OPINIONS

Οι δύο αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία του Παναθηναϊκού

Οι δύο αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός γίνεται και πάλι… ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και ο Γιάννης Κουβόπουλος εξηγεί γιατί αυτή η ομάδα είναι ικανή να κάνει το δρομολόγιο Αθήνα-Μαδρίτη-Βιτόρια.

Έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν πως η ζωή είναι σκληρή, αλλά είναι δίκαιη. Ο καθένας, έστω και σε βάθος χρόνου, παίρνει αυτό που αξίζει. Και φυσικά ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο Παναθηναϊκός που ξεκίνησε την σεζόν με τον χειρότερο τρόπο, ο Παναθηναϊκός που όχι μόνο δεν κέρδιζε εκτός έδρας, αλλά ξεκίνησε να χάνει και στο ΟΑΚΑ, έμοιαζε να είναι έρμαιο εχθρών και… φίλων. Όμως όλα άλλαξαν.

Δυο αποφάσεις ήταν το όλο θέμα. Μία απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, να ταράξει και πάλι τα νερά και να μην πάει σε μια συμβατική λύση για αντί… Πασκουάλ, αλλά να κάνει το «μπαμ» και να προσπαθήσει να φέρει τον «μύθο» Ρικ Πιτίνο στην Ελλάδα. Και η άλλη απόφαση είχε να κάνει με τον Αμερικανό τεχνικό. Να αποφασίσει να φτιάξει βαλίτσες, να μπει στο αεροπλάνο και να έρθει να προπονήσει μια ομάδα που δεν είναι δική του, που δεν παίζει το δικό του μπάσκετ. Και όλα αυτά ενώ είναι αναγκασμένος να διαβάσει και πάλι τους κανονισμούς αλλά και να αφήσει την οικογένειά του. Δεν είναι εύκολη απόφαση, ειδικά για έναν άνθρωπο που τα έχει όλα και τα έχει πετύχει όλα, να μπαίνει στο αεροπλάνο ανήμερα των Χριστουγέννων με τους δικούς του ανθρώπους σε ένα τραπέζι γύρω από μια… ζεστή και μοσχομυριστή γαλοπούλα με την… γέμιση της κυρίας Πιτίνο.

Αυτές οι δύο αποφάσεις άλλαξαν την ιστορία. Ο Πιτίνο στις 26 Δεκεμβρίου ήταν στη χώρα μας και έμοιαζε… χαμένος, στις 27 έκανε την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό και στις 28 κέρδιζε την ΤΣΣΚΑ με.. .μπασκετάρα. Σαφώς και η νίκη αυτή δεν είχε να κάνει με το… έργο του, αλλά είχε να κάνει με την ψυχολογία που έδωσε στους παίκτες και με τον τρόπο που τους ενέπνευσε. Δεν προλάβαινε άλλωστε να αλλάξει τίποτα άλλο.

Οι δύο αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία του Παναθηναϊκού

Από εκεί και πέρα όλα άλλαζαν… Αργά αλλά σταδιακά. Ο Παναθηναϊκός άλλαζε αγωνιστική ταυτότητα, οι παίκτες άλλαζαν αγωνιστική προσέγγιση και σε κάθε ματς οι «πράσινοι» έβαζαν στο παιχνίδι τους και ένα διαφορετικό στοιχείο. Ο Πιτίνο κατάφερε να «κερδίσει» τους παίκτες του, όσο δύσκολο κι αν έμοιαζε να είναι αυτό και εκείνοι τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο. Άλλωστε το επικό ντεμαράζ των «πράσινων» στις τελευταίες 10 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας τηςEuroleagueτα λέει όλα από μόνο του. Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει να είναι στην 12ηθέση της κατάταξης και τερμάτισε 6. Και αυτό είναι το έργο του Ρικ Πιτίνο. Του ανθρώπου που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος χωρίς δεύτερη σκέψη, ζήτησε δημοσίως να μείνει στο ΟΑΚΑ για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο πρώτος και καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού που έβγαλε ασπροπρόσωπο τον προπονητή του είναι ο Νικ Καλάθης. Ο παίκτης που έχει ακούσει σωρεία κομπλεξικών κριτικών, έχει κλείσει τα αυτιά του σε όλα και απλά «οδηγεί» τον Παναθηναϊκό. Από νίκη σε νίκη, από τίτλο σε τίτλο και ίσως να έφτασε η ώρα να τον οδηγήσει και στο παραπάνω βήμα. Άλλωστε όπως δήλωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο στόχος είναι το…Final-4.

Και πάμε πίσω στον Καλάθη… Ο τύπος δεν υπάρχει. Ο τύπος κάνει ότι θέλει την μπάλα. Την δίνει όπου θέλει, την βάζει όπου θέλει… Ο άνθρωπος έκανεtripledouble . Έδωσε 18 ασίστ και όπως είπε και ο Πιτίνο… αν γύρναγε σωστά την μπάλα θα τελείωνε το ματς με 24. Η ατάκα αυτή περικλείει το απόλυτο μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού. Και ο νοών νοείτο…

ΥΓ1: Θα είναι τεράστιο κρίμα για τηνEuroleagueκαι τοFinal-4 να μην βρίσκονται στην Βιτόρια ο Ρικ Πιτίνο με τον Νικ Καλάθη.

ΥΓ2: Οι ατάκες του Πιτίνο για τον Θανάση Γιαννακόπουλο λένε πολλά περισσότερα από όσα καταλαβαίνουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ