OPINIONS

Να μπει ο κόσμος στα γήπεδα

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλά στο θέμα του κορονοϊού. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια όλοι. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να ξαναδούμε κόσμο στις εξέδρες; Γιατί να μη γίνει τώρα το πρώτο βήμα; Γράφει ο Διονύσης Βερβελές.

Αν έκανε κάποιος πρόβλεψη πριν λίγο καιρό ότι η Ελλάδα θα έχει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων τις περισσότερες ημέρες μετά τη λήξη της καραντίνας για τον κορονοϊό, μάλλον θα παραήταν αισιόδοξος. Και σίγουρα, όχι τόσο… κοντά στον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά. Εννοείται πως δεν θα αλλάξουμε νοοτροπία. Ο κόσμος και πρέπει να προσέχει και να λαμβάνει όλα τα σχετικά μέτρα. Πρέπει να μείνουμε ασφαλείς για να μην μπει η χώρα σε ρίσκο. Και μαζί και η ζωή του καθενός.

Από την άλλη, βλέποντας τους αριθμούς και την επιστροφή στην κανονικότητα (έστω και σε ένα βαθμό), μπορούμε να έχουμε και μια πιο αισιόδοξη ματιά όσον αφορά στον αθλητισμό και την παρουσία του κόσμου. Το πρώτο βήμα έγινε. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε σέντρα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ξανά. Σημαντική εξέλιξη, καθώς υπήρχε το σενάριο ακόμη και της διακοπής.

Η εστίαση άνοιξε, ο κόσμος βγαίνει για τον καφέ του, πηγαίνει στα εστιατόρια. Επιφυλακτικός ή μη, βλέπει να έχει η ζωή του ένα ρυθμό πλέον. Αφήνω… εκτός βέβαια τις συνέπειες στην οικονομία της χώρας, για το γεγονός ότι πολλοί έχασαν τις δουλειές τους, άλλοι δέχθηκαν μειώσεις. Είναι ένα ζήτημα και αυτό και σοβαρό μάλιστα. Άλλη κουβέντα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΦΗ

Ο Ηλίας Πουρσανίδης, εκ μέρους του ΟΦΗ στην τηλεδιάσκεψη της Λίγκας, είχε προτείνει την παρουσία κόσμου στις εξέδρες σε playoffs και playouts. Με ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Μια πρόταση που συζητείται από τη Λίγκα και που θα κληθεί η κυβέρνηση να αποφασίσει, αν θα γίνει. Οι πιθανότητες δεν δείχνουν να είναι πολλές, αλλά προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα πρέπει να το «ζυγίσουν» με βάση τους αριθμούς που υπάρχουν, σε συνεννόηση πάντα με τους αρμόδιους. Αυτοί ξέρουν καλύτερα, αλλά οι ομάδες γνωρίζουν πως είναι ένα θετικό βήμα αν η εισήγησή τους γίνει δεκτή.

ΒΑΣΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΣΟΔΩΝ

Ο Ολυμπιακός, προφανώς και αν περάσει το 20% θα βρεθεί σε… δύσκολη θέση. Στη λογική ότι έχει 21.000 και βάλε εισιτήρια διαρκείας, ποιον να πρωτοικανοποιήσει στα ματς που ακολουθούν; Με 7.000 οπαδούς του π.χ. να μπορούν να μπουν. Υποθετικά πάντα. Το σίγουρο, όμως, είναι πως αν η κατάσταση πάει καλά, δίνει μια προοπτική για τη νέα χρονιά. Για όλες τις ομάδες.

Είχε παγώσει η κάθε κουβέντα, για διάθεση εισιτηρίων διαρκείας. Δίνουν μια ρευστότητα σε πολλούς συλλόγους, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό. Στον Ολυμπιακό για παράδειγμα, η πανδημία «χτύπησε» και τον ερασιτέχνη. Υπό άλλες προϋποθέσεις, τώρα θα είχαν γίνει ανανεώσεις των διαρκείας. Σκεφτείτε ότι ο ερασιτέχνης εισέπραττε 50 ευρώ στο διαρκείας… Μπορούσε να καλύψει πιο εύκολα τις ανάγκες του, τώρα από τη Δευτέρα προχωρά στην έκδοση κάρτα μέλους και φιλάθλου, χωρίς να ξέρει κανείς αν θα διατεθούν εισιτήρια διαρκείας τη νέα σεζόν για το ποδόσφαιρο. Και όχι μόνο…

ΜΕ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΞΔΡΕΣ

Κοιτάζοντας κανείς τι γίνεται σε άλλες χώρες, στη Σερβία το πρωτάθλημα συνεχίζεται. Από την ερχόμενη εβδομάδα, με 40% της χωρητικότητας του γηπέδου στις εξέδρες. Οι οπαδοί θα επιστρέψουν, εκεί που αυτοί του Ερυθρού Αστέρα θέλουν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο γήπεδό τους. Έστω και με λιγότερο κόσμο.

Στην Πολωνία, η κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως για 25% της χωρητικότητας και στη Ρωσία (και με μεγάλης χωρητικότητας γήπεδα), η συζήτηση γίνεται για το 10%.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλά στο θέμα του κορονοϊού. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια όλοι. Και για τα μέτρα που πάρθηκαν νωρίς, αλλά και για την πλειοψηφία του κόσμου που πειθάρχησε.

Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να ξαναδούμε κόσμο στις εξέδρες; Γιατί να μη γίνει τώρα το πρώτο βήμα;

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ