OPINIONS

Αντισώματα για τίτλο

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ΑΕΚ που δεν το βάζει κάτω παρά τις δυσκολίες και για την υπέρβαση που χρειάζεται πια ο μπερδεμένος Ολυμπιακός των δεκάδων προβλημάτων.

Την έπαθε με τον Ατρόμητο, την έπαθε με τον Απόλλωνα. Λίγο έλειψε να την πάθει και με τον Αστέρα Τρίπολης. Το άγχος θα την πνίγει την ΑΕΚ από ‘δω και πέρα σε κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος: είναι το επιπλέον βάρος των θριάμβων επί του Ολυμπιακού, το οποίο καλείται να σηκώσει μια ομάδα που δεν είναι μαθημένη τα τελευταία χρόνια στον πρωταθλητισμό, η μοναδική που καλείται να περπατήσει με τρία καρπούζια, έχοντας ξεκινήσει από τον Ιούλιο την εφετινή περιπέτειά της.

"Η αλήθεια είναι πως σε τέτοια παιχνίδια, αν δεν μπορείς να βάλεις γκολ, το ρολόι πηγαίνει όλο και πιο γρήγορα και υπάρχει άγχος. Αν δεν είχαμε κερδίσει, θα ήμασταν εδώ και θα συζητούσαμε πόσο ατυχία είχαμε. Πρέπει να έχουμε καλύτερα τελειώματα στις φάσεις, να έχουμε περισσότερη ηρεμία γιατί έχουμε όλα τα στοιχεία, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ποιότητα. Γιατί η ΑΕΚ παίζει καλό ποδόσφαιρο" είπε ο ανακουφισμένος Μανόλο Χιμένεθ μετά το τρίποντο με 1-0 αντί για 4-1 επί του απογοητευτικού χθες Αστέρα Τρίπολης («Δίκαιο αποτέλεσμα, χρειαζόμασταν περισσότερη τύχη για να πάρουμε κάτι βάσει της απόδοσής μας» είπε ο Σάββας Παντελίδης). Η ΑΕΚ συνεχίζει σταθερά να πείθει τους πάντες για τη συσπείρωσή της, τη μαχητική ταυτότητά της, την επιθετική βελτίωσή της. Μα ταυτόχρονα αδυνατεί να πείσει ακόμη και τον… Δημήτρη Μελισσανίδη ότι δεν θα κάνει ούτε μία «γκέλα» στα θεωρητικά «εύκολα» ματς μέχρι τη λήξη της σεζόν.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ"

Επισημαίνεται αυτή η «αδυναμία» της διότι τέτοιου είδους παιχνίδια έχει μπόλικα στο μενού της μέχρι το φίνις: Ξάνθη, Πανιώνιος, Παναθηναϊκός εντός. Μακριά από το ΟΑΚΑ έχει τα δύο «αγγούρια» στο Περιστέρι και στην Τούμπα, πριν από τα σχετικά εύκολα στα Χανιά και στα δύο τελευταία ματς της σεζόν στην Κέρκυρα και στη Ριζούπολη. Και απέναντι σ’ αυτή την αδυναμία η Ένωση έχει να αντιπαρατάξει τρία όπλα: 1) την εσωτερική της δύναμη στις αποτυχίες και τις αναταράξεις, η οποία την έχει κρατήσει όρθια μέχρι τώρα (χαρακτηριστικές περιπτώσεις η ισοπαλία με τον Απόλλωνα και ο χαμός με τον Βράνιες) 2) την ταυτότητά της ανασταλτικά και τη μικρή, αλλά σταθερή βελτίωσή της επιθετικά 3) την απόδοση που παίρνει από παίκτες όχι τυλιγμένους με χρυσόσκονη, αλλά πολύτιμους, συνεπείς, προσηλωμένους, γεμάτους από κίνητρα και ενθουσιασμό.

Στην παταγώδη αποτυχία του πρώτου γύρου με τον Αστέρα την οποία θυμούνται όλοι λόγω της απώλειας του «-8» από τον Ολυμπιακό που είχε ηττηθεί εντός έδρας από τον Ατρόμητο, ο Χιμένεθ είχε στην ενδεκάδα Γιαννούτσο, Βινίσιους και Αϊντάρεβιτς! Χθες – πάλι σε ματς που χρειαζόταν rotation - είχε Χουλτ, Λαμπρόπουλο και Μοράν. Έχουμε αποθηκεύσει όλοι μας τις απώλειες του Γιόχανσον και του Μάνταλου, αλλά ξεχνάμε πολλά. Η ΑΕΚ έχει πλέον βασικό και αναντικατάστατο τον Τσιγκρίνσκι. Θα βρει στον Χουλτ άξια αλλαγή του Λόπες. Δεν παίρνει γκολ και ασίστ από τον Μασούντ, αλλά παίρνει passing game και κατοχή μπάλας. Ο Γαλανόπουλος δεν παίζει ως «νεανίας», ο Μπακασέτας κουμπώνει άψογα τακτικά στον ρόλο του, ο Λάζαρος και ο Λιβάγια μένουν αδιαμαρτύρητα στον πάγκο και φρεσκάρονται, ο Αραούχο έχει πάψει να γκρινιάζει, ο Κονέ δεν έχει τις ανάσες του Γιόχανσον, αλλά έχει ισχυρότερη προσωπικότητα από τον Σουηδό, ο Γιακουμάκης της έδωσε το διπλό της χρονιάς, ο Μπακάκης με τον Γκάλο παίζουν σε τρεις θέσεις και… συμφέρουν! Η ΑΕΚ συνολικά έχει περισσότερες επιλογές συγκριτικά με τον πρώτο γύρο και μοιάζει πιο ισχυροποιημένη σε σχέση με τον Ολυμπιακό (Μιραλάς – Χατζισαφί) και τον ΠΑΟΚ (Αζεβέδο – Μουλέν) του α’ γύρου. Κι ας έχει τρεις διοργανώσεις στο καλεντάρι της!

Αν θ’ αντέξει; Δεν θα μπορούσε να το υπογράψει ούτε ο Χιμένεθ, ούτε ο Λυμπερόπουλος, ούτε ο Μελισσανίδης με τον Λυσσάνδρου. Μέχρι τώρα, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα η ομάδα που κερδίζει τις εντυπώσεις, όχι μόνο χάρη στο τάχιστα ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό της σύστημα, αλλά και λόγω της σκληράδας της, των αντοχών της και της βελτίωσής της ποδοσφαιρικά, η οποία εντούτοις δεν παρέχει ουδεμία «ασφάλεια» για τα επόμενα ματς (δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το 0-0 στη Λάρισα με μηδέν ευκαιρίες…).

ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ Ο ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός την ίδια ώρα φαίνεται άσχημα μπλεγμένος. Και αποδεικνύεται – όπως και στον πρώτο γύρο, όταν άλλαξε τον προπονητή του – πόσο εύθραυστος οργανισμός είναι στα δύσκολα και στις «στραβές»! Τώρα, σωστά, δεν πρόκειται να απολύσει τον Όσκαρ Γκαρθία, ο οποίος λόγω και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε, ευτυχώς για την ομάδα μένει εκτός κάδρου ευθυνών για τους πέντε χαμένους βαθμούς στα ματς με την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο.

Ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα δεν το έχει χάσει ακόμα. Τώρα, πια, όμως, δεν είναι το φαβορί και θα χρειαστεί την υπέρβαση για να το κατακτήσει. Δηλαδή, να νικήσει στην Τούμπα και να μην κάνει κάποια απροσδόκητη γκέλα είτε εντός, είτε εκτός έδρας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δύο «ύπουλα» ματς στο Φάληρο με τον Πανιώνιο και τον Παναθηναϊκό, το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και έξι σχετικά εύκολες αναμετρήσεις στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος.

Ναι, δεν πείθει ούτε τον πιο φανατικό οπαδό του. Ούτε εντός αγωνιστικού χώρου, ούτε εκτός αυτού, ως οργανισμός που θα δείξει τα αντισώματά του και θα υπερκεράσει και την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στα εννέα παιχνίδια. Ξεγραμμένος δεν είναι! Κάνει λάθος όποιος τον διαγράφει ως υποψήφιο πρωταθλητή με αυτό το ρόστερ και αυτό το βατό πλέον πρόγραμμα! Αντιμετωπίζει, όμως, τόσα πολλά προβλήματα που το στιγμιότυπο της σημερινής φωτογραφίας του δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στους φίλους του.

ΑΛΑΛΟΥΜ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ

Εντός γηπέδου πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι και στα πρόσωπα και στις διατάξεις. Ελάχιστα πράγματα από τον Μιραλάς που έχει πλέον μόνο ένα ματς για να κάνει τη διαφορά (με τον ΠΑΟΚ) στην εφετινή σεζόν, εφόσον όλα τα σημαντικά και πολύ δύσκολα παιχνίδια πέρασαν και… δεν ακούμπησε. Σαφές αμυντικό πρόβλημα με πολλές διαδοχικές αλλαγές στην τετράδα, κόπωση βασικών κλειδιών στη μεσαία γραμμή όπως ο Φορτούνης και ο Ρομαό, θέμα με τον Ομάρ από δεξιά μετά την αποχώρηση του Φιγκέιρας, ατυχία με τον προπονητή, στον πάγκο ο Οφόε...

Εκτός αγωνιστικού χώρου υπερβολικό μπλέξιμο με τη διαιτητολαγνεία που επηρέασε μέχρι και τον κόουτς, αφόρητη πίεση από μερίδα οπαδών, νευρικές κινήσεις όπως η τοποθέτηση του Γιάννη Βρέτζου στον πάγκο της ομάδας εναντίον της ΑΕΚ. Πολλή πολιτική, περισσότερη «επικοινωνία», λιγότερο ποδόσφαιρο.

Στο ισοζύγιο των σφυριγμάτων ο Ολυμπιακός δεν είναι ο ευνοημένος εφέτος συγκριτικά με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ως τώρα. Δεν είναι όμως και ο κατάφωρα «χαντακωμένος». Ουδείς τον «τελείωσε» στις ισοπαλίες με τον Αστέρα και τον Ατρόμητο, ουδείς τον «τελείωσε» στις ήττες από την ΑΕΚ, όπου δέχθηκε δύο ανατροπές από 0-2 στο ΟΑΚΑ και 1-0 στο Φάληρο (12 χαμένοι βαθμοί στο σακούλι της «μάχης» με την Ενωση!). Βιώνει για πρώτη φορά επί Μαρινάκη την αίσθηση του ανταγωνισμού και στο εκτός αγωνιστικού χώρου power game, διαμαρτύρεται σχεδόν σε κάθε ματς όπως παλαιότερα ο Παναθηναϊκός τον οποίο λοιδωρούσε, έχει χάσει τη μπάλα. Αν τη βρει ματς με ματς (με απαραίτητη συνθήκη το τρίποντο στην Τούμπα) και κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα, ίσως αυτό να μην είναι τόσο λαμπερό, αλλά θα είναι το πιο πολύτιμο των τελευταίων ετών για την επόμενη ημέρα της ομάδας! Προς το παρόν δεν χάνει μόνο τον τίτλο, αλλά ακόμη και την πιθανότητα να διεκδικήσει τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, όντας τρίτος στη βαθμολογία αυτού του «κουτσού» - χωρίς play offs – πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ