OPINIONS

Ο ορισμός του upgrade

Los Angeles Clippers forward Wesley Johnson, left, celebrates a basket past Los Angeles Lakers forward Julius Randle during the second half of an NBA basketball game in Los Angeles, Friday, Dec. 25, 2015. The Clippers won 94-84. (AP Photo/Chris Carlson)
Los Angeles Clippers forward Wesley Johnson, left, celebrates a basket past Los Angeles Lakers forward Julius Randle during the second half of an NBA basketball game in Los Angeles, Friday, Dec. 25, 2015. The Clippers won 94-84. (AP Photo/Chris Carlson) AP PHOTO/CHRIS CARLSON

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πυροδοτεί τη μία "βόμβα" μετά την άλλη και ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για έναν μεταγραφικό σχεδιασμό για… σεμινάριο.

Η καλή… Δευτέρα από το πρωί φαίνεται και στον Παναθηναϊκό έχουν βαλθεί να τρελάνουν φίλους και εχθρούς. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος φρόντισε να ευχηθεί καλή εβδομάδα σε όλους με μία ακόμα μεταγραφική βόμβα. Για μία ακόμα φορά ο ισχυρός άντρας του τριφυλλιού εξέθεσε ανεπανόρθωτα όσους θεωρούσαν ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι μια μικρομεσαία ομάδα και θα την βγάλει στην φτήνια.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβγαιναν στα ίσια και έλεγαν ψεύτη τον ίδιο επειδή είπε δημόσια πως ο Αργύρης Πεδουλάκης θα έχει το ίδιο μπάτζετ με τον Ρικ Πιτίνο. Και τελικά δίκιο είχαν. Ψεύτης είναι, μιας και το μπάτζετ δεν θα είναι το ίδιο. Μεγαλύτερο θα είναι. Γιατί δεν είναι μόνο το ηγεμονικό συμβόλαιο του Καλάθη, δεν είναι το απίθανο συμβόλαιο που έδωσε στον Φριντέτ, είναι και το νέο συμβόλαιο εκατομμυρίου που πήρε ο Γουέσλι Τζόνσον. Η τελευταία, χρονικά, μεταγραφική "βόμβα" που "πυροδότησε" ο Παναθηναϊκός.

ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ NBAER

Μετά την απόκτηση του Τζίμερ Φριντέτ οι περισσότεροι θεωρούσαν πως ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί συμβατικά και θα προχωρήσει στην απόκτηση ενός παίκτη ο οποίος θα έχει ρόλο…ρολίστα και θα καλύπτει κενά. Το αφεντικό όμως τρελάθηκε και "ταρακούνησε" και πάλι τα νερά του Ατλαντικού. Ο Γουέσλι Τζόνσον μόνο τυχαία μεταγραφή δεν είναι, μόνο τυχαίος παίκτης δεν είναι. Ο εμπαθείς μπορεί να τον θεωρούν τελειωμένο, βετεράνο, κομπάρσο, να λένε πως έρχεται για να "κολλήσει" ένσημα, αλλά η αλήθεια είναι άλλη. Και το ξέρουν.

Μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος μετράει δέκα συνεχόμενες σεζόν στο NBA, πέρασε τα καλύτερά του χρόνια στο πλευρό του Κόμπι Μπράιαντ, όντας βασικό γρανάζι της μηχανής των Λέικερς, επιλέχθηκε στο Νο4 του draft το 2010 και μετράει 619 ματς στο ΝΒΑ. Και μέσα σε όλα αυτά μιλάμε για έναν παίκτη με ποσοστό καριέρας στο τρίποντο στο 35% με απίστευτα αθλητικά προσόντα και τεράστια εμπειρία. Σαφώς και έχει και τα αρνητικά του, μιας και μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος δεν ξέρει τίποτα άλλο πέραν του ΝΒΑ και αυτό ίσως παίξει κάποιον ρόλο στην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Όμως δεν είναι μόνο ο Τζόνσον. Ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι κινήθηκε… μαεστρικά στο μεταγραφικό παζάρι. Οι πράσινοι ήξεραν πολύ καλά τι τους "πόνεσε" πέρσι, ήξεραν τι ήθελαν να διορθώσουν και που να "χτυπήσουν". Ο Παναθηναϊκός αναβαθμίστηκε σε τεράστιο βαθμό σε κάθε θέση και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το τι θα κάνει ο Πεδουλάκης με την ομάδα πάνω στο παρκέ, το τι θα κάνει στο θέμα της… χημείας είναι άλλο θέμα. Αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι στο μεταγραφικό παζάρι ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε… κορυφή. Και πάμε να το δούμε…

Ένας από τους μεγάλους… βραχνάδες της περσινής σεζόν, από την προετοιμασία κιόλας, ήταν ο Λούκας Λεκαβίτσιους. Ο Τσάβι Πασκουάλ τον πίστεψε αλλά δεν του βγήκε. Ο Λιθουανός δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στον ρόλο του, δεν μπόρεσε να βοηθήσει είτε στο "1", είτε στο "2" και ο Παναθηναϊκός κατέληξε στον Ταϊρίς Ράις για τον παίκτη που θα έρχεται πίσω από τον Καλάθη. Έναν παίκτη με τεράστια εμπειρία, που έχει φάει τα ευρωπαϊκά γήπεδα με το… κουτάλι και έχει χίλιους τρόπους να βάλει την μπάλα στο καλάθι.

Στην περιφέρεια ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης. Από εκεί που στην ομάδα υπήρχαν οι Λάνγκφορντ, Κιλπάτρικ, Λοτζέσκι και Θανάσης, οι πράσινοι έβαλαν στο "οπλοστασιό" τους… πολεμικές "μηχανές". Και αρχικά αναφερόμαστε στους Τζίμερ Φριντέτ και Γουέσλι Τζόνσον και εν συνεχεία στον Ριόν Μπράουν που έχει εξαιρετικό potential. Και φυσικά αναβάθμιση και στην γραμμή των ψηλών.

Μετά την "ιστορική" αποχώρηση του Τζέιμς Γκιστ ο Παναθηναϊκός (αφού ανανέωσε την συνεργασία του με τον, εκ των κορυφαίων της περσινής σεζόν, ΝτεΣόν Τόμας) προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στις μεταγραφές των Τζέικομπ Γουάιλι και Μπεν Μπέντιλ. Ο πρώτος είχε… βγάλει μάτια (και του Πιτίνο) στο δεύτερο μισό της Euroleague και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία projects της διοργάνωσης, ενώ ο δεύτερος είναι παίκτης… Πεδουλάκη.

Σαφώς και αρκετοί από τους νέους παίκτες του Παναθηναϊκού αποτελούν… στοιχήματα. Σαφώς και κάποιοι δεν έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία, κάποιοι δεν έχουν εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο, αλλά φέτος οι πράσινοι κατάφεραν να "παντρέψουν" με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία και την "δίψα". Παίκτες που ξέρουν να κερδίζουν αγώνες και τίτλους και παίκτες που "πεθαίνουν" για να κερδίσουν και να κάνουν το επόμενο βήμα. Όλα αυτά στα χαρτιά… Στην πράξη, το ταμείο θα γίνει σε 10 περίπου μήνες…

ΥΓ1: Αστειότητα ότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Παναθηναϊκού ήταν… τυχαίος. Επειδή μετά τον Στρέλνιεκς οι πράσινοι πήγαν στον Φριντέτ. Πάντα, σε όλες τις ομάδες υπάρχουν εναλλακτικές, υπάρχουν διαφορετικά πλάνα.

ΥΓ2: Ο Τζόνσον δεν θα παίξει ποτέ στο "2". Καθαρό τριάρι είναι που μπορεί να πάει και στο "4", μιας και έχει τεράστιο άνοιγμα χεριών (κοντά στο 2,20) έχει την δυνατότητα να βάζει την μπάλα στο παρκέ, αλλά και την ευχέρεια να μαρκάρει παίκτες από το "1.5" μέχρι και το "4". Σε ψηλά σχήματα μην απορήσετε αν δείτε τον Παπαπέτρου στο "2" και τον Τζόνσον στο "3".

ΥΓ3: Με την απόκτηση του Τζόνσον ο Παναθηναϊκός εκτός όλων των άλλων καλύπτει και τα αμυντικά κενά Φριντέτ και Ράις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ