OPINIONS

ΑΕΚ: Και τώρα τι γίνεται;

ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Καραλής γράφει για τα τρία ξεχωριστά θέματα που επηρεάζουν την κατάσταση της ΑΕΚ και την αρχή που πρέπει να γίνει με σαφείς ρόλους στην ενδεκάδα.

Μιλώντας για την κατάσταση της ΑΕΚ τον τελευταίο μήνα - και κάτι - θα ήθελα να σταθώ σε ξεχωριστά θέματα.

ΠΡΩΤΟΝ:Το φλέγον και κυρίαρχο θέμα των ημερών, το "κόψιμο" των 3 (Σιμόες, Μπακασέτα, Λαμπρόπουλου) που δεν δέχονται τις προτάσεις ανανέωσης έχει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ανάγνωση:Δεν γινόταν αλλιώς!
Προσοχή. Μιλάμε για μη αποδοχή ΤΕΛΙΚΗΣ πρότασης, από την πλευρά της διοίκησης της ΑΕΚ που (μικρή ή μεγάλη, αυτό το κρίνει η κάθε πλευρά με τα δικά της κριτήρια) περιέχει αύξηση απόδοχών και για τους τρείς. Απόλυτα θεμιτό, αφού δεν ικανοποιούνται, να μην τις αποδέχονται οι ποδοσφαιριστές.

Όμως, απόλυτα θεμιτό είναι να αξιολογεί κι η κάθε διοίκηση πόσα θέλει να προσφέρει σε κάθε ποδοσφαιριστή. Βέβαια, η δικαίωση ή η... γκάφα αποδεικνύεται αργότερα. Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, αποδείχθηκε πως δεν αξιολόγησε σωστά την αξία τουΛουντ,το καλοκαίρι, αρνούμενη να του δώσει όσα ζητούσε, θεωρώντας τα πολλά, ενώ ο ποδοσφαιριστής τελικά βρήκε όσα ζητούσε στην Ισπανία...

Τώρα, για το ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό τώρα, θα με βρείτε κάθετα αντίθετο. Θα ήμουν ο πρώτος που θα κατηγορούσα ευθέως την διοίκηση της ΑΕΚ αν το έκανε "σιωπηρά", αφήνοντας τα 3 - εξαιρετικά σε χαρακτήρα - παιδιά εκτός 11άδας ή κι αποστολής, χωρίς να έχει εξηγήσει το "γιατί ". Και τέλος, σκεπτόμενος σαν εργαζόμενος το λέω, άρνηση σε πρόταση ανανέωσης ΜΕ αύξηση, δικαιολογείται (λογικά) μόνον όταν έχω κάτι καλύτερο στα χέρια μου!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:Η εικόνα της Ένωσης κόντρα σε Παναθηναϊκό, Ατρόμητο και Παναιτωλικό, είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Και γι αυτό, μοναδικός υπεύθυνος είναιο προπονητής... Έχω άποψη, αλλά δεν είναι της παρούσης να μιλήσω για συστήματα, παίκτες ντεφορμέ ή φορμαρισμένους, μετεγγραφές που δεν έγιναν ή λάθος μετεγγραφές που έγιναν.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως τώρα είναι η στιγμή που θα αποδειχθεί αν είχε δίκιο ο Μελισσανίδης επιλέγοντας το καλοκαίρι τον Ουζουνίδη ή όχι. Είναι η στιγμή πουκαλείται ο (κάθε) προπονητής να αποδείξει αν έχει τον τρόπο, το σχέδιο και το ειδικό βάρος να διαχειριστεί την κατάσταση, οδηγώντας την σε ΛΥΣΗ. Διότι στα καλά και τις επιτυχίες όλα πάνε με... αυτόματο πιλότο.

ΤΡΙΤΟΝ (και σημαντικότερο): Είναι η ώρα - πάνω και απ' τον προπονητή - τηςδιοίκησης. Είναι η στιγμή που καλείται ο Μελισσανίδης να αποδείξει ότι μπορεί ακόμη να κουμαντάρει το καράβι (σ.σ απαντώντας και σε όσους, ήδη,τον αποκαλούν "παράγοντα των '90s"). Αυτό το "κουμάντο" δεν μπορεί να εξαντλείται στην... "εξήγηση" με τους τρεις. Απαιτούνται αποδείξεις της στήριξης στον Μαρίνο, αλλιώς ας αλλάξει προπονητή!

Και οι σημαντικότερες αποδείξεις,θα είναι οι κατάλληλες και απαιτούμενεςμεταγραφές. Το καλοκαίρι η ΑΕΚ έχασε τον Βράνιες(τον πούλησε),τον Γιόχανσον(λήξη συμβολαίου),τον Χριστοδουλόπουλο(δεν του έδωσε όσα ήθελε), ενώ έφυγεκι ο Αραούχο(σ.σ δεν ήταν δικός της και δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο). Αντίστοιχαπήρε τον Οικονόμου και- δανεικούς με οψιόν αγοράς -τον Άλεφ, τον Μπογέ και τον Πόνσε. Ο πρώτος - με διαφορετικά στοιχεία - στα μάτια μου δεν υστερεί σε σχέση με τον Βράνιες, όμως έχει χάσει αρκετά ματς λόγω τραυματισμού. Ο Άλεφ - αν κι ο προκάτοχός του, Γιόχανσον, πέρυσι δεν έπαιξε- δεν έχει μπει ακόμα σε καλό ρυθμό και δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Τον Μπογέ, καλά καλά δεν τον... έχουμε δει... Ο, δε, Πόνσε, μπορεί να είναι 21χρονος, μπορεί να έχει βάλει τα γκολάκια του, μπορεί να δείχνει μαχητικός και φιλότιμος, όμως... Αραούχο ΔΕΝ είναι!

Επιπλέον, ο Λιβάγια δεν είναι καλά (ούτε σε αγωνιστική κατάσταση, ούτε) σε συμπεριφορά...
Πέραν του ότι - πάντα κατά την γνώμη μου - αν και ο ποιοτικότερος παίκτης στο κιτρινόμαυρο ρόστερ, είναι η "αιτία" πουδεν μπορεί να βρεθεί ορθολογικό σχήμα 11άδας.Όσο "δεν θέλει" να παίζει σέντερ φορ, παίζει αναγκαστικά ως 5ος χαφ, κι η ΑΕΚ χάνει σε μαρκάρισμα, ενώ - ως τώρα - δεν παίρνει την αναμενόμενη δημιουργία. Νομίζω πως η αρχή πρέπει να γίνει μεσωστή τακτοποίηση στην 11άδα και σαφείς ρόλους:

- Ο Μανταλοςείναι 10άρι.

- Ο Λιβάγια"χωράει" μόνον ως φορ (κι ας κάτσει ο Πόνσε πάγκο).

- Η ποιότητα τουΜπογέδεν γίνεται να λείπει από τη θέση του αριστερού εξτρέμ.

-Οι Αλμπάνης και Γιαννιώτας πρέπει (τουλάχιστον μέχρι να αποκτηθεί κάποιος άλλος) να πάρουν, εναλλάξ, ευκαιρίες στό δεξί άκρο.
Και, τέλος, οι 2-3 μετεγγραφές που απαιτούνται (γι' αρχή) πρέπει να είναι από το... 1ο ράφι. Αυτά.

Υ.Γ. Για το ΧΑΛΙ του "πέταλου" δεν θα πω πολλά. Απλά,αυτή ΔΕΝ είναι ORIGINAL συμπεριφορά. Και θυμίζω πως η αρχή της πτώσης έγινε με το -3. Τότε οι -3 από την κορυφή έγιναν -6 και, σιγά-σιγά, κατέληξαν... -12!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ