OPINIONS

"Μαγικό" φινάλε

"Μαγικό" φινάλε

Το τελικό 81-92 δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την εικόνα του αγώνα με την Μπαρτσελόνα, με τον Παναθηναϊκό να αδικεί τον εαυτό του και τους διαιτητές να κάνουν συνεχώς… δώρα στους Καταλανούς. Γράφει ο Γιάννης Κουβόπουλος.

Ήταν γνωστό εκ προοιμίου πως η αποστολή του Παναθηναϊκού απέναντι στην Μπαρτσελόνα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Ήταν γνωστό εκ προοιμίου πως οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο έψαχναν μια αγωνιστική υπέρβαση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών του ματς με τους Καταλανούς για να πάρουν την νίκη.

Ήταν γνωστό εκ προοιμίου πως ο Λουίτζι Λαμόνικα και οι… συνεργάτες του θα μπέρδευαν τα γήπεδα και θα νόμιζαν ότι σφυρίζουν στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" και όχι στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ήταν γνωστό εκ προοιμίου πως η ποιότητα και το βάθος της ομάδας του Σβέτισλαβ Πέσιτς είναι ανώτερο από αυτό του Παναθηναϊκού και πως στο φινάλε οι Καταλανοί αν το σκορ ήταν… κοντά θα είχαν περισσότερες λύσεις, εικόνες και παραστάσεις.

Και όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιβάλλει στο παιχνίδι τον δικό του ρυθμό, κατάφερε μέχρι το 35’ να έχει τον έλεγχο, να είναι εκείνος που ορίζει τις τύχες του παιχνιδιού. Όμως, όταν το μυαλό… θολώνει, τότε θολώνουν όλα στο παιχνίδι και έρχεται η ήττα.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να προηγείται ακόμα και με +10 πόντους, αλλά στο τέλος ο φυσικός του ηγέτης… έσκασε. Ο Πέσιτς είχε αποφασίσει να πιέζει από το πρώτο λεπτό τον Καλάθη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου και μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν παγίδες πάνω του με τους διαιτητές να τους επιτρέπουν με μεγάλη ευχαρίστηση ακόμα και το… ξύλο. Ο Καλάθης που αγωνίστηκε συνολικά για κάτι λιγότερο από 30 λεπτά στο τέλος έδειξε να "σκάει" να μην μπορεί να "διαβάσει" σωστά, να μην παίρνει σωστές επιλογές και φυσικά ο Ντιλέινι, ο Μίροτιτς και οι υπόλοιποι να το εκμεταλλεύονται απόλυτα.

ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ Ο… ΛΑΜΟΝΙΚΑ

Για 35 λεπτά ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός. Είχε αρχή και τέλος στο παιχνίδι του, είχε πλάνο, ήξερε που ήθελε να "χτυπήσει". Ο Μπέντιλ ήταν ο παίκτης "κλειδί" για να δώσει το μπασκετικό ξύλο που δεν δίνουν οι υπόλοιποι αλλά η αλήθεια είναι πως όταν ξεκινάει το ματς και ο Λαμόνικα αποφασίζει να χρεώσει με 2 φάουλ και τον Μπέντιλ και τον Παπαπέτρου τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά.

Ο Ιταλός έστειλε το μήνυμα με το "καλησπέρα". Πα’ όλα αυτά και παρά το πού κακό ποσοστό ευστοχίας από την γραμμή των 6.75 οι "πράσινοι" κατάφεραν να "εγκλωβίσουν" τους αντιπάλους τους και να είναι αυτοί που "οδηγούσαν" την κατάσταση.

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ

Όμως τα 15 λάθη του Παναθηναϊκού, αλλά και οι 15 δεύτερες επιθέσεις που έδωσαν στους αντιπάλους τους, άλλαξαν εντελώς την ροή του αγώνα. Με τους Ντιλέινι, Μίροτις, Χίγκινς και Αμπρίνες να "βάζουν" μεγάλα τρίποντα οι Καταλανοί "έτρεξαν" σερί 14-35 στο τελευταίο δωδεκάλεπτο (12-25 η τελευταία περίοδος), με τους παίκτες του Πέσιτς βέβαια να έχουν κατασκηνώσει στην γραμμή των βολών και να βρίσκουν συνέχεια σκορ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ

Ο Παναθηναϊκός παρά την ήττα έδειξε σημάδια βελτίωσης και αντίδρασης αλλά δεν ήταν αρκετό. Και δεν θα είναι ούτε στην συνέχεια αν δει κανένας το πρόγραμμα που έχει η ομάδα.

Ακολουθεί την Δευτέρα (24/2) το ματς με την Ρεάλ στην Μαδρίτη και γενικά στα 9 ματς που απομένουν τα 6 είναι μακριά από το ΟΑΚΑ και τα 3 στο σπίτι του. Ο Παναθηναϊκός δείχνει να μην κινδυνεύει αυτήν την στιγμή να χάσει την 6η θέση αλλά πρέπει να αρχίσει και πάλι να κερδίζει. Στα τελευταία 4 ματς έχει 3 ήττες και το πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματος είναι μπροστά του.

ΥΓ1: Το είπε και χθες (21/2) ο Πιτίνο. Ο Παναθηναϊκός ψάχνει 4 νίκες στα επόμενα 9 ματς για να είναι σίγουρα στην οκτάδα. Το πρόγραμμα η αλήθεια είναι πως δεν προσφέρεται.

ΥΓ2: Η απόφαση που έχει παρθεί να "παίζουν" οι επαναλήψεις των φάσεων στο jumbotron είναι η καλύτερη όλων. Μιας και οι διαιτητές εκτίθενται συνέχεια… Αν και δεν ιδρώνει το αυτί τους.

ΥΓ3: Σκανδαλώδης για μία ακόμα φορά η διαιτησία το Λαμόνικα, με τους Γιαβόρ και Μόγκουλκοτς να μην τα πηγαίνουν καλύτερα…

ΥΓ4: Για μια ακόμα φορά στην τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός δέχεται πάρα πολλούς πόντους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ