OPINIONS

Ολυμπιακός: Το plan b τον έφερε στον αφρό

Ολυμπιακός: Το plan b τον έφερε στον αφρό

Ο Πέδρο Μαρτίνς έβγαλε από το συρτάρι το καλοκαιρινό σχέδιο. Αυτό το plan b έβγαλε τον Ολυμπιακό από το αδιέξοδο στα δύο παιχνίδια με Ατρόμητο και Λαμία. Γράφει ο Δημήτρης Σαμόλης.

Ποιος προπονητής στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα ήθελε τον Ματιέ Βαλμπουενά; Έτσι και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν δίστασε το καλοκαίρι να πει το "ναι" όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Γάλλου. Το γνώριζε καλά ο τεχνικός του Ολυμπιακού πως ένας έμπειρος παίκτης με τέτοια ποιότητα θα δώσει λύσεις. Τόσο σε παιχνίδια με ανώτερους αντιπάλους και πολύ περισσότερο με ασθενέστερους, οι οποίοι όμως θα εμφάνιζαν σθεναρή αντίσταση. Ο 35χρονος θα μπορούσε να στείλει τη μπάλα εκεί ακριβώς που πρέπει για να έρθει το γκολ. Ένα δεύτερο σημείο αναφοράς στη δημιουργία μετά τον Κώστα Φορτούνη. Έναν ποδοσφαιριστή "οικονομικό". Που με λίγα πράγματα στο γήπεδο, θα έδινε πολλά.

Ένας άλλος παίκτης στον οποίο επέμενε από το καλοκαίρι ακόμα ο Πορτογάλος ήταν ο Αχμέντ Χασάν. Ο Αιγύπτιος είχε το σουλούπι του Ελ Αραμπί, αλλά ο κόουτς είχε στο μυαλό του πως θα προκύψουν παιχνίδια όμοια με τα δύο τελευταία του Ολυμπιακού. Ματς που η κατάσταση θα στραβώσει. Που είτε δεν θα έρχεται με τίποτα το γκολ, είτε θα θέλει και δεν θα μπορεί να δημιουργήσει για να φτάσεις σε αυτό. Τι έγινε λοιπόν στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο και στο Φάληρο με τη Λαμία;

Στον αγώνα του πρωταθλήματος το 0-0 έμενε μέχρι το 90', ενώ σε αυτόν του κυπέλλου ο Ολυμπιακός με κακή παρουσία βρέθηκε να χάνει 0-1 στο ημίχρονο και να ψάχνει δύο γκολ για να εξασφαλίσει πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου. Ο Βαλμπουενά είχε αφιχθεί από το καλοκαίρι, η επιθυμία του Μαρτίνς για τον Χασάν εκπληρώθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ο Πορτογάλος σε δύο κομβικά παιχνίδια έθεσε σε εφαρμογή το plan b. Το σχέδιο σε αναμετρήσεις ειδικών καταστάσεων. Και τελικά αυτό ήταν που έβγαλε την ομάδα από το αδιέξοδο.

Ποιο ήταν όμως αυτό; Η διάταξη 4-4-2, με δύο βαριά κορμιά στη γραμμή κρούσης. Και Χασάν και Ελ Αραμπί. Με ακραίους στη μεσοεπιθετική γραμμή δύο παίκτες που δεν είναι εξτρέμ. Φορτούνης και Βαλμπουενά. Τι ήθελε να πετύχει με αυτό ο προπονητής; Να πάρει το επιθετικό πλάτος από τους ακραίους αμυντικούς, οι οποίοι θα ανέβαιναν ψηλά. Οι κεντρικοί χαφ θα έπαιζαν σε λίγα μέτρα για την ανάκτηση της μπάλας και για να καλύπτουν τις προωθήσεις των μπακ, ενώ οι Φορτούνης και Βαλμπουενά που δεν είναι εξτρέμ, θα συνέκλιναν για να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τους δύο φορ ή και να εκτελέσουν οι ίδιοι. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ολυμπιακός θα έβγαζε μίνιμουμ έξι παίκτες στην επίθεση. Με τον Ατρόμητο ο Ελαμπντελαουί, άλλωστε, δύο φορές έφτασε σε θέση βολής, άσχετα αν δεν σκόραρε.

Το γκολ στο Περιστέρι μπορεί να ήρθε χωρίς την παρουσία του Ελ Αραμπί, που είχε γίνει αλλαγή μετά την αποβολή του Ελαμπντελαουί, αλλά με αυτήν την στρατηγική έφτασαν στο 0-1 οι "ερυθρόλευκοι". Και με αυτό το σχέδιο γύρισε και το ματς με τη Λαμία. Με την είσοδο του Ελ Αραμπί δίπλα στον Χασάν, τη χρησιμοποίηση του Βαλμπουενά ως δεξιού χαφ και τη μετατόπιση του Φορτούνη αριστερά στο 4-4-2. Μέσα σε 18 λεπτά ο Βαλμπουενά μοίρασε τρεις ασίστ. Αποτελεσματικότητα στο μάξιμουμ. Και ο Ποντένσε παικταράς είναι. Και λείπει από τον Ολυμπιακό. Οι αριθμοί του όμως ήταν δυσανάλογοι σε σχέση με αυτό που μπορούσε να παράξει στον αγωνιστικό χώρο. Γι' αυτό ήταν κίνηση - ματ η απόκτησή του Βαλμπουενά. Ο Χασάν προς το παρόν δικαιώνει κι αυτός. Γκολ - τρίποντο με τον Ατρόμητο, άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση κόντρα στη Λαμία.

Παρότι δεν είναι το ίδιο... μπαλάτος με τον Ελ Αραμπί, γεμίζει την περιοχή με την παρουσία του, δημιουργεί χώρους για τον Μαροκινό, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τυχόν αδράνεια της αντίπαλης άμυνας και να εκτελέσει με μία επαφή, ενώ θα θυμάστε και κάτι που εντυπωσίασε, τη φοβερή του πάσα στον Αραμπί στο παιχνίδι με τη Λαμία (τον νίκησε ο Κάχριμαν από θέση τετ α τετ). Ασφαλώς και αυτό το plan b με το 4-4-2, τους δύο υψηλόσωμους φορ και τους εξτρέμ που δεν είναι εξτρέμ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε αγώνες όπως για παράδειγμα με την Άρσεναλ ή τον ΠΑΟΚ. Είναι σχέδιο για αγώνες ειδικών καταστάσεων, που ενδεχομένως να προκύψουν και στη συνέχεια της σεζόν.

Ναι, δεν ήταν η πρώτη φορά που έπαιξε 4-4-2 φέτος ο Ολυμπιακός. Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε τον Σουντανί δίπλα στον Αραμπί. Ο Αλγερινός όμως δεν έχει καμία σχέση με τον Χασάν ως προς το στυλ παιχνιδιού. Εκείνος έβγαινε εκτός περιοχής, έσπαγε τη μπάλα, ξανάμπαινε στην περιοχή, έπαιζε το 1-2. Ο Αιγύπτιος είναι "κολόνα". Όπως επίσης 4-4-2 και με Φορτούνη και Βαλμπουενά στα άκρα είδαμε τώρα, με Ατρόμητο και Λαμία. Τις υπόλοιπες φορές είδαμε Λοβέρα, Ραντζέλοβιτς, Λάζαρο, Μπρούνο, Μασούρα και Ποντένσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ