OPINIONS

Από πότε είναι φαβορί ο ΠΑΟΚ;

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Πρίγιοβιτς EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της βαθμολογίας, την καυτή εβδομάδα του Ολυμπιακού, το δύσκολο πρόγραμμα του ΠΑΟΚ και το ματς - πρόκληση της ΑΕΚ στο Φάληρο.

Δεν περίμεναν πολλοί τη βαθμολογική απώλεια του Ολυμπιακού στην Τρίπολη. Κάτι η θετική αύρα του Γκαρθία με τις διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα και την υπεροχή στο 0-0 του Κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ, κάτι ο... Μιραλάς, κάτι η βελτιωμένη εικόνα των Ερυθρόλευκων σε κατοχή/κυκλοφορία μπάλας και το αυξημένο τέμπο (α λα Βαλβέρδε) στα πρώτα 60 λεπτά των αγώνων του Γκαρθία... ελάχιστοι περίμεναν “μπλόκο”.

Κι όμως. Ήταν το πρώτο εκτός έδρας ματς του Γκαρθία εναντίον ενός προπονητή που είχε νικήσει στην Τρίπολη την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό και είχε... χάσει δύο βαθμούς στο “Γ. Καραϊσκάκης”, λόγω ανόητου πέναλτι του (σκόρερ χθες!) Ιγκλέσιας, που είχε εκτελέσει εύστοχα ο Τζούρτζεβιτς. Ο Σάββας Παντελίδης αποφάσισε να πληγώσει τον Ολυμπιακό εκεί όπου πονά. Στους στόπερ που δεν μπορούν να πάρουν μέτρα με τη μπάλα στα πόδια και στους “τριανταφεύγα” Ρομαό – Ζιλέ οι οποίοι κουβαλούσαν και την καταπόνηση από τον πρώτο προημιτελικό εναντίον της ΑΕΚ: τρέχουμε, πιέζουμε, τους παίζουμε με το ίδιο νόμισμα. Δεν κλείστηκε με “ταμπούρι”, άπλωσε την ομάδα του, πήρε πάρα πολλά από τον Τόνσο ο οποίος είχε δείξει και με τη φανέλα του Ατρόμητου ότι είναι παίκτης για ομάδα “δεύτερου επιπέδου Super League”.

Θα μπορούσε να νικήσει, θα μπορούσε και να ηττηθεί ο Αστέρας. Ο Ολυμπιακός και ο Γκαρθία πήραν το μάθημά τους. Για να νικήσεις εκτός έδρας στη Σούπερ Λίγκα δεν αρκεί η τετράδα Καρίμ – Μιραλάς – Φορτούνη – Μάριν με τις όποιες αλλαγές των Πάρντο, Σεμπά κατά διαστήματα. Χρειάζεται φρεσκάδα: το ξέρει ο Γκαρθία και τον Οφόε θα τον βλέπουμε πολύ συχνότερα πια στην ενδεκάδα. Χρειάζεται και σκληράδα: δεν την είχε στον απαραίτητο βαθμό ο Ολυμπιακός...

ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παραμένει, όμως, φαβορί! Με ευκολότερο πρόγραμμα από τους δύο ανταγωνιστές του, χωρίς τη “φθορά” της Ευρώπης, με προπονητή που ξέρει τι θέλει να κάνει και έχει ήδη δείξει στοιχεία της ποδοσφαιρικής ταυτότητάς του. Με το know how του πρωταθλητισμού, τη σκληρή έδρα του και πληθώρα καλών επιλογών από το “6” και μπροστά. Για το “6” υπάρχει μόνο ο Ρομαό: επίτευγμα μεταγραφικού σχεδιασμού...

AEK εντός, ΑΕΚ ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, Περιστέρι. Μια εβδομάδα – φωτιά. Θα αντέξει ο Ολυμπιακός; Μπορεί να τα χάσει όλα αν πετάξει περισσότερους από δύο βαθμούς στα ισάριθμα ματς πρωταθλήματος και αποκλειστεί στο Κύπελλο. Μπορεί και να εκτοξευτεί αν αποκλείσει την Ένωση και πάρει 4-6 βαθμούς. Τι ακολουθεί; Ο Πανιώνιος εντός, η Τούμπα και μετά στρωμένη λεωφόρος για διαδοχικές νίκες ως το τέλος! Η πιο δύσκολη έδρα που θα ταξιδέψει είναι τα Γιάννενα. Στην 30η αγωνιστική. Τελευταία αγωνιστική στην Ελλάδα ουδεμία ομάδα έχει χάσει τον τίτλο αν χρειάζεται τη νίκη... Και στην πραγματικότητα αν ο Ολυμπιακός δεν κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα θα φέρει ο ίδιος τη μεγαλύτερη ευθύνη!

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ προσπέρασε, αλλά φαβορί δεν είναι. Προβλήματα στο “6” με τον Κάνιας, στο “8” ο Μαουρίτσιο και ο Καντουρί δεν έχουν σταθερή απόδοση, χαραμίζεται ο leader Βιεϊρίνια ως αριστερός μπακ, ακόμη... περιμένει τις μεταγραφές στις οποίες έχει γίνει αλαλούμ. Με τον Μολέντο, με τον... αντί – Μολέντο, με τον Αζεβέντο τον οποίο δεν εμπιστεύεται ακόμα ο Λουτσέσκου, με την πώληση του Τσίμιροτ και το σπριντ για χαφ τις δυο τελευταίες μέρες, με πολλά που έγιναν και δεν έγιναν.

Ας περιμένουμε το φωτο – φίνις της μεταγραφικής σεζόν, κάποιον θα πάρει ο ΠΑΟΚ. Πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα θα μπορέσει να τον αξιοποιήσει και αν θα του κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή του, θα φανεί στα επόμενα 11 ματς. Τόσα έμειναν. Και ο Δικέφαλος έχει μπροστά του υψηλότερα εμπόδια συγκριτικά με τον πρωταθλητή. Γιάννενα, Λαμία, Τρίπολη, Περιστέρι, Λεωφόρος και δυο ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Τούμπα περιλαμβάνει το μενού! Δεν θα χάσει πουθενά βαθμούς; Δεν είναι δα και η... Μπαρτσελόνα!

Είναι, όμως, ένα σύνολο του οποίου ο προπονητής ξέρει πια πολύ καλά τις αδυναμίες και τα προτερήματά της. Γι' αυτό και δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ ο Πασχαλάκης. Δεν θα είναι, όμως, αυτό το σερί αρκετό για τον τίτλο. Πρέπει να "μπει" ο Αζεβέντο, να αξιοποιηθεί ως εξτρέμ (ή και ως δεύτερος επιθετικός) ο Βιεϊρίνια, να βρει έναν μέσο που θα τον βοηθήσει αντί του Τσίμιροτ στη μεσαία γραμμή (ιδανικά ένα καλύτερο "εξάρι" από τον Κάνιας που θα μπορεί να παίξει και "οκτάρι", έναν "Ζέκα"). Δεν έχει πρόβλημα στους στόπερ ο ΠΑΟΚ, ούτε στους εξτρέμ του.

Τα προβλήματά του είναι δύο: η πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον Πρίγιοβιτς στο σκοράρισμα και η συνολική λειτουργία στη μεσαία γραμμή του. Με Πέλκα στην ενδεκάδα είναι καλύτερος, μπήκε στο χορό και ο φαντεζί Μπίσεσβαρ, οι ακραίοι μπακ του συμμετέχουν θαυμάσια στο παραγωγικό ματς, δεν έχει πολλά να διορθώσει. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που έχει πλέον τρομερή αυτοπεποίθηση ως σύνολο και οπαδούς οι οποίοι έχοντας μπει απόλυτα στο "τρυπάκι" της διεκδίκησης του τίτλου δεν γκρινιάζουν όσο θα γκρίνιαζαν παλαιότερα μετά από μια κακή εμφάνιση, μια μετριότατη βραδιά ή με την απόδοση συγκεκριμένων παικτών.

Η "πατροπαράδοτη" στον οργανισμό του ΠΑΟΚ μουρμούρα για τα πάντα έχει σχεδόν εξαφανιστεί στη θέα της κούπας και η ομάδα νίκη με νίκη, 90λεπτο με 90λεπτο, εβδομάδα με εβδομάδα, "αγοράζει" χρόνο - ηρεμία - συσπείρωση, που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο μετά την πρώτη απώλεια βαθμών: δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ θα ολοκληρώσει τη σεζόν με 11/11...

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ" ΤΗΣ ΑΕΚ

Όσο για την ΑΕΚ; Ναι, τώρα τελευταία είναι πεσμένες οι μετοχές της στο χρηματιστήριο των προβλέψεων. Λογικό: όταν πας για πρωτάθλημα και χάνεις εντός έδρας βαθμούς από τον Απόλλωνα, όταν δεν δημιουργείς ούτε μία καθαρή ευκαιρία εναντίον της ΑΕΛ, τι εικόνα δίνεις στην κοινή ποδοσφαιρική γνώμη; Πρωτάθλημα και Κύπελλο και... ευρωπαϊκό; Με μεταγραφές τον Μασούντ, τον Μοράν και έναν εξτρέμ που... έρχεται; Δύσκολα πράγματα για μια ομάδα που δυσκολεύεται πολύ με κλειστές άμυνες. Αν κάνει το "κόλπο γκρόσο" την Κυριακή στο Φάληρο, ναι, έχει ελπίδες και μάλιστα πολλές! Αν ηττηθεί, δύσκολα θα καταφέρει εν συνεχεία να προσπεράσει και τον πρωταθλητή και τον Δικέφαλο με τον οποίο θα παίξει στην Τούμπα...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ