OPINIONS

Έτσι το "ερχόμαστε" έγινε "ήρθαμε" για την ΑΕΚ!

Έτσι το "ερχόμαστε" έγινε "ήρθαμε" για την ΑΕΚ!

Ο Γιάννης Καραλής γράφει για την πενταετία που έφερε την ΑΕΚ στα αστέρια. Η υπερηφάνεια που μπήκε στην ντουλάπα, τα λόγια του Μελισσανίδη και το τέλος του Γολγοθά, που δεν είχε σταύρωση, αλλά ανάσταση.

Ήταν, το δίχως άλλο, ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να σκεφτεί κάθε ενωσίτης για κατάληξη της σεζόν 2012-13... Όμως, δεν ήταν καθόλου μακριά από την ποδοσφαιρική πραγματικότητα εκείνης της ΑΕΚ!

Μην ξεχνάει κανείς, εξάλλου, πως επρόκειτο για αποτέλεσμα μιας ποδοσφαιρικής διαδρομής με την απόφαση του "αντί για την Β, στην Γ" να έπεται. Θυμάμαι καλά να μου ...μυρίζει από μακρια η κατάληξη αυτή. Ίσως γιαυτό την ημέρα του ΑΕΚ-Πανθρακικός ήμουν στο... Chelsea-City, στον ημιτελικό Κυπέλου Αγγλίας στο Wembley...

"ΦΑΝΕΛΕΣ" ΚΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ

H AEK θα μπορούσε την ημέρα εκείνη να βυθιστεί στο σκοτάδι του ποδοσφαιρικού αδιεξόδου για πολλά χρόνια. Όμως, τρεις σημαντικότατοι παράγοντες την πήραν απ'το... χέρι και την έβγαλαν, στο minimum απαιτητό χρονικό διάστημα, ξανά στο φως. Και όχι, δεν αναφέρομαι σε... "φανέλες" και τέτοιες σαχλαμάρες που ακούω συχνά να λέγονται, ακόμη κι από το συνάφι μας...

Λες και δεν βλέπει κανείς το πόσο αδύναμο φαντάζει το βάρος της φανέλας πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, όπως η Forest ή η Aston Villa, για να τους εξασφαλίσει ακόμη κι αυτή την παραμονή στην Premier...

Στην περίπτωση της ΑΕΚ λειτούργησαν καταλυτικά για το μέλλον της, τα εξής:

ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αρχικά, το αίσθημα αυτοσυντήρησης του κόσμου της, που είδε αίφνης το... "απόλυτα απίθανο" να πραγματοποιείται μπροστα στα μάτια του. Όσο οδυνηρός, λοιπόν, κι αν ήταν ο υποβιβασμός (ακόμη έχω μπροστά στα μάτια μου το κλάμα του οπαδού της στο ΟΑΚΑ), θα ήταν οδυνηρότερη η παραμονή πέραν των δύο ετών στις κάτω κατηγορίες.

Ακολούθως, το σημαντικότερο στοιχείο σε τέτοιες καταστάσεις: Η ισχυρή διοίκηση. Που παρότι κάποιοι προσπάθησαν να την φθείρουν πριν καν αναλάβει (η ΑΕΚ δεν είναι απλά προέκταση του Βυζαντίου, στις ίντριγκες είναι το ίδιο το Βυζάντιο), ήταν τόσο δυνατή και έτοιμη για όλα που δεν "μάσησε" ούτε λεπτό. Και ήταν πανέτοιμη, όχι γιατί όπως διατείνονται κάποιοι " ο Μελισσανίδης άφησε" ή ακόμη και "αυτός οδήγησε" την ΑΕΚ στον υποβιβασμό για να την πάρει χωρίς χρέη.

Εξάλλου όποιος έδινε την πρέπουσα σημασία στα λόγια του Μελισσανίδη, είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως αν δεν "πληρώσουν τα χρέη τους" κι αν δεν φτάσει η ΑΕΚ στο "ζερό" ο ίδιος δεν θα ασχολούνταν ποτέ.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΕ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ

Πέραν αυτών, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο ισχυρός παράγοντας της σημερινής ΑΕΚ δεν πίστεψε ποτέ τα 45-50 (και...λιγότερα) εκατομμύρια που παρουσιάζονταν ως χρέη της ομάδας. Ήταν σίγουρος πως το πραγματικό ποσό, μετά την... εμφάνιση όλων των πιστωτών και χρεωστών της, ξεπερνούσε τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Και η λογική του ήταν... τετράγωνη: "Θα πρέπει να δαπανηθούν εντός τριών ετών περισσότερα από 190-200 εκατομμύρια! Τα 80 για τα τρέχοντα χρέη, τουλάχιστον 60 για το γήπεδο, και μίνιμουμ 20+10+20 στις 3 πρώτες μεταγραφικές περιόδους μόλις γυρίσουμε στην Α' κατηγορία. Ο κόσμος θα απαιτεί πρωταθλητισμό. Και θα έχει δίκιο. ΑΕΚ είσαι...".

Όμως, μετά τα... οδυνηρά, οι ΑΕΚτζήδες ήταν σίγουροι για την αλλαγή σελίδας. Δεν θα περνούσαν την αβεβαιότητα τόσων και τόσων άλλων ομάδων μας με ισχυρό όνομα, όπως ο Ηρακλής, ο Άρης ή ακόμη-ακόμη (εσχάτως) κι ο Παναθηναϊκός.

Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Και τέλος, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, ο κόσμος της. Που έκρυψε την περηφάνια του στην... ντουλάπα, αποφάσισε ότι και άξιζε τον κόπο, αλλά και υποχρέωσή του το ένοιωθε και έκανε το "αγροτικό" του δίπλα στην μεγάλη του αγάπη 2 χρόνια ολάκερα.

Και ενώ η δυνατή διοίκηση του εξασφάλισε τα εντός έδρας... μεγαλεία, διατηρώντας την ομάδα στο ΟΑΚΑ, στα εκτός έδρας ματς ο Ενωσίτης γνώρισε όλη, σχεδόν, την ελληνική ύπαιθρο...

Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ

Η ΑΕΚ βάδισε σταθερά και κυρίως σωστά προς την επιστροφή της. Χωρίς τρελά έξοδα, με τόσο όσο χρειαζόταν για να έχει καλύτερη ομάδα από τους υπόλοιπους στις δύο κατηγορίες. Με χαμένο Κύπελλο στην Γ', αλλά και εξαιρετική διπλή μάχη με τον Ολυμπιακός στο (κανονικό) Κύπελλο όσο ήταν ακόμη στην Β'... Ταυτόχρονα άρχισε το γήπεδο, ο μεγάλος έρωτας κάθε Ενωσίτη να σηκώνεται, σιγά-σιγά στην αρχή και με ρυθμούς ταχύτατους πλέον.

Η ομάδα πήρε αμέσως το Κύπελλο από τον Ολυμπιακός, κάνοντας "ήρθαμε" το "ερχόμαστε"! Το 2ο σερί Κύπελλο μπορεί να το έχασε από ένα οφσάιντ. Όμως, μέσα σε 12 μήνες ο Μελισσανίδης "απάντησε" εκκωφαντικά στο "σήμερα ο φίλος μου ο Δημήτρης πρέπει να χάρηκε με την χαρά μου" του Ιβάν Σαββίδη στον Βόλο.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΤΑΥΡΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το πρωτάθλημα του Μάη; Το κερασάκι στην τούρτα για τα 5α γενέθλια της νέας ΑΕΚ!
Και τα καλύτερα (τίτλοι, ευρωπαϊκές διακρίσεις, γήπεδο) έρχονται. Βλέπετε,το τέλος του κιτρινόμαυρου Γολγοθά, δεν είχε "σταύρωση", αλλά απευθείαςανάσταση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ