρι Βλαχοδήμου, δεύτερο φάουλ. Εκτέλεση Βάργκας «α λα Σαραβάκος», 1-0 και τέλος. Δεν το «διάβασε» σωστά το ματς ο Πογέτ, αλλά το «πάλεψε» με τις αλλαγές του στο β΄ μέρος. Κι ας μην είχε ούτε έναν αμυντικό μέσο στον πάγκο! Κι ας είχε εξαντλημένο τον Γιόχανσον.

Ο Στραματσόνι δεν ρίσκαρε. Δεν έβαλε δεύτερο επιθετικό στο «κουτί» παρά μόνο όταν έμεινε πίσω στο σκορ. Δεν έχασε από τον προπονητή του ο Παναθηναϊκός. Έχασε από τις… χαμένες ευκαιρίες του, από το coaching του Πογέτ που είχε πολύ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ από τον συνάδελφό του και από «τη στιγμή» του Βάργκας. Όμως ο προπονητής του πρέπει να βρει τη λύση στο γκολ. Βρίσκει ένα – ένα τα «κομμάτια» για τη νέα σεζόν. «Κέρδισε» σήμερα τον Μολέντο. Και έναν πολύ καλύτερο Αμπέντ. Χρειάζεται, όμως και τα αποτελέσματα για την αυτοπεποίθηση, την καλύτερη ατμόσφαιρα και τη συσπείρωση στα αποδυτήρια.

Στο Φάληρο, στις 13 Μαρτίου, θα έχει μια ακόμη ευκαιρία. Όπως και σήμερα, έτσι και την επόμενη Κυριακή, ένα αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι, θα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τον Παναθηναϊκό και τον προπονητή του…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΕΚ: Μπαρόχα 5 - Μπακάκης 4, Ντίντακ 6, Κολοβέτσιος 7, Αρθο 5 - Σιμόες 4, Γιόχανσον 4, Βάργκας 6 - Πλατέλλας 3, Μπαρμπόσα 4, Πέκχαρτ 5. Αλλαγές: Αραβίδης 6, Τζιμπούρ 5, Τζανετόπουλος –

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στιλ 5 - Μέστο 5, Πράνιτς 5, Μολέντο 6, Τελάντερ 5 - Ζέκα 6, Εσιέν 5, Αμπέντ 7 - Μπεργκ 5, Βλαχοδήμος 6, Καλτσάς 6. Αλλαγές: Βιγιαφάνιες 5, Μαμούτε 4, Κουτρουμπής -

Διαβάστε ακόμα:

Ξαναβρέθηκαν οι Μελισσανίδης και Αλαφούζος

Μολέδο: "Η ομάδα ανεβαίνει..."

Στραματσόνι: "Πρέπει να γίνουμε πιο θανατηφόροι"

Έκοψαν απόδειξη ΑΕΚ και Βάργκας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ