OPINIONS

Δύο λόγια για το πόρισμα της Nexia...

Δύο λόγια για το πόρισμα της Nexia...
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Ιωαννίδης σχολιάζει τη μεθοδολογία διαχείρισης του πορίσματος, διαχωρίζει το "λογικό" από το "ανόητο" και παίρνει θέση επί της διαδικασίας...

Την 01η Μαΐου 2013 έγραφα : "Φτάσαμε Πάσχα, κι ακόμα το πόρισμα της Nexia» που υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιούνταν στις 31 Μαρτίου. Πέρασε το καλοκαίρι, άνοιξαν τα σινεμά, οι φοιτητές γράφτηκαν στα πανεπιστήμια κι ακόμα περιμένουμε.

Φανταστείτε ότι γέννησε μέχρι κι η φίλη μου η Ιοκάστη, που όταν ξεκινούσε η διαδικασία ελέγχου δεν είχε γνωρίσει καν τον άντρα της. Τελικά, καταλήγω σε ένα συμπέρασμα.

Μπροστά στον Άρη, τύφλα να ‘χει το αποστακτήριο του Jack Daniels. Θυμάμαι εκείνους τους τύπους να πετάνε καπάκια στα βαρέλια και βάζω στοίχημα: ακόμα κι αυτοί θα είχαν... γεννήσει!

"Κάηκε" το πόρισμα

Οι συνεχείς καθυστερήσεις μετέτρεψαν την ‘υπόθεση πόρισμα’ σε…σήριαλ ‘τύπου Λάμψης’. Οι ανεκπλήρωτες ‘υποσχέσεις ολοκλήρωσης’ δημιούργησαν κλίμα δυσπιστίας, προσφέροντας τροφή σε καφενειακές αερολογίες περί δήθεν ‘μυστικών συναντήσεων’ με ‘οικονομικούς δολοφόνους’ του παρελθόντος.

Δυστυχώς η αίσθησή μου είναι ότι ο ‘μέσος Αριανός’ εικάζει πως η χρονοτριβή σχετίζεται με ‘ωραιοποίηση’ των στοιχείων, στα πρότυπα της ‘δημιουργικής λογιστικής’. Αρκετοί, μάλιστα, προτρέχουν αδικαιολόγητα και παρομοιάζουν το αποτέλεσμα του διαχειριστικού ελέγχου με τα…Greek Statistics που παρουσίαζαν την ελληνική οικονομία ως ‘ανεπτυγμένη’ ώστε να ενταχθεί στην Ο.Ν.Ε.

Διαφωνώ με όσους "απονομιμοποιούν ηθικά" το πόρισμα, εικάζοντας αυθαίρετα ότι "προστατεύτηκαν" εντέχνως οι πραγματικοί ‘κακοδιαχειριστές’. Μετά λύπης μου, όμως, διαπιστώνω ότι ανήκω στη σιωπηρή μειοψηφία που προσεγγίζει καλοπροαίρετα τις καταστάσεις. Προτείνω, επομένως, να δοθούν πειστικές απαντήσεις στους "αντιρρησίες" από τη Λέσχη. Διαφορετικά, οι ψίθυροι περί… ‘φούσκας’ θα υπερισχύσουν και θα ‘κάψουν’ την ουσία.

Το αυτονόητο και το…παράλογο

Τα μέλη του Δ.Σ της Λέσχης διαθέτουν νομικές γνώσεις που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του πορίσματος προς όφελος του Άρη. Ο σκόπελος των 16.000 Ευρώ (οφειλή προς τη Nexia) είναι προσπελάσιμος και η διαφαινόμενη πρόθεση να μη δημοσιευθεί το περιεχόμενο μέχρι της 25 Οκτωβρίου πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι αυτονόητο ότι, αν προκύψουν σοβαρά αδικήματα, θα επιληφθεί ο εισαγγελέας και το ΣΔΟΕ ώστε να διαταχθεί άμεσα λεπτομερής έλεγχος και άνοιγμα λογαριασμών.

Από εδώ και πέρα, ξεκινούν τα παράλογα. Κύκλοι προσκείμενοι στη Λέσχη διαρρέουν ότι η διαχείριση του αποτελέσματος επαφίεται αποκλειστικά στην κρίση του Δ.Σ. Υπονοούν, δηλαδή, ότι το Δ.Σ θα επεξεργαστεί το περιεχόμενο και εν συνεχεία θα αποφασίσει εάν πρέπει να γνωστοποιηθεί στην εκλογική βάση ή όχι! Η συγκεκριμένη στάση είναι ‘ηθικά ελέγξιμη’, γιατί αφενός δε συνάδει με το πνεύμα όσων ειπώθηκαν στη Συνέλευση πριν την έναρξη της διαδικασίας αφετέρου στοχοποιεί τη Λέσχη ως φερόμενο ‘ανεμιστήρα λάσπης’ με ‘όπλο’ τη γνώση του αποτελέσματος.

Ειλικρινά απορώ. Πιστεύει κανένας ότι μια χούφτα άνθρωποι (όποιοι κι αν είναι αυτοί) έχουν την ηθική νομιμοποίηση της αποκλειστικής διαχείρισης των ‘κακώς κειμένων’ που κατέστρεψαν την ομάδα; Ο διαχειριστικός έλεγχος ήταν, εξ’ αρχής’, λαϊκή απαίτηση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Κάνε με πρωθυπουργό για μία μέρα!

Όλοι οι Έλληνες έχουμε το μικρόβιο της πολιτικής και πιστεύουμε ότι θα παίρναμε σωστές αποφάσεις, αν βρισκόμασταν σε θέσεις ευθύνης. Με την ελπίδα να ‘προστατεύσω’ τη διοίκηση της Λέσχης από τους κακοπροαίρετους και την προσδοκία να μειωθούν οι πιθανότητες προβοκάτσιας, προτείνω τις παρακάτω ενέργειες που (κατά την ταπεινή μου άποψη) αποτυπώνουν την κοινή λογική.

  • αρχικά, το αποτέλεσμα κοινοποιείται λεπτομερώς στους θεσμούς του Άρη,
  • οι "εκπρόσωποι" των θεσμών συζητούν διεξοδικά για τον τρόπο υπεράσπισης της ομάδας όχι μόνο απέναντι σε όσους αποδεδειγμένα διέπραξαν αδικήματα, αλλά και σε όσους φρόντισαν να εξαγνίσουν τα αδικήματά τους με παραστατικά που είναι νόμιμα αλλά δεν είναι ηθικά
  • μετά την οριστικοποίηση της υπαγωγής στο άρθρο 99, συγκαλείτε Έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να αναλυθεί το πόρισμα στα μέλη της Λέσχης και να γίνει γόνιμος διάλογος
  • τέλος, προσφέρεται η δυνατότητα σε όλα τα μέλη της Λέσχης να λάβουν αντίγραφο του πορίσματος, ώστε να το μελετήσουν και να προβούν σε μελλοντικές επερωτήσεις.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, ισχυροποιείται ο θεσμός της Λέσχης (έχουν λεπτομερή πρόσβαση στις πληροφορίες μόνο τα τακτοποιημένα μέλη) και αποφορτίζεται το Δ.Σ από το βάρος της ευθύνης.

Η "υπόθεση πόρισμα" θα έπρεπε, κανονικά, να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κάθαρση του συλλόγου. Υπάρχει, όμως, κίνδυνος να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα εάν δε γίνουν σωστοί χειρισμοί. Υιοθετήστε, λοιπόν, την καλύτερη δυνατή ‘στάση’ για να μην προδώσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ