OPINIONS

Βλέπει μόνο μπροστά

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο δρόμος για το 45ο, ο τελικός Κυπέλλου, η Γουλβς και ο προγραμματισμός του Ολυμπιακού για τη νέα περίοδο. Γράφει ο Διονύσης Βερβελές.

Ακόμη το πανηγυρίζουν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Πως να μην το κάνουν; Μια χρονιά γεμάτη συναισθήματα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την απόλυτη επιβράβευση. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το 45ο στην ιστορία του Ολυμπιακού παρακαλώ.

Όταν άρχιζε αυτή η σεζόν, πρώτος στόχος φαινόταν να είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League. Μόνο που δεν ήταν εύκολη η διαδρομή. Πολλά κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Ειδικά η σειρά με την Μπασακσεχίρ είχε τη μεγαλύτερη αγωνία. Για την… ιστορία, η Μπασακσεχίρ κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας φέτος.

Όσοι γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση του συλλόγου, τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας, σίγουρα εκείνη την ώρα έβλεπαν τα αστέρια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά το μήνυμα στον Μαρτίνς, αλλά και από αυτόν με τη σειρά του προς τα έξω, ήταν ένα. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2019-20. Αυτό «έκαιγε» τους «ερυθρόλευκους», αυτή ήταν η προτεραιότητά τους.

Ο Ολυμπιακός γεννήθηκε για να πρωταγωνιστεί. Ο κόσμος του έχει ταυτιστεί με τους τίτλους και είχαν προηγηθεί δύο σεζόν χωρίς το πρωτάθλημα. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είχαν σπάσει το σερί των Πειραιωτών, αλλά η τάξη αποκαταστάθηκε και αυτή είναι δεδομένα η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς.

Ναι, η πρόκριση επί της Άρσεναλ γράφτηκε στην ιστορία, ενδεχομένως μια πρόκριση επί της Γουλβς επίσης. Το πρωτάθλημα, όμως, είναι πρωτάθλημα. Για κάθε Ολυμπιακό. Είτε αυτός είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είτε ο οπαδός που πήγε έξω από το Καραϊσκάκη ή στο Πασαλιμάνι για να πανηγυρίσει.

ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ

Σίγουρα στη διαδρομή για τον τίτλο μπορείς να σταθείς σε νίκες που λες είναι από αυτές που σου δίνουν πρωτάθλημα. Στη συνέντευξή του στο MEGA, όμως, ο Μαρτίνς, στάθηκε σε ένα άλλο ματς. Σε μια απώλεια βαθμών. Στο 0-0 με το Βόλο εκτός έδρας. Σε ένα βράδυ που έγιναν πολλά. Τότε που ακυρώθηκε το κανονικό γκολ του Σουντανί, ένα ματς που έφερε τη διοίκηση του Ολυμπιακού στα άκρα.

Για τον Μαρτίνς, αλλά και πολλούς μέσα στο σύλλογο, αυτό ήταν το restart. Από τη μία, το ΤΕΛΟΣ που ζητούσε η διοίκηση. Το να έχει μια σοβαρή και σωστή αντιμετώπιση από τους διαιτητές. Κάτι που φυσικά είχαν συζητήσει και ο Μαρτίνς με τους ποδοσφαιριστές που από την πλευρά τους βέβαια, έβαλαν στόχο να μην επηρεάζονται από τέτοιες αποφάσεις και να δουν τη δουλειά τους. Να κοιτάξουν πως θα γίνουν καλύτεροι, πως θα αλλάξουν την κατάσταση προς το καλύτερο.

Τι ακολούθησε από εκείνο το ματς στο Βόλο; Εννέα νίκες και μια ισοπαλία! Κι αυτή, με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Όλα τα άλλα ματς τα «καθάρισε» ο Ολυμπιακός, που έβαλε έτσι τις βάσεις για την κατάκτηση του τίτλου.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ…

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, όπως δήλωσε, θα ήθελε το 95% του ρόστερ του τη νέα σεζόν να είναι εδώ. Ξεκάθαρα, ούτε ο ίδιος δεν θα πρέπει να το πιστεύει. Και το γνωρίζει, γιατί είναι παίκτες που ξέρει, που ζει, που βλέπει τι θέλουν. Ο Ελαμπντελαουί δεν συνεχίζει, ενώ ακόμη και οι συμπατριώτες του, Σα και Σεμέδο, έχουν δείξει ότι θα ήθελαν ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Δεν θα ανοίξουμε άλλο την… τράπουλα σε αυτό το κομμάτι, αλλά νομίζω πως και η πορεία θα κάνει τον κόουτς του Ολυμπιακού να τροποποιήσει τα πλάνα του. Να σκεφτεί πως θα καλύψει κενά που θα δημιουργηθούν. Γνωρίζοντας άλλωστε τον Ολυμπιακό, τις προτάσεις που έρχονται για παίκτες και πως αυτοί ενεργούν, με τρανό παράδειγμα τον Ποντένσε, τίποτα δεν θα είναι εύκολο για την επόμενη ημέρα…

ΟΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ

Οι «ερυθρόλευκοι» χθες είχαν ρεπό. Ομάρ και Χασάν που είχαν προβλήματα τραυματισμού, έτρεχαν στο Ρέντη για να κάνουν θεραπεία και ειδικό πρόγραμμα και να προλάβουν. Τι να τους εξηγήσεις, όμως; Πως μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά; Για έναν τελικό, έτσι! Ένα ματς! Από την ομάδα πάντως, περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Κάτι πιο ξεκάθαρο, ώστε να τοποθετηθούν και οι πρωταγωνιστές.

Αν αυτό λέει κάτι βέβαια για τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Και αλήθεια, δεν είναι άδικο για παίκτες που πάλεψαν, που έβαλαν το λιθαράκι τους για να διεκδικήσει η ομάδα και το Κύπελλο, να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής αν αυτός πάει 30 Αυγούστου; Τι να σχολιάσεις, όμως…

ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΕ ΓΟΥΛΒΣ

Πλέον το πρόγραμμα για τον Ολυμπιακό είναι γνωστό, εκτός και αν η ΕΠΟ αποφασίσει να τον… στείλει 2 Αυγούστου σε τελικό Κυπέλλου. Στους «ερυθρόλευκους», αντί γι’ αυτό, επόμενο ματς έγινε η κόντρα με τη Γουλβς. Μια αναμέτρηση που θα κρίνει το ευρωπαϊκό μέλλον της ομάδας του Μαρτίνς. Το πιστεύουν στον Ολυμπιακό. Δεν σταμάτησαν στιγμή να το πιστεύουν και εκτιμούν πως θα είναι ανταγωνιστικοί. Δεν αποκλείεται απέναντί τους να βρουν και τον Ποντένσε, που έχει πάρει φανέλα βασικού και αρέσει.

Χθες σκόραρε απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας, ανεβαίνει, αλλά στον Ολυμπιακό κοιτάζουν τη δική τους δουλειά. Η ανάγνωση πλέον των αντιπάλων τους στη φάση των «16» του Europa League γίνεται προτεραιότητα και ο Μαρτίνς θα διαβάσει, για να εφαρμόσει ανάλογα το πλάνο του. Δείγματα γραφής της πιο… πορτογαλικής ομάδας στην Premier League, υπάρχουν. Είναι ένα ματς, όμως, εκεί θα εστιάσουν όλοι στο σύλλογο, ελπίζοντας πως θα είναι στο Final-8 που θα ακολουθήσει στη Γερμανία.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Νομίζω πως πλέον μπαίνει για τα καλά σε πρώτο πλάνο το κεφάλαιο προγραμματισμός και για τη νέα σεζόν. Από αυτούς που θα κληθούν να την τρέξουν. Ο Μαρτίνς είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τη διοίκηση, άρα θα μπουν και οι ανάλογες γραμμές για τις αποφάσεις. Θέμα βασικό και το ποιοι μπορούν να πωληθούν. Και το πότε φυσικά. Ο Μαρτίνς θέλει να δει και να αποφασίσει για τους δανεικούς ποδοσφαιριστές. Θα το κάνει παράλληλα, αλλά θα πρέπει να εξετάσει και περιπτώσεις παικτών που είναι να έρθουν για να πάρουν φανέλα βασικού. Το θέμα του δεξιού μπακ για παράδειγμα, δεν είναι κάτι απλό.

Από τα σίγουρα του Ομάρ όλα αυτά τα χρόνια, καλείσαι να ψάξεις έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Συμφωνία δεν έχει υπάρξει ακόμη και για τον Γκασπάρ. Όπως και με τον Χασάν, ο Ολυμπιακός προσπαθεί να βάλει τις συζητήσεις σε άλλο επίπεδο, από τα ποσά που είχαν συμφωνηθεί με Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μπράγκα, ως οψιόν αγοράς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ