OPINIONS

Ανεύθυνοι Μουγκοί, Καθαρίζουν το δρόμο για το… ‘βουνό’;

Ανεύθυνοι Μουγκοί, Καθαρίζουν το δρόμο για το… ‘βουνό’;
Ηλιάδης Άρης WWW.MEGAPRESS.GR

Ο Γιάννης Ιωαννίδης σχολιάζει το χειρισμό στις υποθέσεις ΑΜΚ, διαχειριστικού ελέγχου, χορηγιών, προπονητή, αγωνιστικού σχεδιασμού και θέτει ΠΑΕ – Λέσχη προ των ευθυνών τους…

Η λαίλαπα 2004-2013 κατέστρεψε κάθε ζωντανό κύτταρο στον Άρη. Κι όμως…τα ΔΣ της ΠΑΕ και της Λέσχης προθυμοποιήθηκαν οικειοθελώς να διαχειριστούν από κοινού μία ‘Λερναία Ύδρα προβλημάτων’. Ήταν επιλογή τους και, κατ’ επέκταση, είναι λογικό να κρίνονται σήμερα. Όποιος προβάλλεται….βάλλεται.

Το έργο ήταν εξ αρχής υπερβολικά δύσκολο. Χρειαζόταν υπεύθυνες αποφάσεις, έξυπνοι χειρισμοί και στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική. Εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνεται πως η λανθασμένη διαχείριση απειλεί τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ τόσο σε οικονομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ελπίζω πως όλα τα παρακάτω αποτελούν τυχαίες συμπτώσεις και παραλείψεις, λόγω απειρίας. Δε μπορώ να υιοθετήσω τις εικασίες περί κρυφού ‘non paper’ που δεν ανακοινώνεται στο κόσμο, αλλά μεθοδεύεται μέσω…καθυστερήσεων και προσχεδιασμένων λαθών.

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Μόνο ο Άρης μπορεί να κάνει σήριαλ μία φυσιολογική διαδικασία, που ακολουθείται στην πλειοψηφία των προβληματικών Α.Ε. Οι ακριβείς όροι της ΑΜΚ παραμένουν επιμελώς αδιευκρίνιστοι και οι λεπτομέρειες αναφορικά με το δικαίωμα συμμετοχής των νέων μετόχων δεν έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Η κωλυσιεργία προσφέρει άλλοθι στον ‘καπετάνιο’ και τους ‘μούτσους’, που γίνονται τζάμπα μάγκες κάνοντας υπόγεια ανώνυμη αντιπολίτευση.

Αντί να ‘ανοίξει η αύξηση’ και να ξεμπροστιαστούν τα… ‘βουνά’, παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Ορισμένοι χαρακτηρίζουν αυτή την καθυστέρηση ‘περίεργη’. Δε θέλω να πιστέψω όσους εικάζουν ότι όλα είναι ‘προσυνεννοημένα’, με στόχο να απαξιωθεί εντελώς η ΠΑΕ, να αγανακτήσει ο κόσμος και στο τέλος να παρακαλέσει για την επιστροφή των…‘πρώην’ που θα ‘τρέξουν΄ (και πάλι) το management.

Διαχειριστικός έλεγχος

Η ΠΑΕ σε συνεργασία με τη Λέσχη υποτίθεται ότι θα μεριμνούσαν για άμεση έκδοση πορίσματος από τη NEXIA. Θεωρητικά, έπρεπε ήδη να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον όσων φέρεται να κακοδιαχειρίστηκαν τα οικονομικά της ομάδας. Ακόμα και χωρίς το πόρισμα, θα μπορούσαν να παραπέμψουν τα ‘κακώς κείμενα’ στη δικαιοσύνη και να περιμένουν την απόφαση των αρμόδιων οργάνων.

Τίποτα, όμως, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα, οι υπαίτιοι για τη χρεοκοπία του Άρη κυκλοφορούν ανενόχλητοι και ασκούν αντιπολίτευση μέσω «φυτευτών», πιέζοντας καταστάσεις για να πάρουν το management της ΠΑΕ με διαφορετικό προσωπείο. Δε θέλω να πιστέψω όσους εικάζουν ότι οι διαδικασίες καθυστερούν σκόπιμα, ώστε να τελικά συγκυβερνήσουν ορισμένοι απένταροι εξωδιοικητικοί παράγοντες σε συνεργασία με τους…‘πρώην’.

Χορηγίες

Ο Ηλιάδης δεν τήρησε τη βασική προεκλογική δέσμευση, την οποία χρησιμοποίησε ως ‘όπλο’ για να εκλεγεί. Οι χορηγίες των 1,4 εκατομμυρίων Ευρώ δεν ανακοινώθηκαν ποτέ και ο οικονομικός μαρασμός συνεχίζεται. Πρόκειται για αφερεγγυότητα που πλήττει την αξιοπιστία της διοίκησης και προβληματίζει αναφορικά με την ικανότητα προσέλκυσης εσόδων στο μέλλον. Το τμήμα marketing της ΠΑΕ αδυνατεί να διαχειριστεί τη χρεοκοπημένη κληρονομιά και η υποτιθέμενη οικονομική εξυγίανση παραμένει όνειρο απατηλό.

Προσφέρεται, επομένως, χρυσή ευκαιρία στους ΄δικηγόρους’ να παύσουν τον Ηλιάδη από τη διοίκηση της ΠΑΕ και να χαρίσουν το management στα… ‘βουνά’.

Προπονητής

Ο Χατζηνικολάου ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου. Ωστόσο, δε στηρίχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως ‘ασπίδα’ για να καλυφθεί η διοικητική ανεπάρκεια. Η συμπεριφορά του προέδρου απέναντι στη ‘δική του επιλογή’, το επικοινωνιακό αυτογκολ στο ‘θέμα Κούπερ’ και η εγκληματική καθυστέρηση στην πρόσληψη νέου προπονητή αναδεικνύουν την αδυναμία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Εύλογα, επομένως, προκαλούνται ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα επίλυσης μελλοντικών προβλημάτων με πολύ στενότερα χρονικά περιθώρια.

Η διοίκηση φθείρεται και οι…παπαγάλοι προπαγανδίζουν υπέρ των ‘αφανών manager’ που ξέρουν να χειρίζονται καλύτερα τέτοιες καταστάσεις.

Σχεδιασμός

Ένας ‘βοηθός προπονητή’ βαφτίστηκε ‘τεχνικός διευθυντής’ και συμμετείχε ελάχιστα στις αποφάσεις. Η στελέχωση του roster ανατέθηκε (εμμέσως) σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων και δευτερευόντως για την επιτυχία των μετεγγραφικών επιλογών. Εικάζω ότι η αγωνιστική ποιότητα των αποκτημάτων θυσιάστηκε στο βωμό των οικονομικών διακανονισμών, που ήταν αναγκαίοι για την υπαγωγή στο άρθρο 99. Μοιραία, λοιπόν, η ομάδα παρουσιάζεται υποδεέστερη του αναμενόμενου.

Η εικόνα στο γήπεδο είναι τόσο απογοητευτική, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να επιστρέψουν οι… ‘βουνίσιοι’.

Απόλυτη σιγή

Ούτε η διοίκηση, ούτε η Λέσχη τοποθετούνται δημόσια για να διώξουν τα σύννεφα που πληθαίνουν επικίνδυνα. Τα ‘καφέ της χαράς’ και οι ανεπίσημες διαρροές δεν αποτελούν ενδεδειγμένο τρόπο επεξήγησης των χειρισμών σε ζητήματα που καίνε. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είναι επιβεβλημένο να δοθεί συνέντευξη τύπου, ώστε να ξεμπροστιαστούν όσοι βάζουν τρικλοποδιές στην προσπάθεια ανάκαμψης του συλλόγου.

Εάν συνεχιστεί η ‘αφωνία’ και το ρεσιτάλ ανευθυνότητας, τότε οι ευθύνες για την παραχώρηση της ΠΑΕ στους ΄βάρβαρους’ θα βαραίνουν 100% όσους διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες του συλλόγου. Δικαιολογίες τέλος…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ