OPINIONS

Έπαιξε, ρίσκαρε, έχασε

Έπαιξε, ρίσκαρε, έχασε
Δέλλας INTIME SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το ρίσκο του Τραϊανού Δέλλα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που του γύρισε μπούμερανγκ και τη διαιτησία του Κύζα που έπαιξε το ρόλο της στο τελικό αποτέλεσμα.

Ένα 4-0 σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι βαρύ έτσι κι αλλιώς. Από όποια γωνιά και αν το πιάσεις. Θα ήταν βαρύ ακόμα και αν ήταν 1-0 μέχρι και το 90’ και τα τριά γκολ έμπαιναν στις καθυστερήσεις. Πολλώ δε μάλλον τώρα που δεν έγινε και έτσι. Είναι βαρύ παρόλο που ήταν αποτέλεσμα ενός ρίσκου, που δεδομένα ο προπονητής από τον πάγκο έπρεπε να πάρει.

Η ΑΕΚ ήδη έχανε 1-0 όταν ο Δέλλας αποφάσισε να κάνει την κίνηση του από τον πάγκο. Και μέχρι εκείνο το λεπτό, παρόλο που έχανε και παρόλο που όντως επί της ουσίας δεν δεχόταν απειλή, δεν είχε κάνει ούτε μια φάση στην εστία του Ρομπέρτο στο δεύτερο ημίχρονο.

Φαντάζομαι πως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως δεν θα είχε νόημα για την ΑΕΚ να φτάσει ήσυχα, ήσυχα μέχρι και το 90’, να πάρει αυτό το επικοινωνιακά διαχειρίσιμο 1-0 και να γυρίσει στα Σπάτα.

Οδυνηρά αποτελέσματα

Έπρεπε να κάνει κίνηση ο Δέλλας. Έπρεπε και να ρισκάρει. Προφανώς και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως το ρίσκο που πήρε είχε τραγικά αποτελέσματα. Έβαλε τον Μάνταλο αμυντικό χαφ και τον Μπουονανότε «δεκάρι» για να γίνει η ΑΕΚ πιο απειλητική και να γυρίσει το ματς. Και το σκορ από 1-0, έγινε 4-0 και θα μπορούσε να είναι και χειρότερα τα πράγματα, την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ έκανε μόνο μια τελική από τότε που έγιναν οι αλλαγές και μετά. Ο Μπουονανότε ήταν σαν να μην μπήκε ποτέ. Ο Μάνταλος «κάηκε» προσπαθώντας να κυνηγήσει τις ορδές παικτών του Ολυμπιακού που εφορμούσαν στους τεράστιος κενούς χώρους. Είναι προφανές πως έγινε η λάθος κίνηση. Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές. Φυσικά και δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση για το τι άλλο μπορούσε να κάνει ο Δέλλας αντί αυτού που έκανε. Υπάρχουν άλλωστε πολύ σοβαρότερες συζητήσεις, που υπάγονται στα αίτια της ήττας.

Διαβάστε τι είπε ο τεχνικός της ΑΕΚ μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Στημένα και κέντρο άμυνας

Η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη δέχθηκε γκολ εκεί ακριβώς που περίμενε πως θα είχε πρόβλημα. Εκεί ακριβώς που ήξερε πως είχε ζητήματα που και όλο το προηγούμενο διάστημα προβληματιζόταν για τον τρόπο που θα τα λύσει. Ποια είναι αυτά τα «εκεί»; Το πρώτο είναι οι στημένες φάσεις. Από την… αντικατασκοπεία ήξεραν στα Σπάτα πως ο Σίλβα έλεγε όλες τις προηγούμενες μέρες στους παίκτες του, πως η ΑΕΚ είναι αδύναμη στην διαχείριση στημένων φάσεων. Λογικό από την στιγμή που δεν έχει ψηλά κορμιά. Στην τελευταία προπόνηση στα Σπάτα η δουλειά σχεδόν αφιερώθηκε στις στημένες φάσεις. Αποτέλεσμα; Γκολ από τον Μποτία στη δεύτερη στημένη φάση του ντέρμπι. Όπως δηλαδή και πέρυσι στο αντίστοιχο ματς στο Καραϊσκάκη.

Το δεύτερο είναι η λειτουργία στο κέντρο της άμυνας. Από την Τούμπα κιόλας κάνει «μπαμ» πως κάτι δεν πάει καλά στα στόπερ. Το… μπαμ συνεχίζεται και στην Βέροια και με τον ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ κερδίζει μεν, αλλά τα στόπερ της έχουν ζήτημα. Υπάρχει προβληματισμός, δεν υπάρχουν όμως αλλαγές και η δυσλειτουργία του κέντρου της άμυνας είναι μπλεγμένη στο δεύτερο και το τρίτο γκολ.

Με λίγα λόγια, τα τρια από τα τέσσερα γκολ (το άλλο ήταν πέναλτι) ήρθαν από κομμάτια του παιχνιδιού, που η αδυναμία της ΑΕΚ δεν προέκυψε στο Καραϊσκάκη. Ήταν γνωστή. Γνωστή αλλά όχι λυμένη. Ζήτημα.

Περί πλάνου

Βεβαίως η κουβέντα μετά από το ντέρμπι και την ήττα να πάει αλλού. Να παραστρατήσει στο αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να ξεκινήσει στην ενδεκάδα ο Μπουονανότε ή στο αν έπρεπε δεν έπρεπε να μείνει εκτός αποστολής ο Βάργκας. Θαρρώ πως το παιχνίδι δεν χάθηκε ούτε από το ένα, ούτε από το άλλο. Το πλάνο που είχε επιλέξει ο Δέλλας έβγαινε στο πρώτο ημίχρονο. Η ΑΕΚ έπαιζε όπως ήθελε να παίξει και όπως έπρεπε να παίξει. Της στοίχησε πως δεν έχει διορθώσει αδυναμίες που ήξερε πως έχει και της στοίχησε το ρίσκο που δεν βγήκε. Απλό είναι το ποδόσφαιρο.

Και κάτι τελευταίο

Με τα «αν» και τα «ίσως» δεν γράφεται η ποδοσφαιρική ιστορία. Αλλά αν κάποιος ισχυριστεί πως το παιχνίδι χάθηκε από το πρώτο ημίχρονο, πιστεύετε πως θα απέχει πολύ από την αλήθεια. Δυο φάσεις έκανε ο Ολυμπιακός. Την μια την έκανε γκολ και η ΑΕΚ βρέθηκε να κυνηγάει. Να κυνηγάει σ’ ένα ματς, που το είχε φέρει στα μέτρα της. Και που, μεταξύ μας, δικαιούται να φωνάζει (τουλάχιστον) για δυο φάσεις στο πρώτο ημίχρονο. Για το οφσαιντ που κόπηκε και θα έβγαινε τετ α τετ ο Μάνταλος και η μπάλα είχε φύγει από τα πόδια του Μποτία. Και για το φάουλ που δεν δόθηκε στον Μάνταλο στα όρια της περιοχής, για μαρκάρισμα του Σιόβα. Που μάλιστα γι αυτό το μαρκάρισμα στη συνέχεια ο Σιόβας πήρε κάρτα. Αλλά προφανώς με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία. Και η ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς από την επαύριο έχει να ασχοληθεί με πολύ σοβαρότερο αγωνιστικά ζητήματα που πρέπει να λύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ