OPINIONS

"Berg-gate" και μάθημα

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον πρώτο μήνα της μεταγραφικής περιόδου στο Big-4, εστιάζοντας στην πώληση του Μάρκους Μπεργκ και το μάθημα που που καλείται να πάρει ο Παναθηναϊκός.

Έμειναν 23 ή 24 μέρες για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ μέχρι τον γ' προκριματικό γύρο του Champions League και 25 ημέρες για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ στον αντίστοιχο γύρο του Europa League. Tην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, τα κεφάλια μέσα. Έτσι ήταν πάντα: όταν αρχίζουν οι διακοπές των άλλων, σταματούν οι διακοπές των παικτών. Και όταν αρχίζουν τα μπάνια του λαού, τελειώνουν οι προπονήσεις και τα φιλικά, αρχίζουν τα σοβαρά.

Κάτι έχει αλλάξει βέβαια. Από πέρυσι. Ο πρωταθλητής Ελλάδας όχι μόνο δεν συμμετέχει απευθείας στους ομίλους του Champions League χάνοντας τα δεδομένα 25 εκατ. Ευρώ και την πολυτέλεια του άπλετου χώρου και χρόνου για προετοιμασία και μεταγραφές/πωλήσεις. Αλλά έχει χάσει ακόμη κι αυτά τα playoffs: αυτές τις τρεις πολύτιμες για καλύτερο μοντάρισμα εβδομάδες. Άλλο να παίζεις 25 Ιουλίου και να έχεις 4 ματς μέχρι τους ομίλους, άλλο να παίζεις 16 Αυγούστου, ένα βήμα πριν από το ωραίο πανηγύρι με τους κορυφαίους της Ευρώπης.

Το έχασε αυτό ο Ολυμπιακός, κυρίως λόγω της ελάχιστης “ευρωπαϊκής” συνεισφοράς Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στον ελληνικό κουμπαρά τα τελευταία χρόνια και όχι λόγω δικής του κάμψης στις επιδόσεις, στην βαθμολογία του, στους ευρωπαϊκούς βαθμούς του. Το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν και παραμένει μέχρι αποδείξεως του εναντίου η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και δη στη δοκιμασία των νοκ άουτ αγώνων, όπου πολλλές φορές μπαίνει ως “Ντάνος” και βγαίνει ως “Σπαλιάρας”.

Άλλες ομάδες, βεβαίως, έχουν σημαντικότερα και μεγαλύτερα προβλήματα. Η ΑΕΚ θα πανηγυρίσει – αν τα καταφέρει – τη συμμετοχή της σε ομίλους του Europa League (για Champions League θα είναι θαύμα θαυμάτων) ως το... “Ερχόμαστε Νο 3”. Ο ΠΑΟΚ παλεύει για την υπέρβαση. Στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Το Κύπελλο το πήρε, έφυγε ένα απωθημένο ετών. Όσο για τον Παναθηναϊκό; Τα οικονομικά προβλήματά του και ο αλλοπρόσαλλος τρόπος άσκησης διοίκησης θέτουν απαγορευτικό σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Δεδομένο, όμως, είναι ότι παραμένει κάτω από τον Αστέρα Τρίπολης στο ranking της UEFA (Νο 127 – Νο 124), 99 θέσεις κάτω από τον Ολυμπιακό και 100 θέσεις κάτω από την Βιγιαρεάλ, εναντίον της οποίας στις “δοξασμένες” ημέρες της πολυμετοχικότητας, πριν από εννέα χρόνια, αγωνίστηκε για μια θέση στους “8” του Champions League...

"BERG-GATE": ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

To “Βerg-gate” είναι έως τώρα που συμπληρώνουμε έναν μήνα στη μεταγραφική σεζόν, το Νο 1 story. Μια ιστορία με πολλά κρυμμένα μυστικά και ψέματα. Σχεδόν από όλες τις πλευρές. Αναπάντητα ερωτηματικά πολλά, τα οποία κρατούνται σε μια γωνιά των ανθρώπων που ξέρουν τι έχει συμβεί πραγματικά από την ημέρα που εστάλη στον Παναθηναϊκό το προειδοποιητικό έγγραφο για τις οφειλές (το οποίο “κατοχύρωνε” στον Σουηδό φορ το δικαίωμα προσφυγής αν ο Παναθηναϊκός δεν αποδεικνυόταν συνεπής), μέχρι το “ξεπούλημα” για 1,8 εκατ. Ευρώ στην Αλ Αϊν: με λιγότερα χρήματα απ' όσα είχε πωληθεί ο αλησμόνητος Ροντρίγκο Σόουζα του ενός γκολ στην Κορίνθιανς (2 εκατ. Ευρώ), με τα 3/5 των χρημάτων που είχε πάρει ο Παναθηναϊκός από την Σάντερλαντ για τον 19χρονο Χάρη Μαυρία που είχε παίξει μονο μία σεζόν βασικός στο Τριφύλλι!

Τι ακριβώς είχε σχεδιάσει ο Μπεργκ, πώς κινήθηκε ο μάνατζέρ του, τι έκανε ο Λυμπερόπουλος, πώς ενήργησαν οι Παναγόπουλος – Τουμαζάτος, ποιες αποφάσεις έπαιρνε ο Γιάννης Αλαφούζος από την 1η Ιουνίου που εστάλη η προειδοποίηση, μέχρι τις 27 Ιουνίου όταν έπεσαν στο Αμπού Ντάμπι οι υπογραφές, το ξέρουν μόνο άνθρωποι που κρατούν το στόμα τους κλειστό. Ίσως κάποια στιγμή ορισμένοι εξ' αυτών μιλήσουν. Προς το παρόν, βάσει όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία “αυτοκτονίας” από την πλευρά του Παναθηναϊκού που έχασε τουλάχιστον 3,5 εκατ. Ευρώ από τη ρήτρα του Νο 1 παίκτη του πρωταθλήματος και ίσως θα μπορούσε να χάσει περισσότερα αν οι Άραβες δεν ήθελαν να τελειώσουν σχετικά γρήγορα της υπόθεση.

Αν το πάθημα έγινε μάθημα, θα φανεί στην πορεία. Η επικείμενη ανανέωση συμβολαίου του Νο 1 στόπερ της Λίγκας, Ροντρίγκο Μολέντο, δείχνει ότι υπάρχει διάθεση. Όμως τα πάντα εξαρτώνται από τη ρευστότητα. Στον Παναθηναϊκό, άλλωστε, δεν εξαγγέλθηκε εξ' αρχής ένα συγκροτημένο πλάνο πώλησης των 3-4 καλύτερων παικτών του, ούτε εκπονήθηκε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο πώλησης έστω μόνο του Μπεργκ βάσει ρήτρας. Day by day προχωρά η τρέχουσα μεταγραφική σεζόν και αφού παραιτήθηκε και ο τεχνικός διευθυντής, όλοι στηρίζονται στον Μαρίνο Ουζουνίδη! Η ιστορία, ωστόσο, έχει αποδείξει ότι όταν στον Παναθηναϊκό είναι ο προπονητής ο Νο 1 (Αναστασίου μετά την πρώτη σεζόν και Στραματσόνι εν συνεχεία), happy end δεν υπάρχει...

ΑΕΚ Η ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΖΑΝΙ ΜΠΕΛΑΔΩΝ

Έως τώρα η ΑΕΚ είναι αναμφισβήτητα η πιο αποτελεσματική, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα είναι τελικά και η ομάδα που θα βοηθηθεί περισσότερο από τις μεταγραφές της. Ξεκίνησε όμως – επιτέλους – με το ίδιο δίδυμο προπονητή – τεχνικού διευθυντή με το οποίο ολοκλήρωσε τη σεζόν, απέφυγε γρήγορα και εύκολα τους τριγμούς και τη φθορά από την απώλεια του Κυπέλλου, πήρε την πρώτη θέση στα play offs εκμεταλλευόμενη την μπυρο-τιμωρία του Παναθηναϊκού και το πλάνο της φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί γρήγορα. Γιακουμάκης, Κλωναρίδης και Λιβάγια στην επίθεση, Έλντερ Λόπες αριστερός μπακ, τελική ευθεία για στόπερ (Τσόσιτς;) και εξτρέμ, μόνο στη μεσαία γραμμή της φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι ίδιοι. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι τον Αύγουστο...

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός βράζει σε καζάνι μπελάδων, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Απολύτως λογικά ο μηχανισμός ψάχνει τη χημεία του με νέο προπονητή και νέο τεχνικό διευθυντή (Χάσι – Ουσίγιος), “νέος” με επιστροφή είναι και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ενώ ο “κεντρικός υπολογιστής” του οργανισμού, Γιάννης Βρέτζος, προσπαθεί να... κλωνοποιηθεί μεταξύ Νότιγχαμ και πρωταθλητή Ελλάδας. Ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος, καθώς ο πρωταθλητής ακόμη δεν έχει πάρει παίκτες που θα αντικαταστήσουν επάξια Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε που πωλήθηκαν πριν από έξι μήνες, χρειάζεται οπωσδήποτε στόπερ και αριστερό μπακ, γράφεται ότι θα πάρει και εξτρέμ, θα αλλάξει τη μισή βασική ενδεκάδα του.

Επέστρεψαν ορισμένοι δανεικοί, πρέπει να δώσει αρκετούς δανεικούς για να αδειάσει το τεράστιο ρόστερ, δεν δίνει πια με ευκολία 3 εκατ. Ευρώ για έναν Πάρντο και έναν Μάριν ή 5 εκατ. Ευρώ για έναν “Ιντέγε”. Αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, αλλά τις μεταγραφές του θα τις κάνει. Σίγουρα! Το ζητούμενο είναι πότε και πώς θα δέσει το καινούριο σύνολο, με πολλούς νέους παίκτες και νέο κόουτς... Του Ταχτσίδη θα είναι χρήσιμη κίνηση, χρόνος έχει χαθεί, αλλά δεν έχει έρθει και... το τέλος του κόσμου!

Πολύ μικρότερο όγκο μεταγραφικής δουλειάς έχει ο ΠΑΟΚ. Έφυγε σήμερα με 32 (!) παίκτες για προετοιμασία, αλλά αν κλείσει τελικά ο Μακ, ο Δικέφαλος πολλές κινήσεις για τον κορμό του δεν θα κάνει, εφόσον ο Ιβάν Σαββίδης δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάει σε μεταγραφές (αγορές) εκατομμυρίων. Τερματοφύλακας – στόπερ – οκτάρι (ή εξάρι), γεια σας. Εξτρέμ δεν θα πάρει, σύμφωνα με όσα δείχνει ο Στανόγεβιτς στο 4-4-2, παρεκτός και γίνει “μπαμ” με τον Βιεϊρίνια, ο οποίος ούτως ή άλλως μπορεί να παίξει σε 4 θέσεις. Ο Δικέφαλος, ωστόσο, καλείται να είναι εύστοχος. Εφόσον ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να διατηρήσει τον κορμό του (αλλαγμένη σχεδόν όλη η επιθετική γραμμή), ο Δικέφαλος μπορεί να έχει την καλύτερη χημεία! Κι ας ήταν εκείνος που άλλαξε - απροσδόκητα για τους περισσότερους – τον προπονητή του...

ΜΑΚΡΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Σε κάθε περίπτωση, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι – όσο κι αν ο οπαδός βιάζεται – η μεταγραφική περίοδος δεν βρίσκεται ούτε καν στο μέσον της. Βλέπουμε εκπλήξεις όπως του Μπεργκ, του Μποκανί, του Ταχτσίδη, του Λιβάγια. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι οι πιο καυτές, όχι μόνο διότι οι ομάδες πιέζονται πλέον χρονικά ενόψει των πρώτων ευρωπαϊκών αγώνων τους, αλλά και διότι ενδέχεται να προκύψουν και προτάσεις για πωλήσεις. Κάποιες βγαίνουν στην επιφάνεια, κάποιες όχι. Κι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Αύγουστος: το δεύτερο σκαλοπάτι για όσους έχουν περάσει το πρώτο (Ολυμπιακός και ΑΕΚ σίγουρα, ακόμη κι αν αποκλειστούν, αλλά στα play offs του Europa League πλέον). Ανάλογα με τα αποτελέσματα, αναμορφώνονται ορισμένες φορές και τα πλάνα. Άλλωστε, στο πορτοφόλι Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Αλαφούζου και Σαββίδη (κατά σειρά... τελικής κατάταξης πέρυσι), κουμάντο κάνουν οι ίδιοι. Και το μυαλό ορισμένες φορές παίζει παράξενα παιχνίδια. Ειδικά για όσους είναι “Ο.Κ.” στο Finacial Fair Play...

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ