OPINIONS

Έγραψε ιστορία ο Ίβιτς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΒΛΑΝΤΑΝ ΙΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ CHAMPIONS LEAGUE ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ.
Ίβιτς, Τζαβέλλας MOTIONTEAM

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει – ως παρατηρητής και όχι ως γνώστης – για τα απίθανα που συνέβησαν εντός 13 ωρών στον ΠΑΟΚ και για τις παραμέτρους της BigBrotherίστικης δίνης στην οποία εισέρχεται ο Δικέφαλος.

Ένας φίλος καλός και αληθινός είχε προσπαθήσει να μου περιγράψει σε ανύποπτο χρόνο με περίεργες στα δικά μου αυτιά κουβέντες την ποδοσφαιρική κοινωνία των ομάδων της Θεσσαλονίκης και δη του ΠΑΟΚ. Δεν πάνε πολλά χρόνια από την διήγησή του.

“Είναι τέτοιο το πάθος και η τρέλα που φτάνει απέξω μέσα στην ομάδα ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, που δεν γίνεται να παίξεις για τον ΠΑΟΚ και να μην τον αγαπήσεις. Εστω και για έναν χρόνο, είτε είσαι Ελληνας είτε Αφρικανός. Γίνεσαι ΠΑΟΚ! Και στα καλά, όλα είναι υπέροχα. Έντονα. Ζεστά. Καταπληκτικά. Στα άσχημα, όμως, ο καθένας κοιτάζει γύρω – γύρω για να δει ποιος είναι μαζί του και ποιος όχι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά στις στραβές όλοι βλέπουν γύρω γύρω φαντάσματα και εχθρούς. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΠΑΟΚ, είναι ο ΠΑΟΚ. Να το θυμάσαι”. Αυτά μου είχε εξιστορήσει μέσες – άκρες. Μου είχε αναφέρει και δυο – τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν το... πολυ - “έπιασα” το θέμα.

Προχθές βράδυ, τα λόγια ήρθαν “νεράκι” στο μυαλό. Για το πόσο αυτοκαταστροφική είναι αυτή η ομάδα ώρες – ώρες. Όχι μόνο ή κυρίως εντός γηπέδου. Εκεί – όταν η διαιτησία είναι 50%-50%, τέτοιες... “αυτοκτονικές τάσεις” έχουν όλοι οι “μεγάλοι” κατά διαστήματα. Σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου. Και η Μπάρτσα και η Ρεάλ και η Μπάγερν, η Γιούβε, όλοι! Ανατροπές έχουν γίνει μπόλικες στο παρελθόν. Ακόμη και στο 94'. Ξύλο επίσης έχει πέσει μπόλικο. Παντού. Όλων των “χρωμάτων”. Και Ρέντης και Παιανία και Θρακομακεδόνες και Τούμπα. Αυτό που ΔΕΝ είχε συμβεί είναι να μιλάει ΔΗΜΟΣΙΩΣ ένας προπονητής για παίκτη/παίκτες όπως το έκανε ο Βλάνταν Ίβιτς. Προφανώς έχοντας πολλά στην καρδιά και στο μυαλό του να τον βαραίνουν. Πολλές μικρές σπίθες που έγιναν θράκα και μετά ηφαίστειο από τα γκολ του “Παπ” και του Τόνσο.

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ Η "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ"

Θυμίζουμε επιγραμματικά τις σημαντικότερες ατάκες του κόουτς...

  1. Κάποιοι παίκτες έκαναν λάθη που δεν γίνονται”.

  2. “Ή θα φύγω εγώ ή κάποιοι άλλοι. Κοιτάξτε τις φάσεις των γκολ. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Ήταν λάθος δικό μου που άλλαξα τελευταία στιγμή τις αποφάσεις μου για κάποιους παίκτες που επέλεξα να αγωνιστούν στην ενδεκάδα".

  3. “Δεν λέω ότι κάποιοι απλά δεν μπορούν, μπορεί να μην θέλουν. Πιστεύω ότι κάποιοι από εσάς (τους δημοσιογράφους) μπορεί να γνωρίζουν. Σήμερα ήταν πιο ξεκάθαρο. Τις τελευταίες 20 μέρες-ένα μήνα, κάποιοι έχουν πρόβλημα μέσα στα αποδυτήρια”.

  4. “Εχω παίξει μπάλα, ξέρω τι συμβαίνει. Μπορεί να μην γούσταρα κάποιους προπονητές, αλλά όταν έμπαινα στο γήπεδο τα έδινα όλα. Πιστεύω σε όλους και προσπαθώ να βγάλω καλύτερη ενδεκάδα. Αλλά όταν συμβαίνουν κάποια πράγματα όπως σήμερα, δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι κάτι καινούριο για μένα”.

  5. “Δεν λέω ότι θέλουν να φάνε τον Ίβιτς. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό κάθε παίκτη για να ξέρω τι σκέφτεται, αλλά κατά την άποψή μου κάποια πράγματα είναι τόσο ύπουλα. Αν δείτε τα γκολ προσεκτικά, θα καταλάβετε”.

Για οποιονδήποτε είχε παρακολουθήσει έστω τα highlights αντιλαμβανόταν ότι ο ένας “σίγουρος” στη λεκτική “φωτογραφία” του Ίβιτς ήταν ο αρχηγός. Που βλέπει τον Λε Ταλέκ να κάνει το 3-1, που εξοστρακίζεται εκτός πορείας από το σώμα του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 3-3, που... τι να κάνει στο 2 Vs 2 της τελευταίας περιστεριώτικης αντεπίθεσης στο 3-4; Είναι ο ίδιος Τζαβέλλας από του οποίου το φάουλ ο Μυστακίδης πήρε το ριμπάουντ της απόκρουσης του Γκορμπούνοφ και πέτυχε το τρίτο γκολ του Δικέφαλου. Είναι ο ίδιος Τζαβέλλας τον οποίο ο ΠΑΟΚ έχρισε αρχηγό και ανανέωσε πρόωρα το συμβόλαιό του μέχρι το 2020. Είναι ο ίδιος Τζαβέλλας που έχει “σοβαρέψει” τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και για τον οποίο υπερηφανεύεται ο οργανισμός και ο οπαδός του ΠΑΟΚ όταν σκοράρει τη buzzer – beater γκολάρα εναντίον των Βόσνιων. Είναι ο Τζαβέλλας για τον οποίο ενοχλείται ο ΠΑΟΚτσής όταν τον βρίζουν οπαδοί του Ολυμπιακού σε ματς της εθνικής Ελλάδας, ο ίδιος Τζαβέλλας που κατεβαίνει στο Φάληρο ως ένας εκ των αρχηγών για ψυχολογική υποστήριξη, παρότι είναι “οφ” από το ντέρμπι εναντίον των Ερυθρόλευκων πριν από έναν μήνα.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ BIG BROTHER

Τώρα τι; Τι απ' όλα να πιστέψεις, τι; Αυτό είναι το κακό που έκανε ο Ίβιτς! Όχι στον Τζαβέλλα, ο οποίος στιγματίστηκε με τη σημερινή απόφαση του Δικέφαλου για προπόνηση με τα πιτσιρίκια. Στην ομάδα! Φήμες, “βρώμες”, το' να, τ' άλλο, χαμός. Η κορύφωση της συνωμοσιολογίας, το ρίζωμα της καχυποψίας. Ψάξε – βρες την αλήθεια του καθενός! Ένα ελεεινό και τρισάθλιο big brother, ντροπιαστικό και εξευτελιστικό για τον σύλλογο.

Έχει πρόβλημα με τους “παλιούς” Έλληνες ο Ίβιτς; Ποια η σχέση του Τζαβέλλα με τον υιό Σαββίδη, κατά πόσο ενοχλούσε τον προπονητή; Φώναζε “άτσαλα” σε συμπαίκτες του στα αποδυτήρια, όπως έλεγαν στο παρελθόν ότι έκανε ο Κώστας Κατσουράνης; Έγινε κάτι στα αποδυτήρια; Έμαθε κάτι φοβερό και τρομερό ο Ίβιτς; Τι άλλο έχει συμβεί; Μήπως εννοούσε κι άλλους παίκτες παίκτες ο κόουτς για τα “περίεργα”, τα “επικίνδυνα” και “ύπουλα” που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου; Αυτά και πολλά άλλα πλέον θα βασανίζουν τον ΠΑΟΚ και τον περίγυρό του στην κλειστή κοινωνία της πιο ζωντανής ελληνικής πόλης, όπου όλα ανακυκλώνονται και μπερδεύονται πολύ πιο εύκολα απ΄ότι στην "απρόσωπη" Αθήνα. Και δεν θα ξεχαστούν με μια – δυο νίκες. Ούτε καν με την πρόκριση στους “32” του Europa League, αν αυτή επιτευχθεί!

ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΙΒΙΤΣ

Αμφιβάλλω πολύ αν ο ίδιος ο Ίβιτς έχει αντιληφθεί 100% τι έχει συμβεί. Μπορεί να θεωρεί ο κόουτς ότι έχει κάνει “επανάσταση” και ότι ήδη έχει προσφέρει υπηρεσίες στο club. Ότι πλέον ουδείς θα “κουνιέται” στα αποδυτήρια. Όταν μένει στον πάγκο και εκτός 18άδας ο Κλάους, όταν... θυμάται ο ΠΑΟΚ ότι έχει υποπέσει σε “πειθαρχικά παραπτώματα” ο Τζαβέλλας μόλις 13 ώρες αφού ο προπονητής έχει πει τρεις φορές “κοιτάξτε τα γκολ”, ποιος να “κουνηθεί”; Μπορεί να σκέφτηκε αυτό ο Ίβιτς. Το “ή εγώ ή αυτοί” που είπε μέσες – άκρες προφανώς είναι πολυσήμαντο για τον ίδιο. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι λειτούργησε “παρορμητικά”, όπως θεωρούν πολλοί. Δεν είναι “μπρουτάλ” τύπος, όπως ο Αγγελος Αναστασιάδης με τον οποίο ο Τζαβέλλας είχε τσακωθεί και άσχημα μάλιστα. Ηλικιακά είναι κοντά στη γενιά των περισσότερων παικτών, ευέλικτος και έξυπνος έχει δείξει στις δημόσιες τοποθετήσεις του, με παίκτες δεν έχει τσακωθεί. Για μένα όσα είπε, ΤΑ ΕΙΧΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ όταν πήγε στη συνέντευξη Τύπου. Δεν του "ξέφυγαν", ούτε είχε χάσει την ψυχραιμία του. Πήρε μια απόφαση γράφοντας ιστορία και παίρνοντας τεράστιο ρίσκο. Για τον εαυτό του και για την ομάδα του.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΙΣΚΟ Ο ΚΟΟΥΤΣ ΜΕ ΣΑΒΒΙΔΗ

Για να είμαι ειλικρινής, μεγαλύτερη εντύπωση μου προκάλεσε η απόφαση του Ιβάν Σαββίδη και όχι η τιμωρία Τζαβέλλα. Διότι ουσιαστικά ο Ίβιτς απευθυνόταν και στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ μέσω της συνέντευξης Τύπου! 'Ήξερε ότι θα συζητούσε μαζί του εν συνεχεία. Όχι όμως για την ήττα, αλλά για τα λόγια του! Από άμυνα, φουλ επίθεση. Και ό,τι γίνει! Ο ιδιοκτήτης, για όσους δεν το κατάλαβαν, έχει ήδη ταχθεί με το μέρος του κόουτς. Ειδάλλως, θα τον είχε “τελειώσει” τον Ίβιτς - το έχει κάνει με πολύ πιο άκομψο τρόπο σε προκατόχους του! Και για εμάς τους απλούς παρατηρητές θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης όταν πια περάσουν οι μέρες της απόλυτης σιωπής μετά την καταιγίδα: σήμερα δεν μίλησε δημοσίως ούτε ο παίκτης, ούτε ο προπονητής, ούτε ο ιδιοκτήτης. Το “περιβάλλον” κάθε πλευράς ήταν προσεκτικό. Πρόκειται για σπανίζουσα ακόμη και σε ελληνική ομάδα ιστορία, της οποίας η εξέλιξη και η κατάληξη θα είναι διδακτική για όλους. Διότι προφανώς κάθε πλευρά έχει τα δικά της επιχειρήματα. Και προφανέστερα, δεν έχει βγάλει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι...

Υ.Γ. Ο καταλογισμός “κακής συμπεριφοράς” και απειθαρχίας από την ΠΑΕ στον παίκτη νομίζω πως έχει καθαρά “νομικό” υπόβαθρο. Καταλαβαινόμαστε.


* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ